Inrikes 20 januari, 2005

”Vägvalet i den ekonomiska politiken – guldläge för vänstern”

Den gemensamma välfärden står inför omfattande angrepp på flera fronter. En nyliberal ekonomisk politik påstår att ytterligare nedmonteringar av välfärdens tjänster och försäkringar är nödvändiga, med argumentet att vi inte har råd. Men i samma takt som nyliberalismen angriper det gemensamma, höjs starkare röster för ett nytt och trovärdigt vänsteralternativ i den ekonomiska politiken.

Under det senaste året har attackerna på den gemensamma välfärdens tjänster och försäkringar ökat. Bakgrunden utgörs av den nyliberala ekonomiska politik, som stavas extrem inflationsbekämpning, stegrad arbetslöshet, offentliga utgiftstak, sänkta skatter och en krympt del av våra tillgångar till gemensam sektor och välfärd. Angreppen har bestått av politisk retorik, förslag, och utredningar som alla vill ge sken av att vi inte längre har råd med välfärden, utan måste privatisera den ännu mer.
Det mest tydliga exemplet kom förra våren, då regeringen offentliggjorde sin Långtidsutredning. I en huvuddel och massor av bilagor hade finansdepartementets skarpaste hjärnor satt ihop en argumentationskedja som utifrån marknadsliberala förutsättningar målar upp ett framtidsscenario där det är oundvikligt att privatisera välfärden. Logiken ser ut ungefär så här:
I framtiden kommer vi alla i Sverige att få det bättre och bättre. Eller som Långtidsutredningen formulerar sig ”Med de antaganden som gjorts i denna utredning, kommer hushållens konsumtionsutrymme att växa över tiden”, eftersom ”en positiv produktivitetstillväxt innebär att hushållens reala inkomster stiger”. Våra tillgångar kommer att öka, och i det scenariot kommer vi att vilja ha mer och mer välfärd. ”Med kraftigt ökade privata inkomster är det högst sannolikt att en del av inkomstökningen kommer att riktas mot efterfrågan av välfärdstjänster.”

Långtidsutredningen uppmärksammar också att vi blir allt fler äldre i samhället i förhållande till yngre. Detta kommer också att bidra till att ”trycket på välfärdstjänsterna ökar”.
Vi får mycket mer inkomster och vill ha mer välfärd. Framtiden ser alltså ljus ut för den offentliga välfärden, skulle man kunna tro. Men så enkelt är det inte visar det sig om man fortsätter läsningen.
För Långtidsutredningen gör i sitt huvudbetänkande ett antal ”objektiva” antaganden som leder fram till en mycket dyster prognos för välfärden i gemensam form och – kanske inte helt överraskande – lösningar genom allt större privatiseringar.
Det mest grundläggande är utredningens antagande att den höga arbetslöshet som präglar dagens Sverige inte kommer att sjunka under de kommande decennierna. Trots regeringens politiska retorik om full sysselsättning, visar det sig att finansdepartementet kallt räknar med höga arbetslöshetssiffror i framtiden. Verkligheten under det år som gått spelar argumentationen väl i händerna. Den extrema inflationsbekämpningen har slagit hårt. I början av januari rapporterade AMS att den öppna arbetslösheten i Sverige ligger på 5,6 procent. Så många som 369 000 svenskar är arbetslösa, och ungdomsarbetslösheten ligger på 13 (!) procent. AMS beskrev 2004 som ett ”förlorat år”.

Den socialdemokratiska lösningen på problemet är repressiv arbetsmarknadspolitik. I vårbudget och finansplan förra året annonserades hårdare tag, och finansminister Bosse Ringholm gick ut i media och menade att arbetslösa skulle mötas med allt hårdare villkor. I höstens budgetförhandlingar ville regeringen få med sig samarbetspartierna och göra det svårare för deltidsarbetslösa. Åtgärderna antydde att problemet är de arbetslösas och inte politikernas. Tonläget blev för mycket till och med för LO, som starkt kritiserade regeringspolitiken: ”Vad gör regeringen? Jo, uppmanar arbetslösa att intensivare söka arbete och myndigheter att strängare tillämpa regelverket. Men för att legitima krav skall ställas på arbetslösa måste det finnas jobb att söka. Genom strängare a-kasseregler väljer regeringen i vårbudgeten att individualisera arbetslösheten i en låginflationsekonomi…”

