Seluah Alsaati drömmer om ett samhälle där andra föräldrar inte är konkurrenter och där det finns utrymme för fritid efter jobbet.
En morgon när jag promenerade till jobbet och tittade ut över Stockholms vackra siluett, slog det mig: jag vill leva i vänsterns samhälle. Men vad kan vänstern ge mig? Jag har ett jobb (just nu i alla fall), en son som ler när jag kommer hem genom dörren och säkert mycket mer. Vad finns det mer att önska av livet? Jo, några saker. För det första, arbetstiden. Idag, när klockan är tre på jobbet, går jag och hämtar en kopp kaffe för att orka två timmar till. Jag skickar ett sms till min sambo och undrar hur han och lillen haft det idag. När jag går hem är det mörkt ute, jag skyndar mig, vill inte missa sista timmarna innan lillen somnar. I vänsterns samhälle hade det sett annorlunda ut. Jag hade inte behövt ta den där sista koppen kaffe. Jag hade istället kunnat logga ut och stänga ner datorskärmen. Sen hade jag gått till gymmet innan jag gick hem. Eller satt mig på ett fik och laddat inför kvällens poetry-slam tävling. Eller gjort något annat. Andra dagar hade jag gått direkt hem och spenderat eftermiddagen med min son. Kanske tar han sina första stapplande steg utan stöd just idag? Att arbeta sex timmar på en arbetsdag ger två extra fritidstimmar per dag. De två timmarna är mycket värda. Kanske skulle pulsen sjunka något. Kanske skulle tiden räcka till lite mer av det som är gott i livet.
För det andra, segregationen. Jag har flyttat ihop med min sambo som hyr en lägenhet i Stockholms innerstad. Mina grannar har namn man kan uttala, själv måste jag bokstavera a l s a a t i. När jag bodde i Tensta var det tvärtom, alla helsvenskar hade flyttat därifrån, ingen ville bo kvar i ett område med för många invandrare (#vardagsrasism). I vänsterns samhälle hade det sett annorlunda ut. Jag hade inte behövt välja mellan en bostadsort där det bara finns helsvenskar och en ort där det bara finns invandrare. Människor hade levt blandat. Det hade inte funnits skäl att åka på överklass-safari. Stadens olika delar skulle vara sammanflätade av mer än bara kollektivtrafiken och jag hade känt mig som en i mängden vart jag än bodde. I vänsterns samhälle hade jag grillat halloumi på gården tillsammans med blatte-toppchefen och svenne-taxichaffisen.
För det tredje, gemenskapen. För ett tag sen var jag på en så kallad ”visning” av en förskola. Jag stressade runt och ställde en fråga om genuspedagogik. Tittade på de andra föräldrarna, mina konkurrenter, och tänkte att om det stod mellan deras barn och mitt barn, skulle jag välja att mitt barn fick en plats här. I vänsterns samhälle hade det sett annorlunda ut. Jag hade inte behövt välja mellan Bullerbyn och Kastanjen. Jag hade ställt mitt barn i den kommunala förskolekön och vetat att oavsett var han hamnar, kommer det vara ett bra ställe. Det hade funnits en gemenskap, en strävan efter det gemensamt goda. De andra föräldrarna hade varit mina närmaste allierade. Det hade funnits en organisering av samhällets resurser så att alla våra små älsklingar hade fått möjlighet till den bästa möjliga starten i livet.
Så jo tack, jag har det bra, men det finns mer att få av livet. Vänstern ger alternativ för framtiden, och det finns såklart mer att hämta än det jag skrivit om här. Allt kommer såklart inte vara perfekt. Det kommer fortfarande finnas mensvärk, tonårsrevolt och bad-hair-day. Det gör inget. En morgon när jag tittade ut över Stockholms vackra siluett slog det mig: Jag vill verkligen leva i vänsterns samhälle.
På eftermiddagen samlas Kipsélis invånare utanför kaféerna i den svala vårluften. Foto: Elton Wååg.
En gång i tiden kunde man höra Frank Sinatra spela piano på kaféerna i Atens stadsdel Kipséli. Sedan föll området i glömska och förslummades – för att sedan segla upp som ett kreativt område. Nu fruktar invånarna att tunnelbanan kommer föra med sig mer kapital – och högre hyror.
