Okategoriserade 25 november, 2004

Tillbaka i gerillans högkvarter i El Cerro Guazapa

Mellan 1980 och 1992 rasade ett blodigt inbördeskrig i El Salvador. Det blev ett utdraget krig. USA satte in alla medel, ekonomiska och militära. Reagan och Bush tänkte inte tillåta ett nytt Nicaragua, där den nationella befrielsefronten störtat USA:s man. I dag är El Salvador ett land i formell fred, men den ekonomiska och sociala situationen är om möjligt värre än den var innan januari 1980. Latinamerikareportern Dick Emanuelsson har träffat Salvador ”Cacho” Cárcamo, gerillaledare i El Cerro Guazapa, bara 35 kilometer från huvudstaden San Salvador.

CERRO GUAZAPA, SAN SALVADOR Det är precis som på de gamla cowboyfilmerna. Skallret från skallerormen. Eller synen av en castillana, en annan orm. Eller de fyra svidande sticken i halsen när jag desperat försöker få grepp om ett par buskar i branten där det knappt finns någon vegetation, mer än de torra buskagen med getingbon.
Vi är på väg uppför Cerro Guazapa, ett av sju berg och vulkaner 45 minuter utanför El Salvadors huvudstad San Salvador. Det var här som delar av gerillarörelsen FMLN:s generalstab hade sitt högkvarter 1980–1992. En av dem som också befann sig här, under tolv års väpnad kamp, var Salvador ”Cacho” Cárcamo. Fjorton dagar efter att han blivit pappa lämnade han universitetet och sin livskamrat och begav sig upp i Guazapa för att skapa förutsättningar för ett bättre liv för sitt nyfödda barn. Han anslöt sig till kommunistpartiets gerillaarmé, FAL.
– Jag hade, i likhet med tusentals salvadoraner, en brinnande entusiasm för revolutionen. De objektiva men också de subjektiva faktorerna för en revolutionär resning hade mognat fram åren innan.
Han tillhörde det salvadoranska kommunistiska partiet PCS, som 1932 under ledning av Farabundo Martí ledde ett uppror mot överste Maximiliano Hernández Martínez. Denne hade 1931 gripit makten i en militärkupp. Men partiet var inte militärt förberett på att ta över landet. Upproret, som var omöjligt att stoppa, blev ett blodbad där mer än 30 000 salvadoraner slaktades systematiskt av militären, med stöd av oligarkin. Bilderna på vildhundar som slet ut köttstycken ur högar av människokroppar, kablades ut över världen av USA:s nyhetsbyråer som ett skrämskott för att visa ”hur det går om man följer kommunisterna”.
1970-talet innebar ett stort uppsving inom student- och arbetarrörelsen i El Salvador och resten av Centralamerika. Den tolv år gamla väpnade kampen i Nicaragua, kröntes den 19 juli 1979 i ett segerintåg i Managua av den Nationella Sandinistfronten, FSLN. Den visade att det gick att störta USA:s ”bananpresidenter”, i det här fallet Anastasio Somoza, en dynasti som hade haft makten sedan 1934. Devisen över hela Centralamerika blev: ”Om Nicaragua segrade igår, så är det El Salvadors tur i dag och i morgon gör oss Guatemala sällskap!”
I januari 1980 lämnade de flesta medlemmarna i den salvadoranska vänstern de stora städerna och drog sig upp i bergen, in i skogen eller de få delar av djungel i det lilla centralamerikanska landet. Bland dem Cacho.
Han ler med hela ansiktet när vi träffar Doña Leta Ramirez, vid foten av Guazapa. Den gamla kvinnan, som anslöt sig till FMLN med hela sin familj, kastruller och grisar och som under hela kriget levde och kämpade med gerillan i Guazapa, får tårar i ögonen när hon kramar sin ”adoptivson”.
– Jag lärde känna henne 1981 i San Vicente. Alla hennes syskon och barn deltog i kriget, säger en rörd Cacho.
Tillsammans förflyttade sig Leta och Cacho när fienden närmade sig, eller så attackerade de tillsammans med gerillakamraterna.
– Jag har sagt att jag tappade räkningen över hur många måltider hon håvade upp ur kastrullerna, säger Cacho och skrattar vid minnena.
Ramón, en son till Leta, dödades när flyget bombade i Zapotál, i länet Morazan. Han blev nio år. Leta hade två sönder till, Leo som fick splitter i foten och Juan-Carlos som överlevde kriget men avled för sex år sedan under sin tjänst som polis. Som gerillasoldat hade han inlemmats i den nationella polisen efter fredsavtalet 1992.
Det var denna polis som utbildades av FN under överinseende av Stockholms dåvarande länspolismästare Gösta Welander. Polisen skulle ersätta den blodbesudlade salvadoranska armén som hade byggts upp och finansierats av USA och förvandlats till ”en mordmaskin”, som Cacho beskriver den, ansvarig för tusentals mord på civilbefolkningen. Den politiska makten hade förklarat krig mot folket och därför var det rätt att försvara sig och gå vidare med att erövra den politiska makten, om än så med vapen i hand, menar han. För folket var med FMLN.

