Utrikes 22 juni, 2021

Från Françafrique till EU-armé

I över åtta år har Frankrike i praktiken agerat som EU:s armé i den västafrikanska Sahelregionen. Förra veckans oväntade besked att militärinsatsen ska avslutas bekräftar dock bara de senaste årens tendens: Sahelkonflikten kan bli fröet till ett gemensamt europeiskt försvar.

I början av juni meddelade Frankrike att de tillfälligt ställer alla sina militära insatser i Mali, och i slutet av förra veckan kom det slutgiltiga beskedet: den franska militäroperationen ska avslutas. Anledningen var att landets regering just avsatts genom en statskupp – den andra på nio månader.

Den 25 maj hade Malis president Bah Ndaw kallat regeringsrådet till ett möte i syfte att ombilda regeringen. När det blev uppenbart att de ministrar som hade utsetts från militären skulle avskedas valde militärens överhuvud, överste Assimi Goïta, att låta gripa president Ndaw och premiärministern Moctar Ouane. Goïta, som även hade lett kuppen mot presidenten Ibrahim Boubacar Keïta förra sommaren, hävdade att de två civila ledarna hade brutit mot övergångsavtalet som då hade upprättats.

De två ledarna fördes till en militärbas utanför huvudstaden Bamako. Några dagar senare utsågs Goïta till landets nye interimspresident av konstitutionsdomstolen. Han har lovat att parlamentsval ska hållas nästa år som planerat.

Även om politisk instabilitet snarare är regel än undantag i Mali var den franska reaktionen oväntad. Den militära insatsen har utvecklats till en av de mer långlivade europeiska operationerna utanför FN- eller Nato-flagg. Efter över åtta års mestadels fruktlösa strider mot jihadister och utbildning av lokala arméer har regionen snarare blivit mer än mindre osäker. Men den egentliga frågan är varför Frankrikes armé har befunnit sig i regionen i nästan ett årtionde.

I början av januari 2013 inkom en officiell begäran till Frankrikes dåvarande president François Hollande. Malis regering bad om hjälp för att bekämpa de militanta islamistiska grupper som i rask takt tagit över stora områden i landets norra delar, i vad som kallas Sahelregionen, ett geografiskt band som sträcker sig över Saharaöknens södra delar från Mauretanien i väster till Sudan i öster.

Frankrike svarade direkt. Den 11 januari sjösattes operation Serval. Ett förband på 1 700 soldater, stridsplan och helikoptrar skickades till Bamako för att stoppa jihadisternas framfart norr om huvudstaden. Tre månader senare var hotet mot huvudstaden avvärjt.

Men grundproblemet kvarstod: stora delar av det glest befolkade Sahel hade i princip blivit laglöst, särskilt sedan flera nomadiska tuaregstammar anslutit sig till islamistiska eller andra rebellgrupper i ett försök att utverka större oberoende. Regionen blev nu föremål för en rad olika internationella insatser.

Redan i februari samma år hade EU skapat en utbildningsstyrka (EUTM Mali) vars uppdrag är att träna den maliska armén. Den inbegriper totalt 620 militärer från 28 länder. I juli skapade FN den fredsbevarande insatsen Minusma som innebar att omkring 13 000 så kallade blå baskrar stationerades i Mali. Den ersatte en mindre styrka från Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS). I november 2015 bildade länderna i det så kallade G5 Sahel (Mauretanien, Mali, Niger, Burkina Faso och Tchad) en egen styrka.

Men den viktigaste av de nya insatserna var operation Barkhane som ersatte Serval. Det var en franskledd operation i samarbete med G5 Sahel-länderna, med frivilligt deltagande från en rad mindre EU-länder. Det är denna operation som nu kommer att avslutas.

– Barkhanes mandat är terrorismbekämpning, vilket inte är fallet med Minusma-insatsen. Den har bara i uppdrag att skydda landet, säger Niagalé Bagayoko, en fransk analytiker och ordförande för African Security Sector Network, till Flamman.

