Sveriges Hamnar tecknade redan i april ett avtal med Transportarbetarförbundet, vilket innebär att man inte behöver förhandla med Hamnarbetarförbundet, som organiserar den största gruppen anställda i bland annat Göteborgs hamn.
– Det vi kan erbjuda är ett likalydande avtal och det blir ett så kallat andrahandsavtal. Detta är inget dramatiskt, utan ett naturligt nästa steg i förhandlingsprocessen givet det läge vi har, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i pressmeddelandet.
Men Hamnarbetarförbundet är mindre nöjda. Det beror bland annat på att avtalet med Transportarbetarförbundet innehåller vad man anser är inskränkningar i anställningsskyddet. Hamnarbetarförbundet föreslår nu att man låter tidigare avtal – utan förändringar i anställningsskyddet – gälla jämte en uppräkning av lönerna i enlighet med ”märket” som satts av facken inom industrin i deras förhandlingar.
Hamnarbetarförbundet kan också att tänka sig att förhandla om anställningsskyddet i utbyte mot andra eftergifter från arbetsgivaren, till exempel en ”social fond” som skulle stödja rehabilitering för skadade eller sjuka behovsanställda.
Det rådande kollektivavtalet med Hamnarbetarförbundet går ut den 18 maj, vilket innebär att man från och med den 19 maj arbetar utan kollektivavtal, och därmed inte omfattas av fredsplikten.

– I dagsläget kan vi inte uttala oss om konfliktrisken. Försöker man pressa ner försämringar av anställningsskyddet i halsen på oss så kommer situationen eskalera fort, men för vår del har vi ingen panik i nuläget, säger Erik Helgeson, vice ordförande på Hamnarbetarförbundet i ett pressmeddelande.
Konflikten mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har en lång historia, med omfattande stridsåtgärder för båda parter. 2019 röstade riksdagen för en inskränkning i strejkrätten som innebar att fackförbund omfattas av fredsplikten så länge det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen – oavsett vilket förbund som tecknat detta. Det har inneburit att Hamnarbetarförbundet har fått ett så kallat andrahandsavtal: likalydande med det Sveriges Hamnar tecknar med Transportarbetareförbundet, men utan rätt till egna förhandlingar.
Lagändringen kom till stånd efter en överenskommelse mellan LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv.