Jag försäkrar att vi tar miljöhoten på högsta allvar, säger miljöministerns pressekreterare.
Enligt regeringens budgetförslag, vilket förväntas klubbas igenom i december, kommer SMHI – Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut – att förlora 20 miljoner av det årliga anslag man hittills fått. För institutet, som är samhällets expertorgan inom meteorologi, hydrologi och oceanografi, innebär detta en sänkning på cirka tio procent. Hur detta kommer att påverka SMHI:s verksamhet är enligt generaldirektör Maria Ågren än så länge oklart. Ett så kallat regleringsbrev kommer att anlända institutet i mitten av december, och då står det mer klart hur det är tänkt att det fortsatta arbetet ska fungera. Men tillfreds är generaldirektören inte.
– Jag vill inte tro varken det ena eller andra i nuläget, men det handlar ju om jättemycket pengar som vi förlorar, så att det får effekt, den saken är helt klar, konstaterar Maria Ågren.
Affärsverksamhet utökas
Från regeringshåll bedyrar man att denna neddragning inte ska påverka själva arbetet för SMHI.
Det är snarare fråga om hur arbetet ska bekostas. Thomas Udin, pressekreterare till nya regeringens miljöminister Andreas Carlgren (c), menar att syftet med sänkningen är att finna nya vägar att bekosta SMHI:s verksamhet. Man vill att institutet ska öka sin affärsverksamhet, att man betvivlar det vettiga i att skattefinansiera de internationella uppdrag som SMHI åtagit sig.
– Redan nu bedriver SMHI viss affärsverksamhet. låt oss se hur vi kan utveckla den, resonerar Thomas Udin.
Men just i dessa tider, då klimatförändringen och växthuseffekten diskuteras mer än någonsin tidigare, kan inte denna nedskärning skicka ut en signal om att regeringen inte tar dessa frågor på allvar?
– Visst kan det kännas så, men det är inte den signal vi vill sända ut.
Icke desto mindre är Maria Ågren förvånad över att detta beslut fattats i just denna tid.
– Som ansvarig för verksamheten känner man naturligtvis oro för hur det ska gå, säger Ågren.
Klimatforskning
Pär Holmgren, chef för Sveriges televisions väderredaktion, är försiktig med bedömningen av regeringens nedskärning på SMHI. Han beskriver institutet som en ovanlighet internationellt; i andra länder är det vanligare att motsvarigheten till SMHI utgörs av flera mindre, fristående aktörer. Han menar att det är väldigt viktigt att mycket pengar ansätts till klimatforskningen.
– Men den bedrivs även på universiteten, så ifall regeringen kanaliserar pengar dit, så kan just klimatforskningen kanske bli OK i slutändan ändå, menar Pär Holmgren.