Halvön Papua Nya Guinea i Stilla havet är möjligen det första landet som får klimatflyktingar. På Carteretöarna, en atoll i den autonoma regionen Bougainville, hotas 40 familjer av de stigande havsnivåerna. Familjerna beräknas vara tvungna att flytta till fastlandet i Bougainville tills mars nästa år, skriver australiensiska Green Left Weekly.
Enligt Irinnews.org är de 1500 invånarna på Carteretöarna på god väg att bli världens första klimatflyktingar.
– avsnivåerna kring korallön har höjts med tio centimeter de senaste 20 åren, vilket översvämmar plantagen, berättade öborna för Irin.
Oro för svallvåg
Tillgången på mat har försämrats drastiskt. Ursula Rakova, den verkställande direktören för organisationen Tulele Peisa, sade till Irin att saltvattnet sipprar genom marken vilket gör det omöjligt för något att växa. Jämfört med för 30 år sedan finns det avsevärt mycket mindre mat att tillgå idag, säger Rakova.
Öborna oroar sig även för att en enorm svallvåg ska utplåna dem och hela Carteretöarna.
De 40 familjerna förhandlar fortfarande med markägare på Bougainvilles fastland om den bit mark som de ska bosätta sig på. Förflyttningen av familjerna beräknas kosta regeringarna i Bougainville och Papua Nya Guinea miljontals dollar, rapporterar Papua New Guinea Post-Courier.
Tidningen rapporterar även att en tredjedel av befolkningen vägrar lämna ön. Denna del säger att de tillbringat sina liv på ön i generationer och att de tänker ”sjunka och förgås med ön”.
– Invånarna på Carteretöarna är offer för klimatförändringar. De industrialiserade länderna måste stödja mitt folk i övergången mellan atollen och fastlandet på Bougainville, sade Rakova i en uppmaning till Irin.