Över hela Bolivia har indianer, bönder och fackföreningar demonstrerat och upprättat vägspärrar i protest mot att regeringen Losada vill sälja boliviansk naturgas till USA via en gasledning som slutar i Chile.
Massmedia har förvrängt bakgrunden och uppgett att det handlar om en konflikt mellan Bolivia och Chile när det i själva verket handlar om att sälja landets naturresurser till ett värdigt pris.
Inte mindre än 22 miljoner kubikmeter naturgas ska exporteras till Kalifornien av USA-företaget PAE, Pan American Energy. Bolivia får, enligt kontrakt, 0,7 dollar per kubikmeter gas vilket är fem gånger lägre än när Bolivia exporterade gas till Argentina för 25 år sedan.
Andra USA-bolag ska också bygga gasledningen samt frakta gasen till Mexiko och Kalifornien.
Enligt Mauricio Antezana, regeringens talesman, utsattes de väpnade styrkorna för ett bakhåll när de anlände till Warisata klockan ett på natten mellan fredag och lördag.
Bönderna och indianerna håller staden sedan den 14 september i protest mot att en bondeledare har fängslats av regeringen.
Staden ligger på högplatån, en halvtimmes resa och det är här den hårdföre före detta gerillaledaren Felipe Quispe, senator och ledare för landets bondeorganisation, har sitt starka fäste bland högplatåns aymarárindianer.
Enligt Quispe provocerades bönderna att besvara militärens våld med den fatala följden av sju döda och ett tjugotal skottskadade. Stadens rådhus, polisstation samt ett hotell brändes ned av tusentals uppretade bönder.
– Det är allvarligt, vi hade aldrig föreställt oss att de skulle massakrera folket. Men vi säger: vill de ha krig så ska de få det. Vi har inget annat val än att ta upp den väpnade kampen, sa Quispe, som också representerar vänsterpartiet MIP, Movimiento Indígena Pachakuti, i en kommentar till händelserna.
Evo Morales, Bolivias vänster- och bondeledare, har efter den väpnade sammandrabbningen kommit överens med Quispe om gemensamma aktioner vilket ytterligare skärper den redan spända situationen i Bolivia.
La Paz blir alltmer isolerat på grund av vägspärrarna som nu blir kvar efter massakern i lördags. Regeringen Losada sitter i permanenta möten men har fortfarande inte utlyst undantagstillstånd, något som dock Felipe Quispe har gjort i ett tjugotal kommuner på högplatån.