BAGDAD Världshälsoorganisationen, WHO, skriver på sin hemsida att irakierna nu är i ett extremt utsatt läge vad gäller hälso- och sjukvård.
”Flera krig och 13 år av ekonomiska sanktioner har lämnat spår i befolkningens näringstillstånd, de sociala och ekonomiska strukturerna och på hälso- och sjukvården. Detta avspeglas i den irakiska befolkningens sjuk- och dödlighet, särskilt bland spädbarn, barn och mödrar”, skriver WHO.
Den irakiska befolkningens hälsotillstånd har varit på ständig nedgång sedan FN-sanktioner sattes in mot landet år 1990.
Under 1980-talet ansågs irakiska läkare vara de bästa i Mellanöstern, men i dag saknar de läkemedel, medicinsk utrustning och ekonomiska medel att bibehålla sjukhusens standard.
– Vi var arga på Saddam Husseins regering för att hälsotillståndet i Irak var så dåligt, men det är ännu värre i dag, säger Ahmed Zaydan, lärare i Sadrstaden i Bagdad.
– Inte heller då fungerade sjukvården tillräckligt bra, men den privata marknaden var i alla fall billig. Vi hade hoppats att regimskiftet skulle förbättra våra liv, men vad som hänt är att vi praktiskt taget inte har någon statlig sjukvård.
Under Saddam Husseins regering, fram till USA:s invasion år 2003, var bassjukvården gratis för majoriteten av irakierna. Det fanns ett sjukhus i nästan varje stad, kostnadsfria operationer genomfördes och läkemedel importerades av regeringen och såldes billigt.
Hälso- och sjukvårdsdepartementet kontrolleras nu, enligt en överenskommelse mellan de styrande partierna, av shiiten Muqtada al-Sadr. Det religiösa inflytandet över departementet har allvarligt skadat vården, menar läkare.
”Utan kunskap”
– Sjukvårdsdepartementet kontrolleras av människor som inte vet någonting om medicinsk vetenskap. De har förvandlat departementet till ett högkvarter för dödspatruller. Många av mina kollegor har sagt upp sig, blivit avskedade eller kidnappade av dem som borde ha skyddat dem. Andra har lämnat landet, säger en läkare i Bagdad som vill vara anonym.
Iraks medicinska sällskap IMA uppgav tidigare i november att ungefär 90 procent av landets 180 sjukhus saknar nödvändiga resurser, Dessutom har, enligt IMA, över hälften av de 34 000 läkare som var registrerade i Irak år 2003 lämnat landet och minst 2 000 mördats.
Korruption bakom
– Våra sjukhus saknar el, medicin, utrustning, läkare och kirurger. Anledningen till att jag har fått behålla mitt jobb är sannolikt att jag tillhör ”rätt” religiös fraktion och att min kusin tillhör det styrande partiet, säger läkaren.
Korruption tycks vara en av de bakomliggande orsakerna till sjukvårdens förfall. Tidigare i år påbörjades ett återuppbyggnadsprojekt med en budget på 200 miljoner dollar, som skulle bygga 142 vårdcentraler. Men pengarna var slut då bara 20 stycken hade börjat byggas – en situation som WHO beskriver som ”chockerande”.
Kampanjgruppen Medact rapporterar att 70 procent av dödsfallen bland barn i Irak orsakas av åkommor som diarré och andningssvårigheter som enkelt kunde ha behandlats, och ”av de 180 vårdcentraler USA hoppades kunna bygga innan slutet av 2005 har bara fyra uppförts – och ingen har öppnat.”
Den irakiska regeringen uppskattar att åtta miljarder dollar kommer att behövas under de kommande fyra åren för att bota det sjuka sjukvårdssystemet.