Alliansens styrkor har gått från seger till seger. Frankrikes 5 200 soldater har tillsammans med de lokala arméerna vunnit varje slag de har utkämpat. Men som den amerikanske Afrikaexperten Stephen W. Smith har observerat har de trots detta förlorat kriget. Sedan 2014 har antalet islamistiska organisationer i området, varav flera har svurit trohet till Islamiska staten och Al-Qaida, ökat markant. Stora delar av norra och centrala Mali och gränsområdet mellan Mali, Niger och Burkina Faso kontrolleras nu av rebellgrupper. En rad attacker under de senaste månaderna tyder också på att hotet håller på att sprida sig söderut. Statistiken talar sitt tydliga språk: 2013 var antalet våldsincidenter i de tre länderna 272. 2020 var antalet 2 130, varav hälften ägde rum i Mali. ”Frankrikes militära lösning har misslyckats”, slår Stephen W. Smith lakoniskt fast.
Niagalé Bagayoko instämmer i den beskrivningen.

– Ett stort antal jihadister har dödats. Det andra målet var att förstärka de lokala arméerna, vilket man har gjort. Men trots detta fortsätter jihadistiska grupper att breda ut sig över Sahelregionen. De lokala arméerna är inte alls kapabla att bekämpa dem på egen hand. Den franska närvaron har hjälpt dessa länder men resultaten är magra. Hela regionen är nu målad i rött på det franska utrikesdepartementet, vilket inte var fallet 2014, säger hon.

Frankrikes svar på det ökande våldet har varit att successivt förstärka sin närvaro. Trots att president Emmanuel Macron redan vid två tillfällen har övervägt att dra tillbaka trupperna – efter att 13 franska soldater dog i en helikopterkrasch i november 2019, och i augusti 2020 efter att protester i Bamako mot Frankrikes närvaro ledde till förra årets militärkupp – bestämde Elyséepalatset förra året att truppnärvaron i stället skulle förstärkas. I våras skickades ytterligare 600 soldater till centrala Sahel.

Det andra svaret var att ”internationalisera” insatsen. Vid ett möte med G5 Sahel-länderna i mars lade den franska regeringen fram den nya planen. I ett första steg skulle Frankrike koncentrera sig på att decimera rebellgrupperna i enlighet med den amerikanska militärens uttryck ”mow the lawn” (klippa gräset). Samtidigt skulle en ny europeisk stridsstyrka upprättas i syfte att stödja de lokala arméerna. Dessutom bestämdes att 500 franska militära rådgivare skulle bäddas in i de lokala arméerna. Målet var att Frankrike skulle kunna dra sig ur regionen lagom till presidentvalet i april nästa år. Nu har den planen blivit omsprungen av verkligheten.

Men Frankrikes beslut att avsluta Barkhane betyder inte att europeiska trupper kommer att lämna regionen. Efter mötet i mars uppnåddes målet att internationalisera insatsen snabbt i och med upprättandet av den så kallade Takuba-styrkan (döpt efter tuaregordet för ”svärd”). Unikt för denna styrka är att den inte har något internationellt mandat, varken från FN, Nato eller EU. Det är en helt igenom franskledd styrka integrerad i Barkhane-operationen, bestående av frivilligt deltagande av europeiska länder.

– Det finns redan flera EU-ledda operationer för att utbilda den lokala militären. Men sedan finns de europeiska ländernas egen insats. Frankrike ville att Takuba skulle vara en EU-ledd styrka, men EU sade nej till det. Nu består den av ett antal europeiska länder i stället, säger Niagalé Bagayoko.

Hittills har Tyskland, Danmark, Spanien, Italien, Storbritannien, Nederländerna, Belgien, Portugal, Norge, Finland, Estland och Sverige skickat eller lovat att skicka trupper. Frankrike har tidigare även lovat att förstärka den med ytterligare 2 000 franska soldater. Denna styrka kommer att fortsätta sitt uppdrag under franskt befäl.

Internationaliseringen av Sahelinsatsen ligger i linje med en utveckling som blivit allt tydligare på senare år. Enligt den tyske sociologen Wolfgang Streeck måste Frankrikes militära interventioner förstås i ljuset av ett större politiskt sammanhang i Europa.

– I och med brexit är Frankrike nu den enda EU-medlemmen som har kärnvapen och en plats i FN:s säkerhetsråd. Det råder inga tvivel om att Frankrike ser detta som en naturlig bekräftelse på deras ledarroll i fråga om nationell och ”europeisk” säkerhet. Här tenderar Frankrikes nationella intresse, ur franskt perspektiv, att glida över i det gemensamma europeiska intresset. Det finns ett franskt nationellt intresse av att framställa franska säkerhetsintressen som europeiska – det vill säga att ikläda sig rollen som en europeisk makthegemon, säger han.

Med andra ord har Frankrikes militär alltmer kommit att spela rollen som EU:s ersatz-armé, i brist på just en sådan. Frankrikes försvarsbudget är i relativa termer överlägset störst i Europa: 2,1 procent av BNP. Men med tanke på de höga kostnaderna som kärnvapenarsenalen är förenad med innebär det att landet inte kan lägga lika mycket pengar som andra större länder på sin reguljära armé.

– Den franska armén ser stor ut om man bara tittar på kostnaderna. Men eftersom den franska försvarsbudgeten måste betala för all dyr hårdvara, från kärnvapen till hangarfartyg och kärnvapenbestyckade ubåtar, är marktrupperna långt ifrån imponerande. Tyvärr gör ubåtar ingen större nytta i ett ökenkrig mot en gerillafiende, säger Wolfgang Streeck.

Därav behovet av partnerländer. Frankrikes strategi kan med den franske journalisten Romain Mielcareks ord beskrivas som ”transaktionell diplomati”. Estlands deltagande i Takuba-insatsen är ett tydligt exempel: i utbyte mot deltagande med trupper har Frankrike skickat ett förband med pansarvagnar av Leclerc-typen till Estland för att förstärka skyddet mot Ryssland. Denna säkerhetspolitiska kohandel döljs inte ens av politiker. En understatssekreterare vid Estlands försvarsdepartement erkände nyligen i en intervju med Le Monde diplomatique att rebellgrupperna i Nordafrika ”[inte] utgör ett direkt hot mot Estland.”

En annan anledning till de många ländernas frivilliga deltagande i Takuba är enligt Mielcarek att franska officerare har lyckats övertala sina europeiska kollegor om att Sahelregionen utgör en perfekt terräng för att ge de egna trupperna stridserfarenhet. Det var till exempel resonemanget bakom Danmarks beslut att 2014 skicka tunga transporthelikoptrar, först till Afghanistan och sedan till Sahel.

Enligt Wolfgang Streeck finns det flera skäl till att Frankrike gripit in militärt i Sahel, trots att landet inte själv har attackerats.

– I Sahel är Frankrike inblandat i ett utnötningskrig mot lokala rebeller – vissa nationalistiska, andra islamistiska, andra både och – som kräver nationellt oberoende från deras tidigare koloniala och numera postkoloniala franska härskare. Detta handlar delvis om tillgång till naturresurser, varav vissa behövs för den franska kärnkraftsindustrin och kärnvapenframställningen. Men där finns också idén om ett franskt Afrika, som talar franska och inte engelska, och där regeringar hålls vid makten, ifall det behövs, med franska truppers närvaro.

Idén om ett Françafrique går tillbaka till det sena 1800-talet, när större delen av Västafrika var franska kolonier. Ett flertal franska presidenter har officiellt dödförklarat den doktrinen, bara för att sedan fortfölja den i praktiken. Stephen W. Smith ser paralleller till dagens operationer och 1800-talets plan grandiose, som gick ut på att rensa Sahel från teokratiska och nomadiska grupper för att på så sätt kunna skapa en fri passage mellan det tropiska Afrika och Medelhavet.

Niagalé Bagayoko, som är nyss hemkommen från Mali, hävdar däremot att Frankrike inte har några materiella intressen i regionen som tillhör världens fattigaste:

– Det där är bara dumheter. Det finns ingenting av värde i Mali, säger hon.

Men oavsett skälen till Frankrikes närvaro i Sahel (officiellt hävdar den franska säkerhetstjänsten att terrorgrupper i regionen utgör ett reellt hot mot Frankrike och Europa) är det uppenbart att den över åtta år långa operationen har utvecklats till en viktig politisk fråga i Europa.

Enligt Wolfgang Streeck bör Sahelkonflikten ses som ett led i en maktkamp om vilken riktning den europeiska säkerhetspolitiken bör utvecklas i. För att kunna förverkliga ambitionerna om att skapa ett utrikespolitiskt fransklett Europa menar han att Frankrike behöver Tyskland, unionens med råge starkaste ekonomiska makt.

– Ett villkor för att ockupationen av Västtyskland skulle upphöra efter andra världskriget var att landet skrev på avtalet om ickespridning av kärnvapen som antogs i början av 1960-talet. Det innebär att Tyskland inte tillåts ha kärnvapen. Detta betyder att Tyskland har pengar över för en stor reguljär armé. Om Frankrike kan få Tyskland att spendera mer på den typ av styrkor som det får ha skulle tyskarna kunna bistå med marktrupper i Sahel, så klart under franskt befäl. Det finns redan tyska trupper där, i ett försök att göra Frankrike en tjänst och undvika att anklagas för att vara ”antieuropeiska” av den franska regeringen, men de är inte i närheten av tillräckliga för att vinna krigen där.

Till detta kommer dessutom problemet med det pacifistiska arvet från den tyska efterkrigstiden, som under den tyska grundlagen gör det svårt att skicka trupper till avlägsna platser i Afrika för att ”stabilisera” ett område där ingen attackerar Tyskland. Av detta skäl gör tyska politiker, enligt Streeck, allt för att undvika debatt om den tyska arméns insats i Sahel, eftersom det riskerar att utlösa en backlash i folkopinionen.
– För att undvika detta hävdas det att tyska trupper i Sahel bara är där i syfte att utbilda och rådgiva lokala trupper, inte för att strida. I själva verket vet vi väldigt lite om vad som händer där, dels för att fransmännen för befälet och dels för att deras befolkning är mycket mindre benägen att ifrågasätta utländska militära interventioner än till exempel den tyska.

Denna ”europeisering” av den franska säkerhetspolitiken en historisk vändning. Sedan 1950-talet, då Frankrike lade in ett veto mot skapandet av en europeisk armé, har Frankrikes utrikespolitiska doktrin gått ut på att behålla största möjliga oberoende. I dag är det helt andra tongångar.

– Till skillnad från på 1950-talet vill Frankrike nu ha en europeisk armé som inkluderar Tyskland, eftersom de hoppas att det i praktiken skulle bli en fransk armé med tyska marktrupper och reservtrupper från andra mindre medlemsländer. Det sker nu starka påtryckningar i Frankrike, som halvhjärtat stöds av den tyska regeringen, för att skapa vad fransmännen kallar en ”gemensam strategisk kultur” med Tyskland och den tyska militären, säger Wolfgang Streeck.

Han menar att det franska målet är att upprätta en europeisk ”grundallians” inom Natos hägn baserad på den fransk-tyska axeln. Tanken är att den ska kunna träda fram som en ny maktspelare nästa gång en Nato-skeptisk amerikansk politiker i Trumps stil väljs till president i USA.

Den franske experten på internationella relationer Élie Tenenbaum menar att det är detta som håller på att ske i Sahel.

– Mellan 2017 och 2018 uppstod [hos den franska regeringen] idén att använda Sahel som ett skyltfönster för hur ett gemensamt europeiskt försvar skulle kunna se ut, sade han till Le Monde diplomatique.

Emmaunel Macrons besked i förra veckan att insatsen i Sahel ska bli en helt internationell, det vill säga europeisk, angelägenhet antyder att denna strategi har getts hög prioritet.

Men oavsett målen med Sahelinsatsen kvarstår frågan: kommer den att lyckas? Mycket ekonomiskt och politiskt kapital har investerats. Av allt att döma har det varit förgäves. Niagalé Bagayoko jämför kriget med Vietnam- och Afghanistan-krigen och påminner om att reguljära arméer har väldigt svårt att vinna gerillakrig.

– Det kommer att sluta dåligt. Inte ett enda krig mot gerillarebeller har vunnits sedan Vietnamkriget. Trump hade rätt när han sade att USA borde dra tillbaka sina trupper från omvärlden, det är den mest realistiska positionen. Det behövs snarare en politisk lösning som inbegriper rebellgrupperna, för de är inte blinda, de har också politiska program. Det gäller att presentera ett motprojekt mot deras politik. Det är upp till maliensarna att själva bestämma.

