Inrikes 25 februari, 2010

”Som Palestinavän kan man alltid önska mer”

Anna Wester, informationsansvarig för Palestinagrupperna i Sverige.

Vad tycker ni om den rödgröna uppgörelsen kring utrikespolitiken?
– Jag tycker det är väldigt positivt att man lyft upp Palestinafrågan så pass mycket. Det är även bra med konkreta löften som att kalla tillbaka den svenska militärattachén och att vapenexporten till Israel upphör om de rödgröna vinner valet.

Finns det något som är dåligt då?
– Som Palestinavän kan man alltid önska mer, vi tänker försöka driva på för fler löften i valrörelsen.

Vilka då?
– Framför allt vill vi se handling och inte bara ord. Sedan hoppas vi att Socialdemokraterna går tillbaka till deras tidigare linje i Palestinafrågan, som man till stor del frångick under Perssons regering och istället blev mer Israelvänlig.

Det har tidigare talats mycket om att de rödgröna partierna ska vara öppna och samarbeta med exempelvis fack och föreningsliv. Märker ni att de har tagit intryck av er och andra solidaritetsrörelser?
– Ja, jag hoppas det. Det är en kritik som vi har haft tidigare, att partierna har varit så låsta vid olika politiska samarbeten i Palestina, istället för att söka kontakt med NGOs och andra rörelser.

Kan en rödgrön svensk regering göra skillnad för Palestina?
– Det återstår att se. Vi var besvikna på den förra regeringen, men vi hoppas att man under tiden i opposition har skaffat en annan inställning till frågan.

Utrikes 14 maj, 2025

Stora nedskärningar på FN: ”Doge går fram som en slåttermaskin”

Det globala FN-systemet ska slimmas men samtidigt bli mer effektivt, lovar generalsekreteraren António Guterres. Foto: Gemunu Amarasinghe/TT.

Generalsekreteraren António Guterres försäkrar att det omfattande nedskärningsprogrammet ”UN80” inte är ett svar på Elon Musks Doge – något som avfärdas av experter. ”Vi rör oss mot djungelns lag”, säger toppdiplomaten Jan Eliasson till Flamman.

Förenta Nationerna står inför sin största interna omorganisation på decennier.

Med det så kallade UN80-initiativet vill generalsekreterare António Guterres kapa kostnader, trimma organisationen, och placera verksamheten närmare fältet.

– Missta er inte. Obekväma och svåra beslut väntar. Det kan vara lättare, och till och med frestande, att ignorera dem eller skjuta upp dem. Men den vägen leder ingenstans. Vi har inte råd att agera på något annat sätt än med största möjliga ambition och gemensamma mål, sade han i ett tal i New York den 12 maj.

Reformarbetet drogs igång redan i mars, när Guterres tillsatte en särskild arbetsgrupp för att ta fram förslag på effektiviseringar. I ett internt dokument märkt ”strikt konfidentiellt”, som läckt till Health Policy Watch och Reuters, listas över 50 olika punkter. Bland förslagen finns hopslagningar av flera FN-organisationer, avskedanden av erfaren personal, och utflyttning av kontor till billigare städer.

FN-systemet har länge kritiserats för att vara fragmenterat, ineffektivt och toppstyrt. Samtidigt har organisationen hamnat i ekonomisk kris efter att flera medlemsländer minskat sina bidrag – däribland USA, som genom den nya skuggmyndigheten Doge (”Department of government efficiency”) ledd av Elon Musk försöker kapa kostnaderna i det amerikanska välfärdssystemet.

Inte minst biståndsorganet USAID har fått en kraftigt nedskuren budget. Det är via den myndigheten som det amerikanska stödet till FN utbetalas.

Enligt Jan Eliasson (bilden), FN:s tidigare vice generalsekreterare och toppdiplomat, är FN:s krympande budget ett resultat av två samverkande tendenser – stormaktspolitik och nedskärningar.

– Bland större länder finns en tendens att röra sig bort från det multilaterala, från diplomatiska processer och fredsförhandlingar, och mot att utveckla intressesfärer. Att ta för sig och skriva om lagen för att kunna bestämma själv, säger han till Flamman.

Den andra är de amerikanska nedskärningarna på myndigheter under president Donald Trump. 

– Det är ju Doge som går fram som en slåttermaskin här. Man skär ned, människor förlorar jobbet över natten, och viktiga program avslutas på plats. I spåren av den här politiken finns ett stort lidande.

