”Alliansen har inte nöjt sig med att försämra villkoren för dem som har det sämst på svensk arbetsmarknad. Alliansen har även kraftfullt försämrat villkoren för sjuka och arbetslösa”.
Detta står skrivet i LO:s nya svartbok, Alliansen och den svenska modellen – åtta långa år med Alliansen, som släpptes för en vecka sedan. I den kartlägger LO hur alliansregeringen, under sina åtta år vid makten, har försämrat förutsättningarna för den svenska modellen.
– Det värsta är urholkningen av a-kasse- och sjukförsäkringssystemet, och att det har blivit lättare för arbetsgivare att stapla otrygga anställningar på varandra. När man ser Alliansens åtgärder tillsammans på det här sättet så blir det väldigt tydligt att det har blivit otryggare – både för dem som inte har ett jobb och för dem som riskerar att bli arbetslösa, säger Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande, till Flamman.
M slår ifrån sig kritiken
En av anledningarna till att det har blivit otryggare på arbetsmarknaden är – enligt LO:s svartbok – förändringen av las, lagen om anställningsskydd, i juli år 2007. Då införde Alliansen anställningsformen allmän visstidsanställning, vilket gör det lättare för arbetsgivare att undvika tryggare tillsvidareanställningar.
– Om det nu har blivit lättare för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra, då är det ju konstigt att det inte är en högre andel som har en visstidsanställning, säger Hanif Bali, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott för Moderaterna, och fortsätter:
– Det är fler som går från tidsbegränsade anställningar till tillsvidareanställningar i dag, andelen deltidsarbetare har minskat och andelen fast anställda är högre nu än år 2006. Kollar man siffror från Statistiska centralbyrån så finns det inget stöd för de teser som förs fram – i stället utgår LO från enskilda fall där det har gått åt skogen.
Oavsett vad som gäller så har ändå vissa branscher en hög andel tidsbegränsade anställningar. Bland arbetare i hotell- och restaurangbranschen är exempelvis 44 procent tidsbegränsat anställda, och en rapport från fackförbundet Kommunal – som presenterades i december förra året – visar att antalet visstidsanställda inom Kommunals organisationsområde ökade med 24 000 personer mellan åren 2008 och 2012.
Underlaget till den rapporten hämtades från just Statistiska centralbyrån, SCB.
Mimmi tvingas jobba deltid
Mimmi Törnberg hör till en av dem som arbetar ofrivillig deltid. Hon är timanställd på en fabrik i värmländska Karlstad och får sammanlagt ihop ungefär 25 timmar i veckan. Månadslönen brukar ligga på mellan 8 000 och 10 000 kronor efter skatt.
– Ändå finns det folk som har det betydligt värre än mig. Jag har ju inga barn att försörja, och mina föräldrar kan hjälpa till om det skulle krisa, men jag är 30 år och vill bli vuxen på riktigt, säger hon.
Mimmi önskar att hon kunde låna pengar på banken, kanske för att köpa ett hus, och att hon och hennes sambo kunde planera en semester ihop.
Den här sommaren offrade hon två veckors arbete och ”tog ledigt” – trots att hon inte har någon betald semester överhuvudtaget.
– Samtidigt påstår allianspolitikerna att folk jobbar deltid av fri vilja, men då kan de aldrig ha träffat någon av oss som gör det. Vi jobbar deltid för att vi är så illa tvungna, och för att vi aldrig får en heltidstjänst, säger Mimmi.
Hur skulle du beskriva den svenska modellen?
– Den handlar om jämlikhet och om att vara en del av någonting större. Alla ska ha rätt till en fritid och ett gott liv. Det är så grundläggande, men man ska inte behöva slita ihjäl sig för att få det att gå runt.
Trygghetssystem faller isär
Enligt LO:s svartbok har Alliansen, under sin tid vid regeringsmakten, gjort sitt bästa för att helt begrava den svenska modellen.
Utöver införandet av allmän visstidsanställning nämns bland annat att arbetsvillkoret, som den arbetslöse måste uppfylla för att få ersättning från a-kassan, har höjts från 70 till 80 timmar i månaden.
Dessutom har ersättningsnivåerna från a-kassan sänkts – för många är den nu lägre än försörjningsstödet, som var tänkt som samhällets yttersta skyddsnät – plus att rätten till sjukpenning har tidsbegränsats, vilket gör att allt fler sjuka utförsäkras från sjukförsäkringen.
– Om alliansregeringen får förnyat förtroende i fyra år till så finns det en risk för att det unika med Sverige, den svenska modellen, kommer att förstöras, säger LO:s Ingela Edlund.
Men nedmonteringen av den svenska modellen, hade inte den börjat alls innan Alliansen kom till makten?
– Det är klart att man inte kan lägga allt ansvar på alliansregeringen. Vissa försämringar inträffade innan dess, men åtta år är en lång tid för att genomföra förbättringar – om Alliansen hade varit intresserad av det. I stället syns bara urholkningar på område efter område.