Inrikes 20 maj, 2025

Dubbelstrejk i Sveriges hamnar: ”Hög press”

Hamnarbetarförbundet går ut i full rikstäckande strejk eftermiddagen den 21 maj. Samtidigt varslar också Transportarbetarförbundets hamnsektion om stridsåtgärder, med start samma dag. ”Det hamnarna behöver är lugn och ro”, vädjar Transportföretagen – som vägrar gå med på kraven om trygga anställningar.

– Våra medlemmar är medvetna om att man inte kan få något man inte är beredd att kämpa för. Det tror jag att våra motparter också vet: att vi är beredda att genomföra de stridsåtgärder vi varslar om, säger Erik Helgeson, vice ordförande för Hamnarbetarförbundet.

Onsdagen den 21 maj, mellan 12 och 18, gäller totalt arbetsstopp för alla förbundets medlemmar, från Piteå till Malmö. Därefter kommer olika stridsåtgärder riktas mot tolv olika medlemsföretag i Sveriges Hamnar, berättar Erik Helgeson för Flamman – ifall det fortfarande behövs.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 21 maj, 2025

Världens ensammaste köpcentrum

Kazakiska militärhelikoptrar flyger i formation under en militärparad för att fira segerdagen i det Stora antifascistiska kriget, i Astana den 7 maj 2025. Foto: Kazakstans presidents presstjänst/Xinhua/TT.

I ett gyllene örnägg i Kazakstans ”Venedig” visas en film där nationen lyfter mot stjärnorna. Men bakom den bombastiska iscensättningen av en ny identitet döljer sig en gammal kamp: att bli ett riktigt land i skuggan av imperiet.

En örn flyger högt över stäppen. På avstånd skymtar en isolerad byggnad av mörkt tegel mitt i det platta, grönskande landskapet. Vi virvlar efter örnen när den flyger in i helgedomen, som på insidan döljer en rymdraket på väg att skjutas upp.

Ett öronbedövande dån hörs när vi bryter genom atmosfären, och kapseln släpper sina bärraketer. Tillsammans med dem faller vi mot jorden igen.

Örnen fortsätter sin flykt till dundrande stråkar. Den flyger upp mot himlen, breder ut vingarna under solen, och i en sekund blinkar landets flagga förbi.

Filmvisningen är bara knappt tio minuter, men på 8D-bion är det lätt att känna att Kazakstan är världens egentliga centrum.

Biografen, formad som ett gigantiskt, gyllene örnägg, ligger i utkanten av komplexet Karavansaray i staden Turkestan. ”Kazakstans Venedig” kallade min taxichaufför det för när jag kom hit, gissningsvis med hänvisning till den konstgjorda bäcken som rinner ned från hotellsektionen, genom shoppingstråket, till biografen.

Identitet. Den traditionella arkitekturen ska väcka känslor för Kazakstans historia. Foto: My Eriksdotter.

Jag undrar om en venetian skulle hålla med.

Karavansaray byggdes 2021, och påminner – trots att arkitekturen är tänkt att föra tankarna till Sidenvägens storhetstid – mest om ett övergivet köpcentrum. Den spöklika känslan när man promenerar mellan de turkiska klädbutikerna på det ödsliga huvudstråket förstärks av den maffiga orkestermusik som spelas ur högtalare formade som stenar.

Några hundra meter bort ligger stadens verkliga huvudattraktion: mausoleet över Ahmed Yasawi, ett av de främsta exemplen på arkitektur från krigsherren Timur Lenks tid på 1300-talet.

Efter bioupplevelsen går jag till baren på komplexets hotell. Här samsas kazakiska viner med armenisk Ararat-brandy och turkisk raki. För den turist som varken pratar ryska eller kazakiska är det faktiskt enklare att beställa på turkiska än engelska här – i staden ligger det turkisk-kazakiska vänskapsuniversitetet, grundat strax efter landets självständighet, och många av stadens unga lär sig språket där.

Banden till Turkiet och den turkiska världen är, liksom arvet från Sidenvägen, en del av Kazakstans försök att hitta en egen identitet efter Sovjetunionens fall.

Likaså har landet hängivit sig åt Kinas ”nya sidenväg”, och strävar efter goda relationer med Europa. Det är tydligt vilket budskap man vill föra fram: att Kazakstan också har andra vänner än Ryssland.

I den nya historieskrivningen har också det gemensamma turkiska arvet varit viktigt att lyfta fram, och trots att nomadkulturen mer eller mindre utrotades under Stalin är det denna historia som premieras framför all annan. Inne på Almatys stadsmuseum är taket inspirerat av stäppkulturens karakteristiska jurtor, med den moderna twisten att det badar i blått neonljus.

I propagandatidningen The Eurasian (utseendemässigt märkligt lik The Economist) kan man läsa allt om världsmästerskapet i nomadspel – och även i konkurrerande Astana Times berättas om sportens ”långa och ädla historia”.

Karavan. Köpcentrumet Karavansaray är ett av Kazakakstans mer lama försök att skapa en nationell identitet. Foto: My Eriksdotter.

Centralasien koloniserades stegvis av Ryssland från 1800-talet och framåt. Efter revolutionen 1917 hamnade den nya sovjetledningen i ett dilemma: hur behålla så mycket som möjligt av det gamla imperiet, utan att göra våld på sin egen befrielseretorik?

Lösningen stavades (begränsad) autonomi, och i Moskva inleddes arbetet med att kartlägga unionens etniska grupper och rita upp landsgränser därefter. Dagens centralasiatiska republiker blev, liksom till exempel Ukraina och Belarus, till namnet självständiga delrepubliker inom Sovjetunionen. Att gränserna ritades av sovjetiska tjänstemän har lett till att många än i dag betraktar staterna i Centralasien som låtsasländer, något som inte blivit bättre av att flera styrs av lagom excentriska diktatorer.

Banden till Turkiet och den turkiska världen är, liksom arvet från Sidenvägen, en del av Kazakstans försök att hitta en egen identitet efter Sovjetunionens fall.

Men det är inte bara en fråga om stolthet. Ända sedan Rysslands annektering av Krim, och än mer efter den fullskaliga invasionen av Ukraina, har Moskva visat på faran i att inte betraktas som ett ”riktigt” land. Putin har flera gånger talat om Ukraina som en artificiell stat. Det är en logik som lika gärna skulle kunna appliceras på Kazakstan, som precis som Ukraina delar en lång gräns med just Ryssland.

Kazakstans svar har varit nationsbyggande, ett projekt som har underlättats av landets stora oljetillgångar. Tydligast syns omsättningen av dessa pengar i bygget av den nya huvudstaden Astana, ett ”stäppens Dubai” i landets norra del. Beslutet att flytta huvudstaden från Almaty i söder till Astana i norr hade också en strategisk dimension: det är i de norra delarna som den etniskt ryska befolkningen är som störst, och där risken finns att en rörelse för anslutning till Ryssland börjar gro.

Detta är en av flera befolkningspolitiska utmaningar landet kämpar med efter Sovjets fall. Det märks bland annat i källaren under den gröna bazaren i Almaty, där man hittar den koreanska marknaden. I trängseln mellan fruktstånden kan man plötsligt se kimchi och andra färglada inläggningar från Korea. Men marknaden är inte en effekt av den lilla halvöns populärkulturella boom under senare år, utan ett tecken på hur Stalintidens övergrepp än i dag formar det moderna Kazakstan.

Kommers. Grönsakslådorna är fulla i den lilla handelslokalen. Foto: My Eriksdotter.

Utöver politiska utrensningar, kollektivisering och expressindustrialisering ägnade sig nämligen Stalin åt en annan politik: tvångsförflyttning av ”misstänkta” befolkningar. Koreaner, volgatyskar, krimtatarer och kurder var bland de många folkgrupper som, ofta över natt, tvingades lämna sina hem och stiga ombord på tåg som skulle föra dem bort från gränstrakterna, långt in i Sovjetunionen. Många hamnade just i Kazakstan.

Detta inflöde, i kombination med att Sovjetunionen koloniserade landets norra delar med etniskt ryska bönder, gjorde att kazakerna vid Sovjetunionens fall var en minoritet i sitt eget land. Det post-sovjetiska Kazakstan, länge under ledning av den förste presidenten Nursultan Nazarbajev, omfamnade en bild av landet som en ”regnbågsnation”, där alla folkgrupper lever i harmoni. Samtidigt har regeringen aktivt uppmuntrat etniska kazaker i andra delar av världen att flytta till landet, för att förändra demografin och öka andelen kazaker i förhållande till ryssarna. En sorts ”återvändandepolitik” i stil med Israels, för att skapa nationell ”stabilitet”.

I Familjeparken i utkanten av Almaty springer barn omkring på lekplatsen medan tonåringar turas om att ta bilder med en sovjetisk stridsvagn från andra världskriget. Längre bort, i ett undangömt hörn av parken, blickar Lenin, Kalinin och andra kommunistiska högdjur ned på de få som hittat dit.

I regeringskvarteren i Astana vet man att de diplomatiska trevarna med Turkiet, såväl som med Kina och EU, aldrig får uppfattas som ett ställningstagande mot den gigantiska grannen i norr.

Statyerna har inte alltid stått här, utan flyttades från de centrala torgen efter att Kazakstan blev självständigt. Där de tidigare stod finns nu monument över hjältar från det kazakiska khanatet, som grundades på 1400-talet. Det är en del i regeringens försök att motbevisa föreställningen om Kazakstan som ett påhittat land – på nästan samtliga museer jag besöker beskrivs khanatets grundande på torrt akademiskt språk som det tillfälle då en distinkt kazakisk nation uppstod. Enligt historieskrivningen var alltså den ryska och sovjetiska perioden enbart en tid av kolonisering, innan landet återvann sin självständighet. Som en logisk följd firade landet 2015 sitt 550-årsjubileum.

Medan några indiska turister kämpar med att hålla balansen i barnbacken susar vana skidåkare nedför pisten innan de pausar för att ta en öl i solskenet. Bland Tien Shan-bergens snöklädda toppar är det lätt att tro att man är på en schweizisk alpresort.

Liksom det lilla landet i Europa har Kazakstan värnat om sin neutralitet. Arbetet med en ny identitet, en ny historia, har skett inåt, medan relationerna till omvärlden, inklusive Ryssland, har hållits goda.

Läs mer

I regeringskvarteren i Astana vet man att de diplomatiska trevarna med Turkiet, såväl som med Kina och EU, aldrig får uppfattas som ett ställningstagande mot den gigantiska grannen i norr.

Samtidigt är den goda relationen till Moskva också en tillgång för regimen, eftersom Ryssland uppskattar att ha en stabil, någorlunda lojal granne i regionen. Detta märktes inte minst under protestvågen 2022, när ryska styrkor gick in i landet och hjälpte till att slå ned demonstrationerna.

Kazakstan må ha brutit sig loss från den ryska historien, men kämpar med att staka ut en självständig framtid. På Karavansarays shoppingcentrum ekar korridorerna, trots allt, ännu tomma.

Diskutera på forumet (0 svar)
TV 20 maj, 2025

Grillen #5: Har regeringen uppfunnit mikrokorruption?

I veckans Grillen: Blir regeringens mikrokorruption årets nya trend? Varför är konstmarknaden Trumps senaste offer? Vem sa vad: den israeliska bosättarrörelsen eller Hamas?

Grillen gästas av Myra Åhbeck Öhrman, frilansskribent och debattör, för att diskutera sexköpslagen vara och icke vara.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Myra Åhbeck Öhrman

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen

Diskutera på forumet (0 svar)
Ledare 20 maj, 2025

Att förolämpa är mänskligt

Det nya brottet förolämpning mot tjänsteman får stöd av facken och Vänsterpartiet – men är också kontroversiellt. Foto: Johan Nilsson/TT.

Ett hårt ord kan vara den maktlöses sista papperssvärd. Vi behöver inte fler lagar som stärker myndigheternas överläge.

Jag har blivit förolämpad i min tjänsteutövning. Senaste gången riktade en anhörig till en patient en svavelosande tirad mot mig. Omväxlande var jag ”sjuk i huvudet, helt jävla inkompetent”, skulle anmälas och självklart förlora min läkarlegitimation, omväxlande övergick personen till att hötta med pekfingret mot en punkt mellan mina ögon – utan att röra vid mig – och rabbla saker på ett för mig okänt språk. Jag tolkade det som förbannelser av något slag.

Man kan lugnt påstå att det rörde sig om ”beskyllningar och nedsättande uttalanden” och att syftet var att ”kränka självkänsla eller värdighet”, precis som det står i det lagförslag om att kriminalisera förolämpning av tjänsteman som riksdagen röstade om denna vecka. Ändå kände jag mig inte kränkt efteråt (jag drabbades för övrigt inte heller av blixten eller av äckliga vårtor). Jag pratade med några kollegor om saken men blotta tanken på en polisanmälan kändes absurd och rentav barnslig.

