Kultur/Nyheter 09 november, 2017

Teori, raseri, ett geni

Allt som Sara Granér rör vid blir till samhällskritik.

 

Blixt från oklar himmel

Sara Granér.
Galago.

Sara Granér är en prisad feministisk serieskapare och konstnär bördig från Lund som bland annat haft utställningar på Konsthallen i Kristianstad och Kulturhuset i Stockholm samt i Tokyo och Rom. Granér var även delaktig i bildandet av det separatistiska Dotterbolaget som ligger bakom något av det mest intressanta i den svenska serieskaparvärlden. Granér har hitintills publicerat fem monografier och medverkat med strippar i mängder av dagstidningar och magasin och har ett utpräglat brutalt språk. Allt Granér rör vid blir till samhällskritik.

Blixt från oklar himmel är en inlaga nästan utan skyddande pärmar eller omslag. Som är verket blottat, skyddslöst, naket eller ofärdigt. Stygnen synliga. Som om det är tänkt att jag som läsare ska gå med verket till en bokbindare och själv binda verket. För hundra år sedan var detta ingen ovanlighet. Hundra band med samma klädsel. Som inredning. Jag vill gå med verket till en bokbindare och klä det i ett skyddande lager som för att det ska hålla i evigheters evigheter. Åtminstone tills dess att jag dör undan och mina barn skänker mitt bibliotek till närmaste antikvariat i Borrby. Jag vill köpa en till och demontera den, vilket blir enkelt med stygnen synliga, jag vill rama in alla bilder och täcka mina väggar. Gör dikten till din egen tycks verket säga.

Granér väljer att gestalta relationer där makten är oerhört tydlig och staplar samman dem – varje dikt är ett utsnitt ur världen. En association. En motståndshandling

 

Det är tre led i varje dikt, i varje metafor. I varje seriell rörelse. Det hänger ihop. Allt är inte alltid synligt. Det är tusch och akvarell, det är trycksvärta och ångest, det är satir. Versens mått varierar. Talar om komplexitet, om vardagens detaljer kopplade till – ofta avskyvärda – situationer i vårt samhälle: människan som kund, exploateringen av planeten för att upprätthålla en allt mer destruktiv livsstil, hur förtryck kopplas samman i korsningar. Granér gestaltar sammanhang och lyfter ut och adresserar både det allra minsta och det övergripande, lyckas koppla dessa och samtidigt som tonen pendlar mellan uppgivenhet och lekfullhet gör verket mig arg över världens tilltagande tillstånd. Jag kastas in och ut ur perspektiv, in i en person som upplever, ut i en berättare som är närvarande i berättelsen och igen ut till en betraktare – en allvetande som med kritisk distans ser fenomen, det kan vara naturen eller andra socialt kodade företeelser. Kritiken ligger i ordvalen, och hur tidsandan vi är en del av, påhejad av högerpöbeln, normaliserar det groteska och det inhumana. Det går inte att läsa Granér utan att bli arg över globaliseringshetsarnas skatteflykt och gränsdragningar. Granér väljer att gestalta relationer där makten är oerhört tydlig och staplar samman dem – varje dikt är ett utsnitt ur världen. En association. En motståndshandling.
Eller vad sägs om rimmet mellan teori och raseri. Granér har skapat ett genialiskt verk, är nog ett geni själv. Och en inspirationskälla – detta illustrerade diktverk är en skatt i egen kista, jag tvingas återdikta:
Ett lakoniskt manér, ett blodrött banér, Sara Granér.

Okategoriserade 02 juli, 2025

Koks i lasten?

Beväpnad ecuadoriansk soldat i en av Guayaquils hamnar. Foto: Cesar Munoz/AP.

Allt fler svenska hamnar gör jätte-beslag av kokain, ofta i banan- eller kaffelaster från Sydamerika. Men i Gävle hamn, som drivs av turkiska Yilport, har man bara hittat två gram – på 15 år. ”Något myndigheterna borde undersöka”, menar amerikanska experten Douglas Farah.

