– Svenska ekonomi skulle klara sig bättre utan stabilitetspakten, säger Eva-Britt Svensson som arbetar inom Folkrörelsen nej till EU.
Svensson anser att stabilitetspakten fungerar som en form av tvångströja och understryker att den ekonomiska politik som regleras med pakten inte är någon sorts vetenskaplig teori om vad som är rätt och bäst.
– Vi ser vilka problem den skapar i andra länder i EU. Reglerna tar inte hänsyn till det enskilda landets ekonomi eller till låg- och högkonjunkturer. I Sverige har vi vid en lågkonjunktur möjlighet att ha ett underskott i kassan, för att på längre sikt kunna skapa en sund ekonomi. Detta tillåts inte av stabilitetspaktens regler, säger Eva-Britt Svensson till Flamman.
Eftersom Sverige fortfarande, trots ett nej till EMU, lever under paktens regler, anser hon att det enda politiskt riktiga är att det nu kommer upp en ordentlig diskussion om stabilitetspaktens vara eller inte vara.
– Jag tror att detta var en av anledningarna till att det svenska folket röstade nej till EMU. Många såg hur det gick för Tyskland, vilket berodde på paktens regler. Det exemplet tror jag var avgörande för flera röster.
Svensson tycker inte att hon märkt av någon diskussion än, men tror att den kommer att blossa upp inom den närmsta tiden.
Kommer Sverige att få undantag?
– Ja, det tror jag. Jag kan inte se annat än att konsekvenserna av folkomröstningen ska innebära ett bindande undantag.