Nyheter/Utrikes 26 september, 2021

Rödstrumpornas återkomst

Högern varnar för ett socialistiskt maktövertagande inför det tyska valet på söndag. Oavsett sanningshalten i det är det uppenbart att den tyska konsensuskulturen håller på att försvinna medan finanspolitiska tabun ifrågasätts allt mer. Flammans utrikesredaktör rapporterar från ett Tyskland där inget är som vanligt.

Tyska valrörelser har de senaste årtiondena varit ungefär lika spännande som den tyska fotbollsligan: krusningar sker då och då, men i slutändan vet man att Angela Merkel bildar regering och Bayern München höjer bucklan. För första gången på 16 år är så inte längre fallet.
Omsvängningen i det tyska politiska psyket märks redan på tåget från Bryssel. I västtyska Münster kliver en äldre man på och slår sig ned bredvid mig. När han får reda på varför jag reser till Berlin bekänner han snabbt färg:
– Jag är socialdemokrat. Jag vill mest av allt få ett regeringsskifte, men jag är ledsen för att Merkel försvinner. Hon var i grunden socialdemokrat.

Han har inte heller något emot en vänsterkoalition. Men bara på ett villkor, som länge har ansetts vara det absolut största hindret för den tyska vänstern att nå makten:
– Jag har inget emot en röd-röd-grön koalition. Men det kan bara bli av om vänstern ändrar sin inställning till Nato, säger han.

De senaste veckorna har mätningarna visat att en så kallad röd-röd-grön regering bestående av socialdemokratiska SPD, De gröna och vänsterpartiet Die Linke kan få egen majoritet. Det är i sig inte en så stor sak. Det är däremot det faktum att ett sådant samarbete för första gången någonsin inte är uteslutet på förhand av SPD och De gröna.

Det är uppenbart att den mittenpräglade konsensuskultur som gällde under Angela Merkels styre håller på att vittra sönder. Till och med beskedliga Die Zeit uppmanar nu på ledarplats väljarna att rösta på en regering som vågar bryta landets finanspolitiska tabun.

Tar man tåget genom Tyskland blir det snabbt uppenbart varför saker och ting inte kan fortsätta som vanligt. Vid varje station i små och mellanstora städer möts man av i princip samma syn: slitna hyreshus från 50- och 60-talet, stationslokaler med krossade fönster, nedgångna lokalcentrum som för tankarna till ett krisland snarare än Europas ekonomiska lokomotiv.

Precis som USA, som ofta präglas av ekonomisk urstyrka och teknologisk och infrastrukturell efterblivenhet, är Tyskland ett digitalt u-land. Internetuppkopplingen är ofta pinsamt långsam, och landets hantering av coronapandemin sinkades kraftigt av att förvaltningen fortfarande är pappersbaserad. Den undermåliga IT-­infrastrukturen har blivit en central valfråga. I skogsregionen Sauerland lät en lokaltidning nyligen testa vilket medel som snabbast lyckades transportera 4,5 gigabyte foton 10 kilometer: internet eller en häst. Hästen vann.

Till detta kommer ett klimatnöd­läge och en välfärd som svultits ut av en självpåtagen åtstramningsdoktrin som till och med skrivits in i grundlagen.

Nästan alla är därför överens om att investeringar behövs. Frågan är bara hur stora de ska vara och hur de ska finansieras. De mest långtgående krävs i vanlig ordning av vänstern. Men för att en sådan regering ska kunna komma till stånd är det inte bara de utrikespolitiska stötestenarna som måste lösas: sedan SPD den senaste månaden gjort en oväntad uppryckning i opinionsmätningarna, samtidigt som kristdemokratiska CDU gått allt sämre, har den tyska högern väckt ett gammalt spöke till liv igen – nämligen hotet om ett socialistiskt maktövertagande.

Café Einstein ligger mitt på paradgatan Unter den Linden i Berlin, ett stenkast från förbundsdagen. Det är här tyska politiker träffas över partigränserna när de vill att det ska synas i media. Det är också här jag träffar Stefan Liebich, som är parlamentsledamot för Die Linke. Över en lax­bagel berättar han att han varit i Sverige och minns Gudrun Schymans tid som V-ledare med värme. Han menar att högerns kampanj främst går ut på att skrämma gröna och socialdemokratiska väljare som är mer mitten- än vänsterorienterade. Detta har fått partiledningarna i SPD och De gröna att inte ge några löften till vänstern.
– För första gången utesluter SPD och De gröna inte en koalition med oss. Det är ett framsteg. Men man märker också att de inte vill skrämma väljare. Högern varnar nu för ett kommunistiskt maktövertagande. Det skrämmer dem. Men majoriteten av de gröna partimedlemmarna vill regera med oss. Allt är möjligt, säger han.

Förutsättningen för att valrörelsen skulle bli så intressant som den blivit är också den stora överraskningen: socialdemokraternas osannolika come back. För bara några månader sedan ansågs SPD fortfarande vara uträknade och i stället spekulerades om huruvida De grönas kandidat Annalena Baerbock hade det som krävs för att bli förbundskansler. Men istället att ”pasokifieras” och i princip försvinna, likt de grekiska socialdemokraterna Pasok och de franska och nederländska för systerpartierna, har SPD plötsligt åter blivit största parti med omkring 26 procents stöd. Orsaken stavas Olaf Scholz.