Inrikes 01 maj, 2025

Röda biffar

Kalle Söderberg är en av det hundratal medlemmar som tränar på Collective Efforts gym i Rosengård i Malmö. Foto: Jacob Lundberg.

Gymmen har tagits över av högern – men vissa jobbar för att stoppa det. I Malmö har de startat en egen idrottsförening. Flamman möter den vältränade vänstern – som med hjälp av proteinpulver, gemenskap och tunga lyft växer sig större varje dag.

– Jag hatar den där affischen.

Kalle Söderberg, 30, pekar på en plansch med texten ”en fascist gymmade i dag – gjorde du det?”, innan han greppar den blanka metallstången ovanför huvudet och drar sig själv uppåt.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Kritik när sexualundervisning minskas: ”Trumpfasoner”

I Sverige har sexualundervisningen varit obligatorisk sedan mitten av 1950-talet. Foto: Viktoria Bank/TT.

Undervisning om samtycke och relationer ska i högre grad vila på enskilda lärare, föreslår en ny utredning. Första tecknet på en nedmontering av svensk sexualundervisning, menar Lina Fridén, ordförande för RFSU.

– Vi har haft obligatorisk sexualundervisning sedan 1955 i Sverige, och varje årtionde sedan dess har den stärkts och förbättrats. Det här är första gången vi ser att man börjar ta ett steg tillbaka, säger Lina Fridén, ordförande för Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU).

Den drygt 900 sidor långa läroplansutredningen vid namn ”Kunskap för alla” kom tidigare i månaden, och pryds av ett gyllene äpple. Ett av utredningens många förslag är ”att vissa områden utgår eller tonas ned” i den övergripande läroplanen för hela skolan, däribland sexualitet, samtycke och relationer, som man anser lika gärna ”kan framgå i kursplanerna i bland annat biologi, samhällskunskap samt hem- och konsumentkunskap”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 30 april, 2025

Influerare kan få böta efter smygreklam: ”Konsekvent nonchalanta”

Bianca Ingrosso är en av ett 50-tal influerare som granskas av Konsumentverket. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Konsumentverket sätter ned foten mot dolda och otydliga reklamsamarbeten i sociala medier, och slår till mot ett 50-tal influerares bolag. Jämfört med traditionell marknadsföring är dagens nätreklam ofta ”en viskning snarare än en megafon”, enligt forskaren David Cardell.

”Update på veckans kyl”, skriver Bianca Ingrosso på Snapchat, och lägger upp en bild på sitt kylskåp. Där syns energidrycker, ägg, enorma jordgubbar på en tallrik, och ostar från kändissyskonens matföretag Mino Market – ”av och för personer som kanske tar italienska råvaror på lite för stort allvar”.

Hon är ett av de 50 fall som nu granskas av Konsumentverket och rör kändisar med egna företag, som sömlöst visar upp produkter från dem på sina personliga konton.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 30 april, 2025

Grillen #4: Vem är Sveriges Elon Musk?

I veckans Grillen: Vem vill ta rollen som Sveriges svar på Elon Musk, finns ungdomens källa i Venedig och vilka svenskar hejar på Turkiet nu när Joakim Medin riskerar 27 år i turkiskt fängelse.

Grillen gästas av Roland Paulsen, sociolog och hängiven träningsfantast, för att prata om gym är höger och hur vi skulle kunna träna under socialismen.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Roland Paulsen

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen

Inrikes 30 april, 2025

Kommunister och socialdemokrater firar 1 maj – med ”samma” affisch

De två affischerna, beskurna. Bild: Skärmdump.

Två snarlika, 70-talsdoftande affischer skapar förvirring bland Stockholms 1 maj-firare. Den ena kommer från Kommunistiska partiet – och den andra från Socialdemokraterna. ”Kommunister brukar inte gilla att festa med sossar”, säger Andrea Törnestam (S).

Röda fanor. Människor samlade i gemensam protest, i festliga men stiliserade grundfärger. Och ett ballt typsnitt, som hämtat från en svunnen era av utsvängda jeans och fräsiga muskelbilar.

