Utrikes 14 februari, 2013

Vad gör Frankrike i Mali?

Ignacio Ramonet om bakgrunden till att franska trupper strider i det afrikanska landet.

Till dånet av kanoner inleddes det nya året 2013 i Frankrike och Sahel, det torra ökenartade område som sträcker sig från Senegal till Tchad genom Mauretanien, Mali, Burkina Faso och Niger. Den 11 januari skickade president François Hollande i all hast en expeditionskår till Mali för att stoppa en jihadoffensiv som hotade att inta Bamako. Samtidigt drog de franska specialtrupperna igång en insats för att försöka rädda en hemlig agent som sedan tre år hållits som gisslan av den islamistiska al-Shababkåren. Det slutade i fiasko. Några dagar senare slog en salafistisk kommandostyrka till i In Amenas, i Algeriet på gränsen till Libyen. De ockuperade en gasanläggning och avrättade tiotals utlänningar innan Algeriets armé gjorde slut på dem.
Plötsligt står hela Sahara i lågor. Varför? Till att börja med handlar det om tuaregnationalistisk revansch. Tuaregerna, ”det blå folket”, är varken araber eller berber. De är Saharas historiska folk som i tusentals år kontrollerat karavanstråken. Men i slutet av 1800-talet styckade kolonialmakterna upp deras område. Och när det på 1960-talet blev dags för självständighet vägrade de nya Saharastaterna att erkänna tuaregernas rätt till självstyre.
Så ganska snart dök väpnade självständighetsrörelser upp där, i norra Mali   – som tuaregerna kallar Azawad   – och i Niger, där de viktigaste tuaregsamhällena finns. Omfattande tuareguppror ägde rum 1960-62 och sedan 1990-1995 och 2006 och igen 2007. Alla slogs ner med stor brutalitet av Malis och Nigers arméer. På flykt undan slakten tog många tuareger värvning i Libyen, i överste Khaddafis Tuareglegion.

Den andra bakgrunden till dagens situation finner vi i Algeriets inbördeskrig i början av 1990-talet. När valen i december 1991 så gott som vunnits av Islamiska räddningsfronten, FIS, blev de ogiltigförklarade och krig bröt ut mellan algeriska armén och Islamiska väpnade gruppen, GIA. Det var en härdad, stridsvan organisation med många krigare som återvänt från Afghanistan – Ronald Reagan kallade dem ”Freedom fighters” – där de tillsammans med mujaheddin och med USAs stöd stridit mot de sovjetiska trupperna.
Den algeriska konflikten kostade över hundratusen människor livet. Till slut gav de islamistiska gerillorna gav upp och de algeriska myndigheterna vann. Men Salafistgruppen för förkunnelse och strid, GSPC, beslöt att fortsätta den väpnade kampen. Trängda av de algeriska styrkorna sökte de tillflykt till Saharas vidder, svor trohet till Usama bin Ladin och al Qaida 2007 och tog namnet Al Qaida i islamiska Magreb, AQMI. Sedan dess har de framför allt ägnat sig åt att i sitt jaktområde – Sahel – kidnappa utlänningar och kräva betydande lösensummor. Det var en katiba (brigad) tillhörande Al Muwakaún Bidam – De som undertecknar med sitt blod – grundat av en tidigare AQMI-ledare, algeriern Mokhtar Belmokhtar, ”den enögde”, som angrep gasanläggningarna i In Amenas och mördade tiotals utlänningar.
Och till sist, den tredje bidragande orsaken är Natos angrepp på Libyen 2011 för att störta Gaddafi. För att lyckas hade Frankrike och dess allierade – det vill säga Qatar – inte tvekat att beväpna Gaddafifientliga islamistiska grupper, de som sedan stod för segern på marken. Detta ledde till: 1 – den libyska statens förfall och upplösning, offer för den dödliga maktkampen mellan miliser och klaner; 2 – uppdelningen av Gaddafis vapenarsenal bland Sahels jihadistgrupper; 3 – att en tungt beväpnad och vältränad del av Tuareglegionen återvände till Mali.

Till allt detta kommer också det samhällsekonomiska läget. Liksom övriga länder i Sahel tillhör Mali världens fattigaste. De flesta lever av jordbruk. Under senare år har de rika ländernas nedskärning av utvecklingsbiståndet drabbat landet hårt. Och dess viktigaste produkt, bomull, förlorade marknad på grund av den dumpningspolitik som den rika världens främsta exportör – USA – driver och drabbades dessutom av den torka som slår så hårt mot Sahel på grund av växthuseffekten. Å andra sidan har den nyliberala politik och de privatiseringar som Internationella valutafonden tvingat på dem, lett till att utbildning och hälsovård skurits ner. Fattigdomen och eländet har förvärrats. Det har pressat en del ungdomar att söka räddning i utvandring medan andra inför så utbredd social ångest blivit mer mottagliga för salafisternas locktoner och erbjudanden om vapen, makt och pengar.
Detta är vad tuaregerna från Gaddafis legion fann när de återvände från Libyen till norra Mali. Så de hade inte svårt att rekrytera fler. De beslöt att gå med i Nationella rörelsen för Azawads befrielse, MNLA. Mellan januari och april angrep de arméförläggningar i Malis viktigaste städer – Timbuktu, Gao och Kidal. Den illa utrustade maliska armén bröt ihop och slog till reträtt. Förödmjukade och förtvivlade över att ha övergivits av regeringen, gjorde en grupp unga officerare uppror under ledning av kapten Sanogo. De tog makten i Bamako den 22 mars 2012. Men utfrysta av grannländernas och stormakternas regeringar kunde dessa kuppmakare inte få kontroll över läget. I själva verket rasade Mali ihop, som stat betraktad.

Under tiden utropade MNLA Azawads ”självständighet” i norra Mali och förenade sig med två radikala islamistorganisationer – tillhörande AQMI – som förespråkade sharialagar: salafistgruppen Ançar Dine och Västafrikas unika jihadrörelse, MUYAO. Båda hade gott om pengar tack vare bidrag från Qatar1, lösensummor – bland annat från Spanien – för att släppa gisslan samt intäkter från knarkhandel och smuggling. Och de drev bort tuaregerna från MNLA.
FN fördömde Azawads utbrytning men det dröjde till 20 december innan de till slut, på Frankrikes begäran, beslöt att bilda Internationell stödgrupp för Mali, AFISMA, under afrikansk ledning, som anförtrodde åt Västafrikanska ekonomiska gemenskapen, CEDEAO, att ”återupprätta Malis väpnade styrkors förmåga” och återta kontrollen över norra Mali. Frankrike stödde detta men François Hollande svor på att inte skicka några trupper: ”Jag är fast besluten”, sa den franska presidenten, ”vi inte kommer att ha några markstyrkor där” 2.
Företrädarna för Malis politiska, samhälleliga och religiösa krafter samlades i Ouagadougo, Burkina Faso, för att överlägga om landets framtid. De motsatte sig militärt ingripande från CEDEAO och ingen förutsågs någon möjlig militär återerövring av norra Mali förrän i september 2013. Detta undgick inte Ançar Dines salafister. De var inte bara starkast på marken, utan blev säkra på att ingen skulle angripa dem under de kommande nio månaderna. Så de beslutar sig för att utnyttja läget. Och drar igång en djärv och hänsynslös kampanj. Ombord på omkring 300 pickupfordon går tusentals kraftigt beväpnade krigare till överraskningsanfall mot staden Konna, en strategisk grundbult på vägen till Bamako. De besegrar Malis armé som slår till reträtt och lämnar fältet öppet fram till staden Mopti. Och, framför allt, till Maliarméns högkvarter på Sevarés flygplats, den enda där stora flygplan kan landa, oundgänglig för en eventuell återerövring av norra landet.

Det är då som Frankrike beslutar att ingripa. Utan att invänta något rop på hjälp från Malis interimspresident Dioncunda Traoré beordrar François Hollande franska arméns elitstyrkor, som satts i beredskap i Niger, att omedelbart rycka in. De flögs iväg med Transall C-160 understödda av stridshelikoptrar, anföll de islamistiska kolonnerna och stoppade deras framryckning mot Mopti och Bamako. Så börjar operation Serval, med omkring 2 500 franska soldater. De välkomnades varmt av stora delar av Malis befolkning.
Frankrikes målsättning har utvecklats steg f
ör steg, dag för dag. Innan den drogs igång försäkrade François Holllande, tydligt för oss alla, att Frankrike ”inte under några omständigheter”3 skulle ingripa. Efter att ha ingripit den 11 januari tonade presidenten ned betydelsen av insatsen och förklarade att det ”i grunden” handlade om att ”stoppa de kriminella terroristernas framryckning söderut” och den avgörande faktorn sades vara ”att skydda omkring 6 000 fransmän bosatta i Mali”. Men sedan, den 18 januari, avslöjade François Hollande en mycket ambitiösare avsikt: att ta ”den tid som behövs för att besegra terrorismen i denna del av Afrika”. Och till slut, 20 januari, erkände franska utrikesministern klart och tydligt: ”Målsättningen är att återerövra hela Mali”.4
Sanningen är att Frankrikes syften fortfarande ter sig förvirrade. Paris har förklarat att operation Serval bara är ett svar på Bamakos vädjan om hjälp. Men eftersom Malis regering hade tillkommit genom en statskupp kan dess legitimitet ifrågasättas.5

Det andra argumentet är att Ançar Dines salafister tillämpar sharia i Timbuktu, förstör antika monument och ”hugger av händer”. Och att detta är ”oacceptabelt”. Förvisso. Men när salafisterna beter sig på detta sätt följer de helt enkelt den wahabitiska doktrinen som ”Västs stora allierade”, Saudiarabien, med Qatars hjälp – också ett wahabistiskt land, lanserar över hela den muslimska världen och alldeles särskilt i Sahel, med en budget på miljontals euro.   Men med Saudiarabien och Qatar har Frankrike de bästa relationer. De är till och med just nu allierade i Syrien i stödet till de islamistiska och salafistiska upprorsmännen.
Men två andra skäl fanns troligen med i beräkningen när operation Serval drog igång, skäl som Paris inte knystar ett ord om. Det ena är ekonomiskt och strategiskt: Om salafisterna skulle ha uppnått långvarig kontroll över Azawad skulle de förr eller senare ha gått till offensiv mot norra Niger. Och där finns det franska företaget Arevas främsta uranfyndigheter som Frankrikes hela kärntekniksystem är beroende av. Det kan Paris inte tillåta.
Det andra skälet är geopolitiskt: När Tyskland för första gången i historien är Europas dominerande kraft och styr med järnhand, vill Frankrike genom att i Mali visa upp sin styrka, påminna om att landet fortfarande är Europas starkaste militärmakt och någon att räkna med.

Översättning Eva Björklund
 

1. Läs artikeln ”Vår vän från Qatar finansierar islamisterna i Mali”, Le Canard enchainé, Paris 2012-06-06. Läs också: Ségolène Allemandou: ”Har Qatar intressen i Mali”, France 24, Paris, 2013-01-21: http://www.france24.com/fr/20130121-qatar-nord-mali-groupes-islamistes
2. Intervju med François Soudan, Jeune Afrique, París, 2012-10-22.
3. Cf. France Info: http://www.franceinfo.fr/economie/les-principales-declarations-de-la-conference-de-presse-de-francois-hollande-801247-2012-11-13
4. Uttalande av Jean-Yves Le Drian, 2013-01-19 i TV-programmet ”C politique” på France 5.
5. Cf. Le Monde, 2013-01-23

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)