Partiets kanslerkandidat har blivit omåttligt populär i opinionsmätningar och det talas nu om en ”Scholz-effekt”. Det faktum att en röd-röd-grön koalition plötsligt skulle kunna få egen majoritet beror till stor del på hans personliga dragningskraft. Scholz tillhör dock SPD:s högerflank, och som finansminister i Merkels sista regering och borgmästare i Hamburg gjorde han sig knappast känd för några finanspolitiska utsvävningar. Hans strategi har hittills varit att försöka personifiera kontinuiteten med Merkels trygga ledarskap bättre än CDU:s egen kandidat Armin Laschet. Detta har drivits så långt att Scholz vid ett fototillfälle till och med gjorde ”Merkel-diamanten” – den nuvarande kanslerns patenterade handgest.

Samtidigt, påpekar Stefan Liebich, har Scholz eget parti gått åt vänster. 2018 hindrades han från att väljas till ny partiordförande av en kampanj ledd av ungdomsförbundets ledare Kevin Kühnert. I stället valdes vänsterkandidaterna Saskia Essen och Norbert Walter-Borjans till ledare. Först i våras blev Scholz vald till partiets kanslerkandidat.
– Han är alltså omgiven av vänsterpolitiker. Dessa politiker är väldigt tysta just nu för deras överenskommelse är att så länge Scholz inte utesluter en koalition med oss får han göra vad han vill, säger Stefan Liebich.

Problemet är att ingen riktigt vet vad Scholz vill. Inom SPD är tålamodet med ”storkoalitioner” tillsammans med CDU/CSU slut. Däremot talar mycket för att en röd-gul-grön ”trafik­ljuskoalition” tillsammans med De gröna och liberala FDP kan bli aktuell. Det senare partiet har historiskt stött socialdemokratiska regeringar, men har de senaste årtiondena utvecklats till ett marknadsfundamentalistiskt parti som får svenska Centerpartiet att framstå som… ja, ett faktiskt centerparti. En koalition med dem skulle sannolikt innebära att FDP:s Porsche-körande ledare Christian Lindner skulle ges veto över finans­politiken. Då skulle Tyskland snarare gå åt höger än vänster.
Denna risk anses uppenbarligen vara överhängande.

När jag samma kväll ska träffa en väninna är hon försenad för att hon dragit runt med sin politiska aktionsgrupp och förvrängt SPD:s valaffischer föreställande Scholz till att säga ”Kansler för Christian Lindner” i stället för ”Kansler för Tyskland”.

Stefan Liebich tror dock inte bara att Scholz kan få svårt att sy ihop en sådan koalition på grund av sitt eget parti; även Lindners handlingsutrymme är inskränkt, inte minst som han efter valet 2017 överraskande övergav koalitionsförhandlingar med CDU och De gröna för att dess politik var för vänster.
– Det kommer naturligtvis bli ännu svårare för dem att komma överens med SPD och De gröna. Och en ny storkoalition med CDU är extremt impopulär inom SPD. Därför kan en koalition med oss bli Scholz enda chans, säger Stefan Liebich.

Han hävdar också att Die Linke till och med är beredda att släppa fram en röd-grön minoritetsregering, något som aldrig förr prövats i Tyskland.
– De måste fundera över det. Vi kan ge SPD kansler- och finansministerposten. Men då måste de göra det lättare för oss att rösta för regeringen i fråga om väpnade utlandsinsatser. I Tyskland finns ingen tradition på federal nivå för minoritetsregeringar. Personligen är jag för att ingå i en regering eftersom man har mer inflytande då. Men vi har medlemmar som är rädda för det.

Förutom de allestädes närvarande valplakaten märks det knappt att det är valrörelse i Berlin. På ön Museuminsel i floden Spree, mitt emot katedralen, köar turister till det nyligen återuppbyggda kungliga palatset. Barockslottet bombades sönder under andra världskriget, och i början av 1970-talet lät DRR:s regering riva de sista resterna, med undantag för balkongen där Karl Liebknecht utropade den tyska republiken 1919. I stället uppförde man parlamentsbyggnaden Palast der Republik på platsen. 2003 bestämde dock förbundsdagen att den östtyska skolådan skulle rivas. I somras invigdes så palatset efter tolv års konstruktion – i huvudstaden går det uppenbarligen att tillåta sig skryt­investeringar.

Nu möts man i stället av ett kitschigt hopkok av arkitektoniska stilar som kritiker har beskrivit som ett ”preussiskt Disneyland”. För att förekomma kritiken om att hylla den tyska nationalismen lät staden förvandla palatset till det postkoloniala museet Humboldt Forum, döpt efter de antikoloniala upplysningsbröderna Wilhelm och Alexander von Humboldt. Resultatet är ett smaklöst sammelsurium som inte gör någon sida av historien rättvisa. Därinne finns palmträd, exotiska statyer och en utställning där ett ständigt väsande ljud visar sig vara ljudet av en döende elefant – en symbol för den tyska chauvinismen får man förmoda. Tyvärr delas inga skämskuddar ut vid entrén.

