Nio av tio av Kommunals medlemmar som arbetar delade turer säger att det är svårt att använda tiden mellan arbetspassen på ett vettigt sätt. Det uppges att delade turer påverkar fritiden, det sociala livet och familjelivet negativt. Perihan Aydin jobbar delade turer några dagar i veckan och är delvis positivt inställd. Hon anser att den största fördelen med delade turer är att hon har en ledig stund mitt på dagen när hon är pigg.
– Jag har gärna två eller tre dagar i veckan med delade turer. Jag tränar mellan passen och ibland försöker jag gå ut och teckna.
Men många på arbetsplatsen är negativt inställda och mår dåligt av de delade turerna. Under tiden mellan arbetspassen ser Perihan Aydin hur många på jobbet försöker sova i de fyra sofforna som finns i busschaufförernas lokal. Hon understryker att hon inte skulle klara av att jobba delade turer samtliga dagar i veckan på grund av den stora utmattning det innebär.
– Förra året jobbade jag bara delade turer, måndag till fredag. När fredagen kommer är man helt slut. Det blir för mycket. Man orkar inte det.
Under helgerna lagar Perihan Aydin ofta matlådor eftersom hon knappt hinner laga mat under veckan.
– Livet blir konstigt. Jag är aldrig hemma, säger Perihan Aydin.
Samtidigt tycker hon att det måste finnas en möjlighet att jobba delade turer. Alla orkar inte jobba sammanhängande turer och de som bor i stan eller har hund väljer ofta de delade turerna.
Ovanligt med ersättning
Enbart två procent av dem som jobbar delade turer får ersättning för hela den tid som är mellan arbetspassen. Uppehållet är i snitt fyra timmar vilket ofta medför ofrivillig ledighet mitt på dagen. Det innebär att en arbetsdag kan bli väldigt lång trots att arbetspassen är korta. Allra vanligast är att man inte får någon ersättning för tiden mellan arbetspassen.
– Jag tycker att det är chockerande med fyra timmar obetald arbetstid, säger Kristina Mårtensson, samhällspolitisk chef på Kommunal.
Av de som får delvis ersättning för tiden mellan arbetspassen är skillnaden mellan kvinnor och män påfallande. Nästan var tredje man, men enbart var 25:e kvinna, får ekonomisk ersättning.
Kristina Mårtensson tror att siffrorna beror på att det är två olika branscher: å ena sidan den manligt dominerade bussbranschen med delvis betald tid mellan arbetspassen och å andra sidan den kvinnligt dominerade vårdbranschen där det i stor utsträckning inte ges ersättning för tiden mellan arbetspassen.
– Det är olika avtalsområden och traditionellt sett kanske männen har varit bättre på att förhandla, säger Kristina Mårtensson.
Perihan Aydin tillhör dem som får en viss ersättning för timmarna mellan arbetspassen. Hon tror inte att det är möjligt att få folk att arbeta delade turer om inte omloppstillägget finns.
– Du ska ha betalt, du ger bort ditt liv eftersom du aldrig är hemma, säger Perihan Aydin. Jag skulle aldrig gå med på delade turer om jag inte fick något för det.
Regionala skillnader
Det finns stora regionala skillnader i hur stor utsträckning Kommunals medlemmar arbetar delade turer. Allra vanligast är det i Norrbotten där 78 procent av medlemmarna arbetar delade turer. I Stockholms län är siffran lägst i hela landet; 27 procent. Kristina Mårtensson tror att en tänkbar anledning till att siffran är lägst i Stockholms län är att det finns en arbetsmarknad där man kan ställa högre krav.
– Jag tror framför allt att det beror på konkurrens på arbetsmarknaden som gör att man kan undvika att folk anställs med delade turer, säger Kristina Mårtensson.
Kommunal yrkade på en begränsning av delade turer redan förra året men frågan kom aldrig upp i avtalsrörelsen.
– Det blev inget resultat. Vi kom inte överens. Jag hoppas att frågan kommer upp i årets avtalsrörelse, säger Kristina Mårtensson.
Perihan Aydin skulle ha velat att frågan om tarifflön kontra individuell lön hade varit med i årets avtalsrörelse. Hon tycker att tarifflöner är rättvisare. Börja/sluta-frågan hade hon också gärna sett drivas.
Busschaufförer börjar ofta arbetet på ett ställe och slutar på ett annat. Perihan Aydin hade helst velat se att arbetsdagen börjar och slutar på samma ställe.
– Vi börjar ju ofta innan kollektivtrafiken har börjat och då måste man ta bilen. Slutar du då en timme från var du ställt din bil, då ska du åka tillbaka dit gratis.