BOK
Den föraktade falukorven
Karin Ahlborg.
Ordfront, 2010.
Man behöver inte vara pessimist för att kunna konstatera att kapitalismens styrka är förmågan att omfamna i grunden antikapitalistiska rörelser.
Ett skolexempel på detta är livsmedelssektorn. När myndigheter utfärdar kostråd för att styra upp industrin eller rörelser riktar direkt kritik mot livsmedelsindustrin resulterar detta allt som oftast i nya intäktskällor för just livsmedelsindustrin.
Hur går det till? Hur hänger det ihop? Detta svarar Aftonbladets ”matreporter” Karin Ahlborg inte riktigt på. Men hon ger en del fingervisningar. Hennes bok kan nog mest ses som en stundvis riktigt rolig attack mot den sortens matlitteratur som ingjuter alla oss som ibland äter färdigt lagade köttbullar eller falukorv med dåligt samvete. Utifrån ett tydligt uttalat klassperspektiv hoppar Ahlborg på dem som menar att konsumenterna har ett ansvar som går ut på handla närproducerade ekologiska matvaror och tillaga de själva från början till slut.
Ahlborg poängterar att detta är en utopi för de flesta förvärvsarbetande och till på köpet kanske också lågt avlönade föräldrar. Färdig- eller halvlagad mat kan också ses som ett redskap för att få vardagen att gå runt i ett samhälle där de flesta förvärvsarbetar minst åtta timmar om dagen.
Mest givande är Ahlborgs elaka attacker mot ”matsnobbarna” och den saluhallsvänstern som vill rädda världen genom att få folk att handla i små ekolivsaffärer. Dessutom för hon ett fälttåg mot ”långkoket”. Mindre lyckat känns att hon å ena sidan avfärdar den mest gängse kritiken mot socker i maten och konserveringsmedel, samtidigt som hon själv ger en intressant genomgång av alla E-ämnen där det blir tydlig att det visst finns en rad sådana ämnen som är klart hälsovådliga.