Den 23 februari 1981 stormade den paramilitära polisen Guardi Civil parlamentet i Madrid och tog parlamentarikerna som gisslan. Kuppmakarna ville stoppa övergången till demokrati efter årtionden av fascistiskt förtryck under Franco. Kuppförsöket misslyckades dock.
Årsdagen användes i lördags av över 300 fackförbund och föreningar för att demonstrera för ”sann demokrati” och mot ”finansmarknadens kupp” i Spanien. I över 80 städer ägde demonstrationer rum på lördagen. Demonstrationerna riktade sig mot ”finansmarknadens statskupp” och högerregeringens attacker mot den offentliga välfärden. Bara i Madrid och Barcelona deltog enligt arrangörerna hundratusentals människor.
72-årige Felipe Ruis, som deltog i demonstrationen, minns 1981 års kuppförsök väl.
– Då var det en militärkupp, nu är vi med om en social och ekonomisk kupp, en finansdiktatur, säger han till Flamman.
Brandmän deltog
Proteströrelsen i Spanien växer och stöds av alltfler yrkesgrupper. Många brandsoldater i uniform deltog så i lördagens demonstration för att understryka sin vägran att delta i tvångsavhysningar av människor som inte längre kan betala sin huslån eller hyror. Under de senaste åren har över 400 000 vräkningar genomförts i Spanien och trycket mot regeringen att stoppa dem växer.
I förra veckan gick för första gången också domare och åklagare ut och kritiserade regeringens senaste ändringsplaner i rättssystemet som hotar ”lagväsendets oberoende”. Juristerna utlyste en strejk för att protestera mot ”rättsbefriade områden” som bland annat skulle kunna gynna korrupta politiker.
Korruptionsskandaler
Juriststrejken kommer efter en serie korruptionsskandaler med inblandning av ledande politiker i regeringspartiet Partido popular (Folkpartiet). Samtidigt som välfärden skars ner fick högt uppsatta högerpolitiker i åratal svarta extralöner som utbetalades kontant i anonyma kuvert. Utbetalningarna sköttes av partiets kassör via ett schweiziskt bankkonto. En av de misstänkta mottagarna var ingen mindre än statsminister Mariano Rajoy som sägs ha fått nära tre miljoner kronor på detta vis.
Kungahuset inblandat
Otaliga republikanska fanor syntes i helgens demonstrationståg. Det finns många anledningar till detta. År 1936 kuppade den fascistiska generalen Franco mot den spanska republiken. Partido popular är arvtagare efter Francos parti Falange. Därtill kommer att även det spanska kungahuset är inblandat i de aktuella korruptionsskandalerna. Kungens svärson Iñaki Urdangarin anklagas för förskingring, och det finns indicier som tyder på att hovet har backat upp honom.