I LO-tidningen beskrev Casten Von Otter på Arbetslivsinstitutet den verkliga orsaken till de höga siffrorna:
”… nu råder en ekonomiskpolitisk regim i landet, som knappast låter arbetslösheten sjunka under 4 procent. … konsekvensen är förfärande eftersom det innebär att efterfrågetrycket i ekonomin inte kommer att tillåtas att växa så att alla i arbetslöshetskön får en chans till jobb. I dag höjer Riksbanken styrräntan långt innan vi har kommit i närheten av den nivån. Riksbankschefen skulle antagligen tvingas avgå om vi fick full sysselsättning.”
Så här har det sett ut under 2004. Arbetslösheten har blivit en allt större belastning på de offentliga systemen och ger vatten på kvarnen för alla som påstår att vi inte har råd med välfärden. Som Långtidsutredningen alltså, som räknar med att räknar med att de som arbetar blir allt färre i förhållande till de allt fler äldre. Skatteintäkterna räcker inte till, enligt utredningen. Sedan räknar man upp en rad andra antaganden för att ge en bild av framtida finansieringsproblem.
Utredningen menar i nästa antagande som Långtidsutredningen gör, är att den privata konsumtionen kommer att öka kraftigt, ”med 40 procent i volym och per invånare mellan år 2003 och 2020”. Återigen, vi kommer att få det bättre och konsumera mera. Men bara i privat form. För Långtidsutredningen konstaterar därefter att ”den offentliga konsumtionen per invånare är oförändrad”.
Men de dramatiskt ökande privata resurserna kan inte tas till en gemensam välfärd i form av skatter. Långtidsutredningen menar att ”möjligheterna till skattehöjningar får anses vara begränsade…”

Och så går det på. De antaganden som presenteras som ”objektiva” sanningar i får det att se ofrånkomligt ut att den privata delen av våra tillgångar ökar och de gemensamma minskar. Slutsatsen blir att välfärden måste privatiseras, både dess tjänster och försäkringar.
Det här resonemanget, om hotet från den åldrande befolkningen, allt färre arbetande, och en finansieringskris för det offentliga, återfinns inte bara i Långtidsutredningen. Argumenteringen har blivit ett populärt politiskt verktyg för att skapa ett krismedvetande inför välfärdens framtid. Läser man protokoll och handlingar från EU: s ekonomiska ministerråd Ekofin, är detta tydligt. ”The threat of the ageing population” är universalargumentet för en nyliberal reformpolitik. Under 2004 importerades det på allvar till Sverige. Det utredningsdirektiv för privatisering av socialförsäkringarna, som regeringen gav Riksförsäkringsverkets Anna Hedborg förra hösten, har som en av sina grundtankar att vi inte har råd eftersom vi blir allt fler äldre och allt färre som arbetar. När statsminister Göran Persson från början kläckte idén lät det så här: ”… vi har växande behov av social försäkring samtidigt som vi har en offentlig sektor som börjar tömmas på sina möjligheter till finansiering.”
När nye finansministern Per Nuder gick ut med sitt uppmärksammade köttbergs-uttalande, var det intressanta kanske inte ordvalet, utan att ställningstagandet var en del av den nyliberala argumentationen.

Vänsterns ekonomer:
Byt spår – nyliberalismen har kört in i väggen…

Logiken i argumenteringskedjan verkar vara vattentät, om man accepterar den nyliberala grundinriktningen. Men samtidigt som attackerna på välfärden nu alltså hårdnar, blir en ideologisk motström allt tydligare. För allt fler röster höjs nu för en omvärdering av den grundläggande ekonomiska politiken. Påståendena om välfärdens finansieringskris tillbakavisas med allt större kraft. Långtidsutredningen kritiseras hårt. Stefan Carlén, ekonom på Handelsanställdas Förbund, är en av dem som tillbakavisar den påstådda logiken.
– Långtidsutredningen är väldigt tendensiös. För den har ju inga visioner om full sysselsättning. Och då är det klart att det inte verkar som om det finns alternativ.
Och det är också Långtidsutredningens antagande om en fortsatt hög arbetslöshet som är dess mest sårbara punkt. För det visar sig att en ekonomisk politik för ökad sysselsättning till stor del kan neutralisera det köttberg av åldringar som hotar den gemensamma välfärden.
– Arbetslösheten är den största enskilda faktorn, menar Stefan Carlén. Får vi ner den så har vi enorma intäkter. Talar man om den åldrande och hotande befolkningen är det en situation som man väljer att skapa själv, med en hög arbetslöshet.
Han får medhåll från många andra ekonomer.
– En ökad sysselsättning upp till 80 procent skulle kunna plana ut en stor del av snedfördelningen av äldre som kommer i framtiden, menar Sten Ljunggren vid Uppsala universitet.

Men om detta skall kunna uppnås, måste dagens extrema nyliberala inflationsbekämpning bytas ut mot en annan politik, menar Stefan Carlén och andra.
– Nu har vi fått en helt otänkbar arbetslöshet på nästan 6 procent, och det hänger ihop med den ekonomiska politik med låginflationsmål och stram budgetpolitik som finns, konstaterar Carlén. Om vi har ett mer flexibelt inflationsmål, säg 3-5 procent, så finns det en helt annan möjlighet att driva en ekonomisk politik för full sysselsättning.
Bara att på så sätt genomföra den fulla sysselsättningspolitiken i verkligheten skulle göra en dramatisk skillnad för vår gemensamma välfärd, menar Carlén.
– Jag är övertygad om att vi med klara enkla åtgärder som ändrat inflationsmål och satsningar på att matcha arbetskraften kan komma ner i 2 procents arbetslöshet. Då har vi plötsligt ett oerhört mycket mer rättvist samhälle, och möjlighet att driva en helt annan välfärdspolitik.

