Sedan ett antal år tillämpar ett antal orter den så kallade ”Skärholmsmodellen”, vars namn kommer sig ur att det var i Skärholmen som den började brukas.
Modellen riktar sig mot arbetssökande utan a-kassa, personer som alltså är beroende av försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag). Metoden går ut på att alla får något som tidigare kallades ”jobbgaranti”. Inom fem dagar ska man erbjudas ett jobb i kommunal regi eller kallas till ett så kallat ”jobbcenter” där man ägnar sig åt att söka jobb.
Kontraproduktiv modell sprids?
När nu borgarna vunnit makten i såväl Stockholm som landet i stort finns ambitionen att sprida detta system till övriga landet. Men förslaget är kontroversiellt.
Bland socialsekreterare finns uppfattningen att modellen är kontraproduktiv.
– Alla som inte får jobb skickas till detta jobbcenter urskiljnigslöst, istället för att få individuell prövning som lagen föreskriver, säger en socialsekreterare Flamman har talat med.
Socialsekreteraren beskriver hur många människor bara blir kvar på detta jobbcenter, där de inte blir omhändertagna på bästa sätt, utan förväntas sitta vid datorer tre timmar om dagen och leta jobb, något de måste för att inte få sitt bidrag avskaffat.
– Att sitta där i flera år, som det finns flera exempel på, det är nedbrytande för människor. Efter en viss tid måste de få en annan sysselsättning, och där måste vi satsa på utbildningar.
”Struktur i vardagen”
Rickard Wessman, biträdande borgarrådssekreterare för moderaterna i Stockholm, förmedlar en annan bild av modellen. Han påpekar att något beslut i frågan ännu inte är fattat (den nya majorieteten tillträder inte förrän 16 oktober), men han tycker det är bra att kunna förmedla ett jobb åt socialbidragstagaren inom fem dagar. Och även när så inte sker är det bra, menar Wessman.
– Processen stannar inte upp efter fem dagar, utan de får sin individuella prövning efter en tid. Och så är det här ett bra sätt för arbetslösa att få någonstans att gå, att skapa struktur i vardagen, resonerar han.
Risk endast närvaro kollas
Men den socialsekreterare Flamman talat med tycker inte resonemanget håller.
Hon berättar om de långa köer som råder till socialtjänsten, och fruktar därför att man väljer att låta folk bli kvar på jobbcentralerna och nöja sig med att kolla upp individernas närvaro.
– Själv har jag hand om 90 personer, och i ett sådant läge är det väldigt enkelt att bara kolla att folk varit på plats i jobbcentret.
Men ligger det inte något i att jobbcentret kan vara en bra plats att gå till istället för att driva runt?
– Det kan det säkert vara för dem som lyckas ta sig vidare därifrån. Men som sagt är det många som blir kvar i många år. De skickas mellan arbetsträning och praktik och så tillbaka till datorerna istället för seriösa åtgärder som utbildning.
– Det är nedbrytande
En avpoletteringsplats för samtliga socialbidragsberoende, helt utan urskiljning – nu på väg att bli modellen för hela Sverige? Eller ett bra ställe för ett första steg till en bättre tillvaro? Åsikterna om ”Skärholmsmodellen” skiljer sig.