– Vad gör ni här? utbrister den gamle mannen och ser på oss skeptiskt.
– Aten är en så smutsig stad! Vad finns det att se här i Kipséli?
Han tittar på oss som om vi vore brottslingar. I själva verket är det bara jag och journalisten Níkos Vatópoulos som försöker få en skymt av en marmorklädd trappa mellan järnstängerna. Jag blir förlägen. Níkos förklarar att vi tittar på byggnaderna i det fornstora området Kipséli – förstås!
Men mannen kan inte hålla inne sin kritik mot det grekiska samhället, och babblar på i flera minuter. Efter att vi har lämnat pratkvarnen tillägger Níkos att det är typiskt greker att baktala sig själva och sitt land. Och visst är många delar av Kipséli och Aten en soptipp, men är det verkligen hela historien?
Nikos Vatópoulos skriver till vardags i Greklands största dagstidning Kathimerini. Han har skrivit både böcker och reportage om just Atens arkitektur, särskilt Kipséli. Därför har jag föreslagit att vi möts utanför en bokhandel i området. I skyltfönstret har ägaren passande nog placerat en av hans böcker, Walking in Athens. Det är precis vad vi ska göra i dag.
– Jag hade en fin uppväxt, det var alltid tryggt här. Det var en stadsdel främst för medelklassen, berättar han.
Under 2010-talets krisår dök fastighetspriserna i Grekland. På väg till min farmor i en taxi minns jag hur skyltar med texter som ”enikiázetai” och ”poleítai” (”för uthyrning” och ”till salu”) svischade förbi. Krisen tvingade företag och butiker att stänga igen som aldrig förr.
De billiga boendekostnaderna fick samtidigt en ny grupp att söka sig till området vi går runt i, ibland kallat för ”nya Berlin”.
Kipséli betyder ”bikupa” på grekiska. Paradgatan Fokíonos Négri, uppkallad efter den första ordföranden i Atens akademi, har länge jämförts med Roms Via Veneto. Området planerades på 1930-talet och var hem åt flera kända skådespelare och konstnärer. Frank Sinatra ska ha sjungit på en bar i området och den grekiske författaren Odysseas Elytis, som 1979 fick Nobelpriset i litteratur, bodde här.
Vägvisare. Journalisten Níkos Vatópoulos har skrivit flera böcker om Atens stadsmiljö. Foto: Andreas Siotis.
Trots områdets trendiga status började det efter ett par årtionden förlora sin prestige. Efter järnridåns fall blev det ett tillhåll för arbetskraftsinvandrare från Albanien. Därefter följde en invandringsvåg från Västafrika och Pakistan. I dag håller området än en gång på att förändras.
Nikos pekar på den gröna oasen av dignande apelsinträd, blommor och buskar. Vi kikar in genom en port med sirliga mönster. Hantverkskvalitet. Níkos pekar på en och avgör bestämt att byggnaden är uppförd ”1951, eller 1952”.
Vi söker oss vidare ned mot det soliga torget Agios Georgios, uppkallat efter sin kyrka. Trots sin bysantinska stil är den byggd samtidigt som resten av området, på 30-talet.
– Kyrkor är det enda som vi bygger nytt i Grekland, skrattar Níkos.
Strax intill finns ett kafé med terrazzogolv, en fet espressomaskin och åldersgruppen 25–35 med ”kreativa klädval”. Jag hinner tänka: ”där är de”.
– Här sitter den nya befolkningen, säger Níkos.
– De är ganska unga. Kreatörer och konstnärer.
Jag bestämmer mig för att träffa en sådan, och dagen efter stämmer jag möte med konstnären och designern Theo Anastasátos. På vägen dit passerar jag byggnader som renoveras för fullt. Trottoaren är fylld av utrivna fönster, kök och tegel omlott med varandra. Plaketter om korttidsuthyrningar, ofta på engelska, dyker upp allt mer för varje gata som löper bort från Kipséli.
När det är torka och slut på vattnet i byarna klagar de så mycket. Men de inser inte att det är hotellen och turisterna som orsakar det!
Theos lägenhet är omsorgsfullt renoverad, med mosaikgolv, fiskbensparkett och schackrutiga marmorplattor från ön Tínos, som ligger bredvid Mykonos och känd sedan flera millennium för sitt marmorhantverk.
Han är född i New York, uppvuxen i Österrike och flyttade till London när han var 19. Där pluggade han herrmode på den prestigefulla skolan Central Saint Martins, kom han i kontakt med den legendariska modedesignern Vivienne Westwood och designade accessoarer i sju år. Efteråt satsade han på sitt eget märke Zosma på jetset-ön Mykonos, men efter tio år blev hyrorna där för höga och han flyttade till Aten.
– Vill du ha lite te? frågar han och häller upp kokande vatten i en japansk tekanna med gröna teblad.
Han serverar den halvfermenterade oolong-blandningen i en rar, liten tekopp.
– Jag hade varit på Tinos förut. Därför såg jag det som en möjlighet att ha min butik. Hyran var ”normal” där, understryker han.
I ateljén syr han på en tamata, ett traditionellt grekiskt-ortodoxt hantverk där en plakett i ädelmetall, som guld eller silver, ska föreställa en kroppsdel som man har ont i. Sedan överlämnas denna i kyrkan för att Jesu mor ska råda bot på den smärtande delen. Det vanligaste är ett öga, en hand eller till och med ett hjärta.
Inflyttad. Kipsélibon Theo Anastasátos är konstnär och designer. Foto: Andreas Siotis.
Verket knyter an till Tínos tradition som en pilgrimsort för kristna – den lilla ön har Greklands näst största kyrka.
Han beskriver en mykonosifiering av den grekiska övärlden, särskilt nu på Tinos.
– De som bor på Tinos vill inte att det ska bli som på Mykonos, säger han med hänvisning till den överexploaterade partyön och himlar med ögonen.
– När det är torka och slut på vattnet i byarna klagar de så mycket. Men de inser inte att det är hotellen och turisterna som orsakar det!
Det vore lätt att utmåla Theo som en del av gentrifieringen i både Kipséli och på Tínos. Jag frågar om det inte är just konstnärer som gentrifierar området och höjer hyrorna, vilket slår ut de albanska hantverkarna som redan bor där.
– Jag är en egen, småskalig konstnär. Jag tror inte att det är till min fördel att jag är etablerad här. Egentligen borde jag ha bott i London eller Paris, men jag har inte råd. Det är kedjor som köper upp butikslokaler som höjer hyrorna, inte vi konstnärer, menar han.
Jag undrar om han inte känner sig omaka i området, inte minst på Tínos. Att han har hamnat här menar han beror på att han har valt sin egen väg.
– På tyska säger man att någon är en ”aussteiger”. Det är någon som går sin egen väg och har hoppat av den förutbestämda vägen i livet, en dropout helt enkelt. I och för sig har jag fått träffa väldigt intressanta människor som jag inte skulle ha träffat annars, inte minst på Tínos.
Han berättar att en gammal inköpare till den världskända designern Dries van Noten kom in i butiken förra året.
– Jag blev helt ställd och tänkte: Va! Hur hittade du hit?.
Theo nämner att man håller på att bygga en tunnelbanestation i området. Det syns inte minst på graffitin i området. På otaliga ställen har slagord som ”oxi metro” (”nej till tunnelbanan”) och ”Nej till Airbnb” sprejats på de vackra 30-talsväggarna.
Slagord. Kipséli är täckt med graffiti som protesterar mot Airbnb-uthyrning till turister och planerna på ny tunnelbana. Foto: Elton Wååg.
– Tunnelbanan innebär en värdeökning på min lägenhet och Kipséli är en bra investering, hoppas jag, säger han.
Han gestikulerar att andra sidan av den långa gatan Patisíon är nästa område på tur.
Tillbaka från intervjun frågar jag min farmor om hennes vän, en byggarbetare från Albanien som hon kärleksfullt kallar sin ”vaktmästare”. De har varit vänner i snart 30 år efter att han hjälpte henne att renovera sitt hus.
Med mängder av kaféer, restauranger och semesterlägenheter tvingades hans fru och barn snart flytta därifrån på grund av skenande hyror.
När jag var ute på min promenad med Níkos berättade han att integrationen i Kipséli anses vara misslyckad.
– Kulturellt sett är greker ett mycket introvert folk. Med tiden har vi lärt oss att öppna oss för andra kulturer.
När jag berättar att integrationen av invandrare i Sverige också kritiseras blir han förvånad.
– Jag har varit i Sverige. Ah, du sitter inte ned, men det var…
Han pausar.
– På 70-talet! utbrister han och understryker att han är ganska mycket äldre än vad jag är.
– Det verkade inte finnas några problem då. Det var fint, lade han till.
Plötsligt dyker en brevbärare ut ur dörren till en storartad byggnad, skeppsredaren Lanarás lägenhetshus. Entrén är en Bauhaus-dröm med svartvita, penteliska marmorplattor. Níkos tittar på mig och gestikulerar med ena handen att vi ska smita in. Det gör vi.
Mitt hjärta tar ett skutt. Ola ta leftá! utbrister jag – ”obetalbart”.
Ahmed Rami föreläser för Radio Cui Bono. Skärmavbild.
Ahmed Rami har spridit antisemitisk propaganda sedan 1980-talet. Nu döms han ännu en gång för hets mot folkgrupp.
Ahmed Rami, 78, döms för hets mot folkgrupp, efter uttalanden om att ”Tyskland behöver en ny Hitler” och jämförelser av judar med bakterier.
Enligt tingsrätten var uttalandena avhumaniserande, och hade som syfte att skapa förakt och hat mot judar som grupp. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter om sammanlagt 6 000 kronor, och åläggs dessutom att betala 10 000 kronor i advokatkostnader.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
”Arv och miljö” blev norska Vigdis Hjorths genombrott. Den nya boken är en uppföljare – och upprepning. Foto: Sara Angelica Spilling.
Hyllade författaren Vigdis Hjorths uppföljare handlar om upprepningens psykologi – men blir mest bara tjatig.
Upprepning har funnits med som ett tema i hela Vigdis Hjorths författarskap, tillsammans med familjedynamik och litteraturens förhållande till sanning. I nya romanen är det, som namnet antyder, än mer uttalat och närvarande på flera nivåer: Upprepningen (2025) fungerar i sig som en variation på hennes mest kända bok Arv och miljö (2016), en historia om ett undanträngt incesttrauma i familjen. Handlingen i den nya, tunna boken är avgränsad till ett fåtal händelser som känns igen från tidigare, men som här utgör hela berättelsen. I sin dagbok skildrar berättaren hur hon blir av med oskulden. Scenen har i själva verket aldrig ägt rum, men tas för sanning av föräldrarna som läser dagboken. Pappan försvinner ut i natten, upprörd – men inte för att ha tagit del av dotterns sexuella uppvaknande som vi först tror, utan av rädsla för att det ska avslöja de övergrepp han utsatte sitt barn för.
Hjorth återvänder till skeendet som skildras i Arv och miljö, som för att se vad som händer om man låter händelser som där är perifera framträda tydligare. Ramen med en vuxen författare som ser tillbaka på sin uppväxt och förstår den annorlunda, gör också att minnesarbete och fiktion ytterligare tematiseras i den nya romanen. Hjorth går i dialog med 1800-talsfilosofen Søren Kiverkegaards idé att upprepning inte är möjlig, vilket enligt honom också skapar en möjlighet till förflyttning. Det perspektivet representeras här framför allt av den vuxna berättarens nya blick på händelser i det förflutna. Men upprepningen står också för det lagbundna och klaustrofobiska: formuleringar återkommer, scener är intill förväxling lika varandra. Vardagsrummen och ölen, träffarna med Finn, mamman som hysterisk står på trappen och väntar, pappan som ber henne att låta flickan vara. Några få ord upprepas och blir avgörande för ett helt liv. Det medelklassliv som berättas ekar också av snarlika skildringar, och även om det kan ses som trotsigt att välja att cirkulera kring sitt trauma i stället för att förnya sig, är det också i linje med en narcissistisk terapikultur.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Göran Persson och Göran Hägglund, tidigare ledare för S respektive KD, arbetar båda i dag som lobbyister. Och de är inte ensamma om att han en bakgrund i politiken. Foto: Jessica Gow / TT.