Per Lundborg på Fackföreningsrörelsens Institut för Ekonomisk Forskning, FIEF, håller med.
– Med ett högre inflationsmål skulle vi kunna komma ner till de arbetslöshetsnivåer som vi strävar mot. Då skulle mycket av problemen med välfärdens och den offentliga sektorns finansiering också lösas. Här ligger kärnproblematiken menar jag.
Detta är nu inget som bara svenska ekonomer påstår. I den internationella ekonomiska debatten börjar allt fler propagera för höjd inflationsnivå.
– Detta är inget man hittar på här i Sverige utan har bevisats av Nobelpristagare som George Akerlof och Joseph Stiglitz, konstaterar Stefan Carlén. Man har pekat på att det finns ett ganska enkelt och optimalt inflationsmål som man kan ha, utan att riksbanken behöver höja räntan.
Och i det svenska samhället har den destruktiva arbetslösheten gått så långt att till och med den stora aktören LO öppet pratar om ett högre inflationsmål.
– Det är en av de saker som vi funderar på, säger Lars Ernsäter, en av LO:s tongivande ekonomer. Vi kommer kanske inte att kräva det i nästa vecka, men det är definitivt en fråga vi tittar på.

Arbetslösheten skulle alltså kunna lösas. Inflationen kan utan problem tillåtas öka för att skapa många nya arbeten och större skatteintäkter till den gemensamma välfärden. ”Hotet” från den åldrande befolkningen kan neutraliseras, och en fortsatt gemensam välfärd kan finansieras. Och den växande strömmen mot det nyliberala stannar inte där. En annan kritik av Långtidsutredningen handlar om dess ”objektiva” påstående att den offentliga konsumtionen inte kommer att öka i framtiden, trots att den privata gör det med 40 procent.
Men detta är ju inte en objektiv sanning, utan ett politiskt val, konstaterar Stefan Carlén.
– Vi har hela tiden ett val mellan att öka den privata konsumtionen eller den offentliga. Vi blir ju rikare och rikare. Ändå framställs det i debatten som om vi bara får fler problem. Allt handlar om huruvida vi verkligen väljer att prioritera den privata konsumtionen så mycket som Långtidsutredningen säger, och finansiera vår egen välfärd. Eller om istället för att göra det tillsammans. Det är ett demokratiskt val vi gör.

Att de gemensamma pengarna i samhället hela tiden minskar har regeringen sett till när man i en rad budgetar beslutat att de offentliga utgifter hela tiden skall minska i förehållande till BNP. För om vi får allt högre inkomster, som ju Långtidsutredningen konstaterar, borde vi väl kunna öka den gemensamma delen, genom en offentlig välfärd? Absolut, menar Sten Ljunggren.
– Vi måste se till att den gemensamma konsumtionen ökar. Långtidsutredningen räknar med att privat konsumtion ökar med 40 procent. Varför inte se till att den offentliga också ökar? Det skulle bidra med enormt mycket resurser.
Antagandena om skattepolitiken är en annan punkt för den växande kritiken av dagens ekonomiska politik. Långtidsutredningen påstår att det inte går att höja skatterna kontinuerligt för att ta litet mer av våra ökade inkomster. Även på den punkten tillbakavisas slutsatserna. Irene Wennemo är chef på LO: s välfärdsavdelning.
– Jag menar att det går att höja skatterna. En välfärd bekostad via skatterna, är mer rationell än en privatfinansierad, och det tror jag att folk förstår. Även de med höga inkomster drar mer nytta av skattefinansieringen än de betalar. Den gemensamma välfärden omfattar ju till exempel både barn och föräldrar.
Stefan Carlén håller med.
– Svenskarna är inte så dumma att de inte ser att det är billigare att finansiera välfärden via skattsedeln än om alla skall betala privat. Långtidsutredningen är nonchalant mot det svenska folket. Är det så att vi vill ha en bättre välfärd kan vi visst höja skatterna. Hade vår skattekvot varit lika hög i dag som på 90- talet så skulle vi ha 80-90 miljarder mer att röra oss med.

Om man förde en politik för en ökad gemensam del av de totala tillgångarna, skulle man kunna skapa ännu mer arbetstillfällen genom en satsning på den offentliga sektorn. Det menar bland andra Sten Ljunggren.
– En av de viktigaste sakerna är att återuppbygga den offentliga sektorn och satsa på jobben där. Det skulle stimulera hela ekonomin.
Att en fortsatt och utökad gemensam välfärd har ett brett folkligt stöd är Stefan Carlén övertygad om.
– Det svenska folket vill ha fler anställda inom offentlig sektor, och man vill att de skall ha högre löner. Jag tror att det är en fråga som skulle vinna mycket röster om man vågade driva den.
Omvärderingen av den nyliberala politiken gäller också budgetreglerna, vars utgiftstak och saldomål stoppar de viktiga offentliga investeringar som skulle kunna göras, särskilt i dåliga ekonomiska tider. Stefan Carlén.
– Det normala ekonomiska tänkandet i en statsbudget har man i stort sett skrivit bort med de regler som finns idag. För det gör ju egentligen ingenting om det blir underskott i ekonomin vid en lågkonjunktur. Då stimulerar man ju ekonomin och upprätthåller sysselsättningen. Men i dagens konstiga politik säger man att man skall spara i lågkonjunkturer.