Överallt där vi drar förbi hälsar och kramar människorna Cacho. De ”var mer än gerillakamrater, de var en hel familj”, förklarar Leta.
Inledningen av kriget 1981–82 var fruktansvärd. Regimen och militären misstänkte alla för att samarbeta med gerillan. Doña Leta fick sin enkla, tunna dörr nersparkad flera gånger och till slut blev terrorn för stark och hon tog sina småttingar och flydde in i El Monte, djungeln där ”Los Muchachos”, gerillan, fanns.
Att ansluta sig till gerillan blev en chock för stadsborna.
– Jag trodde att jag skulle bli galen de första dagarna med alla ormarna i området, summerar Cacho. Att lägga sig på marken efter en dag med kläderna genomblöta. Men efter två veckor känner du inte lukten av floden med allt avlopp från huvudstaden när du lagar mat. Men för bönderna, som utgjorde den stora majoriteten i gerillan, var det nya livet inte lika fysiskt påfrestande. Med tiden smälte stad och land samman, gerillakämparna, män som kvinnor, härdades i striderna och de svåra umbäranden som det innebär att bära på 25–30 kilos packning, gevär som väger 6–7 kilo och utstå hunger i flera dagar.
– Efter tre månader kan du till och med marschera under nattetid utan att du trampar fel eller snett, konstaterar Cacho.
1982 bevakade ett antal reportrar hur gerillan organiserade förflyttningen för över 7 000 personer ur civilbefolkningen, som med sina kor, grisar, bohag drog in över befriat område, undan den militära terrorn.
– Det var en från Italien och två USA-reportrar som bevakade den enorma folkförflyttningen. De sa: ”Det är här ren galenskap! Men varje dag samtalade de med gerillans högsta ledning och de såg hur vi stred från morgon till kväll, hur vi var helt omringade av armén, hur flyget bombade men hur vi samtidigt skrattade och skämtade och då sa de: ”Så illa kan situationen ändå inte vara om ni skrattar åt det hela”!
– Varje gång flyget bombade så kastade reportrarna sig i floden och höll mikrofonerna ovanför vattenytan, berättar Cacho och skratten sprider sig över Guazapas sluttningar. Men han tillägger:
– Vi sa till dem: ”Nu kommer civilbefolkningen att lämna det här området vilket frigör gerillastyrkor som kommer att attackera arméposteringar. Så gör er klara för fortsatt arbete”, men då sa USA-reportrarna: ”Por favor, det räcker, inte mer! Det räcker med vad vi sett och filmat”. Men italienaren ville fortsätta.
Och så fortsätter de otaliga berättelserna med byborna som lever upp och lever sig in i de hårda dagarna under kriget.

