Fyra år efter barnboken Äta gräs illustrerad av Sven Nordqvist, kommer nu Sami Saids fjärde roman Satansviskningar som utspelar sig på en internatskola för besvärliga flickor. Hit kommer flickor för att de beter sig som pojkar, revolterar, är olydiga och bortskämda. På skolan, som styrs av den mystiska Föreståndaren, ska storstaden drivas ut ur dem – roten till människans olycka och dekadens, så mörk och bottenlös att närmaste stad kallas för Avgrunden. I centrum för den nya romanen står Nadine som placeras på skolan efter att hon gömt sig i sin garderob. Nadine gömde sig inte för att busa, utan för att hon ville vara i fred, inte betyda någonting för någon, slippa avkrävas ansvar; bli till ett ingenting. Men det finns förhoppningar på unga flickor, hur de ska bete sig, vad de ska bli (ingenjör som pappa eller jurist som mamma?) ”Vad har världen med mig att göra?” undrar Nadine.
Det är föräldrarna som skickar sina döttrar till internatskolan i hopp om att de ska återvända som skötsamma individer, redo att leva upp till den roll de ska spela i hemmet och samhället. Jag kommer att tänka på klostret Santa Catalina när jag läser Satansviskningar, en plats som jag nyligen besökt. Där slogs jag av hur unga kvinnor ofta isoleras för att kunna förändras. Dessa kvinnor, som tvingades i kloster, var ofta döttrar från välbärgade familjer, varav vissa av dem skickats dit för att rädda sin eller familjens heder. Visserligen fungerade klostret för många kvinnor som ett fängelse, men för andra var det en tillflyktsort, där de slapp äktenskapets bojor och kunde leva friare än vad de gjort i sina hem. För Nadine visar sig internatet vara en fristad som i sin slutna avskildhet känns trygg i jämförelse med de viskningarna i hennes huvud som hon står maktlös inför. När oron blir för stor, och skolans väggar inte längre skyddar, finner hon tillflykt i öknen, ”hård och omänsklig och helt igenom vacker”.
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!