Som svar på en direkt fråga under en presskonferens den 12 mars förnekade António Guterres att åtgärderna var ett svar på Doge.

– Vi talar om helt olika processer, metoder och mål. Det här är en fortsättning och en intensifiering av det arbete vi alltid har bedrivit.

Jag ringer upp Richard Gowan (bilden), FN-direktör vid den humanitära tankesmedjan International Crisis Group (ICG), rutinerad expert på FN-systemet och återkommande kommentator i internationell press.

Han har följt UN80 från starten, och när jag nämner António Guterres tydliga försäkran om att initiativet inte är ett svar på USA:s budgetnedskärningar skrattar han torrt.

– Självklart är det till 100 procent en reaktion på Doge, det är naivt att tro något annat. Det är ett sätt att förekomma amerikanska krav – att själva sätta agendan innan någon annan gör det åt dem.

Han säger att sparprogrammet har lagt sig som en dyster filt över New Yorks diplomatvärld.

– Det har skickat chockvågor genom FN-systemet. De stora humanitära organisationerna har redan gjort omfattande nedskärningar, men det här är något annat. Det slår stenhårt mot moralen, säger han.

Gowan och hans organisation påverkas inte direkt – ICG är fristående och tar i nuläget inte emot pengar från USAID – men han märker av effekterna genom sina många kontakter.

– Många är nedstämda och, om jag ska vara ärlig, förbannade. Det känns som om alla stirrar på Excelark och räknar bort varandra, men ingen har en vision för vart FN faktiskt ska ta vägen – inte bara ekonomiskt, utan politiskt.

Sigrid Gruener (bilden), biträdande direktör på Dag Hammarskjöldfonden och chef för deras New York-kontor, säger att det är viktigt för FN:s reformprocess att det inte uppfattas som ett svar på USA:s nedskärningar:

– Det är säkert så, för i slutändan är det medlemsländerna som sätter de finansiella begränsningarna för FN. Samtidigt är det nödvändigt för FN att visa att själva inser hur viktigt det är att reformera sig, och att det inte uppfattas som en respons på USA:s agerande eller krav.

Hon säger att FN under sin 80-åriga existens har växt okontrollerat, och att uppdragskrypning (mission creep) gör att flera organ jobbar parallellt med samma frågor.

– Det har vuxit till ett system som inte är precis vad världen behöver, och många ifrågasätter därför FN:s relevans och effektivitet. Därför finns också ett starkt stöd bland medlemsländer för det här reformarbetet.

Men om förändringsarbetet ska bli framgångsrikt krävs att man går långsamt fram.

– Det måste vara väl förankrat, och det måste finnas en långsiktig vision om var man vill hamna. Annars kan det lätt gå fel, så att man i slutändan hamnar med en ännu svagare organisation, säger hon och fortsätter:

– Det får inte heller uppfattas som att António Guterres har bråttom för kunna lämna det här som ett personligt arv, utan att processen får fortsätta även under nästa generalsekreterare.

Bland de mest uppmärksammade förslagen finns en rad sammanslagningar:

Aids- och hivprogrammet UNAIDS, som har förlorat 41 procent av sin finansiering efter att USA dragit tillbaka sitt stöd, föreslås integreras i Världshälsoorganisationen (WHO). Jämställdhetsorganet UN Women ska slås ihop med befolkningsfonden UNFPA för att agera samlat för jämställdhet och reproduktiva rättigheter.

Miljöprogrammet UNEP och klimatkonventionen UNFCCC ska integreras för att bättre samordna det globala klimatarbetet. Flyktingorganet UNHCR och migrationsorganisationen IOM kan samlas i en ny myndighet: FN:s flykting- och migrationsorgan.

Dessutom föreslås att FN:s arbete med mänskliga rättigheter koncentreras i en ny Human Rights Department, som ska ledas av en högt uppsatt kommissionär och samordna insatser över hela FN-systemet. Enligt förslaget ska även UNRWA – flyktingorganet för Palestina – ingå i ett bredare humanitärt paraply tillsammans med det humanitära kontoret OCHA, livsmedelsprogrammet WFP och andra organisationer.

Det mest kontroversiella inslaget i förslaget är de planerade nedskärningarna inom FN:s högsta tjänstemannaskikt. Enligt dokumentet ska antalet tjänster inom D1 och högre, det vill säga de med minst 15 års erfarenhet, minska kraftigt. Deras arbetsuppgifter ska i stället utföras av personal på lägre nivå.

Bestämd. FN:s generalsekreterare António Guterres insisterar på att nedskärningarna inte har med amerikanska Doge att göra. Foto: Hassan Ammar/AP/TT.

Dessutom uppmanas alla FN-enheter i New York och Genève att utvärdera vilka funktioner som kan flyttas till billigare platser. ”Nairobi bör bli centrum för utvecklingsarbete”, heter det i ett av förslagen. Målet sägs vara att komma närmare både mandat och mottagare – inte bara spara pengar.

Jag frågar Richard Gowan vilka förslag som sticker mest i ögonen. Han nämner framför allt en mer subtil förändring:

– En sak som flög under radarn är översynen av FN:s 3 600 mandat. Det är där Guterres hoppas på verklig förändring. Att medlemsstaterna vågar titta ärligt på vad FN faktiskt gör, vad som är föråldrat och vad som fortfarande behövs.

Samtidigt är det just sammanslagningarna som riskerar att bli de mest politiskt infekterade, menar Gowan. Inte minst eftersom många av dessa organisationer representerar geografiskt och ideologiskt olika intressen.

– Ta förslaget om att slå ihop FN-organ i Rom. [Livsmedels- och jordbruksorganisationen] FAO, som Kina gärna värnar, och [Livsmedelsprogrammet] WFP, med starkt västligt inflytande. De har en lång historia av konkurrens om både prestige och pengar, och har ett starkt ömsesidigt misstroende. Det kommer inte att gå smärtfritt.

Han pekar på att USA redan har skurit i sitt FN-bidrag och att europeiska givare följer efter. FN:s ekonomiska kris är reell, och inte bara retorisk. Samtidigt är det sant att organisationen är en oöversiktlig byråkratisk koloss, och att här även finns möjligheter att förbättra organisationen.

Skada. Experter talar om ilska och chock i New York efter beskedet att FN ska bantas. Foto: John Minchillo/AP/TT.

– Många FN-diplomater säger det tyst: Trump tvingade FN att börja tänka i nya banor. Vi skulle aldrig ha börjat fokusera så här mycket på institutionell reform utan honom. Så kanske, ironiskt nog, kan organisationen tacka Trump för att den tvingas tänka större nu.

Men, tillägger han snabbt:

– Det betyder inte att processen blir rationell. Det är ofta de unga, skickliga och oskyddade som får gå. De höga cheferna sitter tryggt kvar, för det finns interna regler som skyddar dem. FN riskerar att förlora mycket kompetens och kreativitet.

Även Jan Eliasson säger att trots att nedskärningarna kommer att ha skadliga effekter, så är det samtidigt en möjlighet att skapa förbättring.

– Jag har själv föreslagit att man borde bättre utnyttja de olika grenarna av FN, att sätta problemet i centrum och inte byråkratin. För att få till stånd varaktig fred behöver man ha parallella insatser, militära sådana, men också utvecklingsinsatser, samhällsbygge, respekt för mänskliga rättigheter. Det helhetsgreppet skulle de kunna ta nu när de är under finansiell press. Att organen kan ha gemensamma kontor och insatser – det är en möjlighet att visa upp FN:s mångsidighet.

Poängen bekräftas även av en svensk FN-anställd i New York som jag pratar med, men som bara kan uttala sig anonymt:

– Det här borde ha gjorts för länge sedan. Synd bara att det som krävdes är att Trumps administration lägger om kursen.

Så vad innebär förändringarna för FN:s närvaro i New York? Richard Gowan säger att diplomatkvarteren kommer att tappa sin puls, men att staden förstås alltid klarar sig.

– De politiska organen som säkerhetsrådet och generalförsamlingen kommer att bli kvar. Men FN-anställda i New York kommer att bli färre. Redan nu märks det i kvarteren runt FN-byggnaden – det är som om en del av staden tillhör FN, och den känslan kommer att försvagas.

Han menar att flytten till billigare orter som Nairobi visserligen kan vara bra för mottagarländer, men innebär en kulturell förlust för organisationen:

– De som blir kvar här kommer att vara mer försiktiga, mindre kreativa. Och det samspel som finns i dag mellan FN-personal och diplomater på plats kommer att tunnas ut. FN riskerar att bli mer avskuret från beslutsfattandet.

Jan Eliasson säger att han ser tre oroväckande tendenser i världen, som alla bidrar till att försvaga FN:

– Det första är att fredsarbete och medling befinner sig i lågkonjunktur, och att de flesta konflikter ska avgöras med militära medel. Det andra är nedskärningarna på utvecklingssidan och framför allt biståndet, allra mest drastiskt i USA, men även i länder som Sverige. Omkring 15 procent av aktiviteten måste minska, vilket innebär akuta situationer inte minst för barn. Och det tredje är att det finns en kris för tilltron till internationell rätt.

Han nämner hur Europa har tvingats kliva fram för att stödja Ukraina nu när USA har dragit sig tillbaka – precis som från Parisavtalet, mänskliga rättighetsrådet och Världshälsoorganisationen.

– Så det finns alltid en möjlighet, en nisch där man kan agera.

Han framhåller Trumps offensiver mot Grönland, Panamakanalen och Kanada, Rysslands ovilja att erkänna Ukraina, och Kinas betraktande av Taiwan som en del av landet. 

Makeover. En del av verksamheten föreslås flyttas ut från dyra städer som New York och Genève till platser närmare fältarbetet som Nairobi och Bangkok. Foto: Petros Karadjias/AP/TT.

Might is right, som amerikanerna säger. Det var den tendensen som fick Olof Palme att säga att ”respekten för folkrätten är vår första försvarslinje”, och det gäller inte minst för små och medelstora stater. Det har också alltid varit centralt för en klassisk, nordisk utrikespolitik.

Samtidigt är det uppenbart att trycket på FN att modernisera har ökat. WHO står inför ett budgetunderskott på motsvarande 24 miljarder kronor mellan 2025 och 2027. UNAIDS riskerar nedläggning, och UNRWA har tappat stöd efter israeliska anklagelser om kopplingar till Hamas, något som organisationen förnekar.

UN80-arbetsgruppen väntas lämna sina slutliga rekommendationer inför FN:s generalförsamling 2026. Då får världens regeringar ta ställning till hur det framtida FN ska se ut.

Jan Eliasson hoppas att folkrättens vänner nu kliver fram.

Läs mer

– Det är viktigare än någonsin att hävda det internationella samarbetet. De nordiska länderna är en stormakt inom FN och kunde ta initiativ till att stärka organisationen, i allt från medlingsarbete till utvecklingshjälp och humanitärt bistånd. Det är oerhört viktigt – titta bara på Gaza, säger han och fortsätter.

– Men det gäller inte bara FN. Jag är oerhört angelägen om att stärka Europa på massor av plan – inte bara militärt och i totalförsvaret, utan också vad gäller styrkan i våra institutioner, vår motståndskraft. Tyvärr ser vi allt oftare det motsatta. Vi rör oss mot djungelns lag.

Flamman har sökt FN:s sekretariat och Utrikesdepartementet.

Inrikes 14 maj, 2025

När klimatet går åt skogen

En avläggningsplats för timmer i Östergötland. Foto: Thomas Adolfsén/TT.

Det svenska skogsbruket hålls fram som lösning på klimatkrisen. Men stigande temperaturer, förändrade årstider och extremväder gör det svårare att bruka skogen som tänkt. Nu möter skogsarbetarna ett mer oförutsägbart arbetsliv och är oroliga för den skog där de tillbringat sina liv.

Det är en kylslagen oktobermorgon, nattens frost ligger kvar över träden i dalen. I en varm och fuktig koja, en liten barack som agerar som flyttbart rastrum, sitter Niklas, som arbetar som röjare.

– Det här är vår vardagsutsikt, säger han. Tänk om alla som satt inne på kontoren hade fått se det här.

Han bjuder på kokkaffe och berättar om sitt arbetsliv i skogen.

Han är en av ett 20-tal skogsarbetare som jag intervjuat under det senaste året som en del av mitt avhandlingsarbete. Några är maskinförare, vissa har arbetat i skogen hela livet – några från att de var elva, först med plantering, sedan som skogshuggare, och till sist som maskinförare.

De har varit med om stora skiften, från skogsmaskinernas intåg i slutet av 80-talet och massuppsägningarna som följde, till genombrotten för entreprenadsskogsbruket på 90-talet, när alla ”skulle bli entreprenörer” och de bolagsanställda skogshuggarna fick ta lån, köpa en maskin och bli företagare. Andra är röjare och planterare från Polen och Rumänien, som kommit till Sverige med förhoppningen att kunna försörja sina familjer.

