En del inlägg i partiets eftervalsdebatt tar sin utgångspunkt i vrångbilden, att partiet kör på utan att inse det allvarliga i ytterligare ett dåligt valresultat. Det är en total missuppfattning. Det är nödvändigt att förändra delar av vår politik och även retoriken och kommunikationen med väljarna, utan att för den skull göra upp med våra grundläggande värderingar. Det är en av slutsatserna från den valutvärdering som partistyrelsen antagit. Arbetet med att förändra bilden av partiet är ett långsiktigt arbete där en hel del återstår.
Som ett led i partiets förändringsarbete har en Framtidskommission tillsatts. Deras uppgift är att initiera en bred öppen debatt, om partiets framtid. Det behövs politikutveckling inom flera områden. Vilka satsningar behövs för att lyfta det feministiska arbetet hur ska en politik för full sysselsättning se ut, var bör fokus ligga inom miljö – och klimatområdet är några områden som måste diskuteras. Den nya arbetsmarknaden behöver förslag på förändring för att människor ska känna sig trygga och säkra på jobben.
Samtidigt med den nödvändiga utvecklingen av vår politik pågår ett genomgripande förändringsarbete av partiets organisation.
Det sker en översyn av den centrala organisationen för att se till att partiets samlade resurser används på bästa sätt. Partistyrelsens arbete sker efter en ny modell med fyra områden, fackligt-politiskt, kvinnopolitiskt, internationellt och organisatoriskt arbete och stadgefrågor. Syftet är att frigöra kraft för det utåtriktade arbetet.
Prioriteringen för 2011 är två kampanjer, den ena om Världens bästa sjukvård – utan privata vinster och den andra med Äldreomsorgen i fokus. Det jobbas just nu med rapporter och material. Välfärdsfrågan blev partiets fråga i valrörelsen och väljarna såg den som viktig.
Studiearbetet lyfts speciellt och där sker ett samarbete med Kvarnby folkhögskola. Framförallt viktigt med tanke på att studiearbetet är eftersatt och att partiet har fått många nya medlemmar. Vi har över 3 319 anledningar att se positivt på framtiden, vilket är antalet nya medlemmar som kommit till partiet för att de vill vara med i det parti som är det enda reella vänsteralternativet i svensk politik.
Med tanke på diskussionen i partiledarfrågan vill jag understryka partistyrelsens ansvar för valrörelsens upplägg och genomförande. Ansvaret delas av oss alla, därför känns det märkligt när man försöker skjuta in sig på enbart partiledaren. Jag hoppas att, det öppna klimat som präglat arbetet i partiet de senaste åren ska fortsätta, fritt från fraktionsstrider och fula metoder.
Presentera gärna idéer för politisk förändring och diskutera namnfrågor öppet så att alla medlemmar känner sig delaktiga och har en möjlighet att göra ett val utifrån de förutsättningar som finns. En del fokus i debatten har lagts på behovet av förändring, ännu har jag inte sett några förslag som innebär någon förändring av vår politik.
Läget är inte enkelt, otaliga politiska reformer i tjugotalet år har vridit samhället i borgerlig riktning. Den samlade arbetarrörelsen har kraftigt försvagats.
Vänsterpartiet har uppenbarligen trovärdighetsproblem, många väljare gillar vår politik men är ändå inte beredda att rösta på oss. Högerregeringens splittring i ”insiders” och ”outsiders” försvagar klass och samhällssolidariteten ytterligare. Visst skulle läget kunna se betydligt ljusare ut för att bedriva en vänsterpolitik värd namnet men desto större anledning att kraftsamla för partiet.