I förra veckan friades den före detta polismästaren Håkan Jaldung i tingsrätten i Göteborg.
Ställföreträdande justitieombudsmannen Jan Pennlöv har beslutat att överklaga domen. Grunderna för beslutet kommer JO att presentera i sitt överklagande till Hovrätten för Västra Sverige den 12 mars.
I ett mejl från Föräldranätverket 2001 uppmanas alla, som blev instängda på Hvidtfeldska gymnasiet, att skriva ner sin berättelse i detalj och skicka det till JO. Detta är dock inget som sker i samråd mellan JO.
I måndags hade extra föredragande för JO, Hans Lindberg, endast fått ett fåtal berättelser.
– Det är upp till var och en att göra detta och sedan får vi se vad det kan föranleda. Bevisuppgifter behöver inte nödvändigtvis komma in före överklagan sker. Det är fullt möjligt att begära anstånd om att ta in fler uppgifter under processens gång, menar Lindberg.
JO kommer att överklaga tingsrättens dom i sin helhet, både gällande rätts– och bevisfrågor.
Bland annat kommer man att belysa vittnesmålen från Tord Björk och Anders Svensson, som befann sig på skolgården och som fungerade som medlare mellan polisen och de som befann sig på Hvidtfeldska.
– De såg och erfor vad som hände men deras vittnesmål räknades som indirekt bevisning i tingsrätten.
– Detta kommer vi att bemöta, säger Hans Lindberg till Flamman.
Det finns inte något formellt krav på att man måste ha ny bevisning för att kunna överklaga en dom till Hovrätten och Lindberg menar att eventuella berättelser från folk på skolgården inte nödvändigtvis kommer att vara aktuellt material.
– Om JO skulle finna något intressant måste vi iaktta detta utifrån rättsbalken och då förhöra personen i fråga.