Efter ett kort besök på den preussiska nöjesparken träffar jag Die Linkes Pascal Meiser i en av förbundsdagens byggnader. Han menar att idén om att Natofrågan skulle vara ett hinder för ett regeringsdeltagande för Die Linke är påhittad av partiets fiender för att skrämma väljare.
– Det är struntprat att Natofrågan skulle vara en avgörande fråga för ett koalitionsdeltagande för oss. Det är något som ledarna i SPD och De gröna sprider, eftersom de alltid har varit emot en koalition med oss. Det blir dock inte mer sant för den sakens skull. Vår position är klar: Nato är en relikt från det förgångna som borde upplösas och ersättas av en europeisk säkerhetsstruktur. Det stämmer dock att vi har en relativt hård i linje i frågan om tyskt deltagande i väpnade interventioner. Men inte Natofrågan i sig.

Till skillnad från sin partikollega är Pascal Meiser dock mindre optimistisk om att en röd-röd-grön koalition faktiskt kan komma till stånd. Det är trots allt bara 32 år sedan Berlinmuren föll och det östtyska statspartiet SED förvandlades till PDS, som 2007 till slut blev en del av Die Linke. I det första valet efter återföreningen 1994 drev CDU en skamlös skrämselkampanj som varnade för att gamla östtyska politruker – kallade ”rödstrumporna” – skulle infiltrera statsapparaten om partiet gavs makt. Den retoriken har tydligen inte åldrats, av det höga tonläget från högern att döma.
– De mer optimistiska tror jag drivs av önsketänkande mer än något annat. Sedan finns de som är mer realistiska, som jag, som anser att ledarskapet i SPD och De gröna inte är intresserade av en sådan koalition. Trycket från samhället är så starkt att de inte kan något annat. Vi vill så klart delta i en regering. Men bara om det leder till en betydande vänstervridning, säger Pascal Meiser.

Hur en sådan vänstervridning skulle se ut har Die Linke redan definierat. Partiet publicerade nyligen ett förslag på ett åttasidigt gemensamt regeringsprogram med de andra partierna. Där ingår bland annat höjd minimilön, avskaffande av arbetslöshetsförsäkringen Hartz IV, höjda pensioner och ett nationellt hyrestak. Det senare är kanske den viktigaste frågan i Berlin, där lyktstolparna är täckta av kampanjplakat för att få invånarna att rösta för att stadens största privata bostadsbolag ska exproprieras i en folkomröstning på söndag.

Men Die Linkes krav kan bli svåra att få igenom. För även om en röd-röd-grön regering är mer sannolik än någonsin är problemet att den rådande ”vänstervågen” inte har gynnat vänstern. Medan De gröna under våren växte till största parti och SPD gjort sin osannolika upphämtning ligger Die Linkes opinionsstöd och skvalpar på omkring sex procent, farligt nära femprocentsspärren. Vad det beror på är ingen riktigt säker på, inte heller Pascal Meiser.
– Vi är naturligtvis inte nöjda med läget. I alla mätningar säger 20 procent att de kan tänka sig att rösta på oss, men det gör de inte. Jag vet inte vad det beror på. Om man ser på de senaste månaderna har vi knappt förekommit i media. Och om ingen pratar om en är det inte konstigt att man inte får många röster.
Pascal Meiser hoppas dock att möjligheten till en röd-röd-grön majoritet ska göra att många vänsterväljare tvingas rösta taktiskt.

Skulle en röd-röd-grön koalition bildas måste dock ett sista hinder övervinnas för att den också ska kunna bedriva vänsterpolitik. Ett hinder som är lika djupt förankrat i det tyska kollektiva medvetandet som punktligheten och respekten för regler.

På ett kafé strax intill den stora synagogan i Mitte träffar jag ekonomen Philippa Sigl-Glöckner som arbetar på institutet Dezernat Zukunft. Hon menar att valets stora fråga är vad som kommer att hända med den så kallade ”skuldbromsen”. Till skillnad från den gängse synen var det inte bara Sydeuropa som påtvingades åtstramningspolitik av den tyskledda trojkan i samband med finanskrisen – Tyskland lät också bakbinda sig självt genom att 2009 skriva in en gräns i grundlagen för hur mycket underskottet får växa med varje år. Denna siffra är i dag 0,35 procent av BNP, något som i princip omöjliggör större investeringar, inte minst av de mått som Tyskland så skriande behöver. Enligt Philippa Sigl-Glöckner kom bromsen till för att SPD och CDU som just bildat en ny koalitionsregering misstrodde varandra.

– Skuldbromsen var en del av ett nyliberalt projekt som hade pågått sedan 1990-talet. Efter återföreningen hade Tysklands statsskuld ökat kraftigt, räntorna var höga och många var rädda. Sedan kom finanskrisen. Storkoalitionen som just hade bildats visste ännu inte hur dess politik skulle se ut: skulle reformutrymmet gå till skattesänkningar eller utgiftshöjningar? Båda partierna var oroliga för vad det andra skulle göra, så de hade båda intresse av att ta bort detta ekonomiska utrymme från spelplanen.

