Utrikes 07 april, 2004

Irak efter kriget: En förenad motståndsrörelse är på väg

Iraks styrande råd har tagit fram en interimskonstitution. Den följdes av omedelbara varningar från den inflytelserike ayatollah Ali al-Sistani om att åsiktsskillnaderna mellan folk och religiösa grupper kommer att kvarstå. Betyder detta något för det irakiska motståndet? Kommer dess grupper att bekämpa varandra för att få kontroll – eller enas i fortsatt motstånd mot ockupationsmakterna? Den franske journalisten Paul-Marie de La Gorce ger en bild av det växande motståndet.

Ett år efter att de militära aktionerna i Irak inleddes, går det inte en dag utan aktioner från motståndsrörelsen. USA:s seger, som officiellt deklarerades av president George W Bush den 1 maj 2003 och då hälsades som odiskutabel, ifrågasätts nu öppet. Efterkrigsperioden har förvandlats till ett annat, radikalt annorlunda krig. Dess politiska, militära, sociala och internationella karakteristika är sådana att dess syfte och dess resultat är osäkra. Vad gick ”fel”?
I efterhand är det lättare att värdera konsekvenserna av de beslut som USA:s ledning fattade före och precis efter kriget 2003. Det står klart att besluten hade lite att göra med de officiella skälen bakom konflikten, vilka dock fortfarande står i centrum av debatten. Den amerikanska administrationen gjorde inga försök att dölja de egentliga politiska, strategiska och ekonomiska målen bakom kriget. De syftade till att ersätta Saddam Hussein med en ledare som öppet stödjer USA:s intressen och att fullfölja den strategiska inringningen av Iran och av Syrien, Libanon och Palestina. De syftade till direkt kontroll över produktionen och distributionen av Iraks enorma oljereserver och minska USA:s starka beroende av Saudiarabien, ett land som sedan den 11 september 2001 inte längre verkade vara en pålitlig partner.

Dessa mål, som öppet diskuterades bland USA.s ledarskap innan fientligheterna startade, ledde dem till uppenbara slutsatser: Irak skulle förvandlas till en federal stat och förlora merparten av sina väpnade styrkor. Dess centralmakt skulle vara så svag som möjligt, uppdelad mellan kurder, sunniter och shiiter.
På den sista punkten fanns en del meningsskiljaktigheter på grund av de etniska gruppernas samman-blandning; kurder och araber i norr, sunni- och shiamuslimer i Bagdad. Men USA hade bestämt sig för att uppnå sina mål.
USA fick göra eftergifter för att få stöd från de stora kurdiska partierna, vars krav gällde en form av självstyre så nära reell självständighet som möjligt. USA antog också att shiiterna skulle välkomna dem, en del trodde till och med att det skulle ske med entusiasm. En federal lösning verkade vara det enda sättet att tillgodose alla önskemål.
Händelserna efter krigsslutet är en första mätare på hur målen uppnåddes. I krigets omedelbara efterföljd förstördes centralregeringens apparat. Det började med att armén helt upplöstes och att polismakten mötte ett liknande, men inte lika långtgående öde.

Genom att inte ställa ut vakter vid officiella byggnader tillät ockupationsstyrkorna att de flesta ministerier och centrala administrativa byggnader blev nedbrända. Därmed försvann viktiga verktyg för det Styrande rådet, som tillsattes av USA:s myndigheter för att ta kontrollen över Irak.
De flesta medlemmarna i rådet kom från lång tid i exil, eller representerade partier som inte längre hade något stöd på gräsrotsnivå i Irak, med undantag från de två kurdiska partierna.
Rådet hade inga faktiska medel att utöva någon makt. Rådets mer kloka och fritänkande medlemmar gjorde sig inga illusioner. Shiiten Aquila al-Hashimi, diplomat och tidigare sekreterare åt den tidigare utrikesministern Tariq Aziz, gick med på att sitta i rådet för att hjälpa till att återskapa Iraks utrikesrelationer och med delsyftet att skydda utrikesministeriets personal. Vid ett besök i Paris, sade hon att Rådet hade ”varken auktoritet eller legitimitet”, så länge USA:s ockupation pågick; Rådet borde försöka få ockupationsstyrkorna att lämna landet så fort som möjligt. När hon återvände till Bagdad föll hon offer för en attack och dog två dagar senare.