Den ena affischen berättar om Kommunistiska partiets demonstration under parollen Röd front. Den andra om den efterfest på Slaktkyrkan i Stockholm som anordnas samma kväll av Socialdemokraterna i Stockholm.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 30 april, 2025

Intervju i SD-nära kanal kan fälla Boråsmannen

Riks logotyp samt den åtalade 68-åringen. Foto: Skärmdump / Privat.

Den 68-årige man som körde in i en Palestinademonstration hävdar att han är oskyldig. ”Ska jag göra ett terroristdåd så tar jag väl inte med mig damerna”, säger han i förhöret. Men en intervju med Youtubekanalen Riks talar till mannens nackdel, enligt åklagaren.

I dag väcktes åtal mot den 68-åring som körde in i en Palestinademonstration i Borås förra sommaren. Mannen åtalas för försök till grov misshandel samt hets mot folkgrupp.

– Min bedömning är att han har sett demonstrationståget och avsiktligen kört in i den på grund av att det varit till stöd för Palestina, säger åklagare Carolyn Westeröd till Flamman.

Hon menar att bevisningen mot mannen är god.

– Det är baserat på de uttalanden och inlägg han delat i sociala medier under juli och augusti. Det är både på X och på Facebook, där han delat meddelanden som vi bedömer vara av hatbrottskaraktär.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Essä 30 april, 2025

I omvårdnadens dans knyts kroppen till kapitalismen

Personlig assistans kräver ett nära fysiskt samarbete. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT.

När min brukare äntligen kan bada igen, efter månader av lyfthinder och kompromisser, blir den nya takliften både en seger och en sorg. I personlig assistans vävs kroppar, maskiner och känslor samman i ett arbete som både skapar och förbrukar oss.

Den nya takliften är på plats i badrummet. Äntligen kan han bada igen – det bästa han vet. Efter att min brukare brutit benet tvingades vi ta ett långt uppehåll, då det blev för svårt att få över honom i badkaret. I stället gick vi över till duschstol.

Att få en lift var inte enkelt. Det krävdes utredningar och överväganden. Var bad verkligen nödvändigt för hälsan? Behövde hans kropp det? Kunde inte vi assistenter göra liftens jobb med våra egna kroppar?

Liften är en liten seger. För honom – och för oss. Men också en förlust. Ett tecken på att hans kropp håller på att förfalla. Och att våra kroppar gör detsamma. Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar. Den sänkbara sjukhussängen, badrumsliften, elrullstolen – alla de tekniska hjälpmedlen höjer hans livskvalitet och skonar våra kroppar. Men de förändrar också vårt arbete. Tidigare var det kropp mot kropp. Nu står en maskin emellan oss.

Våra ryggar klarar inte längre att kompensera när hans smidighet sviktar.

Jag började arbeta extra i hemtjänsten redan i gymnasiet. På helger och somrar gick jag hem till pensionärer i Hässelby Gård, städade, handlade och delade ut matlådor. När jag var 25 började jag arbeta nätter som personlig assistent åt min moster.

I sjutton år jobbade jag nätter – en påfrestning både fysiskt och mentalt. Att leva så nära en nära släktings dödsångest, nattliga panik och andningsnöd slet hårt. Omställningarna mellan nattarbete och dagliv blev allt svårare.

Sedan kom döden. Ett litet sår blev till blodförgiftning. Min mosters kropp gav upp, även om sinnet fanns kvar. Hon sjönk in i en allt djupare sömn. Jag fick ta beslutet på sjukhuset att stänga av hennes livsuppehållande maskiner och se henne ta sina sista andetag. Det knäckte mig.


I en text jag skrev efter hennes död försökte jag beskriva den ”moster-maskin” vi hade blivit under våra år tillsammans: hur vi assistenter, apparaterna och min moster kopplades samman i en noggrann koreografi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 29 april, 2025

Sami Suliman höll ett tal där han beklagade sig över ”de tre Arons” makt över Sverige. Skärmdump.

”De är alla sionister”, dundrar talaren från scenen. Det är demonstration för Palestina vid Odenplan den 12 april, och Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig framställs som mytologiskt mäktig. ”Han är livsfarlig och kan tysta en statsminister, och kan göra vad han vill i vårt land. Kom ihåg hans namn.”

