SINIYAH. – Vår stad har förvandlats till ett slagfält, säger den 35-årige ingenjören Fuad al-Mohandis till IPS vid en vägspärr i stadens utkant.
– Många av våra hus har förstörts, och amerikanerna lägger ut landminor i områden där de tror att det finns stridande, även om det ofta är i närheten av oskyldiga civilas hem.
Dagliga attacker
Amerikanska soldater attackeras nästan dagligen av bomber som placerats ut på vägarna i området.
För ett par veckor sedan började militären med hjälp av bulldozers att uppföra en stor barriär av sand runt staden för att avskärma upprorsgrupperna. Denna drastiska åtgärd har skapat stor ilska bland stadens tre tusen invånare.
– De tror att detta kan stoppa motståndet. Men amerikanerna skapar bara mer motstånd genom att göra så här. Upprorsgrupperna kommer inte att upphöra med sina attacker förrän USA lämnat vårt land, säger Amer, som arbetar vid oljeraffinaderiet Beji i närheten av staden.
Amer berättar att han inte kunnat lämna sitt hem på flera dagar, att han inte kunnat arbeta eller besöka familjemedlemmar som inte bor i Siniyah. Militären har kallat projektet med den enorma sandvallen för ”operation Verdun”, efter ett slag under första världskriget. Ockupationsstyrkan anser att staden blivit ett centrum för attackerna mot dess soldater, men också för granatattacker mot basen Summerall i närheten av Siniyah.
Utanför staden har vägspärrar satts upp, där amerikanska och irakiska soldater söker igenom alla bilar efter vapen och sprängmedel.
Israeliskt mönster
Latbilschauffören Abdul Qadr beklagar sig vid en av vägspärrarna över att befolkningen inte kan arbeta längre.
– Situationen är mycket dålig. Staden är isolerad och överallt sätter de upp barrikader för att stoppa de stridande. Varje dag genomförs razzior mot våra hem i jakten på utlänningar, men de hittar de aldrig någon.
Abdul Qadr, som är uppvuxen i Siniyah, säger att han och hans grannar upplever det som om de lever i ett ”koncentrationsläger”. På samma sätt beskrev befolkningarna i Fallujah och Samarra sina städer efter att de amerikanska trupperna byggt liknande vallar runt deras städer. I Samarra har en 18 kilometer lång vall uppförts och i Fallujah finns vägspärrarna enligt israeliskt mönster fortfarande kvar. Liknande åtgärder har också införts i flera andra irakiska städer.
Men trots dessa säkerhetsåtgärder så har attackerna bara fortsatt att öka, till i genomsnitt över 100 om dagen den senaste tiden.