Sedan dess har Tyskland i princip varit konstitutionellt förhindrat att göra investeringar. Enligt Philippa Sigl-Glöckner är detta en stor orsak till de miserabla stadskärnor jag åkte förbi två dagar tidigare.
– Jag skulle säga att den har bidragit till det, dels för att det inte finns tillräckligt med pengar till investeringar, och dels för att den gör att man fokuserar på fel saker. Den gör att man hela tiden räknar på underskottet i stället för att fråga sig om man har rätt människor och om man lyckas få ut pengarna dit de behövs, säger hon och fortsätter:
– Det var ett väldigt genomtänkt projekt. Det handlar inte bara om skuldbromsen. Allt i den tyska ekonomiska politiken är byggt på tanken att staten måste hålla i pengarna. I  finansdepartementet finns det inte längre några tjänstemän som tittar på de ekonomiska konsekvenserna av deras egen politik, för vi har kommit överens om att det inte behövs.

När coronakrisen kom gjordes dock avsteg från reglerna, och nu har frågan om skuldbromsens fortsatta existens blivit en valfråga. Die Linke vill avskaffa den och De gröna vill uppdatera den. Precis som i regeringsfrågan vet dock ingen riktigt vad SPD vill än. Men som förra årets oväntade omfamning av euroobligationer visade innehåller Olaf Scholz finansdepartement uppenbarligen människor som tänker utanför den vanliga tyska sparboxen.
– Olaf Scholz är försiktig men han är i alla fall intresserad av debatten, säger Philippa Sigl-Glöckner.
Problemet är bara att det krävs två tredjedelars majoritet i förbundsdagen och senaten för att ändra grundlagen, något som enligt henne gör det nästintill omöjligt att ändra den så länge CDU håller fast vid regeln.

Eftersom skuldbromsen kom till stånd med de europeiska budgetreglerna som ursäkt föreslår Philippa Sigl-Glöckners institut en strategi där såväl skuldbromsen som Maastrichtkriterierna avvecklas på sikt. På grund av EU:s konstitutionella natur är de senare reglerna dock om möjligt ännu svårare att avskaffa än den tyska bromsen. Dessutom publicerade en grupp nord- och östeuropeiska finansministrar, inklusive Magdalena Andersson, nyligen en rapport där de krävde en snabb återgång till regelverket. Den snåla klubben i EU lär alltså inte vika sig så lätt.
– De reformer som vi föreslår för Tyskland kommer också att innefatta EU. Så det är en europeisk strategi, på samma sätt som skuldbromsen var det. Men även om de europeiska reglerna är kvar skulle Tyskland få mycket större utgiftsutrymme om bromsen avskaffades.

Det är med andra ord mer än på mycket länge som står på spel i söndagens val. Ideologiskt tyder allt på att ett skifte i fråga om synen på statsskuld och inflation håller på att äga rum. Frågan är bara hur snabbt detta kommer att ske och hur långt en eventuell vänsterregering är beredd att gå. Enligt Philippa Sigl-Glöckner är det uppenbart att något håller på att ske.
– Jag tror att det håller på att förändras. En journalist sade nyligen till mig att hela skuldstoryn är tråkig, för de får inga klick längre. Inte ens artiklar om inflation gör folk upprörda längre. Debatten om klimatet handlar inte heller om skuld, utan om en falsk dikotomi mellan marknaden och staten. Vilket är nonsens för vi kommer att behöva båda. Men det intressanta är att debatten handlar om det och inte om underskottet, säger hon.

Om tyska tidningsläsare inte längre får höjd puls av braskande rubriker om någon promilles inflationshöjning är det utan tvivel något som har förändrats. Frågan är bara om inställningen till rödstrumporna också har det.

Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Kultur 05 maj, 2024

Finskt trauma får tala

Finska krigsbarn anländer till Stockholm den 19 februari 1944. Foto: TT.

Temat i vittnesmålen från de finska krigsbarnen är slitet mellan länder, familjer, syskon och språk. Och att försöka anpassa sig utan att gå itu.

”Det är i sista stund.”

Så sade en av dem som anmälde sig till den berättarcirkel för finska krigsbarn jag ledde i Ljungby i fjol. Första träffen grät vi allihop. Smygande, stockande, rinnande, ursäktande. Med veckorna släppte spänningarna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Jenny Ahonen
Verksamhetsutvecklare i ABF Ljungby och grundare av Sverigefinska föreningen i Ljungby i Småland.
Inrikes 05 maj, 2024

Alla är vi entreprenörer

Det är arbetarkollektivet som står för innovationerna. Foto: Mrwinn/Adobe Stock.

Den individuella entreprenören tros kunna lösa allt från arbetslösheten till klimatkrisen. Men innovationskraften finns nu som alltid hos kollektivet.

I ett vänstermem som cirkulerar på nätet tittar den gamle lejonkungen och hans son Simba ut över världen. Men i stället för den afrikanska savannen sitter de framför en storstad.

– Titta Simba. Allt som solen vidrör är skapat av proletariatets arbete, förklarar Lejonkungen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Mathias Wåg
Grävande journalist och aktivist.
Inrikes 04 maj, 2024

Orsa kompani lovar ingenting bestämt!

Olof Arborelius, ”Kyrkbyn med Lillån, Orsa”, olja på duk.

I Dalarnas skogsområden har en trotsig gemenskapskultur växt fram. Här odlar man potatis och startar skolor, men det kallas varken prepping, gröna vågen eller antikapitalism – utan det är bara så man gör.

En brunbjörn står på bakbenen för att gå till attack med klorna, och mellan oss står bara ett tanigt trästaket.