Utredaren Mats Melin ”förvånades” över lobbyismens grepp om politiken – och vill se ett totalt förbud mot anonyma bidrag i politiken. Men lobbyistkritikern Max Andersson beskriver förslaget som otillräckligt.
– Externa aktörer, som företräder skilda intressen och mer informellt vill påverka politiskt beslutsfattande. Det kan vara public affairs-konsulter, företag, organisationer eller sammanslutningar, förklarar justitierådet Mats Melin.
– Vi upplever att sådan påverkan spelat en allt större roll de senaste åren.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
I syndens näste Berlin stänger aldrig klubbarna – förutom när de måste spolas av. Flamman beger sig ut i den tyska huvudstadens nattliv, och möter stenhårda vakter, strikta klädkoder – och en gemenskap där det finns något för alla.
Kön ringlar sig lång på den stillsamma bakgården i det gamla industrikomplexet i stadsdelen Kreuzberg i Berlin. Klockan är strax före midnatt och människor, mestadels svartklädda och uppradade två och två, står och väntar på att bli synade av Klub Verbotens välkända ansikte vid dörren – Hanny. Med platinablont hår, hård blick och spikrak hållning är det hon som dikterar vem som får komma in.
Även om du köpt biljett finns ingen garanti för att du inte får vända i dörren. Du förväntas, utöver att följa en strikt klädkod, även kunna berätta minst tre av klubbens regler. Det är viktigt att alla vet vad som gäller, och följer reglerna
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
En ny axel har bildats mellan känsliga liberaler och maktgalna despoter – impulsen att vilja tysta åsikter man inte tycker om.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
En märklig ny axel håller på att ta form. Inte ”ondskans axelmakter” som påstods förena Västs fiender, och inte heller den som Donald Trump och Vladimir Putin tycks vara i färd med att skapa. Utan en bredare, mindre känd allians: ett internationellt förbund av censurivrare som samlar autokrater, demokrater och byråkrater.
Trump, som stängdes av från sociala medier i slutet av sin första mandatperiod, lovade att återupprätta yttrandefriheten i USA och eldade på sina anhängare, vars ofta provocerande åsikter bannlystes från progressiva universitet och sociala plattformar. Sex dagar in i sin andra mandatperiod försökte han stoppa det amerikanska flygvapnets utbildning om svarta flygares roll under andra världskriget. Tre dagar senare började ord som mångfald, exkludering, kön, socioekonomisk och underrepresenterad försvinna från myndigheternas webbplatser, samtidigt som en ny presidentorder riktades mot utländska studenter som uttrycker stöd för palestinier – nu stämplade som ”pro-jihadistiska demonstranter”. ”Vi kommer att hitta er och vi kommer att deportera er”, hotade Vita huset. Sedan dess har Columbia-studenten Mahmoud Khalil gripits och riskerar utvisning.
Munkavlen dras åt även i Europa. I Frankrike har 200 framstående medlemmar av den liberala borgarklassen – däribland en före detta president, två tidigare premiärministrar samt en rad borgmästare och parlamentsledamöter från högern och Socialistpartiet – krävt ”skydd för judar genom att lagstifta om att antisemitism också innefattar antisionism” (Le Monde, 22 mars 2025). Med andra ord vill de kriminalisera en åsikt som delas av både vänsteraktivister och ultraortodoxa judar.
Kriminaliseringen av politiska motståndare – ett kännetecken för auktoritära regimer – håller på att få fotfäste även i demokratiska stater.
Kriget i Ukraina, omformulerat som en civilisationskamp mellan Europa och Ryssland, har också använts för att motivera censur. 2022 förbjöd Europeiska unionen de ryska kanalerna RT och Sputnik för att skydda ”grundläggande rättigheter och friheter” – ett drag som applåderades av Emmanuel Macron, som inte heller hade några invändningar när Israels parlament i maj 2024 förbjöd den qatariska kanalen Al Jazeera. I Rumänien fick en presidentkandidat som ansågs för Kreml-vänlig sin överlägsna ledning i första valomgången ogiltigförklarad av författningsdomstolen, som uteslöt honom från att ställa upp igen med hänvisning till påstått ryskt valfusk via sociala medier. ”Vårt informationsutrymme är inget mindre än ett geopolitiskt slagfält där vi just nu håller på att förlora kriget”, sade EU:s högsta diplomat Kaja Kallas den 19 mars. Hon jämförde därefter spridningen av falska nyheter med brott mot territoriell integritet.
Kriminaliseringen av politiska motståndare – ett kännetecken för auktoritära regimer – håller på att få fotfäste även i demokratiska stater. I Tyskland trädde en lag i kraft den 1 januari 2018 för att reglera sociala medier, och enligt Human Rights Watch ”sätter den ett farligt prejudikat för andra regeringar som vill inskränka yttrandefriheten på nätet genom att tvinga företag att censurera å statens vägnar”.
Nästan omedelbart hyllades lagen av tre oantastliga demokratier – Filippinerna, Singapore och Ryssland – som föredömlig. Känsliga diktatorer och upplysta liberaler, religiösa fanatiker och indignerade aktivister – alla dansar de nu efter censurens sax, drivna av det som Benjamin Constant en gång kallade ”den anmärkningsvärda tendensen att kasta bort allt som orsakar ens minsta obehag, utan att fråga sig om denna hastiga avsägelse inte kan leda till en mer bestående skada”.
För varje sidas seger föder den andras hämnd. Och resultatet av dessa strider har bara en given utgång: förlusten av frihet för oss alla.
Vargön Alloys AB omsätter närmare 3 miljarder kronor om året. Foto: Idun Nilsson.
Det turkiskägda verket i Vargön vid Vänern pumpar ut metall som aldrig förr. Men i slaggbergen döljer sig höga halter av giftiga tungmetaller. Bland ortsbor stiger oron för utsläpp – medan högarna med krom bara fortsätter att växa.
Vid Vänerns sydspets övergår sjön i Göta älv. Därifrån rinner vattnet 93 kilometer, ända ned genom Göteborg, innan det mynnar ut på öppet hav. På ena sidan Göta älvs inlopp ligger Vänersborg, med cirka 25 000 invånare. På andra sidan Vargön, med en femtedel.
Här heter pizzerian Viking, och frisören Connys. Bruksortsstatusen är inget att diskutera: här kom industrin först, sedan samhället. Nere vid kajen ligger tegelruinerna av urpappersbruket Wargöns Aktiebolag, strax bredvid den modernare, brummande och ångande jättefabriken Vargön Alloys. Här produceras sedan 1970-talet ferrokromlegeringar, blandningar av krom och järn som bland annat används för att behandla rostfritt stål.
Fabrikens elräkning ligger på minst 520 000 megawatt – en halv procent av Sveriges totala energiförbrukning – och dess överskottshetta värmer nästan hela Vänersborg, samt delar av Trollhättan. Förra årets utsläpp motsvarande 135 232 ton koldioxid, men man forskar på att minska dem i olika hållbarhetsprojekt, bland annat med biokol.
Över allt på industrin, samt på upplaget strax norr om fabriken som kallas Mjölkberget, tornar asfaltsgrå ”sanddyner” upp sig över grantopparna. Högarna av ferrokromslagg, resterna som blir kvar, är inget nytt inslag. Men lokalborna har noterat hur de på kort tid blivit högre och fler än någonsin.
Carola Sandström har bott i Vargön i 15 år, och bestämde sig förra året för att mejla Länsstyrelsen och fråga hur det egentligen stod till med slaggbergen.
– Det är de sista åren det verkligen har exploderat. Det är inte bara vi som har märkt att det blivit mycket mer avfall inne på och runt området, säger hon till Flamman.
Hon är lärare, och hennes sambo ingenjör. Högarna längs promenadstigen förbi Mjölkberget blev allt oftare ett samtalsämne hemma.
Uppströms. För att producera hundratusentals ton metall krävs el – över 500 000 megawatt om året. Foto: Idun Nilsson.
– Vi tänkte att det måste finnas någonting i slaggen som gör att de inte kan bli av med den, som bly, krom eller andra tungmetaller.
