I tisdags presenterade Post- och kassaserviceutredningen sitt slutbetänkande ”Postmarknad i förändring”.
Utredaren Susanne Lindh konstaterar att liberaliseringen har haft positiva effekter på postmarknaden. En uppfattning som Seko, Facket för service och kommunikation, inte delar.
Utredningen drar väl långtgående slutsatser om avregleringens betydelse för dagens postmarknad, enligt Seko, som menar att det i högre grad är ett resultat av den tekniska utvecklingen, en högt driven mekanisering och rationaliseringar inom postverksamheten som möjliggjort utvecklingen inom postbranschen.
Utredningens förslag utgår ensidigt från att konkurrensen mellan de fysiska postoperatörerna bör öka, vilket Seko dömer ut som en gammeldags uppfattning. Den huvudsakliga konkurrensen idag och också det som kommer att öka i framtiden är konkurrensen mellan den fysiska och elektroniska meddelandeförmedlingen.
– De enda som vunnit något på liberaliseringen är storkunderna. För våra medlemmar har vardagen blivit allt tuffare. Jobbet har blivit tyngre, allt fler anställda känner större press och timanställningarna har ökat, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.
Utredningen föreslår vidare att Post- och telestyrelsens, PTS, tillsyn av marknaden ska skärpas och att PTS ska verka för att postmarknaden fungerar effektivt ur ett konkurrensperspektiv.
Seko anser inte att det är en riktig utveckling att ge PTS ökade befogenheter.
– Det skulle innebära att vi inför en myndighetsstyrning som är främmande för svenska förhållanden och att konkurrensfrågorna får mer utrymme än tillsynsfrågorna, säger Janne Rudén.
Enligt tidtabellen i EU ska en utvärdering göras av effekterna av öppnandet av postmarknaden 2006–2009. Sverige har i och med avregleringen redan gått längre än samtliga medlemsländer.
– Det vore enligt Sekos uppfattning mycket olyckligt att ta vidare steg innan det går att se vilka effekter utvecklingen inom EU egentligen får. Det som känns viktigt för oss nu är att vi får en lösning på frågan kring kassaservicen, säger Janne Rudén.
Seko har länge varit kritiskt till hur staten skött frågan om rikstäckande kassaservice.
Utredningens förslag presenterar enligt Seko ingen bra lösning på problemet.
– Staten måste ta ett mer direkt ansvar för utförandet av betalservice i framtiden. Ett ansvar som naturligtvis också måste innefatta den lojala och hårt prövade personalen inom Svensk Kassaservice, säger Janne Rudén.