Orsaken är att jag vet vad som föregick reaktionen. Jag hade fattat beslut om att patienten, i slutskedet av en obotlig sjukdom, inte skulle utsättas för återupplivningsförsök vid ett hjärtstopp. Detta var helt emot de anhörigas vilja.

Ofta går det att nå samförstånd om vårdbegränsningar, men för dessa anhöriga var beslutet obegripligt och grymt. De värdesatte varje extra minut i livet, till varje pris. Men svensk lag är tydlig: beslutet tillhör läkaren.

Det är ingen överraskning alls att förolämpningar riktade mot tjänstemän ökar och förgrovas i takt med att samhällsklyftorna vidgas.

Personen som smädade mig var, objektivt, maktlös. Jag hade all makt, och med den fattade jag ett avgörande beslut om en älskad människa. Att hjälplösheten tar formen av ett verbalt angrepp mot mig i stundens hetta är inte märkligt. Det är mänskligt. Och om jag inte haft den professionella beredskapen att ta emot det utan sårad självkänsla hade jag inte varit lämplig för yrket.

Man kan invända att det är en extrem situation. Men att tjänstemän befinner sig i en maktposition och fattar beslut med avgörande konsekvenser för den enskilde är inte ovanligt. En socialsekreterare kan besluta om att undandra någons försörjning, en lärare om ett F-betyg som blir förödande för någons framtid, en polisman det fatala beslutet att strunta i att eftersöka en försvunnen 14-åring.

Det är värt att påminna om att Sverige har ett mycket svagt tjänstemannaansvar och att det i princip aldrig inträffar att en tjänsteman straffas för att ha misskött sin arbetsuppgift. En svensk tjänsteman har orsak att känna sig trygg nästan oavsett hur illa hen sköter sitt jobb. Att därutöver tilldela tjänstemän, som enda grupp i samhället, ett särskilt förolämpningsskydd förefaller obalanserat, särskilt i ett samhälle där ”lättkränkt” normalt anses vara det sämsta en människa kan vara.

Man kan påstå att lagen mest är symbolpolitik, ytterligare en auktoritär krusidull bara. Men i samverkan med andra auktoritära lagändringar kan den bli farlig för den som har en svag rättslig status, exempelvis för den som har dubbla medborgarskap eller som ansöker om svenskt medborgarskap. En gammal dom för förolämpning kan bli det som fastställer din dåliga vandel och stjälper din tillvaro.

Rättslig repression verkar just på det viset, genom att upprätta en katalog av bisarra ordningslagar för att skapa potentiella hållhakar på den enskilde, som sedan kan användas av makten för att förhindra kritik. Turkiet är ett utmärkt och rykande aktuellt exempel.

De flesta fackföreningar är positiva till lagförslaget. Särskilt lärare är utsatta för förolämpningar. Det är nog omöjligt för en professionaliserad fackförening att inte stödja signaler om att kåren är skyddsvärd. Men få lärare skulle polisanmäla en elev för yttranden, med tanke på hur tveksamma många lärare för att polisanmäla elever för våld och hot. Risken för missbruk av lagen inom lärarkåren är minimal, precis som sannolikheten att lagen skapar lugnare klassrum. Men faran för missbruk är inte huvudorsaken till att jag blev så besviken när Vänsterpartiet uttalade sitt stöd för förslaget. Det är bristen på maktanalys.

Läs mer

Förolämpningar är nämligen inte maskrosfrön som svävar fritt. De har alltid en riktning och är alltid komponenter i en maktrelation, och kan inte förstås eller värderas utanför sin situation. Med få undantag är förolämpningar den maktlöses redskap, ett viftande papperssvärd för att bevara en skärva värdighet.

Utifrån denna förståelse är det ingen överraskning alls att förolämpningar riktade mot tjänstemän ökar och förgrovas i takt med att samhällsklyftorna vidgas. Denna förståelse trodde jag var en självklar utgångspunkt för varje socialist.

Diskutera på forumet (0 svar)
Veckobrev 17 maj, 2025

Eurovision ger Israels krig en glittrig kuliss

Israel deltar med låten ”A new day will rise” – men vilken morgondag ges palestinierna i Gaza? Foto: Martin Meissner/AP.

Såg du Mello i går?

Det var dags för Eurovision-semifinal i schweiziska Basel – och Israels bidrag gick vidare till final. Låten heter ”A New Day Will Rise” och framfördes av Yuval Raphael, som själv överlevde Hamas terrordåd mot musikfestivalen Nova den 7 oktober. En stark berättelse, och balladens budskap – precis som fjolårets ”October Rain” – är en vag bearbetning av traumat, komplett med vattenfall, stråkar och tonartshöjning.

Kritiken mot att Israels låtar är för politiska är i grunden missriktad. Självklart ska musiken få ta sig an nationell sorg – vad ska den annars vara till för? Snarare hade mer substans kunnat lyfta det som annars mest är ett glittrigt jippo.

Problemet ligger någon helt annanstans.

Israel är just nu mitt i en katastrofal krigsinsats. Över 53 000 palestinier har dödats. 90 procent har tvingats på flykt. Landet blockerar mat- och hjälpsändningar till en svältande befolkning. Bara i går dödades över 100 personer i ett flyganfall.

Det är en massaker som världen ser – men låter pågå.

Samtidigt deltar Israel i Eurovision som om inget har hänt. Ryssland kastades däremot ut ur tävlingen 2022, med hänvisning till kriget i Ukraina. Då hette det från arrangörerna: ”Beslutet återspeglar oro för att deltagandet av ett ryskt bidrag skulle äventyra tävlingens rykte.”

Varför gäller inte samma princip nu?

Inte sällan sägs att tävlingen inte ska politiseras, men president Isaac Herzog har själv kallat Israels Eurovision-medverkan för ett viktigt inslag i landets ”offentliga diplomati”. Att delta är ett uttalande, sade han – ett sätt att trotsa dem som vill ”driva bort oss från varje scen.”

Samma Herzog har också sagt att ”ett helt folk där ute är ansvarigt” – i direkt referens till palestinierna i Gaza. Det är ett uttalande som legitimerar kollektiv bestraffning, och därmed också det vi i dag ser: död, hunger, förödelse.

Gårdagens scen var alltså inte neutral. Det var en välregisserad propagandabild – mitt i ett krig. Ett försök att visa världen ett land som sjunger om gemenskap och en ny dag, medan två miljoner människor lider under bomberna.

Israel borde inte ha fått tävla i kväll. Och Eurovision – ni är hycklare.

Diskutera på forumet (1 svar)
Kultur 17 maj, 2025

Från vardagsmöbel till tortyrredskap

Under 14 år samlade Ida Börjel in berättelser från Palestina och Israel. Foto:

Hur många av rösterna på Ida Börjels 14-åriga inspelningar har hunnit tystats av Israels bomber? ”Röd anemon” är ett fysiskt bevis på vikten av att fortsätta tala med varandra.

En grupp poeter från norr reser till Palestina för att möta andra poeter i ett feministiskt översättningsprojekt. En av dem har en diktafon, och fjorton år efter resan omarbetas insamlat samtal och sorl till dokumentärdikt. Det är premissen för Röd anemon, Ida Börjels senaste diktverk.

Poeterna skämtar, tjafsar, dricker vin och talar ingående om poesi och politik. Om poetiska språkdräkter, om kvinnans situation, om samhällets organisering, om de stora mästarna Fadwa Tuqan och Mahmoud Darwish, om släktskap mellan ord, om frihetens betydelse, om lämpligheten i att ha en hbtq-sektion i en tidskrift och om Sverigedemokraternas frammarsch – bland annat.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 16 maj, 2025

V röstar ja till lag om förolämpning: ”Tror vi hamnat rätt”

En dialogpolis vid en manifestation av Extinction Rebellion i centrala Stockholm. Foto: Lars Schröder / TT.

Vänsterpartisten Gudrun Nordborg röstade ja till lagen förolämpning mot tjänsteman. Miljöpartiet säger nej – men tjänstemannafacken vill att ännu fler omfattas.

– Det är varken en självklar eller enkel fråga, och vi har diskuterat den i flera olika sittningar. Det är en avvägning mellan att skydda en viss grupp, och vilka risker det innebär, säger Gudrun Nordborg, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

– Vi tror att vi har hamnat på rätt sida.

Hon valde i torsdags att rösta ja till propositionen ”Ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier” i justitieutskottet. Av de åtta partierna opponerade sig enbart Miljöpartiet. Tisdagen den 20 maj sker debatten och voteringen i riksdagen.

Under rubriken döljer sig ett återinförande av det nygamla brottet ***förolämpning mot tjänsteman***, som avskaffades 1976 men nu återigen står på agendan. Den som ”riktar beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende” mot en statligt anställd tjänsteman, i syfte att ”kränka dennes självkänsla eller värdighet”, ska kunna få fängelse i upp till sex månader, om brottet bedöms grovt.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 16 maj, 2025

Boxarkillarna i Judehusets källare väckte respekt

Ricki Neuman utanför ”Judehuset”. Mitt emot låg Sunnerdahlska huset. Foto: Paulina Sokolow.

I sökandet efter sin mammas historia fann journalisten Ricki Neuman den svensk-judiska arbetarklassen från Östeuropa. Den skulle stuvas undan och försvenskas.

Min mamma berättade nyligen att deras migrantkrets brukade kalla min uppväxtort, Saltsjö-Boo, för ”Salcie-Boo”. Både för att det var så det lät när de polsktalande skulle försöka få grepp om svenskans alla sje-ljud, men också på skämt. Salcie är smeknamn för Sara på jiddisch, vilket skulle syfta på att många polska judar bosatt sig i den då nyaste etappen av Stockholms miljonprogram. Men något ghetto var det aldrig. Så många var vi inte.

Något som däremot är en unik bit judisk gemenskap är berättelsen om Judehuset, ett stort gult bostadshus på Klippgatan 19 på Söders höjder i Stockholm. I dagens öron låter det snudd på makabert, men åren mellan 1913 och en bit in på 1900-talet bodde här nyanlända mindre bemedlade judiska fattiglappar som flyttat i en jämn ström från Östeuropa från mitten av 1800-talet och framåt.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 16 maj, 2025

Låt påvens ord skynda på Medins frigivning

På sin första presskonferens talade Leo XIV om fängslade journalister och beskrev pressfriheten som en ”dyrbar gåva”. Foto: Domenico Stinellis/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Några ord på den nyvalde katolske påven Leo XIV:s första presskonferens, inför 6 000 närvarande journalister, fick mig att spetsa öronen och bli varm i hjärtat. Äntligen står en kyrklig ledare tydligt upp för oskyldigt fängslade journalister som bara gör sitt arbete.

”Lidandet hos dessa fängslade journalister utmanar nationernas och det internationella samfundets samveten och uppmanar oss alla att värna om de dyrbara gåvorna yttrandefrihet och pressfrihet”, sade han.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 15 maj, 2025

Jon Weman: Den uruguayanska krigaren förtjänar sin vila

En kvinna sörjer Uruguays tidigare presidenten Jose Mujica, som jordfästes i huvudstaden Montevideo under onsdagen den 14 maj. Foto: Santiago Mazzarovich/AP/TT.

Få politiker har speglat den latinamerikanska vänsterns historia som José ”Pepe” Mujica. Och ingen annan har gjort det på ett mer sympatiskt sätt. Hans död i cancer i tisdags kväll, kort innan han skulle ha fyllt 90, är slutet på en era.

Efter uppväxten i en familj i lägre medelklassen drogs Mujica tidigt in i politiken. Som så många andra unga på 60-talet ifrågasatte han snart det traditionella gnetandet i partipolitiken. Likt andra unga latinamerikanska revolutionärer drogs de till idén om att en gerilla får mer gjort.

I Uruguay hade man dock ett problem. Det finns varken berg eller skogar att gömma sig i. Men ”Tupamaros”, som rörelsen kom att kallas efter den revolutionära inkahövdingen Túpac Amaru, satte sig för att göra vad ingen hittills prövat: en stadsgerilla. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 15 maj, 2025

Fredshetsarna verkar törsta efter mer krig

Utan en regelbaserad världsordning kan stormakterna ta sig för exakt vad de vill, skriver debattören. Foto: Darko Vojinovic/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Ukraina-Solidaritet ser som en av våra uppgifter att ta politisk strid mot de små grupperingar som påstår sig tillhöra vänstern, men som aldrig har klarat av att ta tydlig ställning för Ukrainas försvar.
Ofta sker det med pacifistiska argument som hämtats direkt från den ryska propagandan, till exempel i det upprop som 105 debattörer publicerade i Aftonbladet den 19 april.

De hävdar att Sverige och övriga länder i Europa inte behöver oroa sig för Ryssland. I stället för att rusta upp försvaret vill man använda vad man kallar ”strategisk empati” – att visa förståelse för Putins perspektiv och ryska intressen.

Det har kommit många bra svar på de 105:s upprop, men en viktig aspekt har inte uppmärksammats tillräckligt. I början av uppropet avvisar man helt ”försvar av den så kallade ’regelbaserade ordningen’”. De skriver: ”Denna ordning är ingen fredlig ordning, utan en konstruktion som utvecklats av västvärlden under USA:s ledning, med syftet att säkra västvärldens dominans och livsstil.”

När man talar om den regelbaserade världsordningen i samband med kriget mot Ukraina handlar det i första hand om respekt för internationellt erkända gränser mellan länder, och att det inte är tillåtet att annektera ett annat lands territorium.

När uppropet underkänner denna ordning, så innebär det indirekt att de ger sitt stöd åt Rysslands annektering av Krym 2014, och inte heller motsätter sig Rysslands strävan att annektera de fyra östliga ukrainska provinser som Putin påstår för evigt kommer att vara en del av Ryssland.

Vad har de att erbjuda som alternativ, annat än empati med Putin?

1994 förband sig Ryssland att respektera och försvara Ukrainas dåvarande gränser i och med Budapestavtalet, som slöts i samband med att landet överlämnade sina gamla sovjetiska kärnvapen till Ryssland. Men sådant spelar uppenbarligen ingen roll enligt de 105. Det är fritt fram för Ryssland att när Putin behagar ignorera ingångna avtal och att invadera nya länder.

Det som faktiskt gör detta ännu mer uppseendeväckande när de 105 vill kasta den regelbaserade världsordningen på soptippen, är att USA nyligen har fått en ny president som pratar om att annektera Panamakanalen, Kanada, Grönland och Gaza. Om Trump gör allvar av planerna undrar jag om de 105 glatt kommer att acceptera även detta. Eller gäller deras strategiska empati enbart Putin och Ryssland?

Uppropet har undertecknats av en lång rad akademiker, flera med vänsterprofil. Här finns även två pensionerade biskopar. Här finns Svenska Freds förra ordförande och några så kallade fredsforskare – som alltså verkar tycka att stormakterna kan invadera sina grannländer när de så önskar.

Det vore intressant att veta hur många av undertecknarna som förstått konsekvenserna av vad de satt sitt namn under. Ett par av dem har sagt att de inte håller med om allt i uppropet, men att det viktigaste är att ta ställning mot upprustningen av Sverige och Europa.

Detta trots att nästan ingen längre tror på att USA kommer att gripa in till Europas försvar om Ryssland attackerar oss. Redan för ett år sedan sade Trump ordagrant att han uppmuntrar Ryssland att göra vad i helvete de önskar med de europeiska Natoländer som inte till fullo uppfyller kraven på försvarsbudgetarnas storlek.

De 105 säger ingenting om hur Ukraina ska överleva som nation om USA ställer sig på Putins sida. Och inget om vad som ytterst ligger bakom de ryska försöken att erövra Ukraina. Man skriver: ”Det innebär inte att Rysslands agerande kan tolkas som ett hot mot hela Europa.”

Med andra ord ska vi lita på att Ryssland väljer ett annat offer än Sverige nästa gång. Tur för oss i Sverige att Finland och Baltikum ligger emellan – än så länge.

Vad har de 105 att erbjuda som alternativ, annat än empati med Putin? Även om de är helt emot satsningar på det svenska försvaret så finns det ju annat de hade kunnat ta ställning för. Exempelvis att använda de 300 miljarder dollar i beslagtagna, frusna ryska tillgångar som finns i Väst till stöd för Ukraina. Eller att stoppa de hundratals fartyg i den ryska skuggflottan som gör att Ryssland kan fortsätta sälja sin olja till världen. Fartyg som dessutom är i så dåligt skick att de utgör en gigantisk miljöfara, framför allt i Östersjön.

Läs mer

Frågar ni mig så är det de 105 undertecknarna och deras upprop som hör hemma på soptippen – tillsammans med den ryska skuggflottan! Och inte den regelbaserade världsordningen, den som Ukraina försvarar. Och som därmed försvarar även Sveriges fred och frihet.

Slava Ukraini.

Tal vid Nordic Ukraine Forums manifestation på Norrmalmstorg den 11 maj.