Den nyliberala sparpolitiken är raka motsatsen till den aktiva keynesianska strategi som allt fler idag argumenterar för. LO-ekonomernas höstrapport 2004, till exempel, innehåller tydliga krav på möjligheter till en mer aktiv ekonomisk politik. Sammantaget bildar den växande kritiken av den nuvarande ekonomiska politiken en kraft. Att den växer sig starkare kan illustreras av LO-ekonomernas ställningstagande på DN Debatt i september förra året:
”För ett drygt decennium sedan skedde en radikal omläggning av den ekonomiska politiken. Inflationsmålet fick högsta prioritet. Staten införde ett nytt utgiftssystem med budgettak. Blev det så bra som ekonomer och teknokrater lovade? Blev resultatet av finansminister Perssons stenhårda saneringsprogram jobb och välfärd? Vi menar att det är dags för en utvärdering av den ekonomiska politikens nya inriktning”
De nya möjligheterna till en ny ekonomisk ordning handlar inte bara om makronivåer. Som Flamman skildrat under hösten finns ett antal exempel på radikal välfärdspolitik på praktisk lokal nivå i Sverige och i de nordiska grannländerna.

Kan vänsterpartiet samlas till ett ekonomiskt program?

Attackerna från nyliberalismen hårdnar, samtidigt som motkrafterna växer sig allt starkare. Ett vägval i politiken, och ett mer trovärdigt ekonomiskt vänsteralternativ än på länge. Allt detta gör att vänstern faktiskt just nu har chansen att med framgång återupprätta en radikal ekonomisk politik. Så menar flera av de vänsterpartister som Flamman pratat med En av dem är EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt. Vänstern står inför en stor möjlighet inför ökad medvetenhet om den nyliberala politikens misslyckande, menar han.

– Det är dags att vänstern erövrar den ekonomiska debatten med egna idéer och lösningar. Vi måste ta för oss, för det är bara vänstern som har svaren. Förut har vi haft svaren på de grundläggande mänskliga behoven. Nu visar det sig att vi, i ljuset av nyliberalismens tydliga misslyckanden, också har svaren på de rent ekonomiska problemen.
Enligt Jonas Sjöstedt innebär ett återtagande av den ekonomiska debatten mycket för vänstern.
– Vad det handlar om är att skapa ett nytt politiskt projekt, och det är långt viktigare än att ägna sig åt internt skyttegravskrig. Den interna debatten som den ser ut nu är bara ett hinder för ett nytt politiskt projekt.

För att kunna bygga ett nytt ekonomiskt vänsteralternativ på alla nivåer, måste partiet mötas i en konstruktiv debatt, menar Sjöstedt.
– Det som måste hända är att vi möts. Partiledningen måste lyfta in Vägval Vänster och ta med dem i en seriös debatt istället för att utestänga. Vare sig jag eller någon annan håller med Johan Lönnroth eller inte, så är han och alla andra som debatterar precis lika värdefulla, och behövs för att bygga en ny vänster.
Kanske stämmer detta. För synen på den ekonomiska politiken är också vad de så kallade ”förnyarna” verkar ha gemensamt med resten av partikamraterna.

Dan Gahnström, en av de mest aktiva i forumet Vägval Vänster, menar att en annan ekonomisk politik självklart är grundläggande för honom.
– För mig är det självklart att sysselsättning går före inflationsbekämpning. Jag tycker inte att det borde vara någon som undrar min och andras inställning till en annan ekonomisk politik.
Gahnström har blivit kritiserad för det förslag om allmän vårdplikt han gick ut med på Vägval Vänsters hemsida under förra året.
– Idén var självklart inte att ersätta den offentliga välfärden.

Men det handlar om att skapa förståelse för det vi har i det offentliga Sverige, att försvara det.
Detta måste gå sida vid sida med en annan ekonomisk politik. Vi kan inte gå på reträtt med välfärden. En genomtänkt vänsterstrategi måste behandla den ekonomiska politikens hela spektrum, menar Sjöstedt.
– Vi behöver göra program och strategier för arbetslöshet, inflation, budgetpolitik, offentliga utgifter och så vidare, som inte är beroende av samarbetet med SAP och deras nuvarande nyliberala normpolitik. Detta måste också vara långsiktigt, inte 2 år framåt, utan på 10, 20 eller 30 års sikt.

Camilla Sköld Jansson, riksdagen och arbetsmarknadsutskottet, ser läget som bättre än på länge för en medveten och målinriktad vänster.
– Socialdemokratin drar åt höger så vi skulle tjäna på att utgöra ett tydligt och trovärdigt vänsteralternativ. Miljöpartiet har sagt att de vill samarbeta i en regering och det är ett resonemang som vi borde bemöta offensivt.
– Miljöpartiet är ju inte kända som fackföreningsrörelsen bästa vänner. Jag tror att en trovärdig vänster skulle ha ett guldläge.

Kultur 11 maj, 2025

Venedig var världens första ”House of Glow”

Nicole Kidman tog smalhetsidealet till nivå på Golden globegalan tidigare i år Foto: Jordan Strauss/AP.

