I den så kallade Plan B som Flamman kunnat berätta om finns en punkt som tar upp eventuellt stöd hos vissa specifika disrtikt. Framförallt har de eller den som skrivit Plan B tagit hänsyn till de distikt som man tror ”bör vara starka fästen för VVV” (VägVal Vänster). Plan B föreslår att använda dessa distrikt som en typ av plattform för utvecklande forum.
Det bör vara möjligt att ”t.ex. bjuda in till konferenser med den övergripande och samlade inriktningen ’Strategi för utveckling av en modern vänster i början av ett nytt sekel’.” Därefter radas elva punkter på olika teman, som exempelvis ”makt och ägande”, ”finansiering av gemensam välfärd”, ”antiglobaliseringsrörelsen”, med mera.
De fyra distrikten i Västra Götaland, Värmland, Västmanland och Blekinge nämns som tänkbara stötteområden. Flamman har ringt runt till dessa distrikt, och samtliga säger att de inte har några planer på att fungera som plattform eller liknande.
– Det är totalt främmande för oss, säger Kjell Eliasson, ordförande för Älvsborgsdistriktet.
Älvsborgdistriktet hade visserligen ett flertal som skrev under eller sympatiserade med uppropet VägVal Vänster, men att bilda plattform för fraktionsverksamhet är uteslutet, menar Eliasson.
– Vi är inte inblandade i det här och vi kommer inte att bli det.
Samma ord kommer från Skaraborg och ordföranden Lars-Göran Asp. Han kan dock förstå varför Västra Götalands distrikt skulle kunna ses som aktuella.
– Det är framför allt våra regionspolitiker som sympatiserat med uppropet. Vi här i Skaraborg har en egen linje. Vi känner oss absolut inte som ett aktuellt distrikt för Plan B.
Enligt Asp var det bara någon enstaka från distriktet som skrev under uppropet, vilket definitivt inte setts som ett problem.
– Vi försöker att ha högt i tak och breda diskussioner. Men det finns ingen som ställer sig bakom fraktioner på det här sättet.
Mats Pilhem är ordförande för Göteborgsdistriktet. Även han avfärdar Plan B och punkten som rör distriktet.
– Västra Götalands-regionen har fler uppdrag än att föra en ideologisk diskussion. Vi i Göteborg har inte några tankar på att delta i det som står i Plan B. Däremot måste vi vara självkritiska och jobba hårdare i regionen.
Pilhem sitter numera även i den nya partistyrelsen. Under kommande möte, helgen den 19–20 mars, tror han att Plan B kommer att diskuteras.
– Så länge ingen träder fram kommer det att bli kryptiska diskussioner. Jag tror inte att någon tycker att detta går att försvara. Det är dock viktigt att hålla isär uppropet VägVal Vänster och de som är kärnan bakom Plan B.
I Bohusläns var det många som skrev under uppropet VägVal Vänster. En av dem var distriktets ordförande Siv Bergström. Hon säger till Flamman att det var många som blev besvikna under kongressen och att hon kommer att fortsätta arbeta i den riktning hon anser att partiet bör gå. Distriktet har eventuella planer på att hålla konferenser med diskussioner om partiets politik.
– Men det är inget som kommer att gå under namnet VägVal Vänster och vi ingår inte i något sorts nätverk, säger Bergström.
Mats Ericson är, Västmanlands distriksorförande reagerade mycket starkt på de eventuella planerna att använda sig av distriktet.
– Det är helt felaktigt. Snarare tvärtom ställer vi oss frågande till vad detta är för dokument. Vi har inga förutsättningar att medverka i någon sorts undergroundverksamhet.
Willy Söderdahl är ordförande för Blekingedistriktet. Inte heller här är det aktuellt att arbeta med konferenser eller liknande.
– Vi har inte fått någon förfrågan och detta är inget som vi kommer att arbeta med. Vi accepterar det som majoriteten kommit fram till, sen får vi se vad som händer till nästa kongress.
Marie Engström är riksdagsledamot från Värmland. Hon berättar för Flamman att hon känt sig indirekt utpekad som en eventuell ”Plan B-anhängare”. Anledningen är dels att man i dokumentet tar upp riksdagsledamöternas viktiga roll och dels för att just Värmland nämns som ett aktuellt distrikt.
Hon hade inte sett eller hört något om Plan B före den publicerades i Flamman, och tror att planen är utformad av en isolerad kärna.
– Jag undertecknade uppropet VägVal Vänster vilket för mig var det ett inlägg i debatten. Men Plan B tar jag definitivt avstånd ifrån. Detta skulle kunna sluta i en partisprängning.
Det skulle heller inte vara aktuellt för Värmland att fungera som någon sorts grogrund, menar Engström.