Iraks materiella tillstånd är en viktig faktor. Landet var under blockad i tolv år, vilket ledde till ekonomisk och social upplösning med fruktansvärda konsekvenser för dess folk. Sedan följde krigets förstörelse. Det tog månader att mildra dess följder och hoppet är litet att kunna åtgärda dem i en nära framtid. I större delen av Irak saknas bensin, elektricitet och arbete.
De små förbättringar som skett kompenserar inte på något sätt de lidanden som de flesta människor tvingas uthärda.
Ockupationsmakten gjorde sig ingen brådska att återuppbygga Iraks ekonomi eller dess politiska system. De gjorde ingenting för att närma sig de stora nationalistiska rörelserna som dominerat opinionen sedan revolutionen 1958 och den senare diktaturen och enpartistaten. Inte heller vände de sig till de fackföreningar eller den armékader som lidit under Saddamregimen men fortfarande förkroppsligade den irakiska patriotismen. Inte heller tog man in i beräkningarna någonting som anknöt till det irakiska samhällets relativa modernitet, med dess utbredda tillgång till utbildning, jämförelsevis sekulära lagstiftning och medvetenhet om kvinnors rättigheter.
Med andra ord är det är ingen överdrift att påstå att de politiska, ekonomiska och sociala grundingredienserna till att utveckla en irakisk motståndsrörelse fanns där, redan då den första fasen av USA:s ockupation avslutades. Den enda kvarvarande frågan gällde om motståndet skulle kunna samla de nödvändiga militära resurserna.

Motståndsrörelsen tog form före sommaren 2003 – mycket tidigare än någon hade förutspått. De amerikanska underrättelsetjänsterna valde till en början att avfärda det och menade att motståndet byggde på missledda anhängare till Saddam Hussein och grupper som infiltrerats från utlandet och tillhörde extrema radikala islamistiska rörelsen (förenklat: terrorister med länkar till al-Qaida). Den här analysen höll aldrig för en närmare granskning.
Visserligen kunde Saddams anhängare räkna med stöd från folket i Tikritområdet, där han växte upp. Men i övriga delar av landet var han så impopulär att det skulle varit otänkbart att han skulle inspirera, ännu mindre leda, en motståndsrörelse som snabbt spreds till stora delar av landet. I själva verket var han snarare en splittrande faktor än en enande kraft, ett handikapp snarare än en tillgång. Om Saddam stått på motståndets sida skulle det aldrig ha kunnat nå den folkliga uppbackning det behövde, precis som alla underjordiska rörelser, för att agera eller överleva.
Utländska grupper tog sig de facto in i Irak. Efter att ha blivit rekryterade från länder i hela regionen korsade de gränsen från Saudiarabien, ivriga att öppet konfrontera USA:s styrkor. I tider av krig finns det inte mycket välja mellan i fråga om allierade; och i allmänhet accepterade det irakiska motståndet utlänningarna som partners. Men för utlänningarna var det redan från början svårt att få förankring i landet, eftersom deras tänkesätt och uppförande var så främmande för den irakiska traditionen.
I takt med att den irakiska motståndsrörelsen blir starkare är det troligt att den kommer ifrågasätta deras närvaro i landet och särskilt deras metoder.
Den amerikanska analysen tillintetgjordes av den faktiska händelseutvecklingen. I motsats till vad man förutspått har motståndsrörelsen sedan infångandet av Saddam blivit starkare och spridit sig nästan överallt. Den har brett folkligt stöd, annars skulle den inte existera.
Den centrala komponenten, den första att ta form efter kriget, var det militära motståndet. När USA:s militära aktioner avslutades i Bagdad, upplöstes och skingrades den mest motiverade militära kadern inom armén; underofficerarna. Med sig tog de sina personliga vapen och lätt infanteribeväpning: granatkastare, maskingevär och bärbara raketgevär. De drog sig tillbaka till områden, i allmänhet sina hemtrakter, där de kunde vara säkra på att få stöd och hjälp från lokalbefolkningen.
Det gick alltså att förutspå att motståndet skulle sprida sig geografiskt och socialt och att militären, i alla fall i början, skulle spela en central roll. Motståndets olika komponenter kan anas genom dess militära strategi. Ockupationsmaktens konvojer utsätts för bakhåll, och attacker riktas mot lättpansrade fordon, högkvarter och vaktposter, samt mot helikoptrar och annat marknära flyg. De militära aktionerna och valet av måltavlor ligger helt i linje med vilken personell bakgrund och vilka resurser motståndet besitter.

