LONDON Enligt rapporten ”Reproduktiv hälsa som mänsklig rättighet” genomgår varje år tio miljoner kvinnor i Asien osäkra aborter. Och hälften av dödsfallen bland gravida beror på dessa aborter. Rapporten har skrivits av den USA-baserade organisationen IPAS, som arbetar för att förhindra dödsfall och andra skador bland gravida kvinnor.
Rapporten bygger på forskning och intervjuer med olika källor i Indien, Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Nepal och Thailand.
35-åriga tvåbarnsmamman Samita från Calcutta har på egen hand genomfört tre aborter de senaste tio åren. Vid varje tillfälle har hon fått kraftiga blödningar och svåra smärtor.
Vid den sista aborten upphörde dock aldrig smärtorna. Hennes familj tog då henne till närmaste sjukhus där hon fick blodtransfusioner och kraftig antibiotika. Enligt läkaren hade Samita inte överlevt om hon kommit in en dag senare.
– Hon hade därmed blivit en av de mellan 15 000 och 20 000 kvinnor som dör varje år på grund av osäkra aborter i Indien. Detta trots att aborter varit lagliga i landet i 30 år, sa den indonesiska aktivisten Ninuk Widyantoro i samband med att rapporten presenterades vid en internationell konferens om reproduktiv hälsa i London.
Widyantoro, som är ordförande för Indonesiska kvinnors hälsoförbund, tillade att fem miljoner osäkra aborter genomförs varje år i Indien. Det utgör en fjärdel av det totala antalet i världen.
Trots att aborter är legala i landet är det bara i teorin som kvinnor har tillgång till säkra och billiga aborter på sjukhus. Ofta försöker personalen istället att avkräva patienterna avgifter för aborter, som ska vara gratis, eller kräver att mannen ska godkänna ingreppet.
Inget av de sex länder som granskats i rapporten är i närheten av att satsa de fem procent av ländernas bruttonationalprodukt till hälsovården, som är Världshälsoorganisationens rekommendation.
Samtidigt skiljer sig situationen åt i de sex jämförda länderna.
I Nepal har abort varit lagligt sedan 2002. Men trots det har Nepal en av världens högsta siffror över andelen kvinnor som avlider i samband med graviditet. Och av dessa kvinnor bedöms hälften dö på grund av osäkra aborter.
I Filippinerna är abort fortfarande ett brott. I Malaysia, Thailand och Indonesien pågår intensiva debatter om att de mycket restriktiva lagarna bör reformeras.
I Indonesien debatteras just nu ett nytt lagförslag, som godkänts av parlamentet men ännu inte klubbats igenom av landets president Megawati Sukarnoputri, enligt vilket aborter ska godkännas fram till den tolfte veckan.
Enligt en undersökning gjord av Indonesiens kvinnors hälsoförbund är 87 procent av de asiatiska kvinnor som genomgår osäkra aborter gifta. Nästan hälften har redan två barn och en majoritet av kvinnorna är över 30 år gamla.
Widyantoro menar att detta motbevisar de stereotyper som finns av vilka kvinnor som genomgår osäkra aborter. Hon menar också att även om religiösa värderingar på många ställen stigmatiserar aborter finns det även motsatta exempel. Det är enligt Widyantoro inte ovanligt att religösa organisationer hjälper till att rädda livet på kvinnor som genomfört farliga aborter.