Det pågår en lockout och en strejk som gör att skärgårdstrafiken i Stockholm och Göteborg ligger nere. Men trots det valde Strömma Kanalbolaget i Stockholm att ha igång sin verksamhet.
– Vi ser mycket allvarligt på det, säger Mats Ekeklint, ombudsman på Seko, det ska dessutom ha varit företrädare för Almega ombord på fartyget.
Under måndagskvällen tillkallades polis till platsen. Arbetsgivaren menade att fackrepresentanter hade betett sig hotfullt och trängt sig in på en båt. Fackrepresentanterna tillbakavisade det helt och menade att allt hade gått väldigt lugnt till och att de bara klivit på båten för att informera om att arbetet på den är satt i blockad.
Protester vid Nybrokajen
På tisdagseftermiddagen ordnades protester utanför Strömmas båtar på Nybrokajen i Stockholm, som hade arrangerat ett evenemang vid samma tid.
– Vi står här och försöker göra folk uppmärksamma på avtalsrörelsen, eller bristen på avtal snarare. Vi vill behålla vårt lönesystem, säger Peter Albo, matros på Vaxhomsbåtarna som drivs av Stockholms sjötrafik.
Han menar att dagens servering på båtarna är att betrakta som strejkbryteri.
– De här bolagen är försatta i blockad men har fortfarande igång sin verksamhet.
Vad har ni att säga om Almegas agerande?
– Jag tycker att det är dåligt, för att de vill införa individuella lönesystem i stället för vårt tariffsystem som är väldigt jämlikt.
På Strömma kanalbolaget hänvisar press- och pr-ansvarig Towe Varland alla frågor till deras företrädare på Almega. På Almega stödjer man strejkbryteriet.
– Vår syn på det är att när det är konflikt och avtalslöst tillstånd förfogar facket över sina medlemmar. Nu fanns både delägare och egna företagare på båten, facket förfogar över sina medlemmar, inte över våra medlemmars båtar, säger Stefan Koskinen på Almega, till Flamman.
Tariffer stridsfråga
Facket hade tackat ja till medlarnas bud i söndags. Men arbetsgivarsidan sade nej och genomförde en lockout, vilket fick till följd att Seko lade en spegelstrejk. Den stora stridsfrågan är tarifflönerna som arbetsgivarna vill ha bort.
– Det fanns även andra delar, men det är tarifferna som har blivit den stora frågan, säger Mats Ekeklint, ombudsman på Seko, till Flamman.
Konflikten handlar om att arbetsgivarsidan vill ha bort tarifflönerna till förmån för individuella löner. Om tarifflönerna blir kvar vill man göra avräkningar på lönehöjningarna. Det ställer inte facket upp på, som menar att tariffer både är mest rättvist och jämställt, då löneskillnader mellan kvinnor och män minimeras.
– Vi vill ha lika lön för lika arbete, sedan kan man ha tillägg för utökade ansvarsområden. Men tar man bort tarifferna finns bara en lägstalön.
Det finns gott om säsongsarbetare i branschen. Seko befarar att individuella löner skulle leda till att de varje år får gå in på lägstalönen.
– Arbetsgivaren kommer att säga till dem ”du får välja mellan lägstalönen eller så tar vi in någon annan”.
Arbetsgivarsidan har i olika medier sagt att tarifflöner innebär att ingen får tjäna mer än tariffen. Det poängterar Mats Ekeklint inte stämmer.
– Det skulle vi aldrig hindra. Vill de ge högre lön är de välkomna att höra av sig till oss. Men det ska vara lika lön för lika arbete.
Mats Ekeklint tror inte heller att arbetsgivarens syfte är att höja lönerna.
– De pratar om att de får betala 30 procent mer med tariffer jämfört med individuella löner. Skulle de sänka sina lönekostnader med 30 procent måste lönerna sänkas. De vill höja lönen lite för några, på bekostnad av kollektivet som får sänkta löner.
Vid Flammans pressläggning, tisdag eftermiddag, pågår strejken för fullt. Hur det ser ut senare i veckan är svårt att sia om.
Just nu ser Mats Ekeklint optimistiskt på fackets utgångsläge. Snart drar julborden på skärgårdsbåtarna igång och det är dem som arbetsgivarna tjänar pengar på så här års.
– De riskerar julborden, men om det blir en väldigt långdragen konflikt kan det bli svårare för oss. Men jag hoppas att det inte blir det.