Installationen står i matbutiken Skattunge Handels träffstuga som precis har firat folkhögskolans dag den 17 april, där nyfikna har fått lära sig om allt från ekologisk odling till att väva vadmal. Här finns toa för gäster och en mikrovågsugn där snickare och andra besökande arbetare kan värma sin mat, och på tv:n visas ibland fotbollsmatcher.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Nyheter 03 maj, 2024

Klasskampens inkubator

Facket IWGB demonstrerar utanför gigbolaget Deliveroos högkvarter i London i april 2021 – samtidigt som företagets börsnotering. Foto: Alastair Grant/AP.

I gigekonomins värld är alla entreprenörer. Men den flexibilitet företagen värdesätter är dubbeleggad. Vad händer när matbud och apptaxichaufförer väljer att gå sin egen väg?

Som så många andra matbud var det kärleken till att cykla som först fick Armin Samii att söka jobbet som matbud på Uber Eats. Men han var less efter bara ett par veckor, berättar han för Financial Times. Prisättningen var nyckfull, och det verkade inte finnas något samband mellan längden på resorna och den ersättning han fick ut. Funktionen för ansiktsigenkänning, som låser upp appen, klarade inte heller av att identifiera honom, på grund av hans lockiga hår och skägg.

Men Armin Samii hade ett ess i rockärmen: han var utbildad programmerare. Han bestämde sig för att använda sina kunskaper, och designade en app med namnet UberCheats.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 02 maj, 2024

Bakom AI-musiken döljer sig den mänskliga handen

Den generativa musiken kommer att bygga på allt mer AI-material och därmed också bli allt mer sjuklig. Illustration: Leonidas Aretakis/Nightcafe/AI.

Den nya musikappen Udio kan skapa trovärdiga pastischer på musik som redan har skapats. Men det är alltjämt människan som står för kreativiteten.

Efter ett par års rabalder kring AI-genererad text och bild, har intresset under 2024 allt mer förskjutits mot ljud – både röster och musik. För företagen i AI-industrin är skillnaden mellan dessa uttryck inte så viktiga. Det är samma statistiska modeller som används för att identifiera mönster i ett enormt råmaterial. Det är i stort sett alltid piratkopierat: företagen dammsuger nätet på rådata och använder den utan att fråga om lov.

Ju mer mänsklig skriven text som samlas in, desto bättre blir modellerna på att härma mänskligt skrivande. Så skapades den välkända chattroboten ChatGPT. Om man i stället använder inspelat tal som råmaterial, får man en AI-modell som kan efterlikna mänskliga röster. På så vis hoppas nu talboksföretag snart kunna slippa betala lön till inläsare, medan yrkeskriminella hittar nya upplägg för telefonbedrägerier där offren luras av en anhörigs röst.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rasmus Fleischer
Ekonomihistoriker och författare.
Inrikes/Nyheter 01 maj, 2024

Brand i känd antifascists kulturkafé

Journalisten och författaren Victoria Rixer har varit aktiv i antifascistiska grupper som Linje 17. Nu har delar av hennes kulturkafé Torpet i Orhem brandskadats över natten till första maj. Foto: Anna E Andersson/Wikimedia commons.

Journalisten Victoria Rixer har varit aktiv i antifascistiska grupper som Linje 17. Nu har delar av hennes kulturkafé Torpet i Orhem brandskadats över natten till första maj.

Morgonen den första maj gick Victoria Rixer upp extra tidigt. Det var premiär för sommarsäsongen av kaféet Torpet i Orhem, där hon också bor, och hon hade förberett en meny med sex olika rågsmörgåsar, grillade surdegsmackor, mat- och efterrättsvåfflor, korv, bullar och ”världens näst godaste cider”. Till kvällen hade hon också planerat ett efterhäng till dagens demonstrationer.

I stället vaknade hon till en hög av rykande brädor och träkol. Delar av hennes livsverk hade brunnit.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Ledare 01 maj, 2024

För en entreprenöriell vänster

De största kriserna i vår tid kräver en innovativ socialistisk rörelse. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Första maj påminner om den skaparkraft som finns hos arbetarklassen. Med krig och klimathot vid horisonten måste vi än en gång börja tänka nytt.

Den tidning som du håller i handen är resultatet av entreprenörskap.

Det första malmtåget i Malmbergen lastades 1888 och därmed var den svenska gruvruschen igång. På två år flyttade 5 000 arbetare dit och byggde upp en kåkstad. ”Deras hus var som svinstior”, skrev Dagens Nyheter 1902. ”Men ur dessa klev välklädda herrar och damer.”

Snart uppstod allt från kaféer till krogar och bordeller. Men den viktigaste politiska mötesplatsen var Finn-Jakobs bastu på Kaptensvägen. Där bildades den lokala arbetarföreningen 1895, och samma år uppstod idén om en tidning som skulle stå på folkets sida. Första numret kom ut den 1 maj 1904, under namnet Norrskenet, och nu vet du vart jag är på väg: efter ytterligare ett nummer på arbetarnas dag lanserades den som tidning 1906, under namnet Norrskensflamman.

”Upp till demonstration!” lyder den första texten, som vill påminna de mäktiga om att ”den klass, som med sitt arbete uppbär samhället” också vill ha rösträtt. Detta då deras strävan – till skillnad från överklassens – ”är att bereda den högsta möjliga lycka åt alla.”