Nu är talaren, en av medarrangörerna av de sedan drygt två år veckovis återkommande Palestinademonstrationerna i Stockholm, varm i kläderna. Han ser ett mönster eftersom flera personer han ogillar heter Aron. De, framgår det underförstått, har ett särskilt samband med varandra. ”Aron ett, Aron två, Aron tre – ett kraftigt spindelnät i media och politik.”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 28 april, 2025

Flamman firar historisk upplaga på Sturehof

Kulturredaktör Paulina Sokolow, nyhetsredaktör Jacob Lundberg, chefredaktör Leonidas Aretakis och reporter Liz Fällman.

Efter en rekordartad tillväxt firar Flamman en efterlängtad milstolpe på jämngamla Östermalmskrogen Sturehof. ”Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll”, säger chefredaktör Leonidas Aretakis.

Den socialistiska veckotidningen Flamman växer som aldrig förr.

Från att i decennier ha skvalpat runt två till tre tusen prenumeranter har tidningen skapat kvartalsrapporter som skulle göra Elon Musk avundsjuk.

Sedan första numret 2023 har man växt från under 3 000 till över 5 000 prenumeranter.

– Det gläder mig att vår satsning på orädd, rolig och fritänkande journalistik betalar sig. Det här är en laginsats – vi har kul ihop på redaktionen, och det märks på resultatet, säger Leonidas Aretakis.

Flamman har vuxit till en publicistisk storspelare: citerad i riksmedier, närvarande i centrala debattpaneler och med eko långt utanför Sveriges gränser.

Satirtävlingen i januari 2023 uppmärksammades i bland annat Le Monde och Süddeutsche Zeitung, och utlöste attacker i Erdogans närstående tidning Sabah. Tävlingen ledde också till att Flammans chefredaktör tilldelades yttrandefrihetspriset till Lars Vilks minne.

– Folk kastar sig över allt från våra gräv till våra essäer. Vi har en blandning av material som vi är ensamma om, och dessutom en egen ton, säger nyhetsredaktör Jacob Lundberg.

Med den nya tv-satsningen Grillen, och profilerade poddar som Forum, Apans anatomi och Kalam suedi har man dessutom etablerat sig som ett bredare mediehus, som nu dessutom fylls på med Sveriges mest inflytelserika litteraturpodd Gästabudet.

Tidningens nyskapande omslag tas ofta fram i samarbete med samtida konstnärer.

– Det märks att folk verkligen vill skriva hos oss, och säg en annan svensk veckotidning som är så här snygg? säger kulturredaktör Paulina Sokolow.

Flamman har levt många liv sedan starten som socialdemokratisk rösträttstidning i Malmfälten 1904–1906: från VPK-tidning efter partisplittringen 1917, via hårdkommunistisk utbrytare med APK 1977, till dagens oberoende socialistiska röst sedan 1991.

I dag förenar tidningen en självständig utrikeslinje – med enhälligt stöd för Ukraina, skarp kritik mot Israels brutala krigföring och ett lika starkt motstånd mot antisemitism – med en konsekvent solidaritet med arbetande människor.

– Vi struntar helt i vem vi gör förbannad. Våra läsare förväntar sig självständiga ställningstaganden och oväntade ingångar, och vår enda lojalitet är med dem, säger Leonidas Aretakis.

Att spränga 5 000-vallen – en siffra Flamman inte sett sedan 1970-talet – är en historisk händelse. Den firas nu på klassiska Sturehof, grundat 1905, kvällen innan första maj.

– Vår främsta uppgift är att granska överklassen, så varför inte göra det på nära håll.

Krönika 26 april, 2025

Tiktok är en av de främsta nyhetskällorna för unga. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

För två veckor sedan skaffade jag Tiktok. I början hatade jag varje sekund av det. Min relation till selfiekameran har annars varit att rygga tillbaka i förskräckelse efter att ha råkat slå på den av misstag. Men jag vill inte vara aktiv på X längre och Bluesky är sin egen lilla filterbubbla – så nu är det selfievideo som gäller.

När högern vann det svenska valet 2022 pratade många efteråt om deras framgångar bland unga väljare. I skolvalet fick Sverigedemokraterna 20,8 procent, medan Moderaterna lockade mer än var fjärde ungdom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr