Den breda vänstern behöver en ny arbetsrättsoffensiv. Trots att flera av bristerna ligger öppet på bordet misslyckas den breda vänstern med att övertyga större väljargrupper om att lösningarna hittas i progressiva reformer. Det menar Max Karlsson, ung fackligt aktiv i Handelsanställdas förbund.
I länder som USA och Storbritannien växer gruppen ”working poor” (arbetare med för låg lön för att leva på). En anledning till att gruppen inte kan leva på sin inkomst är så kallad ”wage theft”, eller lönestöld. Samlingsbegreppet är inte etablerat i svensk kontext men är i flera delar av världen en självklar del av den fackliga och politiska vokabulären. Begreppet innebär kort att arbetare nekas rättigheter, förmåner eller ersättning som de egentligen har rätt till. Det kan exempelvis röra sig om brott mot övertidsregler, jobb när du är utstämplad, avsaknad av rast eller jobb under en ordinarie rast. Det kan också handla om att arbetare inte arbetar i rätt lönegrupp eller kategori för sin erfarenhet eller sina arbetsuppgifter. I vissa amerikanska delstater har politiska åtgärder eller straff riktats explicit mot problemet med ”wage theft”, som till exempel ”treble damages” – den anställda får tillbaka tre gånger så mycket som arbetsgivaren ”stal”, och Storbritanniens Labour går till val på flera förslag för att stoppa ”stölderna”.
Forskningen är inte den mest omfattande (och i Sverige nästintill obefintlig), men uppskattningar har gjorts i USA om att runt 17 procent av arbetare i låglöneyrken utsattes för lönestöld under 2013, och att dessa i snitt förlorade runt en fjärdedel av sin inkomst. Mörkertalet uppskattas vara enormt. Allt behöver inte vara så nyanserat hela tiden: här säger man att arbetsgivaren genom åtstramning eller andra åtgärder stjäl från det som rättmätigt tillhör arbetaren. Tydligheten förefaller nästan uppfriskande och jag tror att den skulle göra mycket gott i det svenska politiska samtalet.
Retoriken är alldeles för viktig för att få stanna vid att vara fasadputs, och ett skifte är avgörande för ett bredare genomslag. Arbetsgivarna har redan förstått det här och är i full fart med att paketera om osäkerhet som ”flexibilitet”
Även om vi här hemma saknar ett lika tydligt begrepp står vi inför flera liknande problem. Självklart existerar även på den här sidan av Atlanten en osund övertidskultur, så väl arbetsmiljömässigt som rent ekonomiskt. Unga arbetare kan vittna om obetald övertid, eller att det ställs informella krav på obetalt arbete. I handeln präglas branschen av överhängande systemfel som till exempel möjligheten till att hyvla anställningstid. Otyget med att godtyckligt stapla anställningar med allmän visstid på varandra sätter hela arbetsgrupper på noll garanterade timmar, och med det obefintlig ekonomisk säkerhet.
Arbetsmarknadens mest utsatta består ofta av samhällets mest utsatta. Det är också den gruppen som i högst grad inte är medlemmar i facket, och som facket i sin tur har som svårast att nå. Retoriken är alldeles för viktig för att få stanna vid att vara fasadputs, och ett skifte är avgörande för ett bredare genomslag. Arbetsgivarna har redan förstått det här och är i full fart med att paketera om osäkerhet som ”flexibilitet”. Kontentan är att det utan rätt retoriska verktyg blir snudd på övermäktigt att prata om problemet och samtidigt föreslå konkreta lösningar på ett övertygande sätt.
Vi vet att säkra arbeten skapar säkra medborgare, och samhällen. Botemedlet borde med avstamp i just det stavas en ny arbetsrättsoffensiv. Men diskussionen tappar lätt bort sig i långa förklaringar eller abstrakta formuleringar, eller möten för mötens skull. Trots att flera av bristerna ligger öppet på bordet misslyckas den breda vänstern med att övertyga större väljargrupper om att lösningarna hittas i progressiva reformer. Arbetsmiljö eller arbetsvillkor är långt ifrån i topp på den mediala agendan, och så även i det kollektiva medvetandet, trots att vi står inför en särskilt osäker politisk framtid. Med en historiskt svag socialdemokrati går det inte att utesluta att en politisk mittenkompromiss kommer att innebära ännu en generell högersväng, en begränsning av handlingsutrymme eller till och med eftergifter åt högerpartierna allra närmast näringslivet.
Det är givet att arbetare och fackföreningar i olika länder har att lära av varandras erfarenheter, och den svenska arbetarrörelsen har mycket att hämta i att blicka än mer utåt. Genom att hämta inspiration och exempel från retoriken med vilken arbetarkamp bedrivs i andra länder kan vi komponera ett retoriskt skifte som låter vänstern äga problemformuleringen. Som ett led i detta måste vi kalla en spade för en spade, och lönestöld för lönestöld.
Markfordonet Perseverance kastar av sig rymdfarkostens kryssningsmodul, några minuter innan den går in i Mars atmosfär, enligt en illustration av Nasa. Bild: Nasa/JPL-Caltech/AP/TT.
Inom hundra år kan en mänsklig koloni på Mars vara möjlig. Men är det önskvärt?
När astronauten Christer Fuglesang tog sitt första steg utanför rymdfärjan Discovery år 2006 kände han något som ingen annan svensk upplevt tidigare: tyngdlösheten, vakuumet, och framför allt det svindlande perspektivet av en jord som verkade både vacker och skör på avstånd.
Fuglesang beskriver hur han blickade ut mot Mars, en röd prick som lockade bortom månens bana. Redan då, i mörkret och kylan hundratals kilometer ovanför jorden, tänkte han på vad nästa steg skulle innebära – mänskligheten på väg att bosätta sig på en annan planet.
I dag, snart två decennier senare, står vi inför samma fråga med en ny sorts allvar. Men vad skulle krävas för att människan inte bara besöker, utan också skapar ett permanent och självförsörjande samhälle på Mars? Med andra ord: när kan mänskligheten bli en multiplanetär art?
En multiplanetär art är en art som har en långsiktig och självförsörjande närvaro på mer än en planet. Ett flertal forskare har talat om vikten av att mänskligheten blir multiplanetär, till exempel astronomen Carl Sagan, filosofen Torbjörn Tännsjö och fysikern Erika Nesvold. På senare tid har frågan uppmärksammats av att Silicon Valley-oligarker som Elon Musk och Jeff Bezos investerat stora summor i rymdprojekt som syftar till att uppnå detta mål.
Ett skäl för mänskligheten att sprida sig till andra planeter är att det skulle kunna minska existentiell risk. Tanken är att det kan vara bra att ha äggen i flera korgar om en gigantisk asteroid skulle kollidera med jorden eller om ett kärnvapenkrig gör hemplaneten obeboelig.
Men kanske ligger framtiden inte i att bosätta sig på andra planeter, utan i att förstå dem.
Andra fördelar påstås vara åtkomst till sällsynta jordartsmetaller och andra resurser som kan minska miljötrycket på jorden (dessvärre är dessa ännu mer sällsynta på andra planeter än på jorden), och att en teknologisk kapplöpning kan leda till en rad andra användbara innovationer. Torbjörn Tännsjö har dessutom lyft fram möjligheten att experimentera med andra samhällssystem på främmande himlakroppar.
Ett annat argument, ”för att vi kan”, presenteras av en figur i Kim Stanley Robinsons roman Red Mars: ”Det finns en sak med det mänskliga sinnet: om det kan göras, så kommer det att göras. Vi kan omvandla Mars, och bygga det som vi skulle bygga en katedral, som ett monument till både mänskligheten och universum. Vi kan göra det, alltså vi kommer att göra det. Så – vi kan lika gärna börja.”
Frågan är då: när kan vi förvänta oss att det sker? När kan mänskligheten bli multiplanetär?
Först, vad menas med att vara ”multiplanetär”? Här tror jag att det är viktigt att skilja på olika typer av extraplanetär närvaro:
Expedition. En grupp människor beger sig till en planet, utför mätningar och återvänder inom kort. Exempel: Apolloprojektet, Roald Amundsens Sydpolsexpedition.
Utpost. En struktur som möjliggör mer långvariga vistelser upprättas, och strukturen är kontinuerligt bemannad av en besättning. Exempel: Den internationella rymdstationen ISS, McMurdo Station på Sydpolen.
Kontrast. En man upplever utställningen ”Destination cosmos” i tyska Dortmund, den 28 september 2023. Foto: Martin Meissner/AP.
Permanent bosättning. Ett samhälle där vissa människor lever ett helt liv. Där finns robusta byggnader och en omfattande infrastruktur, som även hyser barn och äldre. Exempel: Longyearbyen på Svalbard.
Potentiellt självförsörjande bosättning. Ett samhälle som kan bli självförsörjande, och som skulle kunna överleva utan kontakt med omvärlden. Exempel: Island levde under nästan fullständig isolering i hundratals år, men samhället överlevde.
För att mänskligheten ska räknas som multiplanetär i syfte att minska existentiell risk måste det finnas åtminstone en bosättning som är av typ fyra.
Så vad krävs då för att en bosättning ska vara potentiellt självförsörjande? Forskarna är oeniga. Det stora problemet med små samhällen är att det är svårt att få till den specialisering som krävs av avancerad teknologi. Och eftersom alla potentiella planeter som mänskligheten skulle kunna sprida sig till har extremt ogästvänliga förutsättningar, så krävs avancerad teknologi. En uppskattning är att en bosättning kräver minst 10 000 personer för att vara potentiellt självförsörjande.
Att det är komplext märkte jag inte minst när jag och min kollega Emma Engström gick igenom det praktiska för en självförsörjande bosättning. Växthus för matproduktion, kärnkraftverk för energi, och specialbyggda underjordiska bostäder för att skydda mot Mars hårda strålning. Vi insåg snabbt att utmaningarna är enorma. Varje metall, varje kemikalie måste planeras noggrant, eftersom Mars yta saknar många viktiga resurser.
En del av detta kan visserligen tillverkas på plats med lokala resurser. Men det beror på hur tillgängliga dessa resurser är. Dessvärre så är den mest lovande kandidaten för mänsklig expansion, Mars, en mycket resursfattig planet. Många metaller som är mycket viktiga i moderna samhällen finns inte i tillräckliga koncentrationer nära ytan. Till exempel saknas aluminium, koppar, nickel och tenn. Andra grundämnen som är viktiga för en bosättning och som Mars har mycket lite av är kväve och fosfor. Det innebär att många av dessa mineraler måste importeras i stora kvantiteter.
Inte heller kan ett självförsörjande samhälle bestå av enbart ingenjörer Vi behöver bönder, läkare, lärare – hela samhället måste byggas om där ute. Jag tittar på vår kalkyl och tänker på de 10 000 människor som enligt vår beräkningar behövs för att bosättningen ska kunna överleva på egen hand. Det är som att bygga en småstad från grunden, men på en annan planet.
Sammantaget har vi uppskattat att det kommer att behövas transporteras åtminstone 200 ton infrastruktur per person, vilket skulle innebära 2 miljoner ton. Det är ett problem, eftersom det är extremt dyrt att transportera saker till Mars.
I dag är kostnaden uppskattningsvis 4,5 miljoner kronor – per kilo. Även om vi antar att kostnaderna kan minskas till en tiondel, så blir kostnaderna minst sagt astronomiska. Att transportera 2 miljoner ton infrastruktur skulle kosta 900 biljoner. Sedan tillkommer kostnaden för att designa, testa och bygga infrastrukturen. I jämförelse kan vi konstatera att bnp för hela världen, alltså värdet av alla varor och tjänster som produceras under ett år, är strax över 1 000 biljoner kr.
Framsteg. Medarbetare på Pekings rymdkontrollcenter firar efter att Kinas sond Tianwen-1 framgångsrikt landat på Mars, lördagen den 15 maj 2021. Foto: Jin Liwang/Xinhua via AP.
En permanent bosättning på Mars är alltså för tillfället inte ekonomiskt möjlig, inte ens om världens nationer gick samman. Men när skulle kostnaden för en sådan bosättning vara inom rimlighetens gräns?
En möjlig jämförelsepunkt är kostnaden för Apolloprojektet. Det kostade nästan tre procent av USA:s BNP. Om vi antar att den siffran påvisar vad som är politiskt och ekonomiskt möjligt (men kanske inte sannolikt), skulle det innebära att en självförsörjande bosättning på Mars kan bli möjlig när 900 biljoner är tre procent av jordens bnp. Den skulle alltså behöva ligga på strax under 30 biljarder. Det kan ta ett tag att komma dit – och det är osäkert om det ens är möjligt, givet rådande miljöproblem.
Men låt oss ändå anta att jordens BNP fortsätter att växa i samma takt som det har gjort de senaste 100 åren, det vill säga runt 3,5 procent per år, i ytterligare ett århundrade.
Det låter långsamt, men det skulle innebära e fem fördubblingar av ekonomin, och en global bnp 32 gånger större än i dag, vilket tar oss till strax över de 30 biljarder som behövs. Med andra ord: om tillväxten fortsätter i samma takt kommer en självförsörjande bosättning på Mars att bli möjlig om 100 år!
Huruvida framtidens medborgare kommer att prioritera detta framför andra projekt, eller om världens nationer kommer att vilja samarbeta, är en annan fråga. Men förutsatt att tillväxten håller i sig kommer de ekonomiska förutsättningarna att finnas där.
Men kanske ligger framtiden inte i att bosätta sig på andra planeter, utan i att förstå dem. De mest betydelsefulla framstegen inom rymdforskningen har inte kommit från bemannade expeditioner, utan från obemannade sonder, robotar och rymdteleskop som outtröttligt samlat data om solsystemet och universums ursprung.
De senaste 15 årens rymdforskning har förändrat vår bild av universum på flera avgörande sätt. Tack vare avancerade teleskop har forskare upptäckt tusentals nya exoplaneter (planeter runt andra stjärnor). Dessa fynd har ökat sannolikheten för att hitta liv någon annanstans där ute. Exoplanetforskningen har avslöjat en fascinerande mångfald av världar, från heta gasjättar nära sina stjärnor, till jordliknande planeter inom den så kallade ”beboeliga zonen” där flytande vatten kan finnas.
Samtidigt har forskning om galaxers uppkomst gjort stora framsteg tack vare observationer av mycket avlägsna galaxer, vars ljus har färdats i miljarder år för att nå oss. Studier med bland annat Hubble- och James Webb-teleskopen har visat att galaxer bildades betydligt tidigare i universums historia än man tidigare trott, och att galaxernas utveckling är mer komplex och dynamisk än vad modeller tidigare antytt.
Även kunskapen om vårt eget solsystems historia har fördjupats avsevärt. Obemannade expeditioner som Cassini runt Saturnus och Perseverance på Mars har gett ovärderlig information om planeternas utveckling, deras miljöer och möjligheten till liv. På Mars har fynd av organiska molekyler och fruset vatten visat att planeten en gång hade förutsättningar för liv, medan studier av kometer och asteroider gett ny insikt i hur vatten och viktiga byggstenar för liv först kom till jorden. Sammantaget har dessa insatser gett oss en klarare och mer detaljerad bild av universums ursprung, dess utveckling och vår egen plats i det kosmiska perspektivet.
Trots detta kan mänskliga forskare än så länge bedriva forskning på plats som robotar inte kan. Av det skälet kan det vara en bra idé att finansiera bemannade expeditioner och i framtiden kanske även forskningsstationer. Men det är en helt annan sak än en permanent bosättning. Marskolonier är onekligen fascinerande, men i stället för att investera enorma resurser i syfte att bli en multiplanetär art, är det troligtvis bättre att satsa på den typ av forskning som hjälper oss förstå vårt ursprung, vårt sammanhang, och kanske också hur vi bäst bevarar vår egen planet.
Rebecca Gonzalez Leon: Framtiden är här – din pojkvän är bög
Rosalía är en av många artister
som inspirerats av neoperreo. Foto: Eduardo Verdugo/AP
”Duro, duro, perra del futuro. Aquí llegó tu baby, tu perra del futuro.” Dessa snart bevingade ord översätts till: ”Hårt, hårt, framtidens bitch. Här kommer din baby, din bitch från framtiden.” Likt engelskans bitch kan perra betyda både tik och tuff tjej. Jag förbehåller mig rätten att skriva bitch – hynda har helt enkelt aldrig klingat lika bra på svenska.
