Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund är starkt kritisk mot att det gemensamma ansvaret för skolorna minskar. Hon är delvis kritisk till att allt fler privata aktörer tar över, men även mot att kommunala skolor försöker efterlikna de privata. I en debattartikel i Svenska Dagbladet går hon till angrepp på de så kallade ”kommunala friskolorna”, och kräver att en utredning görs om var ansvaret för skolan ska ligga.
På TCO:s Lärarförbundet har man en annan inställning. Där betraktas kommunala friskolor som ett positivt alternativ till privata friskolor.
– Vi tycker att de i princip är väldigt bra. De medför en rad fördelar jämfört med de privata friskolorna. Kommuninvånarnas insyn bibehålls, samtidigt som man kan utforma pedagogiken ändamålsenligt. En annan fördel är att man inte gör en vinst på eleverna, säger Lärarförbundets förste vice ordförande Roger Bodin till Flamman.
Roger Bodin har svårt att förstå Metta Fjelkners inställning till de kommunala friskolorna.
– Det är väl bra att hon vill analysera fenomenet. Men någon utredning behöver vi inte. Det finns inga exempel på att kommunala friskolor skulle ha misslyckats på något sätt. Jag har ingen anledning att gå i polemik med henne, men som jag ser är det de privata friskolorna som är problematiska för den likvärdighet vi ska ha i skolan, säger Roger Bodin.
Vem är ansvarig?
På Saco:s Lärarnas riksförbund betraktas de kommunala friskolorna som ett större problem än de privata.
– För kommunala skolor och friskolor finns det klara och tydliga bestämmelser för vad som gäller. Men när det gäller ”kommunala friskolor” är det hela väldigt otydligt. Vem är det som har ansvar? Kommunen, lärarna eller rektorerna? Ringer man till skolverket och frågar vad ”kommunala friskolor” är för någonting får man inget tydligt svar. Ingen människa vet vad det innebär, säger Fjelkner. Nu har man i Jönköping sagt att alla skolor ska bli kommunala friskolor. Vad kommer det att innebära?, frågar hon sig.
Vid en presskonferens i Jönköping den 8 maj förklarade kommunalrådet Mats Green (m) att alla skolor skulle bli kommunala friskolor.
– Vi står i en situation där vi får in många ansökningar från folk som vill starta friskolor. Därför vill vi att de kommunala skolorna ska kunna konkurrera på samma sätt som friskolorna, säger AnneMarie Grennhag (m) till Flamman.
Jönköpingsmoderaterna har svårt att förstå kritiken från Lärarnas riksförbund.
– Jag tror inte att Metta Fjelkner riktigt har förstått hur vi vill ha det i Jönköping. Hon verkar tro att vi lägger över ansvaret på skolorna. Det stämmer inte. Skolorna blir mer självständiga rent pedagogiskt. Men personalansvaret ligger kvar i kommunen. Det handlar inte om att skolorna ska bli vinstdrivande, säger Grennhag.
Grennhag tror att mycket av kritiken beror på okunskap om vad ”kommunala friskolor” är. Samtidigt medger hon att det är ett luddigt begrepp.
– Om jag har fattat det rätt så finns det ingen klar definition om vad det innebär. Det tolkas olika i olika kommuner. I fortsättningen kommer vi att kalla det ”självstyrande skolor” så vi slipper missförstånd, säger Grennhag.