Fastän investeringar för tryggad livsmedelsförsörjning, utbildning och hållbar utveckling behövs för att lyfta landet befarar vissa att inflödet av pengar kommer att hämma landets utveckling och göra det för beroende av dessa medel.
Den zambiska ekonomen Dambisa Moyo skapade stora rubriker när hon meddelade att rika länder borde stoppa biståndet till Namibia.
I boken Dead Aid framställer hon bistånd – bortsett från akut nödhjälp – som skadligt och något som påverkar ett lands utveckling negativt.
Hennes huvudsakliga argument är att bistånd leder till minskade sociala resurser, ersätter investeringar, orsakar inflation, påverkar exporten, underblåser inbördeskrig och korruption och medför att man inte tar vara på de tillgångar som finns. Namibias regering är entusiastisk och tar Dambisa Moyos varningar med en nypa salt.
Beroende eller utveckling
Men även fler finansexperter i landet är skeptiska och menar att Namibia istället borde använda sina resurser mer effektivt och satsa på långsiktig ekonomisk utveckling.
Matthias Schmidt, ekonom på forskningsinstitutet IPPR, Institute of Public Policy Research, säger att bistånd skapar en inställning att givarna ska ta hand om situationen och leder till ett ekonomiskt beroende. Men ekonomen Daniel Motinga menar tvärtom att pengarna från utvecklingsfonden kan vara viktiga eftersom en stor del avsatts för infrastruktur.
– Biståndet kan komma att lägga en viktig grund för tillväxten i framtiden.