Regler har ofta en godtycklig historia, och de i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt är inget undantag. Det var under François Mitterands regering på 1980-talet som de tillkom. Hans radikala program hade stött på patrull hos Europeiska kommissionen samtidigt som landet drabbades av kapitalflykt. 1983 vände regeringen därför kappan efter vinden och slog in på en åtstramande väg. Finansminister Jacques Delors föreslog då en regel som krävde att budgetunderskottet inte fick överstiga 3 procent av BNP. Siffran var tagen ur luften, utan motivering.
Den regeln skulle leva vidare långt efter att Mitterand avlidit. När Delors i egenskap av kommissionsordförande lade fram sitt förslag på en ekonomisk och monetär union i Delors-rapporten 1989 var 3-procentsregeln med bland de så kallade ”konvergenskriterier” som staterna behövde uppfylla för att kunna gå med i den planerade valutaunionen. Den andra var regeln om att statsskulden inte får överstiga 60 procent.
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!