2016 skakar några mäktiga män hand på Sydamerikas västkust. I ett och samma rum hittas Ecuadors dåvarande vänsterpresident Rafael Correa, Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan, och Robert Yildirim – högste chef för transport- och gruvjätten Yildirim Group.

Den största turkiska investeringen i Ecuador någonsin – 750 miljoner dollar – har just rotts i hamn. Containerhamnen Puerto Bolivár ägs nu på ett 50-årskontrakt av Yildirim-gruppens hamnbolag Yilport, som är mitt i en global expansionsfas.

Ecuador är en bananrepublik i ordets bokstavliga mening. Mellan 6 och 7 miljoner ton bananer – en tredjedel av världens konsumtion – lämnar landet årligen, främst genom Puerto Bolivár och hamnarna i den större staden Guayaquil, där Yilports regionala högkvarter ligger.

Landet har också under 2020-talet allt oftare börjat kallas en narkostat. Douglas Farah (bilden), grävande journalist och expert på organiserad brottslighet som verkat i Sydamerika sedan 1980-talet, berättar för Flamman att Ecuador länge varit viktigt i det vita guldets leveranskedja, men hur det på senare år blivit ”enormt”.

– Ecuador var alltid något av en ”lagerlokal”, med [vänstergerillan] Farc vid colombianska gränsen mot öst, och Peru i söder. Två storproducenter till grannländer, som behövde någonstans att förvara allt, säger han.

Douglas Farah fortsätter förklara hur fredsavtalet 2016 mellan Farc och Colombias regering ledde till att gerillan fragmenterades, och utbrytargrupper sökte nya möjligheter att förflytta eller expandera verksamheten.

– Dessutom är den officiella valutan i Ecuador den amerikanska dollarn, och bankerna nästan helt oreglerade.

Guleböj. Norsk polis hittar drygt 800 kg kokain bland bananerna 2023. Foto: Oslo Politidistrikt / NTB

Hela 57 procent av banancontainrarna från Guayaquil innehåller kokain när de kontrolleras i belgiska Antwerpen, enligt en rapport från EU-kommissionen, som besökte Guayaquil 2023 under Ylva Johanssons ledning.

– Bananlaster får förtur, för att de är så tidskänsliga. Ruttnar bananerna till sjöss på grund av en dags försening förlorar du miljontals dollar, förklarar Douglas Farah, och berättar att kokain även ofta göms bland blommor av samma anledning – pålitlighet och punktlighet.

Förra året beslagtogs 419 ton kokain i Europa, berättar Laurent Laniel, analytiker på EU:s drogmyndighet EUDA.

– Det är sjunde rekordåret i rad. Det kommer i containrar, men även i bulkfartyg som fraktar vete, trä, mineraler eller metall från Sydamerika, och med flygplan.

Hela 57 procent av banancontainrarna från Guayaquil innehåller kokain när de kontrolleras i belgiska Antwerpen.

Kokain med destination Europa ”mellanlandar” ofta i Belgiens eller Nederländernas jättehamnar. Men även Turkiet har blivit en ”allt viktigare transitpunkt” de senaste åren, trots att det ”traditionellt inte ligger på kokainrutten” berättar Laurent Laniel.

Mellan 2015 och 2022 femdubblas kokainbeslagen i Turkiet. I Mersin på landets sydkust har stora mängder – 48 kg, 97 kg, 463 kg – plockats ur bananlaster de senaste åren. 2021 hittades 1,3 ton kokain i en enda last. Samtliga fartyg kommer från Ecuador – antingen Guayaquil eller Yilport-ägda Puerto Bolivár, där bolaget självt uppger en niofaldig ökning i kokainbeslag sedan deras köp, med hänvisning till rapporter från den amerikanska drogmyndigheten DEA.

Ett av de största beslagen sker i Yilports hamn i Gemlik utanför Istanbul. Där hittas 540 kilo av det vita pulvret år 2020, men denna gång inte bland bananer, utan ferrokrom från Brasilien – samma metallegering som Yildirimägda Vargön Alloys bearbetar i Vargön utanför Vänersborg. Trots att det rör sig om ett halvt ton hittas inte drogerna förrän vid en andra genomsökning, vilket får lokalpolitikern Tahsin Tarhan att ställa ”frågor om försumlighet i inspektionerna”.

2020 slår svenska tullen till mot två fartyg i Uddevallas industrihamn på två månader. De är fulla med koks – koks som i industrikol, förvisso, men också 25 respektive 70 kilo kokain. Tre albanska medborgare tas på bar gärning när de smyger ombord på fartyget mitt i natten.

Port. Hamnen i Gävle är Sveriges tredje största. Foto: Gävle hamn.

Koksbåtarna har åkt från ända från Baranquilla i Colombia, hamnstaden närmast ”Yilcoke” – Yildirim-gruppens colombianska koksfabrik, som producerar kol åt smältverket i Vargön, ett stenkast bort från Uddevalla.

Varför kokainet kommit just till Uddevalla kan Gill Eriksson från Tullverket inte svara på när SVT frågar.

– Det vet vi inte. Men något som vi har sett den senaste tiden är att fartyg oftare kommer direkt till Sverige med narkotikan från ursprungsländerna.

2015 demonstrerar ett hundratal norska hamnarbetare utanför Sjursøya containerterminal. Yilport har precis etablerat sig i Oslo hamn, och man har misslyckats med att komma fram till ett kollektivavtal. Företaget vill sköta lossning och lastning med sin egen personal.

Året därefter köper det turkiska företagsimperiet inte bara in sig i Puerto Bolivár – utan även i 100 procent av Gävle hamns drift, med en 450 miljoner kronor tung investering. Redan 2014 köpte man 80 procent.

Hamnen är Sveriges tredje största, med cirka 500 anställda. Här flödar varje år sex miljoner ton gods genom sex containerterminaler. 38 000 godsvagnar tar delar av lasten vidare söderut till räls, via den viktiga kranterminal på land strax utanför Arlanda som kort och gott kallas Stockholm Nord. Allt jetbränsle flygplatsen använder lagras i Gävle hamn, och slussas genom kombiterminalen. 2015 köper Yilport även den.

Till Gävle kommer inte lika mycket frukt som till hamnarna i väst och syd – som Helsingborgs hamn, där några av Sveriges största beslag av ”banankokain” hittills har skett. Däremot är man ”Sveriges kaffehamn nummer ett” – en råvara som färdas längs samma rutter från Sydamerika, och ofta mellanlandar i Ecuador precis som kokainet. Sedan ett avtal skrevs mellan Yilport och Arvid Nordquist 2019 passerar nästan hälften av Sveriges kaffe genom Gevalias hemstad.

Koffein är inte den enda centralstimulant som börjat flöda genom Gästrikland. Länsstyrelsens mätningar av avloppsvattnet visar på vad Drugnews – som grundades av nykterhetsrörelsen – kallar en ”kokainexplosion” sedan 2015,”då en kokainmarknad etableras i Gävle. Denna utveckling bekräftas av narkotikapolisen som noterat ökade beslag av kokain i Gävle”, skriver Länsstyrelsen.

Tio år efter Yilports norska expansion har Oslo blivit Nordens kokainhuvudstad, med hela 80 procent mer rester i vattnet än Stockholm, och allt tätare kriminell trafik genom hamnen. ”Norge kan lätt också bli ett transitland. Detsamma gäller Sverige”, säger norska tullfackets Karin Tanderø Schaug till The Guardian.

Mahmut Cengiz (bilden), docent i kriminologi vid George Mason-universitetet och före detta anställd inom turkiska polisen, har pekat ut Yildirim-hamnimperiet i dessa sammanhang tidigare.

– Visst, det finns inga bevis för att de vet om att hamnarna hanterar kokain – men intressant nog syns det var de än driver hamnar och gör affärer, från Latinamerika till Mellanöstern.

Experten Douglas Farah menar att det finns skäl att ifrågasätta hur lite ett företag som köpt en hamn med Puerto Bolivárs rykte egentligen vet.

– Om man är beredd att investera miljontals dollar i en ecuadoriansk hamn har man gjort sin hemläxa om den först. Då vet man vad som försiggår.

När Robert Yildirim besvarar missnöjda hamnarbetare och bananchefer i Puerto Bolivár i ett uttalande 2017 bemöter han ”den mörka bild av Yilport som vissa målar upp” och säger att smugglare kommer ”stoppas, kastas ut ur hamnen och överlämnas till myndigheterna”.

”Vi har kommit hit för att tjäna landet, investera och bygga infrastruktur.”

När Yilport köper hamnen i Gävle har Tullverket ingen verksamhet på platsen. Myndigheten packade ihop redan 2004, när man lade ned 27 lokalkontor för att spara 125 miljoner. Kontrollerna ska nu skötas vid behov av tjänstemän från Stockholm.

2016, året all hamndrift köps av Yilport, rapporterar tullen 118 arbetstimmar i Gävle – som dock bara leder till en kontroll, jämfört med 58 året innan. 2021, då Tullhuset i Gävle återigen börjar husera ett lokalt tullkontor efter 17 års frånvaro, rapporterar SVT att hundratusentals containrar fortfarande passerat helt oinspekterade under våren.

Burköppning. Svensk tull gör sig redo att ta sig in i en container. Foto: Henrik Montgomery/TT.

2022 blir hamnen även skyddsobjekt igen, efter ett uppehåll på 14 år. En ”anpassning till verkligheten”, säger vd Fredrik Svanbom till Arbetarbladet, men menar samtidigt att det inte är ”utländska stridskrafter” man primärt vill skydda sig mot:

– De samhällsförändringar vi syftar på är brottslighetens utveckling mer generellt, och risken för skadegörelse och intrång.

”Brottslighetens utveckling” syns tydligt i Tullverkets statistik för jämförbara svenska hamnar.

I Göteborg tas 151 kilo kokain i beslag 2021, och 214 kilo 2023. I Helsingborg hittar tullen sammanlagt över ett ton mellan 2021 och 2024.

I Gävle hamn ser det dock annorlunda ut, trots den förstärkta rollen i kaffeimporten. Faktum är att Tullverket sammanlagt bara hittat två gram kokain i hamnen vid sina kontroller – från 2010 till i dag.

”När det gäller frågor som grundar sig på statistik så kan det vara en utmaning att uttala sig om orsaker/konsekvenser”, skriver Oscar Oscarsson, enhetschef på Tullverket.

”Dels kan det vara så att de kriminella nätverken saknar kontakter för att genomföra smuggling i Gävle hamn eller så är det så att de inte ser Gävle som den naturliga införselhubben för sin smuggling.”

– Med så få kontroller hade det varit en utmärkt plats att smuggla in det på. Speciellt om man har varor som kommer direkt från Sydamerika kan man ju gissa att det kommit in en hel del kokain där, säger Johan Wicklén (bilden), journalist och narkotikapolitisk expert som skrivit boken Vi ger oss aldrig.

– Har man så mycket Sydamerikatrafik är det jättekonstigt att man inte ens försöker visa upp att man har någon typ av kontroll i hamnen.

Han är själv uppvuxen i Gävle, på tiden då drogmarknaden främst bestod av ”smuggelsprit och amfetamin”. Kokain beskriver han som ”ett tillväxthormon för organiserad brottslighet”.

– Någonting har hänt de senaste fem åren. Vi har nu individer i Sverige med kapacitet att ta in mycket större volymer, så stora att det är uppenbart att de slussas vidare till andra länder. Man har utnyttjat hamnar i Sverige med svag bevakning och direktkontakt med Sydamerika, till exempel Helsingborg.

Polisregion Mitt informerar Flamman om att de ”har påbörjat ett arbete för att stärka sin kunskap och förmåga kopplat till Gävle hamn”, men kan inte gå in närmare på det då ”en del är kopplat till polisens underrättelsearbete”.

Av de sex narkotikasmugglingsfall Gävle haft sedan 2016 har tre varit grova, och skedde samma år, 2020. Inget av fallen är kopplade till hamnen, berättar polishandläggare Susanne Hermansson, och hon kan inte heller se i statistiken om något av fallen specifikt rör kokain.

”Tullverket har säkert en del beslag, och en bättre bild av just smuggling”, skriver hon.

Paket. Delar av det kokain som beslagtogs i Uddevalla 2020 – ombord på en koksbåt från Colombia. Foto: TULLEN/TT.

Hamnen har trots det storsatsat mot narkotika under 2024. Man får 40 miljoner i EU-bidrag till en ”gigantisk knarkskanner”, som ska hjälpa tullen att hitta droger i kaffecontainrar. I och med att frakten sker i lösvikt är det svårt att söka igenom ”havet av bönor” varje container innehåller utan röntgenutrustning, berättar tullchef Johan Rekke.

Yilport bjuder samma år in tullen till grillfest som en del av kommunkampanjen ”Gävle mot narkotika”. Gunnar Strömmer (M) gör ett hamnbesök ihop med Andreas Carlsson (KD), och säger att han visserligen inte tror att Gävle hamn ”sticker ut negativt på något sätt, men generellt sett har vi kommit från ett väldigt naivt läge”.

Roger Hallman, Gävle hamns säkerhetschef sedan ett år tillbaka, håller med om att satsningen är viktig.

– Det är inget konstigt att brottslig verksamhet finns där det finns pengar att tjäna, säger han till Flamman.

– Därför är vi som hamn en viktig del i jobbet från andra hållet, i att tillsammans med andra myndigheter göra vad vi kan för att stoppa det. Vi vill inte se en spridning eller ökning av narkotikahandel eller annan brottslighet som skadar, vare sig i hamnen eller i samhället.

Med hänvisning till sekretess svarar han fåordigt på de flesta av Flammans mer ingående frågor, även om han ”gärna skulle vilja vara mer transparent”, men tycker samordningen i hamnen fungerar ”jättebra”.

När Yilport, beslagsstatistiken och utländsk hamndrift som säkerhetsfråga kommer på tal är Roger Hallman dock tydlig:

Foto: Gävle hamn.

– Jag ser inte en risk i det, man har i utredningen av etableringen haft ett arbete kring de här frågorna. Att vi har en omvärld som förändrats sedan 2016, rent krasst, spelar inte in så. Enkelt svarat: nej, jag ser inget problem med att Yilport har sin verksamhet i Gävle hamn.

Douglas Farah reagerar annorlunda än Roger Hallman på uppgifterna.

– Här finns helt klart en hel del typiska egenskaper hos den sortens hamnar som används för storskalig illegal aktivitet. Om det görs väldigt få beslag, samtidigt som man ser ny aktivitet från områden kända för att producera olagliga varor, verkar det som något myndigheterna borde undersöka.

I augusti 2023 blir bananmagnaten Daniel Noboa Ecuadors president, efter en valskräll. Han tar sig runt i helikopter, och bär skottsäker väst under tv-debatter. Hans far Alvaro Noboa, vars maskerade underhuggare sköt skarpt mot plantagearbetare när de försökte strejka, var en gång i tiden landets rikaste man med egna presidentambitioner.

Mahmut Cengiz redogör för hur droghandeln hänger ihop med Turkiets allt mer auktoritära utveckling några år in på 10-talet, då korruptionsutredningar mot högt uppsatta politiker nära Erdogan började tystas ner av regeringen. Fethullah Gülen, ledare för Gülenrörelsen som förespråkar en form av moderat islam och själv levt i exil i USA sedan 1999, blev i stället utpekad som syndabocken bakom det mesta – anklagelser som gick igen under statskuppen 2016.

Sedan 2014 har Turkiet halkat ned runt 50 platser i Transparency Internationals korruptionsindex. Det var året man bland annat ”rensade ut uppemot 90 procent av alla anti-smugglingsenheter”, enligt Mahmut Cengiz. Innan flytten till USA var han själv polischef med fokus på organiserad brottslighet.

