Enligt Lars Danielsson ökar den totala utgiftsramen för sjuårsperioden med 1 000 miljarder euro. En förklaring till ökningen är östutvidgningen. En annan är de omfattande bidragen till regioner.
Den svenska regeringen skall försöka sänka Sveriges avgift till EU. Men oavsett om regeringen lyckas kommer avgiften att öka.
– Vi kommer att solidariskt betala till unionen. Men en viktig utgångspunkt är att begränsa avgiften så mycket som möjligt, säger statssekreterare Lars Danielsson till Riksdag och Departement.
EU-kommissionen föreslår att Sverige skall betala 35-38 miljarder. Den svenska regeringen föreslår istället att Sverige skall betala 30 miljarder. I dagsläget betalar Sverige 24 miljarder.
– Varje land har idag en hård granskning av den nationella budgeten. När medlemsländerna tvingas till hårda nedskärningar är det orimligt att unionen sätter på sig spenderbyxorna, säger Lars Danielsson.
Den svenska regeringen föreslår ett tak på EU-avgiften, så att den maximalt skall utgöra en procent av ländernas samlade BNI. Man skall kunna betala mindre genom att länderna själva står för sin regionalpolitik, och att EU:s regionala stöd skall koncentreras till de nya medlemsländerna. Stödet för den svenska linjen kommer hittills från fem länder: Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Österrike. Motståndet kommer framförallt från sydeuropeiska regeringar.
Romano Prodi från EU-kommissionen anser att svenska förslaget är orealistiskt. Nu hoppas den svenska regeringen på att en ny kommission skall vara mer vänligt inställd.
– Det skall inte uteslutas att en ny kommission lyssnar på de synpunkter som förts fram, säger Danielsson.
EU:s nya budget: 1 000 miljarder euro
EU-budgeten för 2007–2013 skall vara färdigförhandlad till juni 2005. Den svenska regeringen är inte förtjust i förslaget, som innebär stora utgiftsökningar.