Moderaterna och Folkpartiet vill att Sverige ska bli medlem i Nato. Centerpartiet vill inte se ett medlemskap i dag, men att frågan ska utredas. Men deras väljare är långt i från eniga.
Totalt är det bara 19 procent av befolkningen som tycker det är en bra idé att Sverige söker medlemskap i Nato. Det visar en SOM-undersökning som släpps årligen om svenskars attityder och vanor. Allra mest negativa är, kanske inte så förvånande, rödgröna väljare. Men även borgerliga väljare är skeptiska.
– Jag tror inte det kommer ske under överskådlig framtid, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och författare till rapporten om ett eventuellt inträde.
Det är bara bland Folkpartiets sympatisörer som det finns en viss övervikt för dem som är positiva till medlemskap. Bland moderaterna är det helt jämnt och hos både Centerpartiets och KD:s väljare finns en majoritet som inte vill att Sverige ska gå med i Nato.
– Historiskt sett har Centerpartiet legat väldigt nära Socialdemokraterna i utrikespolitiska frågor. Jag tror det är något som hänger kvar hos deras väljare. Kristdemokraterna har varit lite mer fram och tillbaka, säger Ulf Bjereld.
Det är inte heller fler som vill gå med i Nato i dag jämfört med tio år sedan. Det starka motståndet tror han beror på synen på Sverige som ett neutralt land.
– Beroende på hur man ser på insatsen i Afghanistan kan man säga att Sverige har levt i fred i 200 år. Jag tror att människor bedömer det som att ett Nato-medlemskap skulle öka risken för krig.
Hemlig övning
Nyligen avslöjade Svenska Dagbladet att Sverige deltagit i en Natoövning i Norge som gick ut på att försvara landet mot ett angrepp från det fiktiva landet Vineland. Övningen var hemligstämplad av den svenska regeringen.
Finns det då inte en risk för att det blir ett stort glapp mellan vad folkopinionen tycker och hur Sverige agerar?
– Det som kan hända är att gränsen mellan medlemskap och ickemedlemskap luckras upp mer, säger Ulf Bjereld.
Samtidigt påpekar han att en negativ inställning till ett Nato-medlemskap inte nödvändigtvis innebär en negativ inställning till samarbete med Nato.
– Opinionen accepterar övningar som sker på frivillig grund, där Sverige oberoende kan välja om man vill vara med i en övning, även om gränsen kan tyckas hårfin.
Utredning – ”smygväg”
Det som skulle kunna förändra svenskars attityd till Nato tror Ulf Bjereld skulle vara om det utrikespolitiska läget ändrades, eller om Finland valde att gå med.
– Det som kan hända är att de partier som vill se ett Nato-medlemskap väljer att flytta fram positionerna successivt, genom att till exempel tillsätta en utredning om vad det skulle innebära för Sverige att gå med i Nato. På så sätt får man upp frågan på bordet.