Som anekdoten visar hade den tidiga arbetarrörelsen ingenstans att ta vägen. Offentliga lokaler fanns sällan, och socialistiska agitatorer förbjöds ofta att tala offentligt. Men de uppfann ständigt nya sätt att protestera.

Världen är i skriande behov av en vänster som kan se både bakåt och framåt.

August Palm berättar i Ur en agitators lif (1904) om när han förbjöds att tala i Arboga av kronofogden, och i stället gjorde det från en båt i ån, medan tvåtusentalet arbetare gick längs vattnet och lyssnade. Han åkte dock på 100 kronor i böter i efterhand, och då hade han tidigare kastats i Långholmens centralfängelse för smädelse av riksdagen och liknande brott. Även där höll han modet uppe, och tillverkade två tärningar i tuggat bröd som finns bevarade i Arbetarrörelsens arkiv. Om Kata Dalström, en annan agitator, berättas att hon talade i diket för att runda förbuden. Med knappa resurser, och etablissemanget och lagarna emot sig, stod man ändå aldrig rådlös.

Nu står vi här igen. En antidemokratisk höger försöker än en gång kväva alla arenor för bildning och organisering. Man skär ned på allt som gjorde det svenska folkhemmet starkt, som skolor, folkbildning, kultur, föreningsliv – och nu även medier. Sedan årsskiftet har Flamman och andra vänstertidningar tvingats överleva utan presstöd, utan motivering eller information.

Inte heller vi står handfallna. Vi har ökat upplagan med 23 procent sedan första numret 2023, och blir allt fler varje vecka. Vi har inga rika finansiärer utan tar kampen mot högerns nedskärningar med hjälp av dig och andra läsare.

Men varken vi eller den bredare vänstern kan nöja oss med att bevara tidigare landvinningar. Vi måste skapa framtidens samhälle. Därför släpper vi på första maj ett specialnummer om vänsterns och folkets initiativkraft. Vi vill lyfta fram platser som Orsa där man bygger socialismen där man står, uppfinningsrika sätt att protestera hos nya rörelser halvt utanför fackförbunden som Gigwatch, Skiftet och Tankesmedjan Balans, och hur de egentliga innovationer i industrin och AI-teknologin i själva verket kommer från arbetarna.

Samtidigt som vi försvarar historiens bästa innovation – folkhemmet – måste vi ha en plan för hur vi går längre än det, och utveckla svar på vår tids frågor. Klimathotet, stordata, AI, etnonationalismen, folkförflyttningar, finanskrascher, för att inte tala om bankvinster och ägande.

Den socialistiska vänstern behöver därför tankesmedjor och förlag utanför den socialdemokratiska sfären som kan ta fram sådana reformer. Detta ekosystem är i dag alldeles för svagt, vilket gör att de ideologiska debatterna präglas av nostalgi. Se bara på hur programdiskussionen i Vänsterpartiet har kommit att handla om hur många gånger som orden ”antikapitalism” nämns, snarare än vilka vänstersvar som finns på vår tids största utmaningar. Tidigare var det inte sällan i arbetarrörelsen, nedifrån, som idéerna bubblade upp till partierna. Inte minst LO-skapelsen löntagarfonderna, som var ett modigt steg mot gemensamt ägande i Sverige.

Många av dessa strider äger allt oftare rum utanför Sveriges gränser, och det är dags att hugga in även där.

EU-valet är tyvärr en förlorad chans, med tanke på hur splittrad den europeiska vänstern är. Konflikterna sträcker sig tillbaka till tiden när många partier hade kopplingar till den nationalistiska sovjetsocialismen, som såg ett enat Europa som en kapitalistisk sammansvärjning. Det räcker nu, släpp kalla kriget och gå vidare. Detsamma gäller arbetarrörelsen, som länge har motverkat ett direktiv för att erkänna gigarbetare som anställda för att skydda den svenska modellen, vilket har mötts av kritik från Transportarbetarförbundet och andra berörda.

Visst har EU satt upp stora hinder för vänsterpolitik, som de nyliberala reglerna för finanspolitik och statsstöd eller det demokratiska underskottet, men det borde ge desto större anledning att förena sig på den nivån och bjuda motstånd.

Vänstern borde i stället leda kampen för ett annat Europa. För en offensiv gemensam finanspolitik, en starkare social pelare, större makt till parlamentet, ett rättvist flyktingmottagande som väger in fackförbundens önskemål, och en rejäl utvidgning av den fjuttiga klimatsatsningen. Visst kan 468 miljarder kronor låta mycket, men det bleknar inför den amerikanska förlagan ”Inflation reduction act” med sina 4 biljoner kronor.

Det är också på denna nivå som regleringen av nätjättarna måste ske, inte minst hur AI ska hanteras. En rejält utvidgad, demokratiskt styrd investeringsfond på Europanivå skulle också kunna investera i en offentlig infrastruktur för sociala medier, där större delen av våra politiska samtal förs, i stället för att sitta i knät på kinesiska eller amerikanska miljardärer.

Världen är i skriande behov av en vänster som kan se både bakåt och framåt. I dag minns vi våra framsteg, i morgon tar vi itu med framtiden.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Rörelsen 01 maj, 2024

Lobbysossarnas sista första maj?

Socialdemokraternas tidigare partiledare Stefan Löfven (S) talade i Älvängen på första maj 2022. Nu jobbar han på pr-byrån Rud Pedersen. Foto: Adam Ihse/TT.

Socialdemokraternas paroll för årets första maj är Gemensamt ansvar för Sverige. Det sätter inga hjärtan i brand, förutom kanske de mest inbitna socialdemokraters. Nåja, det går ändå bra i opinionen för dem.

Inför valet 2026 håller S på att ta fram ny politik på en rad områden för att vinna tillbaka makten. Det har mest talats om hårdare tag mot invandrare och brottslingar. Mer försiktiga är S när de talar om att de förstått hur illa det gick när man släppte lös marknadskrafterna inom välfärden. Det finns skäl till att de är mer vaga i kanterna.

I S har partitoppar i årtionden nationellt och lokalt bytt sida och börjat jobba för lobbybyråer med hemliga kunder. Men det blir värre för varje år. Det räcker att kolla in deras Facebookväggar som täcks av glada hurrarop när de byter sida. Detta vill partiet dock inte ändra på, och därför har jag granskat sidbytena sedan förra första maj 2023.

Vi börjar med Sven-Erik Österberg, tidigare finansmarknadsminister och en gång omtalad som potentiell partiledare. Han rekryterades för några veckor sedan till den moderattunga byrån Kreab. Där gör han sällskap med Erik Gutiérrez-Aranda, tidigare energi- och näringspolitisk rådgivare för Socialdemokraterna. Det är inte bara sossar som gått till Kreab. Jenny Lindahl gick från att vara kommunikationschef på Vänsterpartiet till att jobba på moderatbyrån Kreab. V vill verkligen vara som S fast 40 år efter. Vi får se om V lärt sig av S misstag och om hon sjunger Internationalen när partiets tåg går en bit bort från Kreabs kontor.

Eva Nordmark är tidigare arbetsmarknadsminister. Hon har gått till lobbyfirman Rud Pedersen, där hon får sällskap av sin tidigare statsminister Stefan Löfven. På en byrå som saknar kollektivavtal. Löfven ”straffades” genom att bli ordförande för socialistinternationalen. Internationella samarbeten kan förvisso vara plågsamt.

I S har partitoppar i årtionden nationellt och lokalt bytt sida och börjat jobba för lobbybyråer med hemliga kunder.

På lokal nivå märker man ofta inte sidbytena då det sker i medieskugga. Men jag har sett att Monica Green, tidigare riksdagsledamot, börjar som lobbyist på byrån The Swedish Thing samtidigt som hon är ordförande i Skövde kommunfullmäktige. Ja, det är lagligt att ha hemliga lobbykunder och vara folkvald samtidigt. Hur detta inte anses vara korruption förstår i alla fall inte jag.

Mindre offentligt känd är Sebastian de Toro som är tidigare statssekreterare och LO-ekonom. Han rekryterades till New Republic över en lunch med Paolo Silva som är delägare på byrån, tidigare språkrör för Grön Ungdom och har jobbat på regeringsdepartementet för Miljöpartiet. Det är inte bara Anna Kinberg Batra man vill vara vän med.

Läs mer

Sist och kanske minst betydelsefull är Juan-Pablo Roa som tidigare jobbat som planeringschef, biträdande stabschef för Stefan Löfven och presschef för Socialdemokraterna. Han går till byrån 500 för att ”stärka deras erbjudande inom public affairs”. På ren svenska: lobbyism.

Den första maj kommer dessa lobbyister förmodligen gå under de röda fanorna. Det är absurt och stötande. Vad sägs om att Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar och sätter stopp för svängdörrarna mellan partiet och lobbyklägget? Helst redan till nästa första maj. Tack på förhand.

Robin Zachari
Kanslichef för folkrörelsen Skiftet och ansvarig utgivare för granskningsinstitutet Klägget.[email protected]
Inrikes 01 maj, 2024

Arbetarårets förluster och framgångar

Flamman frågar några profiler om deras segrar och motgångar i stärkandet av arbetares rättigheter, och vad de väntar sig framöver.

Vilken är er största seger under det senaste året?

– Vi har fått upp arbetsmiljöfrågorna mer på agendan i allmänhet och cancerfrågorna relaterat till brandmansyrket i synnerhet, samt gjort ett stort antal bra förhandlingar för enskilda medlemmar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 30 april, 2024

Skilj mellan sund genetik och rasbiologi

Foto: NHGRI/AP

Visst måste vänstern sluta slå ifrån sig biologisk kunskap, men det betyder inte att rasbegreppet är användbart. Separera hellre den vettiga genetiken från rasbiologin, skriver evolutionsforskaren Patrik Lindenfors i ett svar till religionshistorikern Stefan Arvidsson.

Är ras en biologisk realitet eller en mänsklig konstruktion? Frågan är långt knepigare än man kan tro. Tyvärr har den blivit högaktuell i och med högerpolitikers användning av ordet ”ras” som samlingsnamn för biologiska skillnader, något som gör det svårare att diskutera skilda biologiska förutsättningar på allvar.

Till att börja med är ”ras” inget väldefinierat biologiskt begrepp ens för andra djur än människor. Ras används för att beteckna populationer som är ”tillräckligt olika” vad gäller till exempel genetik eller utseende. Gränsen är luddig och ”tillräckligt olika” betyder olika saker i olika sammanhang. Det här gör att det klassiska avfärdandet av ras såsom ogiltigt för att ”de biologiska skillnaderna mellan olika folk är mindre än skillnaderna mellan olika personer” faktiskt skjuter bredvid målet. Det ingår inget sådant kriterium i rasbegreppet eftersom rasbegreppet inte har några kriterier.