Låst. Helsingborgs hamn är skyddsobjekt sedan 2024, och Gävle sedan 2022. Foto: Johan Nilsson/TT.

– Det är svårt att förstå något av dessa paradigmskiften utan att förstå förändringarna inom den turkiska staten. I dag är politikerna korrupta lojalister. Affärsmännen också, som Erdogan delat ut statliga kontrakt till. En av dessa är Yilport, säger han till Flamman.

Både Cengiz och Douglas Farah lyfter också de allt närmare kokainkontakterna som etablerats mellan Ecuadors gäng, Mexikos karteller och den turkiska fasciströrelsen Grå vargarna. De sistnämnda ses ofta som det högerextrema partiet MHP:s väpnade gren, och agerar enligt Farah ”under visst skydd eller tillåtelse från turkiska regeringen.”

– Du jobbar inte för staten, men vet också att staten inte kommer att jaga dig om det du gör är användbart för staten eller dess allierade. Vi ser mycket av detta även inom rysk organiserad brottslighet, som inte nödvändigtvis styrs direkt av Putin, säger Douglas Farah.

Även Laurent Laniel på på EU:s drogmyndighet EUDA nämner dessa kopplingar, samt rollen Ecuadors bananexport spelar. Men Yilport känner han inte till.

– Därför kan jag varken säga för eller mot. Det är fullt möjligt att tänka sig att det faktiska företaget, dess ägare, styrelse eller anställda, är involverade i kokainhandeln. När jag tidigare nämnde företag som drogsmugglare utnyttjar hade jag inte fullskalig hamndrift i åtanke, men nu när du säger det – varför inte?

Robert Yildirim delar efternamn med mannen som agerat som president Erdogans högra hand i 25 år: Binali Yildirim.

Om han är släkt med familjen i toppen av Yildirim-gruppen står inte klart – efternamnet är relativt vanligt. De har dock haft mer direkta affärsutbyten. Efter att Erdogan 2020 godkände stora importer av bland annat ost, ris och havre från Venezuela reste både Binali och hans son Erkam Yildirim till landet flera gånger, och skrev kontrakt med 25 fartyg tillhörande Yilport och rederiet BMZ, som ägs av Erdogans son Bilal.

– Korrupta människor kan bli väldigt goda vänner för att deras intressen är desamma, konstaterar Mahmut Cengiz.

Han nämner därefter ”bilden på Yildirimsonen [Erkam] i Colombia” som ”maffiabossen pratade om”. Han talar om Sedat Peker, en tidigare Erdogan-lojal veterangangster som blev känd för den bredare allmänheten när han 2021 påbörjade en karriär som Youtube-visselblåsare. De veckovisa anklagelserna om kokainaffärer, vapensmuggling och rena mord, mot personer som Erkam Yildirim och den tidigare inrikesministern Mehmet Agar, var sprängstoff – från en ”golare” som själv påstår sig ha varit involverad.

2016 fick Pelin Ünker, grävande reporter på landets mest ansedda tidning Cumhuriyet, 13 månaders fängelse för ”ärekränkning och förolämpning”. Brottet: hon var en av de första som rapporterade uppgifter från Paradisläckan, om hur Erkan, Binali och flera andra ministrar ägde offshore-rederier på Malta. Ünker dömdes trots att Binali Yildirim erkände bolagens existens efter avslöjandet, även om han menade att det rörde sig om ”rutindelar av den globala marinindustrin”:

”Här finns inga dolda affärer.”

I april 2025 får Robert Yildirim en direkt fråga om beslaget i Mersin, där ett halvt ton kokain hittats i lådor från Noboa-ägda Banana Bonita, i turkisk sport-tv där han intervjuas som ägare av fotbollslaget Samsunspor. Han påstår, något irriterat, att hans säkerhetschef i Ecuador blivit halshuggen av maffian och att två anställda skjutits.

Sändebud. Håkan Jevrell 2020. Foto: Amir Nabizadeh/TT.

– Jag har köpt röntgenutrustning för 35 miljoner dollar. Det är mitt jobb att förhindra dessa saker – om jag vänder bort blicken kommer de alltid hända. Men vad har jag att göra med vad en journalist skriver om en container i Mersin? Jag har ingen kontakt med Mersin, och det är inte klart om den kom från min hamn i Ecuador, säger han, men tillägger direkt därefter:

– När du säger Ecuador, tänker du på Yildirim.

Några veckor tidigare hörs Daniel Noboa kritisera sin politiska motståndare Luisa Gonzalez i Guayaquils lokalradio, då hon nyss dragit upp obekväma uppgifter i en debatt. Mot presidentfamiljens banankoncern Noboa Trading finns nämligen en pågående rättsprocess om delaktighet i kokainsmuggling.

Noboa hävdar bestämt företagets oskuld. Presidenten har förlitat sig extra mycket på en viss man för att försvara sin koncern och valkampanj från knarkanklagelserna – Edgar Lama von Buchwald, advokat och nyligen utnämnd till Ecuadors hälsominister.

Den äldre Alfredo Jurado von Buchwald påbörjade sin karriär inom Noboas bananindustri redan 1976. Sedan 2018 är han Yilports Sydamerikachef, med lång erfarenhet av ”aktivt deltagande i hamnprivatiseringar”.

Den 7 november 2022 besöker Utrikesdepartementets Håkan Jevrell Istanbul, i vad som beskrivs som ”ett slags avantgarde” inför statsminister Ulf Kristerssons besök i Ankara nästa dag. Jevrell har diplomatbakgrund i bland annat Singapore, och var statssekreterare i försvarsdepartementet under Saudiaffären. När han senast var i Turkiet i april samma år var det som regeringens särskilda sändebud mot organiserad brottslighet, och mötena var med turkiska politiker, poliser och ekobrottsutredare.

”Vi vet att stora delar av kokainet som flödar på Stockholms gator kommer från Sydamerika”, konstaterar Håkan Jevrell i en intervju med GP från 2020. I november 2022 är han i stället ”statssekreterare för handel och främjande” – och träffar representanter från Yilport och byggkoncernen Yapi Merkezi, tillsammans med svenska höjdare från ABB, Alfa Laval och Hitachi Energy.

Stora delar av mötesrapporten är maskad, även efter att Flamman bett om överprövning, då det ”kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om uppgifterna röjs”.

Läs mer

Vad som kan utläsas är att Yilport uttrycker ”belåtenhet” över sina investeringar i Sverige hittills, och en vilja att i framtiden investera i Helsingborgs, Trelleborgs och Göteborgs hamnar. Svenska miljöprövningar beskriver båda bolagen som ”komplicerade och tidsödande” utmaningar, och man vill tänja på gränserna för exportfinansiering ”ytterligare”.

Att Ulf Kristersson så snart efter sin valseger besöker Turkiet ”understryker tydligt regeringens intresse för ett breddat och fördjupat utbyte mellan Sverige och Turkiet, inte minst inom handels- och investeringsfrågor”.

Flamman har sökt Yilport och Håkan Jevrell.

Tack till Idun Nilsson för hjälp med research.

Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 02 juli, 2025

Från rosé till revolution

Extinction Rebellions röda rebeller intar Donners plats i Visby. Foto: Christine Olsson/TT.

Under Almedalsveckan träffas företag och pr-byråer för att dela upp framtiden mellan sig. Emot sig har de allt från allvarsamma fackmingel till rödklädda klimataktivister och ufo-entusiaster. Låt kampen börja.

På Donners plats i Visby skär en läkare upp magen på en docka. Bakom axeln står en polis som ser till att allt går rätt till, och annars står en järnbur strax bredvid.

Den knappast diskreta aktionen gestaltar Falun Gongs anklagelse om att Kina fängslar deras anhängare och stjäl deras organ. Och vad vore väl Almedalsveckan utan deras närvaro – från mediterandet i gula tröjor framför biblioteket till den ständigt inkilade Epoch Times-mikrofonen på presskonferenserna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)