Textraden är lånad från den chilenska artisten Tomasa del Real, som tillsammans med producenter som DJ Lizz, Paul Marmota och Deltatron i slutet av 2010-talet formade en undergroundrörelse för alternativa kids i Santiago de Chile som kommit att kallas för neoperreo.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
På en kulle i Solna berättar ”ET” – Erik Thomas Persson, ufo-aktivist – om vad han en kväll såg på stjärnhimlen. Foto: Liz Fällman.
Är vi ensamma i universum? Ufo-gåtan har gäckat generationer av skeptiker, troende och nyfikna, från rymdkommunister till underrättelsetjänster. Där någon fruktar ett högteknologiskt hot hoppas någon annan på kosmisk frälsning – från oss själva.
– Det var en klart lysande ljusprick, kanske tre gånger större än Venus, bakom dimmolnen. Den färdades vad som måste varit ett par mil över himlen, på åtta-tio sekunder, helt tyst.
Vi står i gassande sol på berget i Solna där Erik Thomas Persson, eller ”ET” som han kallas i ufo-sammanhang, hade en av sina första himmelsupplevelser för några år sedan. Sin allra närmsta kontakt vill han inte riktigt berätta om, då han – trots allt vi redan avhandlat senaste timmen – är rädd att jag skulle mista allt förtroende för honom.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
I maj meddelades att Australiens första labbodlade kött snart finns på menyerna. Tre nya produkter, däribland en foie gras skapad från odlade celler från japansk vaktel, har godkänts för försäljning. Foto: Jessica Hromas/Guardian/eyevine/TT.
I New York visar Zohran Mamdani att framtidstro, investeringar och politisk fantasi kan vinna väljarnas hjärtan. Det är dags att sluta förvalta bristen – och börja bygga överflöd.
Är framtiden ljus eller mörk?
Svårt att säga. Men visst blir man glad att se New Yorks nya favoritsocialist Zohran Mamdani skrämma slag på miljardärerna i världens rikaste stad. Han vann inte bara det demokratiska primärvalet med löften om hyresreglering och bostadsbyggande, allmän barnomsorg, gratis kollektivtrafik, och statliga matbutiker som pressar ned priserna. Han visade också att om man vill vinna människors hjärtan behövs framtidstro och inte bara krislarm.
Och det är kanske hans främsta bidrag till vår tids vänster. Hoppet.
De senaste månaderna har boken Abundance, skriven av de liberala journalisterna Derek Thompson och Ezra Klein, diskuterats flitigt i USA. I veckans nummer djupdyker Mathias Wåg i hur löften om överflöd inte bara tillhör borgerligheten, utan också varit ett viktigt recept för vänsterframgångar, om än i annan tappning än deras liberala sådana.
Det räcker inte att omfördela det som redan finns – och säga nej till resten. Om man vill vinna behöver man erbjuda väljarna något mer.
Ändå har delar av den amerikanska vänstern varit märkbart stängd inför bokens budskap. Trots att den förespråkar storskaliga statliga investeringar, i kombination med att plocka bort hämmande statlig byråkrati, har man låtsats som att det är en vänstervariant av Elon Musks nedskärningsprogram Doge. Det avslöjar något i en inställning som klamrat sig fast i delar av vänstern: tanken att uppgiften är att stoppa olika projekt.
Karaktäristiskt nog har Zohran Mamdani en annan syn. När han fick frågan av en journalist om han är ”Abundance-pillrad” svarade han: ”Det där samtalet har bidragit med mycket.”
Det räcker nämligen inte att omfördela det som redan finns – och säga nej till resten. Om man vill vinna behöver man erbjuda väljarna något mer.
Men den främsta framtidsorienterade ideologin som levererats till vänster om socialdemokratin på senare år är tyvärr den destruktiva teorin om nedväxt. Alltså att tillväxten som sådan är ett hot, och att världens befolkning måste övertygas att leva allt fattigare liv. Det finns kloka röster som talar om selektiv nedväxt – men de drunknar ofta i en puritansk moralism som skrämmer bort fler än den övertygar.
I praktiken betyder det att den gryende medelklassen i Indien, Kina och andra delar av världen måste leva utan de bilar och kylskåp som vi andra tar för givet. Lycka till att förklara det för dem.
Människan är anpasslig och klarar garanterat att överleva under extrema väderförhållanden och matbrist. Men som politiskt projekt är det inte bara dött: det framstår allt mer som om de nyliberala slipskillarna på Timbro får eldunderstöd för sin åtstramningspolitik av hippiekusinerna från Järna.
Det betyder inte att all tillväxt är bra sådan. Däremot handlar det, som den norska statsvetaren Ola Innset förklarade i Flamman (3/4 2023), om att skala ned fossiltunga sektorer och skifta upp sådana som bringar lycka och framsteg. Och vad gäller grundpoängen har Klein och Thompson rätt – det räcker inte med att omfördela, det bästa sättet att skapa mer åt fler är att bygga. (Höghastighetståg, solparker, lågprisbostäder…)
I veckans nummer samlar vi några texter som blickar framåt i tiden, med rymdkommunistiska drömmar om Mars och ufon. Givetvis med glimten i ögat – det är inte där vår tids främsta kamper står. Men när det gäller AI har vänstern intagit sitt sedvanliga nejsägande. Detta trots att här finns ett verktyg som gör historiens alla kunskaper tillgängliga vid våra fingerspetsar, och som en gång för alla tycks visa att jakten på sanning och skönhet är ett kollektivt äventyr snarare än enskilda geniers verk.
Det som behövs nu är en socialistisk överflödspolitik.
Svaret kan inte vara att reglera sönder teknologin, med hänvisning till individers intellektuella egendomar, utan att utforska hur verktygen kan ta mänskligheten till nya höjder. Givetvis samtidigt som vi säger till AI-företagen: Tack för de fina verktygen, men de är resultatet av vår kollektiva strävan. Dags att lämna tillbaka dem.
Högern har insett att tiden är kommen för överflödspolitik, men bara när det gäller försvaret och kärnkraften. Den kommer aldrig att bygga någonting annat, då den prioriterar kortsiktiga skattesänkningar och meningslösa rotavdrag för nya spishällar, i stället för att bygga det som samhället verkligen behöver.
Det som behövs nu är en socialistisk överflödspolitik.
Tänk dig att vakna utan stress i kroppen. Lägenheten är ljus, tyst och sval – elen kommer från det nationella sol- och vindnätet som byggdes ut under åren då man äntligen slutade lyssna på Timbro och började bygga igen. Ventilationen är perfekt, och köket fullt av råvaror från det offentliga distributionssystemet. Hyran är låg och stabil. Inte för att du har tur – utan för att bostäder är allmän egendom.
Du tar hissen ned till gatan. Några barn leker med drönare mellan träden. Ett pensionerat undersköterskepar matar duvor. Du går till det kooperativa kaféet i kvarteret, där ingen behöver stressa över marginaler. Du tar en kaffe och en smörgås med labbodlad entrecôte, rökt tomat och fermenterad citronmajonnäs. Det smakar utmärkt, och du tar en till, bara för att du kan.
Jobbet börjar vid nio. Du arbetar fyra dagar i veckan med att planera regionala tåglinjer, på ett samägt bolag där vinsterna återinvesteras i ny teknik, kortare arbetsveckor och bättre förmåner. Alla har tjänstepension, veckolång återhämtningsledighet och rätt till kompetensutveckling varje år. Du funderar på ett år i Rio de Janeiro.
På lunchen tränar du i det kommunala gymmet, bastar snabbt och äter med några kollegor. Diskussionerna rör sig mellan AI-promptning, boktips, nya tågmodeller och fotbollsresultat. En bjuder på ekologiskt bubbelvatten från sitt odlingskooperativ. En annan delar ut hemgjorda maränger – han testade ett nytt köksprogram kvällen innan.
På eftermiddagen hämtar du din dotter på förskolan. Hon visar upp en liten robot som barnen byggt tillsammans, med återvunna delar från gamla leksaker. Du skrattar – den är klumpig men rör sig, nästan. Ni tar snabbtåget hem, smidigt och tyst, och går sista biten genom en bilfri stadsgata där ett jazzband spelar under ett körsbärsträd. Någon frågar om ni vill ha glass.
Genom Gävle hamn, som drivits helt av turkiska Yilport sedan 2016, passerar sex miljoner ton gods - varje år. Foto: Gävle Hamn.
Allt fler svenska hamnar gör jättebeslag av kokain, ofta bland bananer eller andra laster från Sydamerika. Men i Gävle hamn, som drivs av turkiska Yilport och tar emot hälften av Sveriges kaffe, har man bara hittat två gram – på 15 år.
”Något myndigheterna borde undersöka”, menar amerikanska experten Douglas Farah.
2016 skakar några mäktiga män hand på Sydamerikas västkust. I ett och samma rum hittas Ecuadors dåvarande vänsterpresident Rafael Correa, Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan, och Robert Yildirim – högste chef för transport- och gruvjätten Yildirim Group.
Den största turkiska investeringen i Ecuador någonsin – 750 miljoner dollar – har just rotts i hamn. Containerhamnen Puerto Bolivár ägs nu på ett 50-årskontrakt av Yildirim-gruppens hamnbolag Yilport, som är mitt i en global expansionsfas.
Ecuador är en bananrepublik i ordets bokstavliga mening. Mellan 6 och 7 miljoner ton bananer – en tredjedel av världens konsumtion – lämnar landet årligen, främst genom Puerto Bolivár och hamnarna i den större staden Guayaquil, där Yilports regionala högkvarter ligger.
Landet har också under 2020-talet allt oftare börjat kallas en narkostat. Douglas Farah (bilden), grävande journalist och expert på organiserad brottslighet som verkat i Sydamerika sedan 1980-talet, berättar för Flamman att Ecuador länge varit viktigt i det vita guldets leveranskedja, men hur det på senare år blivit ”enormt”.
– Ecuador var alltid något av en ”lagerlokal”, med [vänstergerillan] Farc vid colombianska gränsen mot öst, och Peru i söder. Två storproducenter till grannländer, som behövde någonstans att förvara allt, säger han.
Douglas Farah fortsätter förklara hur fredsavtalet 2016 mellan Farc och Colombias regering ledde till att gerillan fragmenterades, och utbrytargrupper sökte nya möjligheter att förflytta eller expandera verksamheten.
– Dessutom är den officiella valutan i Ecuador den amerikanska dollarn, och bankerna nästan helt oreglerade.
Gräns. Beväpnad ecuadoriansk soldat i en av Guayaquils hamnar. Cesar Munoz/AP
Hela 57 procent av banancontainrarna från Guayaquil innehåller kokain när de kontrolleras i belgiska Antwerpen, enligt en rapport från EU-kommissionen, som besökte Guayaquil 2023 under Ylva Johanssons ledning.
– Bananlaster får förtur, för att de är så tidskänsliga. Ruttnar bananerna till sjöss på grund av en dags försening förlorar du miljontals dollar, förklarar Douglas Farah, och berättar att kokain även ofta göms bland blommor av samma anledning – pålitlighet och punktlighet.
Förra året beslagtogs 419 ton kokain i Europa, berättar Laurent Laniel, analytiker på EU:s drogmyndighet EUDA.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Extinction Rebellions röda rebeller intar Donners plats i Visby. Foto: Christine Olsson/TT.
Under Almedalsveckan träffas företag och pr-byråer för att dela upp framtiden mellan sig. Emot sig har de allt från allvarsamma fackmingel till rödklädda klimataktivister och ufo-entusiaster. Låt kampen börja.
På Donners plats i Visby skär en läkare upp magen på en docka. Bakom axeln står en polis som ser till att allt går rätt till, och annars står en järnbur strax bredvid.
Den knappast diskreta aktionen gestaltar Falun Gongs anklagelse om att Kina fängslar deras anhängare och stjäl deras organ. Och vad vore väl Almedalsveckan utan deras närvaro – från mediterandet i gula tröjor framför biblioteket till den ständigt inkilade Epoch Times-mikrofonen på presskonferenserna.
Partiledartalen hålls i parken ett par hundra meter bort, men torget här fångar nog Almedalsandan ännu bättre. Precis intill finns en öppen scen där Direktdemokraterna uppmanar en handfull åhörare att inte ”kasta bort sin röst” och i stället rösta på dem.
En annan gång hör jag en kvinna varna för islamiseringen av Sverige, och en tredje berättar en man i solglasögon – som tycks titta på en var på torget man än står – att fyra tuber som rest tusen kilometer i timmen bevisar att utomjordingar finns. Det rapporteras av fyra piloter, och bekräftades av 20 till, men det spelar ingen roll hur mycket bevis som finns då vi människor är flockdjur.
Talet får mig att tänka att Almedalens demokratiska ådra är omöjlig att helt dränka i företagssponsrad cava. Tills jag träffar på Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé, som förbereder sig för ett panelsamtal på en innergård. Vi kommer snabbt in på Almedalens jippofiering.
Hon säger att hon mejlade det statliga tågbolaget Green Cargo för att erbjuda sin medverkan i deras panelsamtal om hållbara godstransporter. Arena Idé har nyligen gett ut en rapport om klimatsmarta resor, och hon har nyligen skrivit en debattartikel om varför staten borde ta över underhållet.
Men svaret kom inte från Green Cargo, utan från pr-byrån Rud Pedersen, som meddelade att hennes insatser ”passar inte riktigt in i det tänkta temat”. Som av en händelse hade Lisa Pelling (bilden) på Linkedin en månad tidigare frågat byråchefen Morten Rud Pedersen varför de samarbetar med fossiljättar som BP, och han svarade att de är en ”stolt partner” som ska ”hjälpa dem navigera från fossilbränsle till nya energikällor”.
Nu undrar hon varför ett grönt statligt bolag går via en byrå, i stället för att själva styra dagordningen för sin scen.
– Hur svårt är det att ordna seminarier själva? suckar hon.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.
I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?
”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.
Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.
Avloppssocialister var öknamnet på det tidiga amerikanska socialdemokratiska partiet i den gamla industristaden Milwaukee, Wisconsin i slutet av 1800-talet. Under 70 år var socialdemokraterna en stark regional politisk kraft som inriktade sig på att leverera kännbara förbättringar i arbetarklassens vardagsliv. De försökte hitta konkreta lösningar på industrialismens problem, genom att lyfta frågor som folkhälsa, utsläppsrening och höjd boendestandard.
Socialdemokraterna i Milkwaukee var särskilt stolta över det kommunala avloppssystem de lyckats få igenom, som förbättrade arbetarnas hälsa och livslängd. De bar glåpordet avloppssocialist som en guldkrona, men själva föredrog de begreppet konstruktiv socialism: en handlingskraftig socialism som levererade konkret politik som förbättrade arbetarnas liv.
För Derek Thompson var Mamdani en given gäst att bjuda in till sin populära podcast Plain English. Vid ett valmöte den 14 juni hade borgmästarkandidaten hållit ett tal som ekade av Occupy Wall Streets och Bernie Sanders retorik, där han förklarade att det nya stadsstyret måste ha en konkret plan att leverera överflöd som gynnar de 99 procenten i stället för de 1 procenten. Det var just ordet överflöd (abundance) som fångade Thompsons uppmärksamhet. Hade den liberala poddaren och den socialistiska agitatorn något gemensamt?
Efter Donald Trumps valseger i USA har en infekterad debatt kring Demokraternas framtid nästan slitit partiet itu. Vissa har argumenterat för att partiet måste återta patriotismen och överge antirasistiska eller feministiska ståndpunkter som stämplats som ”woke”, medan andra har hållit tyst i hopp om att Trumps politik ska underminera sig själv.
Ett av de mer innovativa försöken att förnya partiet kommer från Derek Thompson. I mars släppte han tillsammans med den populära New York Times-journalisten och poddaren Ezra Klein storsäljaren Abundance (Avid Reader Press). Boken är en liberal stridsskrift för att omvandla Demokraterna och lansera en ny politik för USA. Kritikerna menade att boken bara var ”en ompaketering av nyliberalismen för en post-nyliberal värld”.
Klein och Thompson försöker hitta en väg att göra liberalismen relevant igen, så att den åter kan bli en framgångsrik politisk kraft och övervinna sin kris. Liberalismen måste bli attraktiv och börja leverera. De stigande levnadsomkostnaderna drev väljarna att rösta på Trump. Hur ska de kunna vinnas tillbaka?
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.
Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.
Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.
Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.
Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.
En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.
På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.
Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.
Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.