Den militära grenen har blivit den överlägset mest aktiva och effektiva komponenten inom motståndet. Den kan dra till sig ett stort antal stridande, informatörer och sam-bandsofficerare. Man har också konstaterat det vara enkelt att infiltrera den USA-tränade polisen, antingen i syfte att kontrollera och hålla sig informerad om polisens arbete, eller för att utföra aktioner mot den. Såsom varande det enda förkroppsligandet av den patriotiska revolten mot utländsk ockupation, kan den militära grenen vara säker på brett stöd över alla samfunds- och klassgränser. Efter Saddams infångande och de massiva arresteringar som följde, fick den militära grenen möjlighet att rekrytera tidigare Saddamanhängare som var beslutna att fortsätta kämpa. Sedan dess har den fått djupa rötter i det irakiska samhället och det samhälleliga uttryck som klansystemet representerar.
Utländska motståndsgrupper opererar som de gjort på annat håll. Deras aktioner är så spektakulära som möjligt och bortser från risken för civila offer bland vanliga människor. Deras attacker mot Röda korsets högkvarter och Förenta Nationerna följde samma mönster som i Nairobi, dar es-Salaam och Bali. De emottar troligen finansiellt stöd från utlandet, vilket gör det möjligt för dem att upprepa sådana aktioner och de får sympati från irakiska islamister, med vilka de etablerat kontakter. Men de förluster av människoliv som utlänningarna orsakat har gjort dem impopulära och de riskerar att bli fullständigt isolerade.

Motståndsrörelsens geografiska spridning har visat att den kan räkna med det folkliga stöd den behöver. Men i områden med kurdisk eller shiitisk majoritet, har motståndsrörelsen speciella problem att ta tag i. I nord samarbetar de stora politiska partierna, KDP och PUK, med de amerikanska trupperna, och området har fått nästan fullständig autonomi under det senaste året. Men ingen av parterna kontrollerar situationen helt.
Befolkningen är långt ifrån homogen och det finns också här fiendskap från andra grupper att handskas med.
I Mosul, och speciellt i Kirkuk, är turkmener, araber och assyrier förmodligen i majoritet. De vill inte underkastas kurdisk överhöghet och har stött den irakiska motståndsrörelsen. Till och med en del kurder har anslutit sig till motståndet.
Den extrema islamistiska gruppen Ansar al-Islam, som under Saddamregimens sista dagar vid makten etablerade närvaro i Kurdistan och där våldsamt attackerade den kristna befolkningen, led svåra förluster på grund av USA:s bombningar och attacker från PUK och KDP:s milis.
De iranska myndigheterna har stängt sina gränser gentemot islamisterna, och dess styrkor är allvarligt uttunnade. I stället har andra kurdiska grupper formerats med hjälp inifrån Iran, Turkiet och Syrien, som haft kvar lokala agenter och av olika skäl inte erkänner KDP eller PUK:s legitimitet. Den irakiska motståndsrörelsen kan räkna med tillräckligt många allianspartners och gemensamma intressen för att underblåsa den växande osäkerheten och genomföra spektakulära attacker – exempelvis den som genomfördes den första februari 2004 och dödade 105 människor i Arbil. En extremistisk islamistgrupp, Ansar al-Sunna, skall ha gjort ett uttalande i vilket man tagit på sig ansvaret, men tvivel har uttryckts kring äktheten i uttalandet.
Även om shiiterna förhöll sig närapå enhetligt fientliga gentemot Saddams regim, på grund av repressionen som drabbade den shiitiska revolten efter Gulfkriget, har inte shiiterna haft någon tradition av att inbördes kunna hålla särskilt stark politisk enighet. Shiiterna utgjorde en av grundpelarna i den irakiska nationalismen ur vilken de viktigaste nationalistiska partierna, däribland Baathpartiet och även kommunistpartiet, utvecklades då nationalismen hade som starkast inflytande mot slutet av 1950-talet.

I dag är det shiitiska samfundet återigen splittrat mellan olika fraktioner; dock med övertag för de mer konservativa politiska och religiösa grupperna. Ayatollah Ali Sistani, i självvald isolering i sitt gömställe i Najaf, antas generellt vara deras ledstjärna. Men han talar endast för en av de grupper som kämpar om makten inom det shiitiska samfundet och i Irak som helhet.
För närvarande försöker de konservativa grupperna uppnå ett avtal med ockupationsmyndigheterna genom att tala om demokratiska principer och kräva återgång till allmänna val. Deras mål är att, i kraft av sin demografiska överlägsenhet, ta kontrollen över den irakiska staten.
I detta ligger också den största risken för ett misslyckande. USA är fortfarande emot idén om en stark centralregering och spelar på andra folkgruppers motstånd mot en regim där shiiterna skulle få en alltför dominerande ställning.
De konservativa fraktionerna som stödjer Sistani har inte heller fria händer. Förra sommaren uppmanade Moqtada al-Sadr, en radikal ung imam, irakierna att motstå ockupationen.
Visserligen talade han inte explicit om att ta till vapen, men hans predikningar hade ett tonläge som starkt liknade hur det lät i början från de nationella motståndsgrupperna, som uppmanade sina irakiska landsmän att bekämpa ockupanten meddetsamma.
De shiitiska rörelser som har band till den iranska regimen – al-Dawa och irakiska Islamska revolutionsrådet – valde till en början en mellanstrategi; att hålla sig väl med såväl Teheran som de Sistaniinspirerade shiitiska fraktionerna. Målet var att ena de olika samfunden och bilda en enad nationell regering för att därefter låta utvisa USA-styrkorna.
Men de har reviderat sin strategi. Det finns tecken på att de har närmat sig det nationella motståndet, och gradvis fokusera mer på väpnad strid.
Samtidigt håller de nationalistiska rörelserna inom det shiitiska samfundet på att lämna en lång tid av tystnad bakom sig. De shiitiska nationalisterna består i sin tur av tre olika grupper, som alla ansluter till den irakiska nationalismens historiska uppdelning. Hittills har de spelat en undanskymd roll och sökt hålla sina aktiviteter hemliga.
Den första gruppen är Nasserister som ansluter till panarabismen. Den andra är kommunister som ställt sig i kraftig opposition mot det irakiska kommunistpartiet, vars ledning är representerad i det Styrande rådet. Den tredje är en utbrytargrupp från Baathpartiet som var motståndare till Saddam. Man menade att Saddam Hussein förrått Baathpartiets ideal och istället byggt en klanbaserad diktatur, och beskyllde Saddam för att förstört Irak genom att starta meningslösa krig samt ha glömt bort principerna om den sociala revolutionen, den arabiska enigheten och de sekulära principerna.
Än så länge befinner sig dessa tidigare nationalistgrupper i sin linda. Men de centrala bevekelsegrunderna i deras ideologi borde göra att de väljer att ansluta sig till den nationella motståndsrörelsen.

Vilka är det då som kan vinna denna efterkrigskonflikt? USA tycks, efter att ha noterat de hinder man mött på vägen, ha valt en reträttstrategi: dra tillbaka trupperna till nyckelpositioner kring kraft- och oljekällor, arbeta för att bilda en konstituerande församling där man försäkrat sig om att kunna kontrollera dess sammansättning och inte göra några utfästelser om allmänna val, att bilda lokala polisstyrkor, och låta skicka hem egna trupper för att ersätta dem med kontingenter från andra länder.
Oturligt nog för USA, tycks det ganska osannolikt att kunna uppnå dessa mål. Att dra tillbaka styrkor från de perifera delarna av Irak är så gott som liktydigt med att lämna dessa i händerna på motståndsrörelsen och ge dem möjlighet att bygga upp sina styrkor. Det skulle i sin tur ytterligare försvåra en USA-stödd regerings möjlighet att etablera sin makt. Vad gäller polisstyrkorna, riskerar de att antingen bli fullständigt infiltrerade av motståndsrörelsen eller att isoleras från befolkningen.
Att hoppas på säkerhetsstyrkor från andra länder, slutligen, synes fåfängt. Dessa truppkontingenter saknar såväl egentlig motivation som närmare förståelse av landet, dess invånare och dess språk. En enkel utväg blir då att, vilket också visat sig ha skett, ligga lågt, ta skydd och stanna i de egna barackerna.
Kvar står USA med få alternativ, förutom att förlita sig på de konservativa shiitiska grupperingarna. Dessa är, förutom KDP och PUK, de enda någorlunda stora krafter som fortfarande kan tänka sig att samarbeta med ockupationsstyrkorna. Ett tydligt resultat av detta närmande illustrerades i december 2003. Då röstade det Styrande rådet, med liten marginal, igenom ett beslut om att avskaffa en lag från 1959 som skyddar kvinnors rättigheter. Lagen var en av de modernaste i arabvärlden, men skulle nu ersättas av en strikt tillämpning av sharia. Men, som med många andra frågor, för att Rådets beslut ska träda i kraft måste de ratificeras av USA:s ståthållare Paul Bremer. Den irakiska pressen är, inte utan skäl, övertygade om att lagen inte kunde ha avskaffats utan hans underförstådda eftergift och medgivande.

Att USA:s ockupationsstyrkor har stora problem får samtidigt inte skymma blicken för motståndsrörelsens tillkortakommanden. Visserligen har en del expertbedömare menat att dess förråd av vapen och materiel minskat – men eftersom det över hela Mel-lanöstern finns inofficiella källor för sådan tillförsel, är detta knappast ett stort orosmoment.
Det huvudsakliga hotet mot motståndsrörelsens fortsatta tillväxt ligger istället i intern splittring – mellan islamistiska och progressiva sekulära, mellan styrkor som rekryterats från den irakiska befolkningen och utomlands ifrån, och mellan konkurrerande intressen över hela landet, särskilt inom shiiternas led.

De mest frispråkiga ledarna för motståndsrörelsen har talat om att en enad motståndsrörelse snart kan vara ett faktum. Tiden får visa om de är välinformerade eller överoptimistiska.

Översättn.: Mattias Håkansson

Kultur 10 maj, 2025

Solidarisk dikt som tappar och fångar

Äpplen har fem rum i sitt kärnhus, precis som antalet delar i Erik Lindman Matas nya bok. Foto: Carla Lomakka.

Erik Lindman Mata föreslår ett möjligheternas skrivande som snarare säger ja än nej och som refererar fritt, nästan utan restriktion.

Hur mycket kan en text kräva av sin läsare? I Erik Lindman Matas nya diktbok Mullvadens kärlek till buffeln stannar jag ofta upp vid den frågan. Första gången det sker är ungefär då dikten relativt okommenterat övergår till att vara ett slags experimentellt klipp- och klistra-, överstryknings-, språkmaterialistisk-, found-poesi av (får man veta i slutet av boken) den marxistiska teoretikern och aktivisten Rosa Luxemburgs fängelsebrev. Låter det svårt? Det var i alla fall just det jag försökte illustrera.

Men textens bortvändhet från läsaren gäller bara för vissa aspekter av boken. När det gäller det som är brännande akut är utsagan glasklar: I slutet av Mullvadens kärlek till buffeln står det att boken är tillägnad Karmel Alaa Walid Hamdan, ett av de tusentals barn som dödats i Gaza sedan den 7 oktober. På ett litterärt plan är dedikationen överflödig. Denna solidaritet står redan inskriven i dikten. För tillsammans med Lindman Matas språkliga driv utgör solidariteten med världens förtryckta bokens fundament.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 10 maj, 2025

Alla förlorar på pajkastning

Under den senaste veckan har flera profilerade vänsterpartister riktat kritik mot partiledningen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Mycket har sagts från många håll om de senaste dagarnas händelser inom Vänsterpartiet, där Lorena Delgado Varas uppmanades av partistyrelsen att lämna sina uppdrag.

Vissa anser att man blåser upp en fråga om en individ till orimliga proportioner. Andra anser att partiledningens agerande är symboliskt för ett mer långsiktigt mönster kring hur man förhåller sig till partiets medlemmar och mål.

Jag anser att händelserna de senaste dagarna bevisar att det finns en stor och högst problematisk motsättning inom partiet.

Enligt mig är de som tror att splittring är en lösning att betrakta som svikare, som inte har rätt inställning till Vänsterpartiet. Men jag anser också att partistyrelsen gör sig skyldiga till ett svek när de vägrar att förhålla sig konstruktivt till motsättningen och att ha en kamratlig dialog.

Motsättningen handlar i grunden om en bristfällig förståelse för vad makt är och för vad partiarbete är.

Där har både Vänsterpartiets ledning och den interna oppositionen fel.

Makt leder inte automatiskt till mer socialism och feminism, men makt leder inte heller automatiskt till korruption. Vad makt leder till beror på hur den används.

Vi är arbetarklassens parti. Socialismens och feminismens parti. De flesta i Vänsterpartiet är med på detta, både partiledningen och oppositionen. Ändå fastnar diskussionen ofta här, och de ena misstror de andra. I stället för en givande diskussion gör man ogrundade beskyllningar. Diskussioner blir ofta till en tävling i att skjuta över målet.

Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Detta är destruktivt för vårt parti. En korrekt hantering av reella politiska motsättningar inom ett arbetarparti kräver en levande och kamratlig diskussion om de viktiga frågorna. Alla förlorar på pajkastning.

Partiets grundläggande problem är vår nuvarande syn på hur förändring går till. Från partiledningens sida har man en övertro på den parlamentariska vägen och från oppositionens sida har man en övertro på den utomparlamentariska vägen, men vi behöver båda. I dag saknas en helhet. En samstämmighet mellan kortsiktiga och långsiktiga mål.

Vi har kring 30 000 medlemmar, men enbart en liten andel av dessa är organiserade på riktigt. Vänsterpartiets styrka ligger i hur mycket arbete som nedläggs på partiet. En betydligt större andel av våra medlemmar hade kunnat sättas i arbete för partiet om vi hade sett till att skapa förutsättningar för det. Men då måste partiet vara mer än en valkampanjorganisation. Då måste vi finnas i bostadsområdena och på arbetsplatserna i mycket högre grad än i dag.

Vänstern har varit på ideologisk och organisatorisk tillbakagång under lång tid på grund av en pågående identitetskris. Det är dags att börja anamma vår identitet igen. Vi är arbetarklassens parti som kämpar för vår frigörelse från klassamhället och könsmaktsordningen.

Detta innebär att vi går emot den borgerliga hegemonin. För att inte gå under behöver vi ha en strategisk inställning. Vi kan inte, som partiledningen, enbart följa efter svängningar i opinionen och media. Då kommer vi förflytta vår position för långt till slut. Ibland måste vi följa med i svängningarna, men vi måste också kunna stå starka tillsammans när vinden blåser hårt. Det är så man leder. Man kan både lyssna och vara modig.

Samtidigt misslyckas även oppositionen att hitta rätt. Man drar slutsatsen att varje reträtt är ett brott mot den rena läran. Med den inställningen kan man inte heller leda. Om vi verkligen ska vinna måste vi börja prata med varandra och vår klass. Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Läs mer

Vill partiledningen bevisa sina linjer måste de sluta beskriva dem som den enda vägens politik. Vänsterpolitik kan genomföras på andra sätt än i regeringar med centerpartister.

Vill oppositionen bevisa sin linje får man sluta demonisera, börja kompromissa och föra fram ett trovärdigt alternativ som på ett bättre sätt inkluderar både parlamentarismen och utomparlamentarismen än vad partiledningens linje gör.

Kultur 10 maj, 2025

Vi svenskar är mer sekteristiska än vi tror

En spricka uppstår mellan det tornedalska paret när Korpelarörelsen slår ner i byn. Foto: Mimmo Hildén/Iris film.

I den första filmen på minoritetsspråket meänkieli skildras den vidlyftiga Korpelarörelsen, väckelsen som ville göra upp med den laestadianska puritanismen. Såklart spårade det ut.

När krigsflygplanens dån ljuder över Tornedalen, där Jon Blåheds Rörelser utspelar sig, känns platsen fortfarande långt bort från de maktpolitiska händelser som ledde fram till andra världskriget. Ändå vet vi hur decenniet slutade. Inte som byinvånarna trodde, att en gudasänd silverark kommit för att hämta dem på domens dag. Men var det så orimligt att tro att krafter bortom ens egen makt kan susa in över jordelivet?

I Rörelser skildras den ökända Korpelarörelsen, en domedagsprofetisk sexsekt som var verksam under 1930-talet och fortfarande omgärdades av skamfylld tystnad under Jon Blåheds uppväxt 60 år senare. Filmen gestaltar också samma återkommande sekteristiska kännetecken – tungomålstalande och handviftande extatiska predikningar – som fyller en utomstående med stark sekundärskam. Men här placeras det in i en historisk och språklig kontext som ger de gudomliga ingivelserna en mer jordisk förankring. Detta är den första svenska långa spelfilmen som gjorts på meänkieli, som klassas som ett minoritetsspråk i Sverige.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 09 maj, 2025

En femårig pojke vårdas för undernäring på ett sjukhus i Khan Younis den 1 maj. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT.

Allt fler västerländska politiker och medier kräver att kriget upphör, och vissa öppnar till och med för att erkänna den palestinska staten. Men de med mest makt håller fortfarande tyst medan Israels regering börjar bygga ”Gazarivieran”.

”Gazaremsan kommer att helt förstöras”. ”Israeler bör inte skämmas för att använda ordet ockupation.” ”Gazas invånare kommer att börja utvandra i stora antal till andra länder.”

Det är ett axplock av citat från en presskonferens som Israels högerextrema finansminister Bezalel Smotrich gav förra tisdagen. Talet hölls strax efter att regeringen hade meddelat att den kommer intensifiera sin offensiv i Gaza och etablera en permanent närvaro i området. I klartext betyder det att de har köpt Donald Trumps förslag på att själva återuppbygga remsan till ett ockuperat turistparadis. Den slutgiltiga lösningen är en AI-genererad bild på en strandriviera i guldskimmer.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 09 maj, 2025

Israelbojkott föreslås inom IF Metall – men ledningen säger nej

Demonstration mot Aimpoint i Malmö – ett av de svenska företag som bedriver handel med Israel. Ett stenkast bort ligger bolaget Nordisk, där verkstadsklubben motionerat om Israelbojkott. Foto: Johan Nilsson / TT

I dagarna beslutade norska LO om ekonomisk bojkott av Israel. En verkstadsklubb i Malmö vill att IF Metall gör detsamma, men fackstyrelsen säger nej – trots att dess internationella samarbetsorgan gett grönt ljus.

”Om inte ockupationen upphör innan september 2025, som FN:s generalförsamling krävt, kommer LO arbeta för att Norge tar initiativ till en internationell ekonomisk bojkott.”

Det beslutet kom i dag från Norska LO, efter förslag om att fackförbundet ska verka för en fullskalig Israelbojkott

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 09 maj, 2025

Vetenskapen är högerns nästa måltavla

Livsmedelsverkets rekommendationer om maximalt 350 gram rött kött i veckan har fått högern att se rött. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Lobbyisten Johan Ingerös attacker mot Klimatpolitiska och Finanspolitiska råden handlar knappast om att stärka folket mot experterstyret. Utan om att politiker ska kunna stoppa huvudet i sanden.

Det händer att motstånd presenterar sig i form av pyttesmå, odramatiska händelser, ja nästan vad man kunde kalla för icke-händelser.

En sådan inträffade i förra veckan, när Livsmedelsverket rådde svenskar att äta maximalt 350 gram rött kött i veckan. I sak inga konstigheter; grunden för råden är hälsoeffekterna och kopplingen mellan köttätande och (bland annat) tarmcancer är väletablerad.

Rekommendationen kom redan i höstas, men Livsmedelsverket fick då omedelbart bakläxa av en purken landsbygdsminister, kristdemokraten Peter Kullgren. Han menade att Livsmedelsverket behövde göra om kalkylen med hänsyn tagen till svensk livsmedelsberedskap.

Det gjorde Livsmedelsverket, och återkom häromveckan med exakt samma kostråd. Ministern är uppfriskande ärlig om sin besvikelse: ”Jag noterar att uppdragen inte har fått den effekt som jag hade hoppats på.”

Varje person som doppat en tå i sociala medier förstår att besvikelsen inte främst handlar om beredskap eller köttbönders väl och ve; köttätandet har intagit en central roll i kulturkriget och högerradikaler fyller flödet med närbilder på jättebiffar flankerade av bacon och anekdotiska berättelser om otroliga hälsolyft.

Med tydlig inspiration från USA bereder Ingerö marken för en svensk trumpism.

Samtidigt pågår striden om vetenskapens roll i politiken för fullt. Från USA kommer dagligen nyheter om motorsågsmassakrer mot snart sagt alla myndigheter och aktörer som arbetar med datainsamling och vetenskaplig metod för att hantera möjliga hot mot människan och samhället. Det handlar om både retoriska och ekonomiska attacker, ofta präglade av en illa dold skadeglädje.

En gång i tiden skrattade alla, även svensk höger, när Trump i ett animerat ögonblick spekulerade kring möjligheten att bota covid genom att dricka klorin.

I dag plockar den svenska högern snarare fram anteckningsboken.

Nu formerar den sig för ett angrepp mot de irriterande siffernördarna. Landsbygdsministerns bakläxa är ett exempel. Att klimatminister Pourmokhtari skolkade från Klimatpolitiska rådets senaste presentation, utan att ens bry sig om att hitta på ett svepskäl, är ett annat exempel. Kanske blev hon inspirerad av Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen, trendsättaren som redan för ett år sedan beskrev Klimatpolitiska rådets rapport som ”mycket gnäll” och öppnade för att, som det heter, ”se över rådets uppdrag”.

Som härförare för den svenska vetenskapsfientligheten rider nu Johan Ingerö in på scenen. Den tidigare folkpartisten, kristdemokraten (som brådstörtat tvingades lämna partisekreterarposten) och numera lobbyisten argumenterar i en ledartext i Göteborgs-Posten (3/5) skickligt för att vetenskapen bör placeras i baksätet. Den som kräver att politiken böjer sig efter vetenskapen, förklarar han, har missat själva poängen med demokratin. Det är de folkvalda som fattar besluten, inte experterna.

Det har han helt rätt i. I demokratin ingår att de folkvalda kan ta experternas rapport, spola ned den i toaletten och göra raka motsatsen. Det är lika självklart som att svenskarna lugnt kan äta tio kilo plankstek i veckan oavsett kostråden.

Läs mer

Kruxet är bara att Ingerö pläderar för en nedläggning av såväl Klimatpolitiska som Finanspolitiska rådet, och mullrar hotfullt mot myndigheter i allmänhet. Texten argumenterar inte främst för de folkvaldas rätt att gå emot experter, utan för något radikalt annat, nämligen de folkvaldas rätt att slippa veta. Det – att makten hävdar sin rätt till okunskap – är en milstolpe i svensk politik. Med tydlig inspiration från USA bereder Ingerö marken för en svensk trumpism, något som skulle kunna marknadsföras som ”Doge – men med förnuft”.

Den svenska trumpismens banérförare säger sig vara rädda för aktivistiska och olydiga tjänstemän. Det är struntprat. De vet mycket väl att det är de tjänstemän som samvetsgrant, petnoga och befriande tondövt fortsätter att komma fram till att mer än 350 gram rött kött riskerar att skada hälsan, oavsett vilka signaler som kommer från Rosenbad – eller för den delen Mar-a-Lago.

Utrikes 09 maj, 2025

Tillbaka till bikupan

På eftermiddagen samlas Kipsélis invånare utanför kaféerna i den svala vårluften. Foto: Elton Wååg.

En gång i tiden kunde man höra Frank Sinatra spela piano på kaféerna i Atens stadsdel Kipséli. Sedan föll området i glömska och förslummades – för att sedan segla upp som ett kreativt område. Nu fruktar invånarna att tunnelbanan kommer föra med sig mer kapital – och högre hyror.

– Vad gör ni här? utbrister den gamle mannen och ser på oss skeptiskt.

– Aten är en så smutsig stad! Vad finns det att se här i Kipséli?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 08 maj, 2025

Ökänd antisemit döms för hatbrott: ”Behövs en ny Hitler”

Ahmed Rami föreläser för Radio Cui Bono. Skärmavbild.

Ahmed Rami har spridit antisemitisk propaganda sedan 1980-talet. Nu döms han ännu en gång för hets mot folkgrupp.

Ahmed Rami, 78, döms för hets mot folkgrupp, efter uttalanden om att ”Tyskland behöver en ny Hitler” och jämförelser av judar med bakterier.

Enligt tingsrätten var uttalandena avhumaniserande, och hade som syfte att skapa förakt och hat mot judar som grupp. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter om sammanlagt 6 000 kronor, och åläggs dessutom att betala 10 000 kronor i advokatkostnader.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 08 maj, 2025

Samma trauma, nya minnen

”Arv och miljö” blev norska Vigdis Hjorths genombrott. Den nya boken är en uppföljare – och upprepning. Foto: Sara Angelica Spilling.

Hyllade författaren Vigdis Hjorths uppföljare handlar om upprepningens psykologi – men blir mest bara tjatig.

Upprepning har funnits med som ett tema i hela Vigdis Hjorths författarskap, tillsammans med familjedynamik och litteraturens förhållande till sanning. I nya romanen är det, som namnet antyder, än mer uttalat och närvarande på flera nivåer: Upprepningen (2025) fungerar i sig som en variation på hennes mest kända bok Arv och miljö (2016), en historia om ett undanträngt incesttrauma i familjen. Handlingen i den nya, tunna boken är avgränsad till ett fåtal händelser som känns igen från tidigare, men som här utgör hela berättelsen. I sin dagbok skildrar berättaren hur hon blir av med oskulden. Scenen har i själva verket aldrig ägt rum, men tas för sanning av föräldrarna som läser dagboken. Pappan försvinner ut i natten, upprörd – men inte för att ha tagit del av dotterns sexuella uppvaknande som vi först tror, utan av rädsla för att det ska avslöja de övergrepp han utsatte sitt barn för.

Hjorth återvänder till skeendet som skildras i Arv och miljö, som för att se vad som händer om man låter händelser som där är perifera framträda tydligare. Ramen med en vuxen författare som ser tillbaka på sin uppväxt och förstår den annorlunda, gör också att minnesarbete och fiktion ytterligare tematiseras i den nya romanen. Hjorth går i dialog med 1800-talsfilosofen Søren Kiverkegaards idé att upprepning inte är möjlig, vilket enligt honom också skapar en möjlighet till förflyttning. Det perspektivet representeras här framför allt av den vuxna berättarens nya blick på händelser i det förflutna. Men upprepningen står också för det lagbundna och klaustrofobiska: formuleringar återkommer, scener är intill förväxling lika varandra. Vardagsrummen och ölen, träffarna med Finn, mamman som hysterisk står på trappen och väntar, pappan som ber henne att låta flickan vara. Några få ord upprepas och blir avgörande för ett helt liv. Det medelklassliv som berättas ekar också av snarlika skildringar, och även om det kan ses som trotsigt att välja att cirkulera kring sitt trauma i stället för att förnya sig, är det också i linje med en narcissistisk terapikultur.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 08 maj, 2025

Lobbyister kan hamna i register: ”Otillräckligt”

Göran Persson och Göran Hägglund, tidigare ledare för S respektive KD, arbetar båda i dag som lobbyister. Och de är inte ensamma om att han en bakgrund i politiken. Foto: Jessica Gow / TT.

Utredaren Mats Melin ”förvånades” över lobbyismens grepp om politiken – och vill se ett totalt förbud mot anonyma bidrag i politiken. Men lobbyistkritikern Max Andersson beskriver förslaget som otillräckligt.

– Externa aktörer, som företräder skilda intressen och mer informellt vill påverka politiskt beslutsfattande. Det kan vara public affairs-konsulter, företag, organisationer eller sammanslutningar, förklarar justitierådet Mats Melin.

– Vi upplever att sådan påverkan spelat en allt större roll de senaste åren.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr