I två avtalsrörelser har Metall förgäves drivit frågan. Förbundet vill att riksavtalet tillförs bestämmelser som innebär att arbetsgivare inte kan anlita personal från uthyrnings- och bemanningsföretag om det finns personer med företrädesrätt till återanställning som kan utföra arbetet.
Men arbetsgivarna har inte varit intresserade av att sluta några avtal. Nu väljer Metall att gå den politiska vägen.
Förbundet får även stöd av LO och frågan finns med i LO:s gemensamma avtalsplattform.
– Detta är en gemensam LO-fråga. Alla 17 förbunden under LO tar upp det här i sina avtalskrav. Sett ur Metalls synvinkel finns inga andra lösningar än att uppvakta politikerna, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman till Flamman.
Hur man ska gå till väga vid uppvaktandet är för tidigt att säga menar Tiderman.
Först måste de andra förbunden förhandla klart.
– Min uppfattning var att arbetsgivarna ville reglera avtalsvägen och inte genom lagstiftning, säger Anders Tiderman. Men detta visar att de inte står för vad de sagt.
– I den här frågan tvingas vi gå lagstiftningsvägen, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olausson till LO-tidningen.
– Vår primära uppgift är att se till medlemmarnas bästa. Då är formen mindre viktig.
Första gången frågan var uppe i avtalsrörelsen var år 2001 efter ett uppmärksammat fall på Evox-Rifa i Gränna där bemanningsföretaget valde bland de uppsagda.
Ett ännu mer uppmärksammat fall var Abu-Garcia i Svängsta där de uppsagda vägrade låta sig anställas av bemanningsföretaget. Företaget sade upp personal på grund av arbetsbrist, men hyrde sedan in personal från bemanningsföretag. Fallet gick till Arbetsdomstolen och företaget Abu-Garcia vann.
Det handlar alltså om en lucka i lagen.
Domen gav klartecken för företag att säga upp anställda och samtidigt ta in personal från bemanningsföretag som utför samma arbete.
Metall menar att med denna dom föll rätten om anställningsskydd under nio månader från uppsägning, platt till marken.
– Arbetsdomstolens tolkning av lagen om anställningsskydd gör detta möjligt. På det här viset kringgås förtursrätten till återanställning för de uppsagda, sade Tommy Thunberg på Metalls avtals- och arbetsrättsenhet då.
Sedan Abu Garcia-fallet har flera företag agerat på likartat sätt. Autoliv Hammarverken i Växjö och Faurecia i Torsås är ett par exempel.
Förbundet ser allvarligt på luckan i lagen om anställningsskydd. Att den principiellt viktiga frågan inte satt några som helst spår i det nya verkstadsavtalet betecknar Anders Tiderman som deprimerande. Att arbetsgivaren har denna möjlighet är ett hot både mot den enskilde och mot fackföreningen i stort, menar förbundet.