Utställningen ”Corpi moderni” ser dagens kroppsmaximering genom den italienska renässansens mästerverk.

Den skimrande huden smiter tajt om skelettet under den vita klänningen. Hon ser övermänskligt transparent ut, nästan som att hon svävar. När Bianca Ingrosso låter sig fotograferas på Ellegalan förstår jag att Sveriges främsta nepobaby har tagit sig till nästa nivå av humanoid. Den enda reklamtavlan som behövs för öppningen av varuhuset House of Glow som ska äga rum några dagar senare.

Idealet för dagen, en kombination av helgonlik anorexi och excesser av hudvård och avancerade kirurgiska ingrepp, är oemotståndligt eftersom vi tycks programmerade att förväxla skönhet med godhet. På denna olymp tävlar inte bara de unga som Ariana Grande eller de koreanska stjärnorna i Blackpink, utan medelålders kvinnor som 62-åriga Demi Moore som syntes på en gala med repsmala armar och Nicole Kidman (56) syns nästan inte längre när hon står i profil.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 maj, 2025

Supa, ligga, dö i 30-talets Berlin

Irmgard Keun (1905–1982) var både alkoholiserad och hemlös under perioder. Skrivandet var allt för henne. Foto: Lind & co.

Med en blick för barnperspektivet lyckades Irmgard Keun beskriva erfarenhet av att vara ung på flykt.

I en lägenhet i Berlin sitter en blind man i väntan på att placeras på ett hem för krigsinvalider. Det han vet om världen utanför får han reda på genom sin unga granne Doris. I Konstsilkesflickan från 1932 befinner vi oss i skarven mellan 1920- och 30-tal och Berlin har genomgått drastiska förändringar sedan krigets slut. Jäms med ständiga politiska gatustrider, inflation och fattigdom har staden växt till en glittrande metropol, ett Berlin som den blinde mannen själv aldrig kunnat ta del av. Här finns nu hundratals biografer och storslagna danspalats. Kabaréformatet har förvandlat staden till världens queera centrum, bara för lesbiska finns uppåt 90 barer att välja mellan. På Institutet för sexualvetenskap studerar sexologen Magnus Hirschfeldt människans sexuella liv och genomför den första könsbekröftande operationen. På Romanisches Café trängs författarna, kulturarbetarna och skådespelarna. Det är till den gemenskapen 18-åriga Doris söker sig och tar sig fram med ambitioner och självförtroende. Hon går in på caféet och sveper med blicken, berättar sedan för grannen vad hon sett:

”Den litterära eliten är något enormt flitig med kaffe och schack och prat och en massa andlighet och så, eftersom den inte vill låta sig själv märka att den är lat. Och där är en del flickor som är jättesäkra på sig själva […] de flesta av eliten är alldeles vilda på att få komma ut i tryck.”

På senare tid har många texter återkommit till den här tiden. Nyligen återutgav Modernista Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs från 1932 om ett strävsamt par och deras kamp för att behålla värdigheten i en tid av ekonomiskt kaos och Uwe Wittstock satte ljuset på de intellektuellas öden under republikens sista dagar i Februari 33, litteraturens vinter. I ambitionen att fånga det säregna i Berlins beryktade 1920- och tidiga 30-tal i sin samtid har nog ingen kommit närmare än Irmgard Keun. I Konstsilkesflickan från 1931 skriver hon Doris som kommer till Berlin från Köln med drömmen om att slå sig fram inom teatern. Hon är trött på att slita, hon ska bli en stjärna och hon skriver:

”Fast jag tänker inte skriva dagbok, alltså – sånt är ju barnsligt för en ung dam som är arton år fyllda och hur vuxen som helst i alla avseenden. Så jag tänker skriva som om jag beskrev en film, för det är så mitt liv är och kommer att bli mer och mer.”

Doris är urtypen för ”den nya kvinnan”– ung, frigjord och självmedveten, hon jobbar på kontor på dagarna och dansar på nätterna. Men Keun klär också av en Weimarrepublikens vanligaste mytbildningar och beskriver hur kvinnornas frihet begränsas även i den nya tiden: steget till fattigdom är en utebliven lön bort och det säkraste alternativet till hungern är prostitutionen.

Konstsilkesflickan är fortfarande 95 år senare den roman som bäst beskriver livet i Berlin för unga kvinnor under Weimarrepublikens sista år. De stora idéerna och det politiska kaoset anas men Keun släpper aldrig fokuset på huvudpersonen. Drömmarna, slitet, fattigdomen och glamouren lever sida vid sida i Doris värld – i pälsen hon stjäl från en berömd skådespelerska kan arbetarflickan i alla fall klä sig i en känsla av framgång. När pengarna inte räcker till klänningar av silke räcker de i alla fall till konstsilke, en känsla av lyx så god som någon. 

Keun placerar läsaren mitt i Doris virvlande ström av tankar, hennes fasa inför lönearbete och sexuella förbindelser som slutar lika snabbt som de påbörjas. Allt i en för sin tid unik stil som fick kritiker att kalla boken  naiv. Andra, som den briljanta författaren och publicisten Kurt Tucholsky, såg något nytt i Keuns sätt att beskriva sina karaktärers känsloliv och menade att hon skrev på ett ”kvinnligt Heinrich Mann-sätt”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 10 maj, 2025

Solidarisk dikt som tappar och fångar

Äpplen har fem rum i sitt kärnhus, precis som antalet delar i Erik Lindman Matas nya bok. Foto: Carla Lomakka.

Erik Lindman Mata föreslår ett möjligheternas skrivande som snarare säger ja än nej och som refererar fritt, nästan utan restriktion.

Hur mycket kan en text kräva av sin läsare? I Erik Lindman Matas nya diktbok Mullvadens kärlek till buffeln stannar jag ofta upp vid den frågan. Första gången det sker är ungefär då dikten relativt okommenterat övergår till att vara ett slags experimentellt klipp- och klistra-, överstryknings-, språkmaterialistisk-, found-poesi av (får man veta i slutet av boken) den marxistiska teoretikern och aktivisten Rosa Luxemburgs fängelsebrev. Låter det svårt? Det var i alla fall just det jag försökte illustrera.

Men textens bortvändhet från läsaren gäller bara för vissa aspekter av boken. När det gäller det som är brännande akut är utsagan glasklar: I slutet av Mullvadens kärlek till buffeln står det att boken är tillägnad Karmel Alaa Walid Hamdan, ett av de tusentals barn som dödats i Gaza sedan den 7 oktober. På ett litterärt plan är dedikationen överflödig. Denna solidaritet står redan inskriven i dikten. För tillsammans med Lindman Matas språkliga driv utgör solidariteten med världens förtryckta bokens fundament.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 10 maj, 2025

Alla förlorar på pajkastning

Under den senaste veckan har flera profilerade vänsterpartister riktat kritik mot partiledningen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Mycket har sagts från många håll om de senaste dagarnas händelser inom Vänsterpartiet, där Lorena Delgado Varas uppmanades av partistyrelsen att lämna sina uppdrag.

Vissa anser att man blåser upp en fråga om en individ till orimliga proportioner. Andra anser att partiledningens agerande är symboliskt för ett mer långsiktigt mönster kring hur man förhåller sig till partiets medlemmar och mål.

Jag anser att händelserna de senaste dagarna bevisar att det finns en stor och högst problematisk motsättning inom partiet.

Enligt mig är de som tror att splittring är en lösning att betrakta som svikare, som inte har rätt inställning till Vänsterpartiet. Men jag anser också att partistyrelsen gör sig skyldiga till ett svek när de vägrar att förhålla sig konstruktivt till motsättningen och att ha en kamratlig dialog.

Motsättningen handlar i grunden om en bristfällig förståelse för vad makt är och för vad partiarbete är.

Där har både Vänsterpartiets ledning och den interna oppositionen fel.

Makt leder inte automatiskt till mer socialism och feminism, men makt leder inte heller automatiskt till korruption. Vad makt leder till beror på hur den används.

Vi är arbetarklassens parti. Socialismens och feminismens parti. De flesta i Vänsterpartiet är med på detta, både partiledningen och oppositionen. Ändå fastnar diskussionen ofta här, och de ena misstror de andra. I stället för en givande diskussion gör man ogrundade beskyllningar. Diskussioner blir ofta till en tävling i att skjuta över målet.

Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Detta är destruktivt för vårt parti. En korrekt hantering av reella politiska motsättningar inom ett arbetarparti kräver en levande och kamratlig diskussion om de viktiga frågorna. Alla förlorar på pajkastning.

Partiets grundläggande problem är vår nuvarande syn på hur förändring går till. Från partiledningens sida har man en övertro på den parlamentariska vägen och från oppositionens sida har man en övertro på den utomparlamentariska vägen, men vi behöver båda. I dag saknas en helhet. En samstämmighet mellan kortsiktiga och långsiktiga mål.

Vi har kring 30 000 medlemmar, men enbart en liten andel av dessa är organiserade på riktigt. Vänsterpartiets styrka ligger i hur mycket arbete som nedläggs på partiet. En betydligt större andel av våra medlemmar hade kunnat sättas i arbete för partiet om vi hade sett till att skapa förutsättningar för det. Men då måste partiet vara mer än en valkampanjorganisation. Då måste vi finnas i bostadsområdena och på arbetsplatserna i mycket högre grad än i dag.

Vänstern har varit på ideologisk och organisatorisk tillbakagång under lång tid på grund av en pågående identitetskris. Det är dags att börja anamma vår identitet igen. Vi är arbetarklassens parti som kämpar för vår frigörelse från klassamhället och könsmaktsordningen.

Detta innebär att vi går emot den borgerliga hegemonin. För att inte gå under behöver vi ha en strategisk inställning. Vi kan inte, som partiledningen, enbart följa efter svängningar i opinionen och media. Då kommer vi förflytta vår position för långt till slut. Ibland måste vi följa med i svängningarna, men vi måste också kunna stå starka tillsammans när vinden blåser hårt. Det är så man leder. Man kan både lyssna och vara modig.

Samtidigt misslyckas även oppositionen att hitta rätt. Man drar slutsatsen att varje reträtt är ett brott mot den rena läran. Med den inställningen kan man inte heller leda. Om vi verkligen ska vinna måste vi börja prata med varandra och vår klass. Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Läs mer

Vill partiledningen bevisa sina linjer måste de sluta beskriva dem som den enda vägens politik. Vänsterpolitik kan genomföras på andra sätt än i regeringar med centerpartister.

Vill oppositionen bevisa sin linje får man sluta demonisera, börja kompromissa och föra fram ett trovärdigt alternativ som på ett bättre sätt inkluderar både parlamentarismen och utomparlamentarismen än vad partiledningens linje gör.

Kultur 10 maj, 2025

Vi svenskar är mer sekteristiska än vi tror

En spricka uppstår mellan det tornedalska paret när Korpelarörelsen slår ner i byn. Foto: Mimmo Hildén/Iris film.

I den första filmen på minoritetsspråket meänkieli skildras den vidlyftiga Korpelarörelsen, väckelsen som ville göra upp med den laestadianska puritanismen. Såklart spårade det ut.

När krigsflygplanens dån ljuder över Tornedalen, där Jon Blåheds Rörelser utspelar sig, känns platsen fortfarande långt bort från de maktpolitiska händelser som ledde fram till andra världskriget. Ändå vet vi hur decenniet slutade. Inte som byinvånarna trodde, att en gudasänd silverark kommit för att hämta dem på domens dag. Men var det så orimligt att tro att krafter bortom ens egen makt kan susa in över jordelivet?

I Rörelser skildras den ökända Korpelarörelsen, en domedagsprofetisk sexsekt som var verksam under 1930-talet och fortfarande omgärdades av skamfylld tystnad under Jon Blåheds uppväxt 60 år senare. Filmen gestaltar också samma återkommande sekteristiska kännetecken – tungomålstalande och handviftande extatiska predikningar – som fyller en utomstående med stark sekundärskam. Men här placeras det in i en historisk och språklig kontext som ger de gudomliga ingivelserna en mer jordisk förankring. Detta är den första svenska långa spelfilmen som gjorts på meänkieli, som klassas som ett minoritetsspråk i Sverige.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 09 maj, 2025

En femårig pojke vårdas för undernäring på ett sjukhus i Khan Younis den 1 maj. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT.

Allt fler västerländska politiker och medier kräver att kriget upphör, och vissa öppnar till och med för att erkänna den palestinska staten. Men de med mest makt håller fortfarande tyst medan Israels regering börjar bygga ”Gazarivieran”.

”Gazaremsan kommer att helt förstöras”. ”Israeler bör inte skämmas för att använda ordet ockupation.” ”Gazas invånare kommer att börja utvandra i stora antal till andra länder.”

Det är ett axplock av citat från en presskonferens som Israels högerextrema finansminister Bezalel Smotrich gav förra tisdagen. Talet hölls strax efter att regeringen hade meddelat att den kommer intensifiera sin offensiv i Gaza och etablera en permanent närvaro i området. I klartext betyder det att de har köpt Donald Trumps förslag på att själva återuppbygga remsan till ett ockuperat turistparadis. Den slutgiltiga lösningen är en AI-genererad bild på en strandriviera i guldskimmer.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 09 maj, 2025

Israelbojkott föreslås inom IF Metall – men ledningen säger nej

Demonstration mot Aimpoint i Malmö – ett av de svenska företag som bedriver handel med Israel. Ett stenkast bort ligger bolaget Nordisk, där verkstadsklubben motionerat om Israelbojkott. Foto: Johan Nilsson / TT

I dagarna beslutade norska LO om ekonomisk bojkott av Israel. En verkstadsklubb i Malmö vill att IF Metall gör detsamma, men fackstyrelsen säger nej – trots att dess internationella samarbetsorgan gett grönt ljus.

”Om inte ockupationen upphör innan september 2025, som FN:s generalförsamling krävt, kommer LO arbeta för att Norge tar initiativ till en internationell ekonomisk bojkott.”

Det beslutet kom i dag från Norska LO, efter förslag om att fackförbundet ska verka för en fullskalig Israelbojkott

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 09 maj, 2025

Vetenskapen är högerns nästa måltavla

Livsmedelsverkets rekommendationer om maximalt 350 gram rött kött i veckan har fått högern att se rött. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Lobbyisten Johan Ingerös attacker mot Klimatpolitiska och Finanspolitiska råden handlar knappast om att stärka folket mot experterstyret. Utan om att politiker ska kunna stoppa huvudet i sanden.

Det händer att motstånd presenterar sig i form av pyttesmå, odramatiska händelser, ja nästan vad man kunde kalla för icke-händelser.

En sådan inträffade i förra veckan, när Livsmedelsverket rådde svenskar att äta maximalt 350 gram rött kött i veckan. I sak inga konstigheter; grunden för råden är hälsoeffekterna och kopplingen mellan köttätande och (bland annat) tarmcancer är väletablerad.

Rekommendationen kom redan i höstas, men Livsmedelsverket fick då omedelbart bakläxa av en purken landsbygdsminister, kristdemokraten Peter Kullgren. Han menade att Livsmedelsverket behövde göra om kalkylen med hänsyn tagen till svensk livsmedelsberedskap.

Det gjorde Livsmedelsverket, och återkom häromveckan med exakt samma kostråd. Ministern är uppfriskande ärlig om sin besvikelse: ”Jag noterar att uppdragen inte har fått den effekt som jag hade hoppats på.”

Varje person som doppat en tå i sociala medier förstår att besvikelsen inte främst handlar om beredskap eller köttbönders väl och ve; köttätandet har intagit en central roll i kulturkriget och högerradikaler fyller flödet med närbilder på jättebiffar flankerade av bacon och anekdotiska berättelser om otroliga hälsolyft.

Med tydlig inspiration från USA bereder Ingerö marken för en svensk trumpism.

Samtidigt pågår striden om vetenskapens roll i politiken för fullt. Från USA kommer dagligen nyheter om motorsågsmassakrer mot snart sagt alla myndigheter och aktörer som arbetar med datainsamling och vetenskaplig metod för att hantera möjliga hot mot människan och samhället. Det handlar om både retoriska och ekonomiska attacker, ofta präglade av en illa dold skadeglädje.

En gång i tiden skrattade alla, även svensk höger, när Trump i ett animerat ögonblick spekulerade kring möjligheten att bota covid genom att dricka klorin.

I dag plockar den svenska högern snarare fram anteckningsboken.

Nu formerar den sig för ett angrepp mot de irriterande siffernördarna. Landsbygdsministerns bakläxa är ett exempel. Att klimatminister Pourmokhtari skolkade från Klimatpolitiska rådets senaste presentation, utan att ens bry sig om att hitta på ett svepskäl, är ett annat exempel. Kanske blev hon inspirerad av Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen, trendsättaren som redan för ett år sedan beskrev Klimatpolitiska rådets rapport som ”mycket gnäll” och öppnade för att, som det heter, ”se över rådets uppdrag”.

Som härförare för den svenska vetenskapsfientligheten rider nu Johan Ingerö in på scenen. Den tidigare folkpartisten, kristdemokraten (som brådstörtat tvingades lämna partisekreterarposten) och numera lobbyisten argumenterar i en ledartext i Göteborgs-Posten (3/5) skickligt för att vetenskapen bör placeras i baksätet. Den som kräver att politiken böjer sig efter vetenskapen, förklarar han, har missat själva poängen med demokratin. Det är de folkvalda som fattar besluten, inte experterna.

Det har han helt rätt i. I demokratin ingår att de folkvalda kan ta experternas rapport, spola ned den i toaletten och göra raka motsatsen. Det är lika självklart som att svenskarna lugnt kan äta tio kilo plankstek i veckan oavsett kostråden.

Läs mer

Kruxet är bara att Ingerö pläderar för en nedläggning av såväl Klimatpolitiska som Finanspolitiska rådet, och mullrar hotfullt mot myndigheter i allmänhet. Texten argumenterar inte främst för de folkvaldas rätt att gå emot experter, utan för något radikalt annat, nämligen de folkvaldas rätt att slippa veta. Det – att makten hävdar sin rätt till okunskap – är en milstolpe i svensk politik. Med tydlig inspiration från USA bereder Ingerö marken för en svensk trumpism, något som skulle kunna marknadsföras som ”Doge – men med förnuft”.

Den svenska trumpismens banérförare säger sig vara rädda för aktivistiska och olydiga tjänstemän. Det är struntprat. De vet mycket väl att det är de tjänstemän som samvetsgrant, petnoga och befriande tondövt fortsätter att komma fram till att mer än 350 gram rött kött riskerar att skada hälsan, oavsett vilka signaler som kommer från Rosenbad – eller för den delen Mar-a-Lago.

Utrikes 09 maj, 2025

Tillbaka till bikupan

På eftermiddagen samlas Kipsélis invånare utanför kaféerna i den svala vårluften. Foto: Elton Wååg.

En gång i tiden kunde man höra Frank Sinatra spela piano på kaféerna i Atens stadsdel Kipséli. Sedan föll området i glömska och förslummades – för att sedan segla upp som ett kreativt område. Nu fruktar invånarna att tunnelbanan kommer föra med sig mer kapital – och högre hyror.

– Vad gör ni här? utbrister den gamle mannen och ser på oss skeptiskt.

– Aten är en så smutsig stad! Vad finns det att se här i Kipséli?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 08 maj, 2025

Ökänd antisemit döms för hatbrott: ”Behövs en ny Hitler”

Ahmed Rami föreläser för Radio Cui Bono. Skärmavbild.

Ahmed Rami har spridit antisemitisk propaganda sedan 1980-talet. Nu döms han ännu en gång för hets mot folkgrupp.

Ahmed Rami, 78, döms för hets mot folkgrupp, efter uttalanden om att ”Tyskland behöver en ny Hitler” och jämförelser av judar med bakterier.

Enligt tingsrätten var uttalandena avhumaniserande, och hade som syfte att skapa förakt och hat mot judar som grupp. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter om sammanlagt 6 000 kronor, och åläggs dessutom att betala 10 000 kronor i advokatkostnader.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr