Med kollektivavtal och skärpta regler skulle utländska bärplockare inte behöva åka hem utan lön, eller till och med skuldsatta. Men trots det har det i år rapporterats om flera fall där bärplockare inte fått ut den lön som var överenskommet, eller riskerat att förlora pengar. I Västerbotten vandrade för en dryg vecka sedan kinesiska bärplockare i en tre mil lång protestmarsch till Storuman.
Enligt uppgifter till LO-tidningen ska bärplockarna ha betalat 30 000 kronor i hopp om att resan skulle göra dem rika – men för att resan skulle gå jämnt ut måste de plocka 40 kilo blåbär om dagen. I söndags lyckades fackförbundet Kommunal förhandla fram en ersättning till bärplockarna som de godtog och många av plockarna är på väg hem nu.
– På vissa ställen är det problem med att deras arbetsgivare har gett fel bild av hur det är att plocka bär i Sverige. Vi har hört olika historier som bärplockarna har fått höra om fler och större bär, eller att bären ska växa i buskar som gör dem lätta att plocka, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunal som har arbetat med frågorna, till Flamman.
Faller mellan stolarna
Ett problem med bärplockarnas anställningsförhållanden är att arbetsgivarna oftast är bemanningsföretag i hemlandet. Vilket försvårar fackets arbete.
– Får vi reda på att ett företag bryter mot avtal så driver vi fallet, oavsett var företaget finns, men det är klart att det skulle vara lättare om de fanns i Sverige.
Bären köps av svenska företag och i många fall står dessa för exempelvis boende i Sverige. Jörgen Gustavsson skulle gärna vilja se att dessa tog ett större ansvar, även om de inte formellt står som arbetsgivare.
– Vi tycker att de har ett ansvar, även om det inte är dem som har skrivit på papprena. De borde ha tagit reda på mer.
Vad som behöver göras för att en gång för alla få stopp på att utländska bärplockare utnyttjas i Sverige vet han inte.
– Vi kommer att utreda vad vi kan göra bättre till nästa sommar, tillsammans med bland andra Migrationsverket.
Fotnot: I år har mellan 4 000 och 5 000 bärplockare kommit till Sverige, främst kommer de från Thailand, Kina och Vietnam, enligt Migrationsverkets uppgifter.