Kerstin Pettersson (v) och Catarina Wahlgren (v) är två av de politiker som motsatt sig förslaget om nedläggningen De begärde tidigt att sjukhusen skulle lyftas ut ur budgeten. Istället efterlyste ett mer långsiktigt arbete. När vänsterpartiet för några veckor sedan skulle ta ställning till budgeten ville elva personer förstärka direktiven och ställa kravet att Norrtälje- och Södertälje akutvård skulle stå orörda. Tolv röstade dock för att detta inte skulle vara ett krav, utan bara en riktlinje. Nu har trycket från allmänheten och de lokala politikerna visat sig effektivt. I fredags spred sig glädjen på de båda sjukhusen om än med försiktig segerkänsla.
– Det känns som en halv seger, säger landstingsledamot Catarina Wahlgren (v) från Norrtälje. En del är fortfarande misstänksamma mot vad som kommer att hända, eftersom det fortfarande finns ett stort sparbeting.
Landstingsledamot Kerstin Pettersson (v) arbetar på sjukhuset i Södertälje och hon är glad över att nått fram till en kompromiss som utgår från de besparingar som sjukhusledningen själva föreslagit.
Sjukhusen måste alltså fortfarande spara pengar och farhågor finns eftersom sjukhusens framtid ska utredas vidare.
– Jag vill inte föregripa något gällande utredningen. Vad som kommer att ske med sjukhusen i framtiden kan jag inte svara på, säger Pettersson.
Landstingspolitikerna har lagt på sjukhusledningarna att vidare utreda den framtida verksamheten, vilket innebär att de båda sjukhusen behåller ett sparbeting på 25 (Norrtälje) respektive 50 miljoner kronor (Södertälje) under 2004.
– Nu hoppas vi på att detta ska leda till att landstinget utarbetar ett bättre underlag för besparingar tillsammans med sjukhusen. Ekonomin är fortfarande kärv, men jag tror på förslaget om till exempel en gemensam nämnd för vården i Norrtälje, säger Wahlström.
Att landstingspolitikerna nu valt att lyfta ur nedläggningarna ur budgeten tror Wahlgren och Pettersson dels beror på att det fanns flera personer inom alla partier som hotade att rösta ner förslaget och därmed spräcka koalitionen, och dels på att det fanns en stark opinion mot förslaget.
– Det är svårt att gå emot så starka röster, säger hon.
Curt Bandt är sjukhusdirektör vid Södertälje sjukhus. Han tycker att det är ett kokt beslut att man nu gör en ordentlig analys läget och konsekvenserna av nedskärningar.
– Vi ska börja om från scratch och lägga fram nya förslag på vad som ska hända med sjukhuset.
Till stor del kommer det att likna det tidigare förslaget som innebar bland annat besparingar inom administrationen och inom it-verksamheten. Men också organisatoriska ändringar i vården och utbudet, med bland annat överföring av viss vård till primärvården.
Birgitta Sevefjord (v) säger till DN att stämningen ibland varit irriterad inom vänsterpartiet. Samtidigt har hon förståelse för att politiker från alla partier i Norrtälje och Södertälje påverkas av stämningen lokalt.
– Visst har vi backat, säger landstingsrådet Sevefjord till DN. Men vi har tagit ett steg bakåt och två framåt. De två sjukhusen ska fortfarande genomföra stora sparpaket, och utvecklingen av de två sjukhusen ska ses över.
Akutsjukhus i Norrtälje och Södertälje kvar
Södertälje och Norrtälje sjukhus räddas tillsvidare. Det beslutet har Stockholms läns landstingspolitiker efter hårt tryck från allmänheten. En seger för folket och de politiker som vågat stå på sig i frågan. Men allt är inte frid och fröjd. Tillsammans ska sjukhusen spara 75 miljoner kronor. <br />