I måndags presenterades regeringens nya biståndspoltik där 70 mottagarländer ska bli 33. Enligt biståndsminister Gunilla Carlsson så är det fattigfomsbekämpning i Afrika som ska stå i fokus för det svenska biståndet. Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, Hans Linde, menar att processen kring utformandet av den nya poltiken har varit oerhört sluten.
Ingen insyn
– Det har i princip inte funnits någon insyn överhuvudtaget. Det kommer inte ens finnas någon formell möjlighet för riksdagen att debattera frågan, det tycker jag är skandalöst säger han till Flamman.
Han säger dock att grundtanken är positiv när det gäller att fokusera biståndet till färre länder, eftersom det tar upp stora resurser för mottagarländerna när det kommer bistånd från många olika länder. En samordning av biståndet är positiv även för mottagarländerna. Men han tycker det är ett märkligt urval av länder när fokuset ska ligga på fattigdomsbekämpning och biståndet tas bort från till exempel El Salvador och Haiti och istället satsas det på att främja Turkiets EU-integration.
– Att lotsa medelinkomstländer in i EU är inte fattigdomsbekämpning, säger han.
Precis som Sveriges ambassadör i Nicaragua, Eva Zetterberg, varnade för i förra numret av Flamman blir landet utan bistånd från Sverige framöver. Det är något som även oroar Hans Linde som i nästa vecka åker på en studieresa till Nicaragua.
– Sverige har spelat en helt avgörande roll när det gäller att få till internationella protester mot abortförbudet i Nicaragua. Man ställer sig frågan vem som kommer att lyfta de frågorna nu? Risken finns att det blir helt tyst.
Även miljöpartiet är kritisk till den bristande insynen i processen med den nya biståndspolitiken. Partiets talesperson i biståndsfrågor, Bodil Ceballos, menar att regeringen har genomfört förändringen i princip utan någon dialog.
– Biståndsminister Gunnilla Carlssons halvering av antalet programländer har skett väldigt snabbt och i en oerhört sluten process. Regeringen har inte informerat riksdagens utrikesutskott innan dagens offentliggörande. Detta trots att man lovat delaktighet och insyn i processen, säger Bodil Ceballos i en kommentar.
Ingen dialog
Hon säger också att en kanske ännu alvarligare förseelse är att det inte heller har förts någon dialog med de länder som berörts och hon tycker att det hade varit konstruktivt om regeringen bemödat sig att utveckla relationerna mellan Sverige och mottagarländerna i ett tidigare skede.