I Spanien arrangerades första maj-demonstrationerna som en hyllning till de som dog under terroristattackerna mot Madrid, varav många var arbetare på väg hem till förorten efter jobbet.
– Vi saknar 192 arbetare och studenter med olika nationalitet som vi skulle vilja ha gått med oss för fred, rätten till arbete och för ett fritt och rättvist samhälle, sade Candido Mendez, generalsekreterare för Spaniens största landsorganisation enligt AP.
I Paris blev demonstrationerna mindre än de senaste två åren. Mellan 14 000 och 50 000 gick på Paris gator, beroende om man tror på polisens eller arrangörernas siffror.
De tidigare två åren har präglats av protester mot att extremhögerns Jean-Marie Le Pen gick till andra omgången i presidentvalet (2002) och protester mot premiärminister Raffarins nedskärningar (2003).
Detta år var mobiliseringsgraden lägre trots att både socialistpartiet och kommunistpartiet PCF skördade stora framgångar i lokalvalen för några veckor sedan.
Enligt Ryska Posten demonstrerarde i Moskva förutom det officiella första maj-firandet av de Putintrogna demonstrerade 5– 10 000 Moskvabor med kommunisterna, som marscherade till Teatertorget där Gennadij Ziuganov talade.
2–3 000 demonstranter deltog i ett annat tåg, under parollen ”Det civila samhället mot en polisstat”.
Det hade organiserats av Jabloko, högerpartiet SPS, Helsingforsgruppen, en av soldatmödrarnas kommittéer och ytterligare några människorättsgrupper. Mötet ägde rum vid den s k Solovetskijstenen på Ljubjankatorget.
I Nizjnij Novgorod dödades en arbetare vid namn Komarov när ett militärfordon fullastat med 15 OMON-soldater körde rakt in i kommunisternas 1 maj-demonstration.
I Berlin blev det som tidigare år kravaller mellan å ena sidan autnoma vänstergrupper och å andra sidan polisen. 170 personer ur det så kallade revolutionära första maj-tåget togs i förvar av polisen som gick till attack med tårgas och batonger.
Vid den stora officiella fackföreningsdemontrationer talade tyska LO:s (DGB) ordförande Michael Sommer. Han tog avstånd både från regeringens nedskärningspolitik men också med oppositionens planer på att helt plocka ned välfärdsstaten.
– Europa måste vara mer än ett eldorado för finansjonglörer. Klyftan mellan fattiga och rika bara ökar, varnade Sommer och lovade, enligt Junge Welt, att tillsammand med andra europeiska fackförbund kämpa mot att löner, rättigheter och arbetstider vrids tillbaka till 1800-talet.
I Aten demonstrerade tusentals människor för bättre skydd för arbetarnas rättigheter.
Fackföreningsledaren Christos Polysogopoulos lovade bygga upp nära samarbete med fackföreningarna i de tio nya EU-länderna för att tillsammans kunna kämpa för enhetliga rättigheter i alla länder.
I London, där första maj inte längre är helgdag sedan Thatcherregeringen tagit bort den, samlades mellan 5 000 och 7 000 i brittiska LO:s (TUC) tåg. Likt i Berlin har första maj i London de senaste fem åren blivit starkt förknippat med kravaller, bland annat från anarkister, något som detta år inte skedde.
Det blev ett lugnt första maj-firande för de cirka 1 800 poliser som kallats ut på stadens gator.