Nära en miljon kronor av Uppsala universitets stipendier kan inte sökas av kvinnor. Och bland Lunds universitets stipendier är 200 000 kronor reserverade för män.
Vem som kan tilldelas stipendier regleras av vilka kriterier som sattes upp när stipendierna instiftades, och de ofta gamla stipendiefonderna har många gånger regler som utesluter kvinnor.
I slutet av 1980-talet försökte Lunds universitet ändra i sina stipendierregler för att få bort de manliga studenternas privilegier, men de fick nej av regeringen. Kammarkollegiets utredning fastslog att det bara var rimligt att ändra i de stipendier som instiftades före 1870, då kvinnor fick tillträde till universitetet. Däremot ansåg kollegiet att ändringar inte borde göras i de senare stipendierna.
– Om man instiftade stipendier enbart för män efter att kvinnor fick studera måste det uppfattas som en markering mot kvinnliga studenter, säger Kammarkollegiets Bertil Kallner till Sveriges radio.
– Den grundläggande principen är att man ska fullfölja donators vilja, så man måste respektera det valet om det inte finns mycket starka skäl emot.
Kvinnliga studenter upprörda
Könsdiskriminering definieras inte som ett tillräckligt starkt skäl för att peta i stipendiernas villkor, vilket upprör stipendiesökande studentskor.
– Det är en katastrof! Jag visste inte att det var så illa, säger Ida Rosén från Uppsala universitet till SR, när hon tar del av stipendiefondernas efterlysningar av ”manlig medicinare av Stockholms nation” och ”behövande, skötsam, manlig medicinstuderande”.
– Jag tycker det är för jävligt. Fan, vad orättvist! Jag vill ha samma möjligheter, utbrister Anna Olofsdotter Lööv, även hon Uppsalastuderande.