Sedan är det också ett gigantiskt problem att ”ras” har ett historiskt bagage som man måste förhålla sig till. Linné delade upp människan i afrikaner (svarta), européer (vita), asiater (gula) och amerikaner (röda). (Han använde dock inte begreppet ”ras” utan varietet.) En liknande uppdelning, ibland med små skillnader, är det man brukar syfta på när man pratar om ras hos människor.

Om man vill dela upp mänskligheten utifrån genetisk likhet är det dock svårt att hamna i denna gruppering. Det har visat sig att den amerikanska urbefolkningen genetiskt härstammar från Asien, så där är det korrektare att säga att den amerikanska urbefolkningen är asiater, genetiskt sett. Drar man den insikten till sin logiska slutpunkt följer dock en annan slutsats. Alla mänskliga populationer härstammar nämligen från Afrika, vilket innebär att alla människor är afrikaner.

Fortsätter man enligt samma princip hamnar man i Jurassic Park-kunskapen att fåglar är en sorts dinosaurier, men också i att däggdjur är en sorts fiskar. Dessa påståenden är korrekta, men de svarar inte på grundfrågan. För nog är väl vita (européer) genetiskt distinkta från svarta (afrikaner)?

Det stämmer förvisso, men i och med att människor med historiskt genetisk härkomst från Europa och Asien härstammar från ett fåtal grupper som utvandrade från Afrika för några hundra tusen år sedan finns det grupper bland svarta i Afrika som genetiskt skiljer sig mer från varandra än vad de skiljer sig från vita. Så om man vill göra en genetisk uppdelning mellan människor skulle man behöva börja med att dela upp afrikanska grupper från varandra. Och det kan man förstås göra, men då har vi lämnat de traditionella raserna bakom oss.

Sammanfattningsvis så finns alltså de största genetiska skillnaderna mellan olika människogrupper inom en av de traditionella raserna (svarta) och skillnader mellan andra traditionella raser är väldigt små (vita, asiater och amerikansk urbefolkning).

De som sysslar med mänsklig genetik för att de till exempel är intresserade av förhistoriska förflyttningar, genetiska sjukdomar eller hur olika människor reagerar på mediciner har därför till största delen slutat prata om ”ras” och pratar i stället om ”’ancestry’, ’population’, ’cluster’ och liknande”, precis som Arvidsson skriver. Detta dock inte av politiska skäl utan av goda biologiska skäl. Den biologiska realitet man vill undersöka och det historiska bagage man har att förhålla sig till krockar nämligen på ett väldigt icke-konstruktivt sätt.

Jag stöttar Arvidssons tes att det är vettigt att skilja natur och kultur i den här typen av diskussioner, och tycker allmänt att vänstern bör sluta slå ifrån sig biologisk kunskap, men landar i den motsatta slutsatsen i hur man bör hantera rasbegreppet. Det är just för att man vill hålla isär vettiga genetiska undersökningar från mer traditionell rasbiologi och ren rasism som man bör undvika ordet ”ras”. Särskilt knepigt blir det i frågan om att analysera invandrares brottslighet på det sätt som Hanif Bali försöker göra, då olika invandrargrupper kommer från olika traditionella ”raser”. Nej tack, sådant urartar bara i ren rasism.

Svårare då med begreppet kön, som vissa biologer vill hävda ensamrätt på. Kön används dock för att beskriva minst fyra olika företeelser: biologiskt kön, könsroller, juridiskt kön och könsidentitet. Biologiskt kön definieras utifrån könscellernas storlek (spermier och ägg), är binärt och kan inte ändras med någon metod vi har i dag (till skillnad från könsorgan). Juridiskt kön är å sin sida en beteckning vi bestämmer över helt själva och därför kan definiera precis som vi vill. (Frågan vad som är poängen med att ha juridiskt kön om det inte är kopplat till biologiskt kön lämnar jag till andra att svara på.)

Könsroller är det feminister kämpat längst med. I hur stor utsträckning dessa är konstruerade respektive medfödda har varit arena för en lång debatt. Efter många års kamp har det blivit alltmer accepterat att gå utanför samhällets könsnormer. Stor förstämning har därför inträtt bland vissa feminister då könsidentiteten gjort sitt intåg. Att ”vara född i fel kropp” innebär ofta just att man har ett biologiskt kön samtidigt som man känner att ens könsroll gör att man hör till det andra. I stället för att argumentera för att sådana skillnader ska ses som okej – vilket var det tidigare tillvägagångssättet – vill transpersoner nu hellre ha möjlighet att ändra det juridiska könet.

Varför inte, tycker många – låt folk bestämma själva; det är en frihetsreform för transpersoner. För att det motverkar mycket av det vi kämpat för som feminister, tycker andra – vi var väl överens om att könsroller inte skulle vara så hårt bundna till biologiskt kön? Var man landar i den här frågan är dock helt frikopplat från hur man bör hantera rasfrågan. Jag tror att debatten skulle vinna mycket på att diskutera ras- och könsfrågor för sig.

Patrik Lindenfors, forskare i biologisk och kulturell evolution.