OS i Peking är över. Värdlandets medier beskriver arrangemanget som en stor succé och som ett tecken på att det kommande århundradet kommer att domineras av Asien, medan människorättsgrupper anser att OS främst kännetecknades av förtryck.
Tidningen 21st Century Business Herald beskriver olympiaden som ”Kinas pånyttfödelse” och påminner utländska betraktare om att Kina på 1830-talet var ett rikt land och en ekonomisk supermakt. ”Den nuvarande uppgången är endast ett återställande av den gamla ordningen”, hävdar den framstående affärstidningen.
I Kina beskrivs utvecklingen som en seger som kommunistpartiet tagit hem åt folket.
Enligt Internationella olympiska kommittén har fler människor än någonsin tidigare följt Peking-OS. Mängder av turister har besökt landet och imponerats av de fantastiska arenorna, den skickliga organisationen och den varma atmosfären.
Med hjälp av drakoniska säkerhetsregler lyckades regimen se till att inga protester störde OS. Myndigheterna vägrade ge tillstånd till människor som ville anordna protester. Två kvinnor i 70-årsåldern dömdes i förra veckan till ett års ”omskolning genom arbete” efter att de vid flera tillfällen hade begärt tillstånd för att protestera mot att ha blivit vräkta från sina bostäder i Peking.
Robert Ménard, ordförande för Reportrar utan gränser, säger i ett pressmeddelande att OS, ”som befarat” ledde till att läget för de mänskliga rättigheterna i Kina försämrades. Enligt organisationen greps eller trakasserades fler än ett hundra journalister, bloggare och politiska dissidenter i samband med arrangemanget.