Alla berättar om en stark kärlek till skogen, och ett arbete som för dem innebär att ta hand om den. De ser hur träden växer, hur de reagerar på röjningar och vad som planteras var, och på vädret. De talar om friheten: att få vara i naturen, att vara ifred, utan en arbetsledare som flåsar en i nacken. Håkan berättar att han brukar ta med sig sin hund till jobbet. Klas, maskinförare, berättar att han i maskinhytten brukar ta av sig skorna, sätta på tofflor och lyssna på ljudbok.


Produktionsskogarna finns överallt i Sverige. Vi har alla sett dem svischa förbi utanför bilfönstret på motorvägar genom Norrland och Småland. Därifrån är det lätt att missta dem för snårig natur, med svarta tjärnar, uråldriga lavar och porlande bäckar. Men många av de skogarna vi är vana att plocka svamp och promenera i, är i själva verket odlade.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 14 maj, 2025

Löfven borde lobba för folket i stället

Stefan Löfven vänslas med Morten Rud Pedersen, vd på public affairs-bolaget Rud Pedersen. I bakgrunden hänger ett porträtt av tidigare socialdemokratiska utrikesministern Anna Lindh. Foto: Jesper Frisk/DI/TT.

Att förstå hur politiken fungerar är en medborgerlig rättighet. I stället för att arbeta för kapitalet borde ex-politiker ha folkbildningsplikt.

”Jag driver inte frågor åt företags vägnar, jag hjälper företag att förstå hur politiken fungerar.”

försvarar Stefan Löfven sin nya karriär som konsult och rådgivare till lobbybyrån Rud Pedersen (Aftonbladet, 11/5). Ett uppdrag som varvas med frekventa besök hos Socialdemokraterna i riksdagen och ordförandeskap för Europeiska socialdemokratiska partiet.

Löfven är bara en i raden av politiska makthavare som fastnat i svängdörrarna mellan politik och näringsliv de senaste åren. När Centerpartiet nyligen valde en ny partiledare föll valet på den tidigare lobbyisten Anna-Karin Hatt (Klägget, 16/4). Vilket kanske inte är så konstigt då valberedningens ordförande Anders Åkesson själv kombinerar sitt uppdrag med att vara konsult för byrån Nordic Public Affairs (Arbetet, 10/4).

Nu är frågan om hur lobbyismen kan regleras föremål för strid på den stundande S-kongressen. Partiledningen säger visserligen ja till ett nationellt lobbyregister i någon form – ”ett steg bort från demokrati” enligt företrädare för PR-branschen (Resume, 8/5). Men de vill också att det ska vara fortsatt tillåtet att ha hemliga lobbykunder samtidigt som man representerar partiet.

Det är mot den bakgrunden som Stefen Löfven vill förklara för sina partikamrater vad en lobbyist egentligen sysslar med: absolut inte politisk påverkan, utan utbildning! Företagsledare vill helt enkelt lära sig hur politik fungerar, och vem är bättre lämpad att undervisa dem än tidigare politiska makthavare?

Samtidigt som kraven skärps på arbetslösa och sjuka får ex-politiker bidrag utan motprestation.

Låt oss anta att denna verklighetsbeskrivning stämmer. Med tanke på att den tidigare statsministerns bolag gjorde en vinst på 2,2 miljoner förra året gör det Löfven till en av Sveriges mest välavlönade folkbildare. Kanske handlar kritiken bara om avundsjuka från arbetarrörelsens alla ideella studiecirkelledare, kasst betalda frilansskribenter och hobbydebattörer?

Men även om man inte ser något odemokratiskt eller moraliskt tvivelaktigt med Löfvens dubbla stolar uppstår en annan fråga: varför ska de insikter om demokratiska beslutsprocesser som Löfven skaffat sig under sin tid som statsminister säljas till högstbjudande på marknaden? Borde de inte snarare betraktas som en offentlig nytta som bör komma alla medborgare till del?

Behovet av folkbildning kring hur politiken fungerar är onekligen stort. Samtidigt som kapitalet lägger åtskilliga miljoner årligen på att få ta del av politikers visdom visar forskning från Göteborgs universitet att nästan var tredje svensk inte vet vilket parti som styr den egna kommunen. Ännu färre kan troligen redogöra för vilka ansvarsområden och befogenheter en kommun egentligen har, hur välfärden finansieras och hur stat, regioner och kommuner egentligen samspelar med varandra. Att lokaltidningar lagts ned på löpande band under 2000-talet kan vara en bidragande orsak. Ett slaktat mediestöd och omfattande nedskärningar på folkbildningen lär knappast vända utvecklingen.

Här borde det finnas utrymme för djärvare förslag än lobbyregister eller karensregler för övergången från politik till näringsliv. Politiska makthavare i dag har inte bara orimligt höga arvoden, utan ofta rätt till generösa omställningsstöd, garanterad inkomst och pension efter avslutat uppdrag. Samtidigt som kraven skärps på arbetslösa och sjuka får ex-politiker bidrag utan motprestation. Varför inte slå två flugor i en smäll genom att inrätta en folkbildningsplikt för före detta kommunalråd, riksdagsledamöter och ministrar?

Läs mer

Tänk vilken insats alla före detta yrkespolitiker skulle kunna göra för demokratin om det ingick i dealen att de under ett års tid ska stå till studieförbundens och den svenska skolans förfogande efter avslutat uppdrag. Tänk om skolböckernas torra beskrivningar varvades med föreläsningar och kurser om hur politik fungerar på riktigt, med makthavare som medborgarna känner igen från medier och tv?

Ett sådant upplägg har fördelar även för näringslivet. Å ena sidan skulle företagen inte längre få exklusiv tillgång till Stefan Löfvens kunskaper om politiska processer. Å andra sidan skulle de spara många miljoner på att bara göra som vanligt folk när de vill förstå hur saker och ting fungerar – nämligen anmäla sig till en studiecirkel på ABF.

Inrikes/Nyheter 13 maj, 2025

Dagmar Hagelins mördare flyttas till lyxfängelse

Alfredo Astiz och Dagmar Hagelin. Foto: Victor R. Caivano/AP / Wikimedia Commons.

”Dödsängeln” Alfredo Astiz, dömd för mord på Dagmar Hagelin, har förflyttats till ett fängelse med tennisbanor och teaterklasser. Nu fruktar grupper inom människorätt att det är ett steg mot benådning – och den mördade svensk-argentinskans bror är kritisk.

Det är den 27 januari 1977, en varm sommardag när 17-åriga flickan Dagmar Hagelin ska besöka en väninna i västra Buenos Aires. I stället möts hon av militärer på kidnappingsuppdrag. Dagmar försöker fly men skjuts ned av den senare ökände militären Alfredo Astiz, även känd som ”den blonda dödsängeln”. 

I bakluckan på en taxibil förs hon skadad till ett tortyrcenter, för att aldrig mer återfinnas. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 13 maj, 2025

Räknefel gör bostadsbristen svårlöst: ”Katastrof”

Bra kommunal bostads-planering börjar med att kommunerna får bättre och tydligare bostadsstatistik, menar Hyresgästföreningen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

En ny rapport från Hyresgästföreningen menar att bostadsbristen konsekvent mäts med fel måttstockar av den ansvariga myndigheten Boverket. I centrum står frågan om vad statistiken egentligen mäter – och för vem.

”Bostadsbrist har blivit ett permanent tillstånd i städer runt om i Europa, såväl som i Sverige”, inleds Hyresgästföreningens rapport Räkna med bostadsbrist.

”Vi verkar aldrig bygga nog mycket av det folk vill bo i, där folk vill bo.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 13 maj, 2025

På jakt efter Che Guevara i en gondol

Den 89-åriga arkitekten Norman Foster låter besökarna spegla sig i kanalvattnet, samt i mobilens selfielins. Foto: Leonidas Aretakis.

I Venedig minglar bhutanesiska frihandelsmunkar med västerländska arkitekter med samhällspatos. Men går det verkligen att rädda planeten i samarbete med Rolex?

Trots att det hänger luftkonditioneringslådor i taket är rummet tryckande varmt. De flesta är ur funktion, men vissa surrar utan att fläkta. Vattenytan i de spegelsvarta bassängerna ligger 70 centimeter över golvet, vilket vi får veta är den förväntade havsnivån i Venedig vid århundradets slut.

Verket, ”The third paradise perspective”, finns i det första officiella utställningsrummet på stadens arkitekturbiennal, och därmed är också tonen satt. Det fångar den rosslande teknologi som får haven att stiga – men kanske också något som den franska marxisten Régis Debray skrev om stadens besökare i den stränga essäboken Against Venice:

”Låt oss inte glömma en liten men relevant detalj: vattnet var den första reflekterande ytan som människan upplevde. Stillastående, oljigt och glänsande lämpar det sig ännu bättre för privata samtal. […] Vi är inte där för att njuta av [målarna] Carpaccio eller Tizian eller vår älskades ansikte – de är bara strålande eller ömsinta förevändningar – utan för att beundra vår egen spegelbild. Vi åker till Venedig för att tala, och för att bli talade om.”

Mättnad. Den officiella utställningen inleddes med verket ”The third paradise perspective”. Foto: Leonidas Aretakis.

Samtidigt är klimatkrisen ingen orimlig källa till självreflektion, med tanke på att den är skapad av oss. Inte minst av de tusentals arkitekter som under helgen minglar i staden, då ”byggda miljöer” – alltså hus, vägar och annan infrastruktur – beräknas stå för 40 procent av utsläppen.

Som årets curator Carlo Ratti uttryckte det: ”Arkitektur handlar om överlevnad.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 12 maj, 2025

Flamman firar femtusen

Nyliberalen Mattias Svensson blir Flammans femtusende prenumerant. Foto: Timbro.

För första gången sedan 1970-talet är Flamman fler än 5 000 prenumeranter.

Grattis till Mattias Svensson, nyliberal Timbroveteran och ledarskribent i Svenska Dagbladet, som precis blivit vår femtusende prenumerant.

Välkommen! Varför började du prenumerera?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 12 maj, 2025

Majblomman vill se gratis busskort för barn

Majblomman grundades 1907 för att ”arbeta för en barndom fri från fattigdom”. Foto: Majblomman.

Kollektivtrafiken utgör en stor börda på barns och ungas ekonomi, enligt föreningen Majblomman. Att göra den gratis kvälls- och helgtid hade kostat knappt 600 miljoner om året – fem gånger mindre än dagens bensinskattesänkningar.

För de allra flesta är Majblomman den lilla knappnål som säljs av kvarterets skolbarn några veckor varje vår. Men för Åse Henell, generalsekreterare för den 118 år gamla föreningen, betyder den mer än så. Majblomman grundades för att motarbeta barnfattigdom, och varje år får de 500 lokalföreningarna runtom i landet in omkring 40 000 ansökningar om ekonomiskt stöd, berättar hon.

– Det kan vara allt från vinterjackor och skor till terminsavgifter, men de senaste åren har vi sett allt fler ansökningar om kollektivtrafik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 12 maj, 2025

Underskottet i Gävleborgs regionbudget är fyra gånger större per invånare än i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Allt jag hade var ett sms från en kollega: ”Ring mig. Din pappa är på akuten.”

Jag kastade mig på tåget till Gävle. Det tog mig åtta timmar att hitta honom. Varken 1177, akutmottagningen han tagits till eller sjukhuset han sedan blev förflyttad till visste var han var så jag bestämde mig för att själv leta rätt på honom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 maj, 2025

Venedig var världens första ”House of Glow”

Nicole Kidman tog smalhetsidealet till nivå på Golden globegalan tidigare i år Foto: Jordan Strauss/AP.

Utställningen ”Corpi moderni” ser dagens kroppsmaximering genom den italienska renässansens mästerverk.

Den skimrande huden smiter tajt om skelettet under den vita klänningen. Hon ser övermänskligt transparent ut, nästan som att hon svävar. När Bianca Ingrosso låter sig fotograferas på Ellegalan förstår jag att Sveriges främsta nepobaby har tagit sig till nästa nivå av humanoid. Den enda reklamtavlan som behövs för öppningen av varuhuset House of Glow som ska äga rum några dagar senare.

Idealet för dagen, en kombination av helgonlik anorexi och excesser av hudvård och avancerade kirurgiska ingrepp, är oemotståndligt eftersom vi tycks programmerade att förväxla skönhet med godhet. På denna olymp tävlar inte bara de unga som Ariana Grande eller de koreanska stjärnorna i Blackpink, utan medelålders kvinnor som 62-åriga Demi Moore som syntes på en gala med repsmala armar och Nicole Kidman (56) syns nästan inte längre när hon står i profil.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr