Rykterna om ett nytt feministiskt parti har surrat under mer än ett års tid. I maj bekräftade Ebba Witt-Brattström att ett parti är på gång, att diskussioner förs på flera håll och att de som är inblandade ”måste bestämma sig inom ett år” om vad de skall göra. Margareta Winberg föreslogs som partiledare, men tackade nej med hänvisning till att hon är medlem av ett parti. Gudrun Schyman, som tidigare svarade jakande på en fråga om hon skulle kunna tänka sig att bli partiledare för ett sådant parti säger nu till Flamman att hon arbetat mer självständigt med de feministiska frågorna under sommaren och att ”samtal pågår”.
– Det finns inte mycket att säga. Men det kommer.
Det är inte säkert att det är ett parti som blir resultatet?
– Det är ett demokratiinitiativ med sikte på val.
Är det någonting liknande ”Stödstrumporna”, en strategi för att sätta press på de etablerade partierna?
– Nej. Stödstrumporna var lyckade, men handlade om representation. Nu har det gått tio år och vi märker att representation inte är tillräckligt. Många är frustrerade över att det händer så lite. Någonting måste hända.
Från de etablerade partierna har reaktionerna kommit snabbt. Maud Olofsson, centerpartiet, ansåg att de som är inblandade i diskussionerna är vänsterfeminister som förde en kollektivistisk politik. Birgitta Olsson, folkpartiet, avfärdade likaledes idén.
Marianne Eriksson, kvinnopolitiskt ansvarig i vänsterpartiet, är inte negativ.
– Jag kan förstå att de gör det och jag kan tänka mig att det blir aktuellt beroende på hur programmet ser ut. Jag är trött på att alla säger att de här frågorna är så oerhört viktiga, och sedan hamnar de längst ned i prioriteringslistan jämt.
Har du något exempel?
– Ja, det senaste är det här med ”mindre allvarlig våldtäkt”. Men det finns miljoner andra saker. Och efter ett tag tröttnar man på att det inte händer något. Det är mest läpparnas bekännelse i vänsterpartiet och det vore roligt om man kan åstadkomma någon politisk förändring innan man lägger sig i graven.
Tror du att det fungerar med ett parti som inte tar ställning på höger-vänsterskalan?
– Det kan nog fungera ett tag. Vet inte hur stark den folkliga förankringen är i det här partiet, men det är ju inte alltid det det handlar om när det gäller partier och väljare. Junilistan klarade det.
Flamman har sökt Lars Ohly för kommentar men inte lyckats.