När vi anländer till skolan Hannah Greighton, i en av byarna till El Cerro Guazapa, tittar eleverna nyfiket på oss. De ler när jag tar upp kameran och ber Cacho posera framför arméhelikoptern som gerillan sköt ned under kriget. I huvudstaden skulle det vara omöjligt med en liknande ”trofé” på en skolgård. Men här är det gerillans politiska parti FMLN som styr med en stor majoritet i kommunalvalen.
På 500 meters höjd passerar vi den enkla kyrkan La Hermita där hårda sammandrabbningar förekom med armén nästan hela kriget. Här gick gränsen mellan gerilla- och armékontrollerat område. Korset blev nästan nedskjutet medan väggarna är fulla av kulperforationer.
Tvåhundra meter upp, där vegetationen blir mer tät, var gerillans första stridsvärn placerad. Därifrån hade vaktposterna en utomordentlig kontroll över slättlandskapet under oss, samt fri syn till tre andra berg som utgör Guazapa. Denna strategiska position var nästan avgörande för kontrollen av hela berget. Härifrån utgick också gerillaenheter som skickades till andra frontavsnitt.
Ju högre upp vi kommer desto brantare och svalare blir det. Gräset och buskaget är också bränt så skorna slinter lätt i det torra fnösket under oss.
– Här, säger Cacho och pekar på en grop, ser du fortfarande kraterna av en 250-kilosbomb. Han tar med handen och hittar metallrester av den sprängda bomben.
Jag funderar på hur det var omöjligt att bita sig fast militärt i dessa sluttningar som har lite buskage. När det växte ut bombade den USA-ledda armén med napalm och brandbomber, som i Vietnam, för att röja sin fiende. Myror och getingar biter oss och jag, trots att jag springer en halvtimme varje morgon, svettas och stånkar medan den reslige Cacho bara skrattar, hela han är ett stort skratt tycker jag och jag frågar honom om han springer maraton varje dag för att hålla sig i form, tolv år efter krigsslutet.
Uppe på en av topparna är det en fantastisk utsikt. Cacho går omkring och är tyst, som om han minns de tolv åren från igår.
– Titta här, säger han och pekar. Där landsattes trupper en dag som förskansade sig här. Han plockar upp tomhylsor från M60-kulsprutegevär som avlossade sina vapen mot gerillaställningarna, bara 50–100 meter högre upp i Guazapa.
Los Chitarras börjar sjunga och avbryter Cacho. Hela berget låter av de små djuren, som hörs högre än gräshopporna. Klockan är sex på eftermiddagen och Cacho säger att vi måste bege oss neråt med snabb fart innan det mörknar, vilket det gör om en halvtimme.

Guazapa utgjorde framför allt ett uppmarschområde för striderna och de olika militära operationerna som gerillan eller den underjordiska milisen genomförde i huvudstaden. I november 1989 hade gerillan vuxit sig så stark, efter ett metodiskt och systematiskt politiskt arbete i de flesta av San Salvadors arbetarområden, att man ansåg tiden mogen för den slutliga offensiven. Det fanns även en annan orsak till offensivens datum och det var det internationella styrkeförhållandet. Sovjetunionen knakade i fogarna och DDR hade redan mer eller mindre fallit, efter att muren öppnats i oktober samma år. Situationen i Nicaragua var också kritisk efter USA:s krigföring via Contras, som medfört att regeringen i Managua i praktiken infört en krigsekonomi och ökat rekryteringen till armén.
– FMLN hade i praktiken inringat San Salvador. I de fattiga förorterna fanns kompletta gerillaenheter som smälte in bland civilbefolkningen och genomförde sina operationer, framför allt nattetid.
Kriget, som ursprungligen var tänkt som en väpnad resning under mycket begränsad tid, hade förvandlats av sin egen dynamik och för USA:s inblandning, till ett utdraget folkkrig. Cacho hade själv trott att kriget bara skulle vara i högst sex månader och hade kanske inte dragit ut om han hade vetat att han skulle komma att strida i tolv år. Han blev en verklig veteran som stred på tre olika nivåer; rural, urban och halvurban kamp.
Vad hade hänt om inte USA hade pumpat in 1,5 miljoner dollar per dag och försett den salvadoranska armén med militära instruktörer? frågar jag Cacho.
– Vid flera tillfällen, som till exempel när vi slog ut 70 procent av flygstridskrafterna, var kollapsen ett faktum. Armén var helt beroende av flygvapnet för underhåll, trupptransporter, förnödenheter och därför blev attacken ett dödligt slag också mot armén. Det guatemaltekiska flygvapnet bistod den salvadoranska armén och de förstörda planen ersattes omedelbart av USA.
För Ronald Reagan, och sedermera Bush den äldre, blev kriget i El Salvador en fråga om liv och död för USA i Centralamerika. Den psykologiska krigföringen inleddes, där upprorsrörelsen förenklades och reducerades till en ”kubansk-sovjetisk intervention”. Men trots USA svek inte omvärlden det salvadoranska folket.
– Finländska varvsarbetare, USA-läkare, argentinare, danskar, svenskar, folk från hela världen gav oss en jättesolidaritet för den väpnade kampen i El Salvador. Men jag såg aldrig till några kubaner. Jag tror att det hade varit ett politiskt taktiskt misstag att anlita kubanska kamrater. Det betyder inte att vi inte fick en konsekvent och stor solidaritet, från det land som vi betraktar som vårt andra fosterland, trots USA:s invasionshot mot Kuba. Några av oss fick privilegiet att utbildas av kubanska kamrater utanför El Salvador i tekniska och taktiska stridsuppgifter, som för oss var helt nytt.
– En av dessa var idén, som en av våra egna kamrater kläckt, om att bygga om och förstärka ett granatgevär så att det gick att skjuta pansarvärnsgranater. FLMN bad de kubanska vapeningenjörerna att genomföra prov på Kuba och de svarade oss att det var rena galenskapen och menade att vi skulle explodera vid avskjutningen. Men de gjorde några prov som lyckades.
Vapnet blev förödande för armén. På 300 meters avstånd, i en hyrd lägenhet eller ett hus, kunde skytten med lätthet träffa en militärgarnision. Denna var belägen 150–200 meter i vad som kallades för ett ”säkerhetsavstånd”. Med det nya vapnet kunde ett militärt mål träffas på 800–1 200 meters avstånd.
– Hur gick det då med alla kamrater efter krigsslutet? frågar jag Cacho.
– Även om det var många kamrater som inte var från Guazapa, så stannade de kvar där de nu brukar jorden de fick efter kriget.

