LO:s styrelse fattade under våren beslut om att stå neutral i frågan om EMU.
Trots detta har LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin gång på gång valt att tillsammans med statsminister Göran Persson diskutera frågan om den ekonomiska situationen vid ett medlemskap i EMU.
I söndagens DN fanns en debattartikel av Göran Persson och Wanja Lundby-Wedin.
”Vi är båda övertygade om att Sverige bör vara aktivt och utveckla det europeiska samarbetet”, skriver de. ”Vi ser även de fördelar som euron medför: ökad demokratisk makt, högre tillväxt, lägre räntor och lägre priser.”
I samförstånd talar de två om att finna ett politiskt ramverk som ska förhindra bland annat arbetslöshet vid EMU-medlemskap. Hård kritik riktas nu mot LO:s ordförande.
Pär Winberg är ordförande i Transportarbetar- förbundet, ett av de LO-förbund som är mot ett EMU-medlemskap.
– Wanja har varken befogenhet eller mandat att gå ut med en artikel som inte går ihop med det beslut om neutralitet som fattades i våras, säger han till Flamman.
Pär Winberg anser att artikeln är omdömeslös utifrån det förtroende som Wanja Lundby-Wedin har fått som ordförande.
– Jag tror att hon lever i en oerhörd frustration över att hon förlorade i frågan om EMU. Det hade varit bättre om hon gick ut och sa var hon står som person, men hon kan inte tala som representant för LO, säger han.
Ninel Jansson, ordförande i Handelsanställdas förbund, säger till Ekot att Lundby-Wedins agerande är odemokratiskt och att ordföranden nu propagerar för ett ja.
– Jag tror hon blivit utsatt för press från partiledningen eftersom man ser vilka dåliga opinionssiffror man har, säger hon.
– Det märks ju inte minst på Gotland när andra partiledare gjorde samma sak. Man försökte komma överens om höjda överskottsmål för att tilltala LO:s ordförande fast man vet vilka beslut LO fattat. Det tycker jag är oschysst, säger Jansson till Ekot.
Tony Johansson är aktiv inom Socialdemokrater mot EMU.
Han säger till Flamman att han håller med både Winberg och Jansson i deras uttalanden.
– Det är bara att titta på LO:s medlemmar: 65 procent är mot ett medlemskap i EMU. Bara 20 procent är för. Man kan fråga sig vilka det är Wanja anser sig företräda, säger han.
Johansson menar dessutom att en del av det som står i artikeln är totalt fel.
Han menar att det inte överhuvudtaget finns fog för uttalanden om högre tillväxt och lägre priser