Regeringen har beslutat att tillsätta en delegation som ska motverka fusk med det offentliga försäkrings- och bidragssystemet.
Den senaste tiden har det i media förts en offensiv debatt om bidragsfusk och nu ser regeringen det som motiverat att förstärka sin insatser för att säkerställa att ”ersättningar och bidrag bara betalas ut i avsedda fall”.
En av punkterna i det åtgärdsprogram som nu lanseras är en utredning om särskilda brottsbestämmelser för fusk inom trygghetssystemet. En utredare ska också ”undersöka behovet att utvidga det straffbara området genom en kriminalisering av oaktsamhet”, fastställs det i kommittédirektivet. Dessutom kommer tillsynen av utbetalningar att stärkas, vilket motiveras med att socialförsäkringarna utgör en sjättedel av BNP.
En annan åtgärdspunkt går ut på att myndigheters incitament för att upptäcka fusk ska stärkas: ”Det mest kostnadseffektiva är i många fall att genomföra nödvändiga kontroller redan innan beslut fattas om utbetalning”. Direktivet anger också att det är viktigt att arbetsförmedlingen säkerställer att de arbetslösa verkligen står till arbetsmarknadens förfogande.
De myndigheter som i första hand påverkas av de nya insatserna är Arbetsmarknadsstyrelsen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, länsstyrelserna och Migrationsverket. Dessutom berörs socialtjänsten.
I direktivet om åtgärderna framhålls att det finns indikationer på att fusket omfattar stora belopp. Som stöd för detta anges bland annat Försäkringskassans rapport om fusk med aktivitetsstöd från januari och Riksförsäkringsverkets rapporter från i fjol om fusk med sjuk- och föräldrapenning.