I förra veckan avslöjade Flamman Svenskt näringslivs satsning på att vinna frågan om vinster i välfärden och privat utförande i välfärdssektorn. Olika typer av mätningar och kvalitetssatsningar ska bli näringslivets svar på vinstförbud. Nu ökar trycket kring frågan om vinster i välfärden. I förra veckan gick Socialdemokraterna i Stockholms län ut med ett förslag om etiska koder för välfärdsföretag i stället för ett förbud mot vinstuttag.
Pressa Löfven
– Jag är övertygad om att en etisk kod som näringslivet och det offentliga ingår avtal om är en bättre väg att gå än lagstiftning, säger Helene Hellmark Knutsson, Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd och gruppledare i Stockholm, i ett pressmeddelande.
Ungefär samtidigt offentliggjorde Aftonbladet ett internt dokument som gått ut till moderata politiker om att använda sig av frågan om vinster i välfärden som en strategi för att pressa Stefan Löfven på svar och utnyttja att Socialdemokraterna inte är eniga i frågan.
”Nu är det upp till de nya Moderaterna – lokalt, regionalt och nationellt – att kräva svar av Socialdemokraterna”, står bland annat att läsa i dokumentet, som radar upp exempel på frågor att ställa till Löfven.
Edman vill inte intervjuas
En av de opinionsbildare som allra hårdast drivit bevarandet av vinster i välfärden är Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle. I en av de senaste texterna jämför Edman LO:s ledning med 1600-talets adel, med hänvisning till att ingen av dem ville se vinst på kapital. Av hans 30 krönikor från 2012 berör 20 vinster i välfärden, vikten av konkurrens och mångfald i välfärdssektorn, eller specifikt Caremadebatten.
Debatten om Caremaskandalerna hade sin upprinnelse i några artiklar där Dagens Samhälle anklagade Dagens Nyheter för dålig research och en ensidigt negativ bild av situationen på företagets vårdhem. DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz kontrade med att påpeka att Dagens Samhälles styrelseordförande Henry Stenson, är samma person som några månader tidigare hanterat PR-kriserna på Carema.
Mats Edman har också som ett uttalat råd till Stefan Löfven lanserat idén om så kallade etiska kontrakt för välfärdsföretag som alternativ till förbud mot vinster.
Edman blir mycket kortfattad i telefonen när Flamman ber om en kommentar.
– Jag tackar nej.
Du har ju varit ute en del i de här frågorna…
– Ja, men jag tackar nej.
”Näringslivet pressas”
Lars Bryntesson är socialdemokratiskt oppositionsråd i Värmdö och en av dem som arbetat med välfärdsfrågorna i Socialdemokraterna i Stockholms län. Han tycker inte det är konstigt att näringslivet driver ungefär samma linje som delar av socialdemokratin med kvalitetssäkringar och etiska koder.
– De har pressats till det nu och det tycker jag är bra.
Han menar att etiska kontrakt i upphandlingar är effektivare för att säkra att välfärdsföretag inte tar ut oskäligt stora vinster eller fuskar med kvaliteten. Exempel på krav i kontrakten kan vara kollektivavtal eller att motverka maktkoncentration.
– Problemet med att införa ett förbud mot vinstuttag är att kreativa människor lätt hittar vägar runt det.
Lars Bryntesson tror vinstförbud lätt kan leda till trixande med siffror.
Kan inte den som är kreativ hitta vägar runt etiska koder också?
– Det beror på hur man utformar sanktionssystemet. I grunden rör det sig om skattefinansierad verksamhet. Den som bryter mot koderna skulle kunna få upphöra med sin verksamhet.
Troligen kommer vinster i välfärden att debatteras på Socialdemokraternas kongress om ett år. Beslutet från 2009 ligger närmare linjen med etiska koder. Samtidigt har både SSU och LO sagt sig vara mot vinstuttag efter det.
Panikpolitik
I efterspelet av bland annat Caremaskandalerna har även de borgerliga partierna talat om möjligheter till ökad kontroll och kvalitetssäkring.
I andra frågor har regeringen haft som strategi att lägga förslag som ligger mycket nära Socialdemokraternas. Den senaste infrastruktursatsningen är ett sådant exempel. Men Lars Bryntesson är inte orolig för att S och regeringen uppfattas för lika.
– Det är ju panikpolitik efter många år av kravlöshet från deras sida.