Ekonomer varnar för att Sverige är på väg in i en depression där massarbetslöshet väntar. I Umeå har redan 1.200 arbetare lämnat Volvos hyttfabrik. Fler kommer det att bli till sommaren och hösten. För att manifestera mot arbetslösheten och mot regeringens politik arrangerade IF Metall i södra Västerbotten ett seminarium tillsammans med ABF och LO-distriktet.
Första varslet en chock
Drygt 120 fackföreningsmedlemmar motstod en värmande vårsol för att under en hel dag höra ekonomer, politiker, arbetslösa och inte minst LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin tala om hur facket ska bekämpa krisen i Sverige.
– När första varslet kom blev det som en chock. Hoppet fanns kvar tills nästa varsel. Då förstod jag hur illa ställt det var, berättar Anna Nilsson som fick lämna jobbet på Volvo Lastvagnar för knappt två veckor sedan. Hon var en av sex arbetslösa eller varslade som deltog i ett panelsamtal och gav personliga reflektioner om hur det är att vara en av människorna bakom alla diagram och siffror om arbetslösheten.
– Att gå hemma och att inte känna sig behövd gör att man känner sig vid sidan av, att man inte har någon plats i samhället, berättade Anna Nilsson som kommer att förlora drygt 7.000 kronor per månad på att gå på a-kassa.
Facket alltför tamt
Många i panelen var starkt kritiska till hur fackföreningsrörelsen agerar. Wanja Lundby-Wedin som satt i publiken och lyssnade fick svart på vitt att många anser att facket och arbetarrörelsen är alltför tama i sin kritik mot regeringen.
– Vi måste kämpa än mer. Facket måste upp på barrikaderna, sa Jan-Olof Sjöström, Volvoarbetare som blir arbetslös i september efter mer än tolv år på hyttfabriken i Umeå.
Stanislav Mattias Maid gör sin sista dag på Volvo i mitten av augusti. På frågan om vad han tror att han gör om fem år gav han ett besked som rev ned applåder från publiken.
– Då gör jag revolution så att vi kan återta makten igen.
Handels förbundsekonom Stefan Carlén beskrev dagens kris som svårare än den på 1990-talet. Då låg arbetslösheten på en och en halv procent när de första kristecknen började märkas. I höstas var arbetslösheten uppe i mellan fem och sex procent. Sedan dess har krisen tagit ett stadigare grepp. Förutsättningarna är alltså betydligt sämre den här gången. Dessutom är krisen global när produktionen faller samtidigt i stora delar av världen, var hans budskap.
– Grundorsaken till krisen är 30 års marknadsfundamentalism och övertro på privatiseringar, berättade Stefan Carlén som gav regeringen svidande kritik i sitt sätt att förhålla sig till krisen i Sverige.
– Borgarna har precisionsbombat välfärdssystemet. I dag är det bara 25 procent av de heltidsanställda som har 80 procent av sin lön om de blir beroende av a-kassan, enligt Stefan Carlén som hävdar att den borgerliga regeringen krattat manegen för att etablera en bestående låglönemarknad i Sverige.
Varför stödde ni oss inte?
In i det sista var det osäkert om Wanja Lundby-Wedin skulle delta på mötet i Umeå. Det fanns deltagare som var kritiska till att hon var inbjuden. AMF-skandalen och debatten om höga bonusar och pensioner låg som en våt filt över hela hennes besök i Umeå. Men det kom även kritik av annan art. En av arrangörerna, Erik Pettersson, fackligt aktiv på Volvo lastvagnar i Umeå passade på att kritisera LO-toppen för passivitet.
– När vi ordnade en stor demonstration mot varslen i Umeå i november var det alldeles tyst från LO-toppen. Varför stödde ni oss inte? Ibland känns det som om ni tycker att vi är till besvär när vi agerar och protesterar.
Klubbordförande på Volvo Lastvagnar, William Frank, kritiserade systemet med att LO-ordföranden ska inneha så många styrelseposter.
– Vi känner inte igen oss i den värld ni i LO-toppen lever. Det måste bli slut på det här. Girigheten har spridit sig till våra fackliga ledare.
A-kassa att leva på
Efter mötet i källaren på Folkets Hus tågade deltagarna ut i vårvädret med fanor, banderoller och handskrivna plakat som innehöll protester mot varsel och uppsägningar och uppmaningar om en a-kassa att leva på.
Väl framme vid Rådhustorget var det dags för huvudtalaren Wanja Lundby-Wedin att för första gången efter AMF-debaclet tala inför sina egna medlemmar. Det var bistra miner bland många av åhörarna. Flera av plakaten innehöll både kritik mot regeringen och mot Wanja Lundby-Wedin. LO-ordföranden gjorde vad hon kunde för att elda på åhörarna och för att få en värdig avslutning på LO-fackens temadag.
– Vi har en regering som för en fruktansvärd löntagarfientlig politik och som skiljer på dem som har jobb och inte har jobb. Det kan vi aldrig acceptera, avslutade Wanja Lundby-Wedin heldagsmanifestationen mot arbetslösheten i Umeå.