I ett annat mejl undrar en Magnus från orten över samma sak, och beskriver hur Vargön ”successivt håller på att bli företagets privata soptipp”. ”Flera gånger om dygnet, året runt” bolmar en jättelik ”grå-röd rökplym” av stoft ut från fabriken, och tonvis av slaggen menar han ligger på jord som inte är hård nog.
”Det pågår konstant en miljöförstörande verksamhet som någon på Länsstyrelsen vet om”, menar han.
– Många tycker nog mest att det ser fult ut med högarna. Frågan är om farliga ämnen påverkar människor, växter och djur, kanske till och med grundvattnet. Då är det riktigt allvarligt, säger Carola Sandström.
”Under perioden 2019–2024 har det byggts upp ett mycket stort lager av slagg”, bekräftar en rapport beställd av bolaget, som uppskattar totalmängden till omkring en miljon ton. Tidigare har slaggen använts till bland annat asfalt, men ett beslut från länsstyrelsen 2014 bedömde att det inte gick att säkerställa att slagg från Vargön Alloys skulle användas på ett sätt som var ”hälso- och miljömässigt godtagbart”.
– Sedan slaggen blev avfallsklassad har vi haft svårare att avyttra den, förklarar Alloys hållbarhetschef Anneli Papadopoulos (bilden).
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Lynne Tillmans är också konstkritiker och professor i kreativt skrivande på University of Albany i New York. Foto: Weyler.
”Weird fucks” rotar i utmarkerna mellan sex och kärlek. Katja Palo har läst historien som kom till världen på sjuttiotalet, men som översatts till svenska först nu.
Jag minns Kristen Roupenians Cat person, publicerad i New Yorker 2017. Novellen blev viral. Det är knappt man tror att man ska läsa ”novell” och ”viral” i samma mening, men den handlade om en ung kvinna som gick på dejt med en man och att de hade dåligt sex. Tydligen kände många unga kvinnor igen sig.
I Lynne Tillmans Weird fucks (Weyler, 2025) pendlar sexakterna, som titeln åsyftar, på en skala från oengagerade till dåliga. Till skillnad från Roupenians novell fick denna långt mer intressanta kortroman inte mycket uppmärksamhet. På sjuttiotalet refuserades fröet till den av en experimentell sextidning, på åttiotalet publicerades en version i en punktidskrift och först på 90-talet kom den i bokform. 2015 nådde Weird fucks en större publik. Nu finns den äntligen på svenska i översättning av Helena Fagertun.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Medborgerlig samling storsatsade på bussreklam under riksdagsvalet 2018. Kandidaten på bussannonsen har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.
Två toppkandidater för småpartiet Medborgerlig samling, båda läkare till yrket, har blivit föremål för utredningar. Den ena utreds för att utgöra en patientfara – och den andra för våldtäkt av en utsatt 18-åring.
Hösten 2022 var de två läkarna med på vallistan till en av Sveriges större regioner för det lilla högerpartiet Medborgerlig samling. Nu har den ena åtalats för att ha drogat och våldtagit en utsatt 18-åring med självskadebeteende – medan den andra utreds för att ha skrivit ut narkotika till honom.
I sms-konversationer mellan de två läkarna diskuteras dosering av olika rusmedel, och i flera fall skriver den äldre läkaren ut olika preparat till sin yngre kollega. I ett fall skriver den sistnämnda även ut testosteron till sin äldre kollega.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Daniel Riazat vid en manifestation mot det svenska inträdet i Nato. Foto: Maja Suslin/TT.
Riksdagsledamoten Daniel Riazat lämnar sitt uppdrag som suppleant i Vänsterpartiets styrelse. I en tråd på Facebook får han stöd av flera partiprofiler. ”Du kommer sitta i PS igen i framtiden”, skriver en av dem.
”Jag kan inte svara på alla frågor nu, allt har sin tid, men jag kan säga att jag har valt att lämna partistyrelsen”, skriver Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, på Facebook.
Avhoppet meddelas bara dagar efter att partistyrelsen röstade för att uppmana Lorena Delgado Varas att lämna sina uppdrag i partistyrelsen och riksdagen. Beslutet ska ha skett ”i stor samstämmighet” enligt partisekreterare Maria Forsberg, vilket bekräftats av källor med insyn som Flamman varit i kontakt med.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.