Det återspeglas i att bara sex av 74 Guldspadar, föreningen Grävande journalisters årliga pris, har tilldelats journalister för jobb som avslöjat oegentligheter i det privata näringslivet, enligt föreningens tidning inför seminariet Gräv-08. Inget av priserna har gått till jobb som avslöjat fusk i ett multinationellt bolag.
Svårare granska ekonomisk makt
Torsten Malmström, lärare i journalistik vid JMG (Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs Universitet) och medlem i Guldspade-juryn för fjärde året i rad, tror att proportionerna i utdelningen av Guldspadar speglar den grävande journalistiken i Sverige.
– Det är allmänt bekant att offentlighetslagstiftningen ger insyn i kommunala och statliga bolag, medan aktiebolagslagen förhindrar insyn i privata företag. Därför är det naturligtvis mycket lättare att granska den politiska än den ekonomiska makten, säger han till Flamman.
Svensk ekonomijournalistik har kritiserats hårt av Dagens Nyheters ekonomireporter Knut Kainz Rognerud, som i sin magisteruppsats visar att affärspressen inte gräver så mycket som den skulle kunna. Även den före detta läkemedelsdirektören Peter Rost, som avslöjade den illegala marknadsföringen på läkemedelsföretaget Pfizer, är starkt kritisk till den svenska ekonomijournalistiken.
– Journalisten är helt i knäna på företagen. Problemet är att om reportrarna är för kritiska så pratar källorna inte med dem, säger han till Grävande journalisters tidning.
Meddelarfrihet skyddar
Torsten Malmström tror att rädsla hos företagsanställda för att ge information till journalister kan vara ännu en anledning till svårigheten att avslöja företagsskandaler. Inom den offentliga sektorn finns meddelarfriheten, som skyddar den anställda inom offentlig verksamhet som lämnar uppgifter till media för publicering.
För det privata näringslivet finns i stället Lex Bratt, eller Brattlagen, som tillkom 1990. Den innebär att en arbetstagare kan dömas att betala skadestånd, eller bli uppsagd om hon eller han lämnar ut uppgifter om företagshemligheter, även om uppgifterna visar att arbetsgivaren sysslar med brottslig verksamhet.
Vad kan grävande journalister i Sverige göra för att ändå komma åt att avslöja oegentligheter inom det privata näringslivet?
– Det krävs utbildning och kunskap. Ekonomijournalister behöver inte nödvändigtvis en hel ekonomutbildning, men vidareutbildning och kursverksamhet i ekonomifrågor är viktigt, för att veta var man ska leta efter informationen och lära sig läsa exempelvis årsredovisningar, säger Torsten Malmström.
Påtryckningar från facket
Det har länge debatterats om skydd för företagsanställda som ger ut hemlig information; men den svenska regeringen vill inte göra en lagändring trots påtryckningar från fackförbund och journalister.
Många svenska journalister har förvisso avslöjat fusk i stora bolag, exempelvis Skandiaaffären och Saabs mutaffärer med Jas-plan. Förra året fick Affärsvärlden, Norrbottens-Kuriren och SVT Västnytt Guldspadar för att ha granskat det privata näringslivet.