Trots att gerillan hade utvecklats till hela folkets armé, med kontaktnät över hela Salvador, är den logiska frågan om det inte var möjligt att slutligen erövra den politiska och militära makten. I dag är El Salvador ett land i formell fred, men den ekonomiska och sociala situationen är om möjligt värre än den var innan januari 1980.
Cacho säger att ”imperiet” (USA) helt enkelt inte tillät en ny seger för de revolutionära krafterna i Latinamerika. Trots att kampen kostade många människoliv, fanns en beredskap och stridsvilja hos det salvadoranska folket att fortsätta göra motstånd för en slutlig seger.
Han är kritisk mot den nuvarande ledningen för FMLN, som inför valet den 23 mars i år trodde att de skulle ta makten ”när vi har erfarenhet av att bygga den underifrån med folket och utan elitens medverkan”.
– Det handlar inte om att återigen gå upp i Guazapa. Men den enorma vilja vi hade att ansluta oss och göra de enorma uppoffringarna som vi gjorde, trots arméns och USA:s insatser, den finns även i dag hos folket.
– I dag finns det tyvärr ett stort vakuum inom FMLN med personliga politiska konflikter som gjort att det finns en stor klyfta mellan FMLN och befolkningen. En vän sa nyligen att vid tidpunkten för undertecknandet av fredsuppgörelsen så var vi exkluderade från samhället, men vi var en del av folket. Nu sägs det att ”vi befinner oss inom det lagliga systemet men avskiljt från folket.”
Det har blivit kolsvart på himlen, men på något sätt lyser det ett hopp för El Salvadors folk, för Leta och ”farmor”, för Cacho och för de miljoner som inte har gett upp kampen – bara förändrat dess former.

Rörelsen 07 maj, 2025

Censorer i alla länder, förena er!

En ny axel har bildats mellan känsliga liberaler och maktgalna despoter – impulsen att vilja tysta åsikter man inte tycker om.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

En märklig ny axel håller på att ta form. Inte ”ondskans axelmakter” som påstods förena Västs fiender, och inte heller den som Donald Trump och Vladimir Putin tycks vara i färd med att skapa. Utan en bredare, mindre känd allians: ett internationellt förbund av censurivrare som samlar autokrater, demokrater och byråkrater.

Trump, som stängdes av från sociala medier i slutet av sin första mandatperiod, lovade att återupprätta yttrandefriheten i USA och eldade på sina anhängare, vars ofta provocerande åsikter bannlystes från progressiva universitet och sociala plattformar. Sex dagar in i sin andra mandatperiod försökte han stoppa det amerikanska flygvapnets utbildning om svarta flygares roll under andra världskriget. Tre dagar senare började ord som mångfald, exkludering, kön, socioekonomisk och underrepresenterad försvinna från myndigheternas webbplatser, samtidigt som en ny presidentorder riktades mot utländska studenter som uttrycker stöd för palestinier – nu stämplade som ”pro-jihadistiska demonstranter”. ”Vi kommer att hitta er och vi kommer att deportera er”, hotade Vita huset. Sedan dess har Columbia-studenten Mahmoud Khalil gripits och riskerar utvisning.

Munkavlen dras åt även i Europa. I Frankrike har 200 framstående medlemmar av den liberala borgarklassen – däribland en före detta president, två tidigare premiärministrar samt en rad borgmästare och parlamentsledamöter från högern och Socialistpartiet – krävt ”skydd för judar genom att lagstifta om att antisemitism också innefattar antisionism” (Le Monde, 22 mars 2025). Med andra ord vill de kriminalisera en åsikt som delas av både vänsteraktivister och ultraortodoxa judar.

Kriminaliseringen av politiska motståndare – ett kännetecken för auktoritära regimer – håller på att få fotfäste även i demokratiska stater.

Kriget i Ukraina, omformulerat som en civilisationskamp mellan Europa och Ryssland, har också använts för att motivera censur. 2022 förbjöd Europeiska unionen de ryska kanalerna RT och Sputnik för att skydda ”grundläggande rättigheter och friheter” – ett drag som applåderades av Emmanuel Macron, som inte heller hade några invändningar när Israels parlament i maj 2024 förbjöd den qatariska kanalen Al Jazeera. I Rumänien fick en presidentkandidat som ansågs för Kreml-vänlig sin överlägsna ledning i första valomgången ogiltigförklarad av författningsdomstolen, som uteslöt honom från att ställa upp igen med hänvisning till påstått ryskt valfusk via sociala medier. ”Vårt informationsutrymme är inget mindre än ett geopolitiskt slagfält där vi just nu håller på att förlora kriget”, sade EU:s högsta diplomat Kaja Kallas den 19 mars. Hon jämförde därefter spridningen av falska nyheter med brott mot territoriell integritet.

Kriminaliseringen av politiska motståndare – ett kännetecken för auktoritära regimer – håller på att få fotfäste även i demokratiska stater. I Tyskland trädde en lag i kraft den 1 januari 2018 för att reglera sociala medier, och enligt Human Rights Watch ”sätter den ett farligt prejudikat för andra regeringar som vill inskränka yttrandefriheten på nätet genom att tvinga företag att censurera å statens vägnar”.

Läs mer

Nästan omedelbart hyllades lagen av tre oantastliga demokratier – Filippinerna, Singapore och Ryssland – som föredömlig. Känsliga diktatorer och upplysta liberaler, religiösa fanatiker och indignerade aktivister – alla dansar de nu efter censurens sax, drivna av det som Benjamin Constant en gång kallade ”den anmärkningsvärda tendensen att kasta bort allt som orsakar ens minsta obehag, utan att fråga sig om denna hastiga avsägelse inte kan leda till en mer bestående skada”.

För varje sidas seger föder den andras hämnd. Och resultatet av dessa strider har bara en given utgång: förlusten av frihet för oss alla.

Översättning: Leonidas Aretakis.

Inrikes 07 maj, 2025

Turkisk ”kromkung” dumpar miljoner ton giftslagg vid Vänern

Vargön Alloys AB omsätter närmare 3 miljarder kronor om året. Foto: Idun Nilsson.

Det turkiskägda verket i Vargön vid Vänern pumpar ut metall som aldrig förr. Men i slaggbergen döljer sig höga halter av giftiga tungmetaller. Bland ortsbor stiger oron för utsläpp – medan högarna med krom bara fortsätter att växa.

Vid Vänerns sydspets övergår sjön i Göta älv. Därifrån rinner vattnet 93 kilometer, ända ned genom Göteborg, innan det mynnar ut på öppet hav. På ena sidan Göta älvs inlopp ligger Vänersborg, med cirka 25 000 invånare. På andra sidan Vargön, med en femtedel.

Här heter pizzerian Viking, och frisören Connys. Bruksortsstatusen är inget att diskutera: här kom industrin först, sedan samhället. Nere vid kajen ligger tegelruinerna av urpappersbruket Wargöns Aktiebolag, strax bredvid den modernare, brummande och ångande jättefabriken Vargön Alloys. Här produceras sedan 1970-talet ferrokromlegeringar, blandningar av krom och järn som bland annat används för att behandla rostfritt stål.

Fabrikens elräkning ligger på minst 520 000 megawatt – en halv procent av Sveriges totala energiförbrukning – och dess överskottshetta värmer nästan hela Vänersborg, samt delar av Trollhättan. Förra årets utsläpp motsvarande 135 232 ton koldioxid, men man forskar på att minska dem i olika hållbarhetsprojekt, bland annat med biokol.

Över allt på industrin, samt på upplaget strax norr om fabriken som kallas Mjölkberget, tornar asfaltsgrå ”sanddyner” upp sig över grantopparna. Högarna av ferrokromslagg, resterna som blir kvar, är inget nytt inslag. Men lokalborna har noterat hur de på kort tid blivit högre och fler än någonsin.

Carola Sandström har bott i Vargön i 15 år, och bestämde sig förra året för att mejla Länsstyrelsen och fråga hur det egentligen stod till med slaggbergen.

