Det var i slutet av april förra året som Pilotföreningen, som organiserar piloter som är anställda av försvarsmakten, skickade ett brev till överbefälhavare Michael Bydén.
I brevet uttrycker de oro inför framtiden, eftersom missnöje med villkoren har lett till att många piloter tagit tjänstledigt för att studera till andra yrken. Missnöjet gäller bland annat försvarsmaktens pensionsavtal.
”Att villkor sägs upp över en natt och man i stället förutsätts jobba mer än ett decennium till gör att de flesta unga påbörjar sin nästa karriär redan nu”, skrev Pilotföreningen då.
Ledigheterna har lett till en brist på piloter, något som kan ha påverkan på den svenska försvarsförmågan. Nu berättar Pilotföreningen att många av de tidigare tjänstlediga piloterna återvänder till arbetet. Anledningen uppges vara den pågående ekonomiska krisen, och att många piloter inte anser sig ha råd att studera.
– De har signalerat att de bara tar ett omtag och kommer att ansöka om tjänstledigt igen snart, så till nästa höst kommer de att gå igen, säger Per-Martin Sternevi, ordförande för Pilotföreningen, till SvD.
Så sent som i januari i år började nya lönetillägg för anställda inom försvarsmakten att gälla, efter förhandlingar som avslutades i december förra året. Officersförbundet, det fackförbund i vilket bland andra Pilotföreningen ingår, beskrev då förhandlingarna som en framgång.
– Det är en riktigt bra julklapp till försvarsmaktens anställda, sade Officersförbundets ordförande Lars Fresker då.