Som det går att läsa på flera ställen i veckans Flamman är det 75 år sedan mordbrandsattentatet mot Norrskensflamman. Det är upprörande hur detta terroristbrott förbises när den svenska historien skrivs men lyckligtvis finns det platser att hämta syre. En rad böcker har skrivit om attentatet mot Norrskensflamman.
Här är en ofullständig lista:
Årets första nummer av Galago innehåller en serie signerad Steve Nyberg: Innan det är för sent. Serien visar i första hand händelsen ur högerns och attentatsmännens perspektiv. (Läs mer i Flamman 4/2015.)
Samma metod använder Ann-Marie Ljungberg i romanen Mörker, stanna hos mig (Alfabeta, 2009). Här får vi i flera tidslager följa en journalist på Norrbottens-Kuriren – en tidning som krävde att Sverige skulle gå in på Finlands sida i kriget – som sugs in i konspirationen mot Norrskensflamman. Det är en febrig roman om terrorismens mentala mekanismer, den utspelar sig både före och efter attentatet. Varför huvudkaraktären, verklighetens Gunnar Hedenström, tilldelats ett fiktivt namn i romanen är oklart.
Även i Danko och Flamman av Lars G Karlsson (Black Island Books, 2008) har Gunnar Hedenström tilldelats ett fiktivt namn; Leo. I tre parallellplan får vi växelvis följa Leo under attentatsåret 1940, Leos son, maoisten Lennart, som på sjuttiotalet agiterar för klasskamp, och slutligen i nutiden där Lennart desillusionerat summerar sitt och den döde faderns liv.
Attentatet mot Flamman står inte i centrum, men finns med, i I krig och kärlek av Lena Kallenberg (Rabén och Sjögren, 2001). Det är en roman för en yngre publik, handlingen kretsar till hur Sverige och dess invånare förhöll sig till Hitler och nazismen under andra världskriget. Den utspelas i Stockholm.
Slutligen finns klassikern Attentatet mot Norrskensflamman av Ulf Oldberg (Bonniers, 1972). Dessvärre är denna bok Flammans heliga graal, mytomspunnen och näst intill omöjlig att få fatt på. Har du ett överblivet ex så läs den först och hör av dig till mig därefter.