– Det är de sista två åren det verkligen har exploderat. Det är inte bara vi som har märkt att det blivit mycket mer avfall inne på och runt området, säger hon till Flamman.

Hon är NO-lärare, och hennes sambo ingenjör. Högarna längs promenadstigen förbi Mjölkberget blev allt oftare ett samtalsämne hemma.

Uppströms. För att producera hundratusentals ton metall krävs el – över 500 000 megawatt om året. Foto: Idun Nilsson.

– Det finns ändå bostadshus där, precis runt omkring där man bara slänger ut detta i naturen. Vi tänkte att det måste vara någonting som gör att de inte kan bli av med slaggen, som att det finns bly, krom eller andra tungmetaller i.

I ett annat mejl undrar en Magnus från orten över samma sak, och beskriver hur Vargön ”successivt håller på att bli företagets privata soptipp”. ”Flera gånger om dygnet, året runt” bolmar en jättelik ”grå-röd rökplym” av stoft ut från fabriken, och tonvis av slaggen menar han ligger på jord som inte är hård nog.

”Det pågår konstant en miljöförstörande verksamhet som någon på Länsstyrelsen vet om”, menar han.

– Många tycker nog mest att det ser fult ut med högarna. Frågan är om farliga ämnen påverkar människor, växter och djur, kanske till och med grundvattnet. Då är det riktigt allvarligt, säger Carola Sandström.


”Under perioden 2019–2024 har det byggts upp ett mycket stort lager av slagg”, bekräftar en rapport beställd av bolaget, som uppskattar totalmängden till omkring en miljon ton. Tidigare har slaggen använts till bland annat asfalt, men ett beslut från länsstyrelsen 2014 bedömde att det inte gick att säkerställa att slagg från Vargön Alloys skulle användas på ett sätt som var ”hälso- och miljömässigt godtagbart”.

– Sedan slaggen blev avfallsklassad har vi haft svårare att avyttra den, förklarar Alloys hållbarhetschef Anneli Papadopoulos (bilden).

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 07 maj, 2025

Hjärtat i skrevet

Lynne Tillmans är också konstkritiker och professor i kreativt skrivande på University of Albany i New York. Foto: Weyler.

”Weird fucks” rotar i utmarkerna mellan sex och kärlek. Katja Palo har läst historien som kom till världen på sjuttiotalet, men som översatts till svenska först nu.

Jag minns Kristen Roupenians Cat person, publicerad i New Yorker 2017. Novellen blev viral. Det är knappt man tror att man ska läsa ”novell” och ”viral” i samma mening, men den handlade om en ung kvinna som gick på dejt med en man och att de hade dåligt sex. Tydligen kände många unga kvinnor igen sig.

I Lynne Tillmans Weird fucks (Weyler, 2025) pendlar sexakterna, som titeln åsyftar, på en skala från oengagerade till dåliga. Till skillnad från Roupenians novell fick denna långt mer intressanta kortroman inte mycket uppmärksamhet. På sjuttiotalet refuserades fröet till den av en experimentell sextidning, på åttiotalet publicerades en version i en punktidskrift och först på 90-talet kom den i bokform. 2015 nådde Weird fucks en större publik. Nu finns den äntligen på svenska i översättning av Helena Fagertun.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 06 maj, 2025

Kändisparti skakas av våldtäktshärva

Medborgerlig samling storsatsade på bussreklam under riksdagsvalet 2018. Kandidaten på bussannonsen har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Två toppkandidater för småpartiet Medborgerlig samling, båda läkare till yrket, har blivit föremål för utredningar. Den ena utreds för att utgöra en patientfara – och den andra för våldtäkt av en utsatt 18-åring.

Hösten 2022 toppade de två läkarna listan till regionfullmäktige i Stockholm för det lilla högerpartiet Medborgerlig samling. Nu har den ena åtalats för att ha drogat och våldtagit en utsatt 18-åring med självskadebeteende – medan den andra, en 59-åring, utreds för att ha skrivit ut narkotika till honom.

I sms-konversationer mellan de två läkarna diskuteras dosering av olika rusmedel, och i flera fall skriver 59-åringen ut olika preparat till sin 43-åriga kollega. I ett fall skriver den sistnämnda även ut testosteron till sin äldre kollega.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 06 maj, 2025

Daniel Riazat lämnar Vänsterpartiets styrelse

Daniel Riazat vid en manifestation mot det svenska inträdet i Nato. Foto: Maja Suslin/TT.

Riksdagsledamoten Daniel Riazat lämnar sitt uppdrag som suppleant i Vänsterpartiets styrelse. I en tråd på Facebook får han stöd av flera partiprofiler. ”Du kommer sitta i PS igen i framtiden”, skriver en av dem.

”Jag kan inte svara på alla frågor nu, allt har sin tid, men jag kan säga att jag har valt att lämna partistyrelsen”, skriver Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, på Facebook.

Avhoppet meddelas bara dagar efter att partistyrelsen röstade för att uppmana Lorena Delgado Varas att lämna sina uppdrag i partistyrelsen och riksdagen. Beslutet ska ha skett ”i stor samstämmighet” enligt partisekreterare Maria Forsberg, vilket bekräftats av källor med insyn som Flamman varit i kontakt med. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 06 maj, 2025

Den avlidna påven Franciskus hedras på Peterstorget i Vatikanen, söndagen den 26 april 2025. Foto: Markus Schreiber/AP.

När påven Franciskus tog emot JD Vance dagen före sin död möttes två världar: solidaritetens och cynismens. Det är detta vägval som Europa nu står inför.

”Om det inte är möjligt att avsluta kriget i Ukraina så måste vi gå vidare.”

Varningen kom från USA:s utrikesminister Marco Rubio fredagen den 18 april, efter att USA och Ukraina närmat sig ett avtal om mineraler kvällen innan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 06 maj, 2025

Industrisverige skulle se ut som en saga

Erik Josephson ville helst rita villor, men fick ägna sig åt att designa elstationer. Dan Hallemar har läst en ny bok om sekelskiftesarkitekten som ville att framtiden skulle se ut som en gotisk katedral.

Sekelskiftet 1900 och längtan efter att klä den nya tekniken i en arkitektur som kunde berätta sagor är ett av historiens finaste arv. Elstationerna, gasklockorna, kraftverken, alla fick de fantasifulla former. Det handlar om att ge nutiden ett fotfäste i historien, men också om att förtrolla det som annars bara skulle uppfylla en modern funktion.

När vår tid bygger skal runt ny teknik eller logistik, blir det banala lådor längs motorvägar eller i skövlade skogsområden i Skellefteå eller Boden. Ingen kommer att stå framför dem i någon framtid och undra över berättelsen som byggde dem.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 05 maj, 2025

Hur kunde Palestina bli ett problem för V?

I söndagens partiledardebatt i ”Agenda” fick Nooshi Dadgostar än en gång svara på frågor om en partimedlem som spritt antisemitiska troper. Foto: Pontus Lundahl/TT.

På pappret borde Israels krigsbrott i Gaza vara en vinnarfråga för Vänsterpartiet. I stället har det lett till kris och splittring. Hade det kunnat vara annorlunda?

När Vänsterpartiet nämns i media är det sällan goda nyheter. Så även denna gång, då ännu en vänsterpartist uppmanas att lämna sina uppdrag, efter att ha misslyckats med att hålla gränsen mot antisemitism i kritiken av Israel.

Det är märkligt, för på pappret är kriget i Gaza en jättelik möjlighet för partiet, som långt innan 7 oktober varit tydliga i sitt fördömande av Israels ockupation och krigsbrott.

Enligt en undersökning från DN/Ipsos (9/11 2024) har de dessutom befolkningens sympatier: 43 procent av svenskarna har fått en mer negativ syn på Israel under krigets gång, och en klar majoritet – 63 procent – tycker att landet inte gör nog för att skydda civila.

Att vinna debatter i frågan är barnsligt enkelt, som när jag sprang varv runt Israelvännen Mats Fält i SVT:s studio några veckor efter krigets utbrott.

Ändå har frågan lett till Vänsterpartiets största kris på åratal. Det finns flera skäl till det.

För det första rymmer partiet hållningar som är svåra att förena, vilket ställdes på sin spets den 7 oktober.

Den klassiska antiimperialistiska synen är att den rika världen inte har rätt att ha synpunkter om de förtrycktas kamp. Därför kan till och med en antisemitisk terrorgrupp som Hamas vara en del av det legitima motståndet, eller åtminstone ursäktas – medan kritiker systematiskt misstänkliggörs.

Synen är svår att förena med en demokratiskt socialistisk position, som säger att civila aldrig får vara måltavlor.

Det är svårt att förstå hur det är tänkt att palestinierna ska hjälpas av att vänstern i Sverige gräver så djupa inre skyttegravar.

Utan att prövas av yttre omständigheter har dessa hållningar länge kunnat leva sida vid sida i partiet. Men den 7 oktober 2023 stod partiet ännu mer handfallet än den 24 februari 2022, när Ryssland invaderade Ukraina.

Många hoppades nog på en upprepning av Irakrörelsens massprotester. På den tiden upprättades snabbt forum med tydlig struktur, och öppna planeringsmöten där deltagarna kunde rösta fram representanter och paroller. Demonstrationerna blev breda, och genomslaget enormt. Alla var överens om att invasionen kunde fördömas utan att man behövde stötta diktatorn Saddam Hussein.

Men sedan dess har sociala medier trätt fram som den dominerande platsen för organisering. Där har några få skickliga individer och grupper snabbt byggt upp stora Instagramkonton och Facebookgrupper, som blivit en maktfaktor utan att utsättas för ansvarsutkrävande eller insyn.

Resultatet blev att den perifera, radikala linjen tog oproportionerligt stor plats. Kunniga aktivister tog sig snabbt till toppen för att putta demonstrationerna i radikal riktning, och har visat sig oförmögna eller rentav ovilliga att hantera antisemitism i de egna leden. Samtidigt som ledande vänsterpartister vittnar om att de inte vågar delta i rörelsen.

Nu ställer samma aktivister krav på att Vänsterpartiet ska inta mer radikala positioner – ”Rättvisa för alla” hotar med att avråda från att rösta på Vänsterpartiet, medan utbrytarpartiet Solidaritet anklagar sin tidigare partiledare Nooshi Dadgostar för att vara medskyldig till folkmord.

Det är svårt att förstå hur det är tänkt att palestinierna ska hjälpas av att vänstern i Sverige gräver så djupa inre skyttegravar. Den nytta Vänsterpartiet kan göra för palestinierna är att föra deras talan i FN och EU, och bidra med vård och fristad till människor på flykt, i samma anda som Norges vänsterregering.

Läs mer
Ali al-Batran, 20 dagar gammal, intensivvårdas på Al-Aqsas martyrsjukhus i centrala Gaza 
den 29 december. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT.
Ledare 30 december, 2024

Sluta döda Gazas barn

Men det är endast möjligt om vänstersidan vinner nästa val. Och om partiet ska vara en del av en vinnande koalition kan det inte ha ledande representanter som sprider antisemitiska nidbilder. Om de antirasistiska skälen nu inte räcker till. Det borde egentligen inte vara några problem, med tanke på hur allvarliga Israels krigsbrott är – ändå verkar rutinerade politiker ha problem med det.

Men det här är även Vänsterpartiets misslyckande. Med ena foten i aktivismen och den andra i parlamenten, står man inte stadigt på någon sida. De aktivistiska impulserna var inte starka nog, så initiativet slarvades bort. Och omvänt finns bland de mer aktivistiskt lagda inte sällan en individualistisk ovilja att följa majoritetsbeslut. Resultatet är att man varken lyckas med det ena eller andra.

Nu gissar jag att många vänsterpartister längtar tills konflikten i partiet är över. Inte bara för att man vill att palestiniernas lidande äntligen ska ta slut – utan även det egna partiets.

Okategoriserade 04 maj, 2025

Öppet krig i Vänsterpartiet efter petningen av Lorena Delgado Varas

Lorena Delgado Varas får både stöd och kritik efter sina kontroversiella delningar. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT.

Flera riksdagsledamöter uttalar sitt öppna stöd för Lorena Delgado Varas, efter att hon uppmanats lämna Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Men ledningen får också stöd från tunga vänsterpartister som Jonas Sjöstedt och Ali Esbati.

Sedan Vänsterpartiet uppmanat Lorena Delgado Varas att lämna riksdagsgruppen den 3 maj, har flera ledande vänsterpartister riktat öppen kritik mot ledningen.

”Jag är otroligt arg, ledsen, upprörd och sorgsen över PS beslut om att utesluta Lorena ur riksdagsgruppen i dag”, skriver partiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 03 maj, 2025

Delgado Varas vägrar avgå – får stöd av upprop

Lorena Delgado Varas i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Lorena Delgado Varas uppmanas att lämna sina uppdrag i riksdagen och Vänsterpartiets styrelse. Men ett upprop kräver att hon får vara kvar – och har på kort tid samlat hundratals medlemmar.

Under lördagen hölls ett möte med Vänsterpartiets styrelse, där beslut fattades om att uppmana riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas att lämna samtliga uppdrag för partiet.

– Vi hade hoppats att samtalen skulle leda till att hitta ett samförstånd med Lorena, men det har inte gått, säger partisekreterare Maria Forsberg till TT.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr